eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plPrawoGrupypl.soc.prawoCzy istnieje przepis, który reguluje coś takiego? (artykuły spożywcze)Re: Czy istnieje przepis, który reguluje coś takiego? (artykuły spożywcze)
  • Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.chmurka.net!.POSTED.aagv130.neoplu
    s.adsl.tpnet.pl!not-for-mail
    From: "J.F" <j...@p...onet.pl>
    Newsgroups: pl.soc.prawo
    Subject: Re: Czy istnieje przepis, który reguluje coś takiego? (artykuły
    spożywcze)
    Date: Tue, 4 Jun 2024 10:40:56 +0200
    Organization: news.chmurka.net
    Message-ID: <s...@4...net>
    References: <v3cp8e$29bmk$1@dont-email.me> <v3h7el$3g8lf$1@paganini.bofh.team>
    <v3iein$89v4$1@news.icm.edu.pl> <v3kril$3qkdl$1@paganini.bofh.team>
    <1...@4...net>
    <v3mbp4$1t0q$2@paganini.bofh.team>
    NNTP-Posting-Host: aagv130.neoplus.adsl.tpnet.pl
    MIME-Version: 1.0
    Content-Type: text/plain; charset="utf-8"
    Content-Transfer-Encoding: 8bit
    Injection-Info: news.chmurka.net; posting-account="jfoxwr";
    posting-host="aagv130.neoplus.adsl.tpnet.pl:83.4.177.130";
    logging-data="11108";
    mail-complaints-to="abuse-news.(at).chmurka.net"
    User-Agent: 40tude_Dialog/2.0.15.1
    Cancel-Lock: sha1:5bqo2SZsg/KKbASl+GhKS3NHEbE=
    sha256:Zx/atDPIcmldU5eiWw60KcAWmeP9TN1WbixyfKRKXi4=
    sha1:/8vUsqMLE1aUN0w7UkTICQfUgdw=
    sha256:mRsxSDURn4JGmuWQAozGeqt5I/OrylAyqWztGnLZ0mA=
    Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.soc.prawo:852116
    [ ukryj nagłówki ]

    On Tue, 4 Jun 2024 08:21:13 +0200, Trybun wrote:
    > W dniu 03.06.2024 o 21:00, J.F pisze:
    >>> Niedawno miałem w ręku puszkę Paprykarza Szczecińskiego "z łososiem",
    >>> oczywiście w tej puszcze nie znajdzie nie tylko łososia ale w ogóle
    >>> żadnej ryby.
    >> To co się znajdzie?
    >> Cos mi się widzi, ze coś ci się ubzdurało, albo jakis wegetariański
    >> kupiłeś.
    >> Choć z nazwy "paprykarz" nie wynika ryba, ale papryka.
    >> Ale "z łososiem" zobowiązuje, choćby go tam 1% miało być :-)
    >>
    >> https://www.polskieradio.pl/8/2385/artykul/3257773,p
    aprykarz-szczecinski-co-o-nim-wiemy
    >>
    >> konserwa ze śmieci ... tzn z odpadów :-)
    >
    > Nazwa tego czegoś zapożyczona z czasów gdy w puszcze było około 50%
    > ryby, reszta to ryż i pomidory, to był paprykarz rybny. Dzisiaj też tak
    > go nazywają, i podają rybę w składzie tylko że już w środku ryby nie
    > klient nie znajdzie.

    Jadłem ostatnio parę lat temu - IMHO - ryba była.

    https://hurtum.pl/produkt/272699/losos-ustka-papryka
    rz-szczecinski-130-g/

    farsz z łososia atlantyckiego (24%, Salmo salar / wyhodowane w
    akwakulturach norweskich)

    Aha - jak widzisz napis "ŁOSOŚ", to jest to nazwa firmy.

    https://www.lososustka.com.pl/

    12g tłuszczów i 5.7g białka na 100g produktu.

    Jest tych paprykarzy wiele, od róznych producentów.

    http://twojrybnynemo.pl/produkt/paprykarz-klasyk/

    Ten chyba kilka razy drozszy ... a składem się nie chwalą.


    Jest też i bezrybny, ale nie wiem czy można kupic w sklepie
    https://www.blendman.pl/przepis/weganski-paprykarz-s
    zczecinski/

    >>> Aby docenić smak łososia to chyba trzeba mieć jakieś specjalne
    >>> predyspozycje. Tak jak i do kawioru. Osobiście to raz zasmakował mi
    >>> łosoś którego sam złowiłem na rzece Drawie i usmażyłem. Natomiast te
    >>> wędzone z sklepu to jak dla mnie są zwyczajnie za tłuste, bardzo często
    >>> zalatują błotem.
    >> A to taki z rzeki/jeziora był, czy pełnomorski-oceaniczny?
    >> Choc one akurat na przemian w rzekach i oceanach żyją.
    >>
    >> Łosoś ogólnie bardzo smaczny jest, ale to musisz filet lub wędzonego w
    >> sklepie kupić, atlantyckiego, lub norweskiego.
    >>
    >> Drawa powiadasz? A ten to chyba powinien zalatywac błotem
    >>
    >> https://pl.wikipedia.org/wiki/%C5%81oso%C5%9B_szlach
    etny
    >>
    > Ja cię pier... kolejny mędrzec szafujący mądrościami znalezionymi w
    > Wiki. Za przeproszeniem, Ty nie podawaj mi danych z Wiki jako argumentu
    > tylko zapytaj wiedzących czy Wiki pisze prawdę. Jako Polak powinieneś
    > wiedzieć i bez zaglądania do mądrych ksiąg  wiedzieć że w swoim czasie
    > na rzece Drawie i jej dorzeczu żył endemiczny gatunek łososia który nie
    > występował nigdzie indziej.

    No ale wyginął. Od szlamu/mułu/błota.

    Nie wiem kiedy łowiłes i jadłeś - z okresu zamulenia, czy przed.

    > Ale błotem zalatują te najprawdopodobniej hodowane na farmach. W Polsce
    > chyba zresztą nikt już nie sprzedaje "dzikich łososi", tylko te
    > faszerowane różnym świństwem jak kurczaki  na fermach drobiu.

    Jest to możliwe, ale nie wiem czy norweskich hodowlach mają tyle
    błota.

    Łosoś to bardzo smaczna ryba, cena o czyms swiadczy :-)
    https://www.irybka.pl/product-pol-10560-Losos-swiezy
    -filet-czysty-ze-skora-1-5-1-9-kg.html
    https://o-fish.pl/pl/p/Losos-Atlantycki-filet-ze-sko
    ra-mrozone-10kg/294

    Jesli masz gdzies w pobliżu Ikea - oni mają łososia w swojej
    restauracji, nawet niedrogi.

    J.

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1