-
Data: 2024-06-04 10:40:56
Temat: Re: Czy istnieje przepis, który reguluje coś takiego? (artykuły spożywcze)
Od: "J.F" <j...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora
[ pokaż wszystkie nagłówki ]On Tue, 4 Jun 2024 08:21:13 +0200, Trybun wrote:
> W dniu 03.06.2024 o 21:00, J.F pisze:
>>> Niedawno miałem w ręku puszkę Paprykarza Szczecińskiego "z łososiem",
>>> oczywiście w tej puszcze nie znajdzie nie tylko łososia ale w ogóle
>>> żadnej ryby.
>> To co się znajdzie?
>> Cos mi się widzi, ze coś ci się ubzdurało, albo jakis wegetariański
>> kupiłeś.
>> Choć z nazwy "paprykarz" nie wynika ryba, ale papryka.
>> Ale "z łososiem" zobowiązuje, choćby go tam 1% miało być :-)
>>
>> https://www.polskieradio.pl/8/2385/artykul/3257773,p
aprykarz-szczecinski-co-o-nim-wiemy
>>
>> konserwa ze śmieci ... tzn z odpadów :-)
>
> Nazwa tego czegoś zapożyczona z czasów gdy w puszcze było około 50%
> ryby, reszta to ryż i pomidory, to był paprykarz rybny. Dzisiaj też tak
> go nazywają, i podają rybę w składzie tylko że już w środku ryby nie
> klient nie znajdzie.
Jadłem ostatnio parę lat temu - IMHO - ryba była.
https://hurtum.pl/produkt/272699/losos-ustka-papryka
rz-szczecinski-130-g/
farsz z łososia atlantyckiego (24%, Salmo salar / wyhodowane w
akwakulturach norweskich)
Aha - jak widzisz napis "ŁOSOŚ", to jest to nazwa firmy.
https://www.lososustka.com.pl/
12g tłuszczów i 5.7g białka na 100g produktu.
Jest tych paprykarzy wiele, od róznych producentów.
http://twojrybnynemo.pl/produkt/paprykarz-klasyk/
Ten chyba kilka razy drozszy ... a składem się nie chwalą.
Jest też i bezrybny, ale nie wiem czy można kupic w sklepie
https://www.blendman.pl/przepis/weganski-paprykarz-s
zczecinski/
>>> Aby docenić smak łososia to chyba trzeba mieć jakieś specjalne
>>> predyspozycje. Tak jak i do kawioru. Osobiście to raz zasmakował mi
>>> łosoś którego sam złowiłem na rzece Drawie i usmażyłem. Natomiast te
>>> wędzone z sklepu to jak dla mnie są zwyczajnie za tłuste, bardzo często
>>> zalatują błotem.
>> A to taki z rzeki/jeziora był, czy pełnomorski-oceaniczny?
>> Choc one akurat na przemian w rzekach i oceanach żyją.
>>
>> Łosoś ogólnie bardzo smaczny jest, ale to musisz filet lub wędzonego w
>> sklepie kupić, atlantyckiego, lub norweskiego.
>>
>> Drawa powiadasz? A ten to chyba powinien zalatywac błotem
>>
>> https://pl.wikipedia.org/wiki/%C5%81oso%C5%9B_szlach
etny
>>
> Ja cię pier... kolejny mędrzec szafujący mądrościami znalezionymi w
> Wiki. Za przeproszeniem, Ty nie podawaj mi danych z Wiki jako argumentu
> tylko zapytaj wiedzących czy Wiki pisze prawdę. Jako Polak powinieneś
> wiedzieć i bez zaglądania do mądrych ksiąg wiedzieć że w swoim czasie
> na rzece Drawie i jej dorzeczu żył endemiczny gatunek łososia który nie
> występował nigdzie indziej.
No ale wyginął. Od szlamu/mułu/błota.
Nie wiem kiedy łowiłes i jadłeś - z okresu zamulenia, czy przed.
