eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plPrawoGrupypl.soc.prawoNiechciana korespondencjaRe: Niechciana korespondencja
  • Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!newsfeed.pionier.net.pl!news.nask.pl!new
    s.nask.org.pl!uw.edu.pl!not-for-mail
    From: Michal Jankowski <m...@f...edu.pl>
    Newsgroups: pl.soc.prawo
    Subject: Re: Niechciana korespondencja
    Date: Thu, 23 Jul 2009 11:17:51 +0200
    Organization: Warsaw University, Physics Department
    Lines: 37
    Message-ID: <k...@c...fuw.edu.pl>
    References: <1...@b...poznan.pl> <h3vh83$e00$2@news.onet.pl>
    <h3vv3m$3im$1@inews.gazeta.pl> <h4000b$k61$1@news.onet.pl>
    <4...@n...home.net.pl> <4a655e5c$1@news.home.net.pl>
    <4a656d47$1@news.home.net.pl> <h442jp$g43$1@news.onet.pl>
    <4...@n...home.net.pl> <h44krf$4n9$1@news.onet.pl>
    <4a65ec4a$1@news.home.net.pl> <h44rll$lsa$1@news.onet.pl>
    <4a65ff71$1@news.home.net.pl> <h457eb$lct$1@news.onet.pl>
    <4a66c367$1@news.home.net.pl> <h46gvs$98g$1@news.onet.pl>
    <4a66e284$1@news.home.net.pl> <h46rul$c1h$1@news.onet.pl>
    <4a68153c$1@news.home.net.pl> <h497qe$vq$1@news.onet.pl>
    <h498r5$3qp$1@news.onet.pl>
    NNTP-Posting-Host: ccfs1.fuw.edu.pl
    Mime-Version: 1.0
    Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
    Content-Transfer-Encoding: 8bit
    X-Trace: h1.uw.edu.pl 1248340676 25537 193.0.81.21 (23 Jul 2009 09:17:56 GMT)
    X-Complaints-To: u...@n...uw.edu.pl
    NNTP-Posting-Date: 23 Jul 2009 09:17:56 GMT
    User-Agent: Gnus/5.1002 (Gnus v5.10.2) Emacs/21.3 (usg-unix-v)
    Cancel-Lock: sha1:EJ/sHKb725UGcz5pX7prFP+4Njw=
    Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.soc.prawo:600580
    [ ukryj nagłówki ]

    "Baloo" <n...@o...eu> writes:

    > "W Polsce od kilkudziesięciu lat produkuje się nektary porzeczkowe
    > klarowne, które błędnie nazywane były sokami."
    >
    > Ergo - zawsze produkowano to samo, a zmieniła się jedynie nazwa. Jeśli
    > zmieniły się również walory smakowe, to jedynie nieznacznie, by
    > dostosować się do obowiązujących norm bądź też zmiany spowodowane były
    > różnicami w gatunkach owoców itp. bądź jak zasugerował spp - strategią
    > producentów.
    >
    > I ciekawostka.
    > "Według polskiej normy, minimalny poziom ekstraktu w nektarach
    > owocowych wynosi 10%, a według przepisów UE dla nektarów porzeczkowych
    > - 10,5%."
    >
    > Ergo - to normy polskie są/były mniej restrykcyjne, niż unijne,
    > ponieważ zakładały o 0.5% mniejszą dopuszczalną zawartość ekstraktu
    > owocowego w produktach.

    Faktem jest, ze kiedys byly soki 100% i soki, a teraz sa soki 100% i
    nektary, i smak tych drugich wraz ze zmiana nazwy sie zmienil.

    Nie wiem, ile bylo ekstraktu dawniej, bo nie pisali. Teraz jest
    powiedzmy 20-25%, wiec pol procenta roznicy w panstwowej normie nie ma
    tu zadnego znaczenia. A przeciez jest do pomyslenia napoj zrobiony z
    soku porzeczkowego 100% plus cukier (bo sam taki sok bylby faktycznie
    za kwasny) bez rozrzedzania woda.

    Z innej beczki - widywalem "syrop malinowy" (takie geste, ulepkowe, do
    slodzenia herbaty na przyklad niektorzy uzywaja) o zawartosci malin
    bodajze 0.2%.

    MJ
    PS. Nie rozumiem tamtej strony. Raz pisza, ze ekstraktu ma byc "min
    10%", a raz, ze "minimalna zawartosc skladnika owocowego" to 25%. To
    nie jest to samo?

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1