eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plPrawoGrupypl.soc.prawoprzepisy dotyczące żywności › Re: przepisy dotyczące żywności są bardzo dobre.
  • Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
    From: "kogutek" <s...@g...pl>
    Newsgroups: pl.soc.prawo
    Subject: Re: przepisy dotyczące żywności są bardzo dobre.
    Date: Wed, 2 Mar 2011 00:31:34 +0000 (UTC)
    Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
    Lines: 42
    Message-ID: <ikk356$8a5$1@inews.gazeta.pl>
    References: <ik6glg$g5s$1@node2.news.atman.pl> <ik90ni$u5$1@news.onet.pl>
    <ik9mah$flr$1@node2.news.atman.pl> <ika94r$79f$1@inews.gazeta.pl>
    <ikahir$63p$1@news.onet.pl> <ikaupi$lqa$1@node2.news.atman.pl>
    NNTP-Posting-Host: localhost
    Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
    Content-Transfer-Encoding: 8bit
    X-Trace: inews.gazeta.pl 1299025894 8517 172.20.26.235 (2 Mar 2011 00:31:34 GMT)
    X-Complaints-To: u...@a...pl
    NNTP-Posting-Date: Wed, 2 Mar 2011 00:31:34 +0000 (UTC)
    X-User: sok_marchwiowy
    X-Forwarded-For: 109.243.72.40
    X-Remote-IP: localhost
    Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.soc.prawo:670290
    [ ukryj nagłówki ]

    qwerty <q...@p...fm> napisał(a):

    > Użytkownik "RadoslawF" napisał w wiadomości grup
    > dyskusyjnych:ikahir$63p$...@n...onet.pl...
    > > Zgodnie z normą europejską zawartość szynki w szynce powinna wynosić
    > > 40 czy 50 procent, reszta to praktycznie woda a chemią.
    > > Kto zgadnie jaki procent mięsa zgodnie z normą powinien być w
    > > parówkach ?
    >
    > A później unia się dziwi dlaczego tyle ludzi ma cukrzycę / rak i inne
    > "cywilizacyjne" choroby.
    >
    Teraz są dobre przepisy dotyczące żywności. Nawet tanie artykuły spożywcze, to
    co piszesz że zawartość szynki w szynce 40%, pomimo wielu czasami dziwnych
    składników nie mogą nikomu zaszkodzić i są pelnowarościowym i smacznym
    jedzeniem. Bo czy moze zaszkodzić wyrób skladający się z miesa i preparatu
    sojowego. Oczywiście ze nie może. Nie jest argumentem ze ludzie po
    pzrekroczeniu pewnego wieku masowo zaczynają chorować na z reguły cięzkie i
    śmiertelne choroby. Ten wiek to 40-45 lat. Sto lat temu mniej więcej tyle
    wynosil przewidywany wiek życia w Polsce, teraz ok siedemdziesiątki. do
    czterdzieski nowotwory są rzadkością. Jeśli nie ma selekcji naturalnej przy
    urodzeniu i w pierwszych miesiącach życia to słabsi umierają wcześniej, nic w
    tym dziwnego. Problem z żywnością jest nie w miejscu o ktorym piszesz. Nie ma
    żadnej kontroli nad producentami i sprzedawcami. Kilka lat temu szukalem
    czegoś w necie. Wiesz jak to jest. Szukasz sznurowadeł a kończysz na rakietach
    kosmicznych. Przypadkowo trafilem na protokoły pokontrolne sanepidu. Dotyczyły
    wędlin i wedzonek. Unijne przepisy ściśle wyznaczają maksymalne ilości
    konserwantów. Z protokołow wynikalo ze przekroczenia były od 10 do 100 razy.
    Nie pzrstrzegajacy przepisów zostali ukarani mandatami w granicach 200
    złotych. Wydałem wtedy sporo kasy żeby samemu zacząć robić wedliny i wędzonki.
    Używam tych samych środkow co w przemyśle, przemyslowych środkow nitrujących,
    glutaminianu sodu, preparatów sojowych, wielofosforanów. Ale zachowuję ilosci
    zalecane przez produceta. Kiedyś nawet na próbę zrobilem taką szynkę jak
    spzredają w marketach z okazji świąt po 9,90. Była bardzo smaczna ale psula
    się w oczach bo użylem maksymalnej dopuszczalnej ilości środkow konserwujących
    a nie 10 razy więcej. Zabieram się teraz do amatorskiego wedzenia preparatami
    dymu w plynie, tymi opluwanymi przez wszystkich. Bo sa prostsze w stosowaniu a
    zapewniają o wiele lepsze parametry zdrowotne i smakowe. Przepisy są dobre. To
    kontrole z jakiś względow są nieskuteczne.

    --
    Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1