eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plPrawoGrupypl.soc.prawoWszystko będzie zamknięte › Re: Wszystko będzie zamknięte
  • Data: 2020-11-08 01:40:31
    Temat: Re: Wszystko będzie zamknięte
    Od: Marcin Debowski <a...@I...zoho.com> szukaj wiadomości tego autora
    [ pokaż wszystkie nagłówki ]

    On 2020-11-07, r...@o...pl <r...@o...pl> wrote:
    > W dniu sobota, 7 listopada 2020 13:59:06 UTC+1 użytkownik Kviat napisał:
    >> Tak jak z jajkami, kiedy odkryli, że niektórzy klienci wolą te "brudne"
    >> (bo niby z chowu naturalnego...), to zaczęli jajka brudzić.
    >
    > Koszty :) Po co czyścić brudne, a potem brudzić?

    Brudzenie podbić może cenę.

    >> Nie rozumiem, w jaki sposób umycie czegoś może spowodować dodatkowe
    >> niekorzystne skutki...
    >
    > Nie przedstawię Ci dowodów naukowych, to są moje doświadczenia, których nie
    > uznaję za "pewnik", ale nazbyt często się sprawdzały.
    >
    >> mniej brudu może spowodować większe skutki?
    >
    > Może poteoretyzujmy - warzywo rośnie w ziemi więc powierzchnia zewnętrzna
    > warzywa (skórka) ma kontakt z ziemią, zaś owa powierzchnia ewoluowała miliardy
    > lat by chronić warzywo przed atakami z zewnątrz. Zapewne skórka warzywa ma swój

    Z tymi miliardami lat bym trochę uważał :)

    > unikalny mikrobiom, który jest symbiotyczny w stosunku do warzywa.
    >
    > Homo Sapiens ewoluował wraz z warzywami i też ma swój mikrobiom, a on
    > musi zasiedlić organizm z zewnątrz, czyli najlepiej poprzez przewód
    > pokarmowy, a też i przez ludzką skórę. Zatem mikrobiom ludzki i ten w
    > warzywach jest w dużej części wspólny, bo wszystko ewoluowało razem...
    >
    > Warzywo pokryte ziemią to zestaw:
    > - warstwa naturalnego otoczenia warzywa (ziemia)
    > - bardzo duża część nienaruszonej warstwy zewnętrznej warzywa (skórka)
    > - w większości naturalny mikrobiom na granicy warstw.
    >
    > Mycie usuwa ziemię, usuwa mikrobiom żyjący w ziemi oraz na granicy warstw
    > i wykonywane jest przemysłowo zapewne pod ciśnieniem, zatem może naruszać w
    > nieznanym stopniu warstwę zewnętrzną warzywa...

    Bardziej bym się obawiał mycia z powodu, że to dodatkowy krok w
    produkcji gdzie łatwo można dowalić chemii, np. środków grzybobójczych,
    czy jakiś "wosków" powodujących, że roślina wolniej traci wodę.

    --
    Marcin

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1