-
Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: "kogutek" <s...@g...pl>
Newsgroups: pl.soc.prawo
Subject: Re: przepisy dotyczące żywności są bardzo dobre.
Date: Wed, 2 Mar 2011 00:31:34 +0000 (UTC)
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 42
Message-ID: <ikk356$8a5$1@inews.gazeta.pl>
References: <ik6glg$g5s$1@node2.news.atman.pl> <ik90ni$u5$1@news.onet.pl>
<ik9mah$flr$1@node2.news.atman.pl> <ika94r$79f$1@inews.gazeta.pl>
<ikahir$63p$1@news.onet.pl> <ikaupi$lqa$1@node2.news.atman.pl>
NNTP-Posting-Host: localhost
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1299025894 8517 172.20.26.235 (2 Mar 2011 00:31:34 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 2 Mar 2011 00:31:34 +0000 (UTC)
X-User: sok_marchwiowy
X-Forwarded-For: 109.243.72.40
X-Remote-IP: localhost
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.soc.prawo:670290
[ ukryj nagłówki ]qwerty <q...@p...fm> napisał(a):
> Użytkownik "RadoslawF" napisał w wiadomości grup
> dyskusyjnych:ikahir$63p$...@n...onet.pl...
> > Zgodnie z normą europejską zawartość szynki w szynce powinna wynosić
> > 40 czy 50 procent, reszta to praktycznie woda a chemią.
> > Kto zgadnie jaki procent mięsa zgodnie z normą powinien być w
> > parówkach ?
>
> A później unia się dziwi dlaczego tyle ludzi ma cukrzycę / rak i inne
> "cywilizacyjne" choroby.
>
Teraz są dobre przepisy dotyczące żywności. Nawet tanie artykuły spożywcze, to
co piszesz że zawartość szynki w szynce 40%, pomimo wielu czasami dziwnych
składników nie mogą nikomu zaszkodzić i są pelnowarościowym i smacznym
jedzeniem. Bo czy moze zaszkodzić wyrób skladający się z miesa i preparatu
sojowego. Oczywiście ze nie może. Nie jest argumentem ze ludzie po
pzrekroczeniu pewnego wieku masowo zaczynają chorować na z reguły cięzkie i
śmiertelne choroby. Ten wiek to 40-45 lat. Sto lat temu mniej więcej tyle
wynosil przewidywany wiek życia w Polsce, teraz ok siedemdziesiątki. do
czterdzieski nowotwory są rzadkością. Jeśli nie ma selekcji naturalnej przy
urodzeniu i w pierwszych miesiącach życia to słabsi umierają wcześniej, nic w
tym dziwnego. Problem z żywnością jest nie w miejscu o ktorym piszesz. Nie ma
żadnej kontroli nad producentami i sprzedawcami. Kilka lat temu szukalem
czegoś w necie. Wiesz jak to jest. Szukasz sznurowadeł a kończysz na rakietach
kosmicznych. Przypadkowo trafilem na protokoły pokontrolne sanepidu. Dotyczyły
wędlin i wedzonek. Unijne przepisy ściśle wyznaczają maksymalne ilości
konserwantów. Z protokołow wynikalo ze przekroczenia były od 10 do 100 razy.
Nie pzrstrzegajacy przepisów zostali ukarani mandatami w granicach 200
złotych. Wydałem wtedy sporo kasy żeby samemu zacząć robić wedliny i wędzonki.
Używam tych samych środkow co w przemyśle, przemyslowych środkow nitrujących,
glutaminianu sodu, preparatów sojowych, wielofosforanów. Ale zachowuję ilosci
zalecane przez produceta. Kiedyś nawet na próbę zrobilem taką szynkę jak
spzredają w marketach z okazji świąt po 9,90. Była bardzo smaczna ale psula
się w oczach bo użylem maksymalnej dopuszczalnej ilości środkow konserwujących
a nie 10 razy więcej. Zabieram się teraz do amatorskiego wedzenia preparatami
dymu w plynie, tymi opluwanymi przez wszystkich. Bo sa prostsze w stosowaniu a
zapewniają o wiele lepsze parametry zdrowotne i smakowe. Przepisy są dobre. To
kontrole z jakiś względow są nieskuteczne.
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
Następne wpisy z tego wątku
- 02.03.11 06:59 qwerty
- 02.03.11 07:44 Tomasz Kaczanowski
- 02.03.11 08:28 spp
- 02.03.11 09:08 Tomasz Kaczanowski
- 02.03.11 12:19 cyklista
- 02.03.11 14:54 PaPi
- 02.03.11 14:55 PaPi
- 02.03.11 14:56 PaPi
- 02.03.11 16:26 krys
- 02.03.11 17:04 mvoicem
- 02.03.11 18:35 Papu5murf
- 03.03.11 08:14 Danusia
- 03.03.11 16:42 Papu5merf
Najnowsze wątki z tej grupy
- Nordstrim
- obostrzenia
- ilość węzłów sanitarnych w biurowcu
- Korekta prognozy
- ROBERT GWIAZDOWSKI: PO CO NAM ZWIĄZKI PARTNERSKIE?
- Czy można orzekać po pijaku?
- reparacje
- ustawienie przetargu
- Przeszukiwanie baz i netu
- Mini Netykieta polskich grup dyskusyjnych
- Re: Jak wypełnić polecenie francuskiego sądu blokowania niektórych zapytań DNS? Blokując Francję
- Re: Powtórne wezwanie na PO-komisję uzdrowi Ziobrę już w 10 dni
- Re: Jak wypełnić polecenie francuskiego sądu blokowania niektórych zapytań DNS? Blokując Francję
- Re: Jak Sejm się przygotował na M. Wosia na PO-komisji rewizją/przeszukaniem w hotelu sejmowym
- AKCJA "PAPROTKA". KURIOZALNY PROJEKT MINISTERSTWA SPRAWIEDLIWOŚCI
Najnowsze wątki
- 2024-07-06 Nordstrim
- 2024-07-06 obostrzenia
- 2024-07-05 ilość węzłów sanitarnych w biurowcu
- 2024-07-04 Korekta prognozy
- 2024-07-04 ROBERT GWIAZDOWSKI: PO CO NAM ZWIĄZKI PARTNERSKIE?
- 2024-07-03 Czy można orzekać po pijaku?
- 2024-07-02 reparacje
- 2024-07-02 ustawienie przetargu
- 2024-07-02 Przeszukiwanie baz i netu
- 2024-07-01 Mini Netykieta polskich grup dyskusyjnych
- 2024-07-01 Re: Jak wypełnić polecenie francuskiego sądu blokowania niektórych zapytań DNS? Blokując Francję
- 2024-07-01 Re: Powtórne wezwanie na PO-komisję uzdrowi Ziobrę już w 10 dni
- 2024-06-30 Re: Jak wypełnić polecenie francuskiego sądu blokowania niektórych zapytań DNS? Blokując Francję
- 2024-06-28 Re: Jak Sejm się przygotował na M. Wosia na PO-komisji rewizją/przeszukaniem w hotelu sejmowym
- 2024-06-27 AKCJA "PAPROTKA". KURIOZALNY PROJEKT MINISTERSTWA SPRAWIEDLIWOŚCI