> Ale błotem zalatują te najprawdopodobniej hodowane na farmach. W Polsce
> chyba zresztą nikt już nie sprzedaje "dzikich łososi", tylko te
> faszerowane różnym świństwem jak kurczaki na fermach drobiu.
Jest to możliwe, ale nie wiem czy norweskich hodowlach mają tyle
błota.
Łosoś to bardzo smaczna ryba, cena o czyms swiadczy :-)
https://www.irybka.pl/product-pol-10560-Losos-swiezy
-filet-czysty-ze-skora-1-5-1-9-kg.html
https://o-fish.pl/pl/p/Losos-Atlantycki-filet-ze-sko
ra-mrozone-10kg/294
Jesli masz gdzies w pobliżu Ikea - oni mają łososia w swojej
restauracji, nawet niedrogi.
J.
Następne wpisy z tego wątku
- 04.06.24 12:08 Tomaszek
- 04.06.24 12:10 Tomaszek
- 04.06.24 12:14 Tomaszek
- 04.06.24 12:18 Tomaszek
- 05.06.24 10:11 ąćęłńóśźż
- 05.06.24 11:14 Trybun
- 05.06.24 11:15 Trybun
- 05.06.24 11:48 alojzy nieborak
- 05.06.24 14:44 io
- 06.06.24 01:10 Animka
- 06.06.24 12:29 Trybun
- 06.06.24 12:30 Trybun
- 06.06.24 12:34 Animka
- 06.06.24 14:51 alojzy nieborak
- 06.06.24 16:10 Trybun
Najnowsze wątki z tej grupy
- Korekta prognozy
- ROBERT GWIAZDOWSKI: PO CO NAM ZWIĄZKI PARTNERSKIE?
- Czy można orzekać po pijaku?
- reparacje
- ustawienie przetargu
- Przeszukiwanie baz i netu
- Mini Netykieta polskich grup dyskusyjnych
- Re: Jak wypełnić polecenie francuskiego sądu blokowania niektórych zapytań DNS? Blokując Francję
- Re: Powtórne wezwanie na PO-komisję uzdrowi Ziobrę już w 10 dni
- Re: Jak wypełnić polecenie francuskiego sądu blokowania niektórych zapytań DNS? Blokując Francję
- Re: Jak Sejm się przygotował na M. Wosia na PO-komisji rewizją/przeszukaniem w hotelu sejmowym
- AKCJA "PAPROTKA". KURIOZALNY PROJEKT MINISTERSTWA SPRAWIEDLIWOŚCI
- IMiGW 2 stopień ostrzeęnia upały
- picie piwa na terenie kampusu uniwersyteckiego
- I znowu prokuratura szuka paragrafu
Najnowsze wątki
- 2024-07-04 Korekta prognozy
- 2024-07-04 ROBERT GWIAZDOWSKI: PO CO NAM ZWIĄZKI PARTNERSKIE?
- 2024-07-03 Czy można orzekać po pijaku?
- 2024-07-02 reparacje
- 2024-07-02 ustawienie przetargu
- 2024-07-02 Przeszukiwanie baz i netu
- 2024-07-01 Mini Netykieta polskich grup dyskusyjnych
- 2024-07-01 Re: Jak wypełnić polecenie francuskiego sądu blokowania niektórych zapytań DNS? Blokując Francję
- 2024-07-01 Re: Powtórne wezwanie na PO-komisję uzdrowi Ziobrę już w 10 dni
- 2024-06-30 Re: Jak wypełnić polecenie francuskiego sądu blokowania niektórych zapytań DNS? Blokując Francję
- 2024-06-28 Re: Jak Sejm się przygotował na M. Wosia na PO-komisji rewizją/przeszukaniem w hotelu sejmowym
- 2024-06-27 AKCJA "PAPROTKA". KURIOZALNY PROJEKT MINISTERSTWA SPRAWIEDLIWOŚCI
- 2024-06-27 IMiGW 2 stopień ostrzeęnia upały
- 2024-06-26 picie piwa na terenie kampusu uniwersyteckiego
- 2024-06-25 I znowu prokuratura szuka paragrafu