eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plPrawoGrupypl.soc.prawoobostrzenia › Re: obostrzenia
  • Data: 2024-07-15 10:51:50
    Temat: Re: obostrzenia
    Od: "J.F" <j...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora
    [ pokaż wszystkie nagłówki ]

    On Mon, 15 Jul 2024 09:39:58 +0200, Tomasz Kaczanowski wrote:
    > W dniu 15-07-2024 o 09:07, J.F napisał:
    >> On Mon, 15 Jul 2024 08:24:28 +0200, Tomasz Kaczanowski wrote:
    >>>>> Odporność przeciw infekcjom wirusów grypopodobnych buduje się w sposób
    >>>>> naturalny, tak więc dostarczając wszelkich potrzebnych organizmowi
    >>>>> elementów począwszy od witaminy D po wszystkie inne minerały, bo przed
    >>>>> chorobami grypopodobnymi chroni nas przede wszystkim ogólna odporność na
    >>>>> zachorowania i inne mechanizmy niż przeciwciała we krwi.
    >>>>
    >>>> A potem przychodzi hiszpanka.
    >>>
    >>> o której pracę pisał Fauci i znowu udowadniano tam, że to nie tyle sama
    >>> grypa co powikłania po niej zaszkodziły... Ale jakby o tej pracy
    >>> zapomniał podczas samej pandemii, choć w pracy z 2023 znowu o tym
    >>> przypomniał.
    >>
    >> W innych latach nie szkodziły tak bardzo.
    >
    > szkodziły opisywana jest duża epidemia w latach 1889-1893
    > https://academic.oup.com/jid/article/195/7/1018/8009
    18

    No ale to nie co roku.

    > Natomiast ta była specyficzna, bo dotyczyła młodych, ale mieliśmy koniec
    > wojny, ludzie młodzi - często wojskowi, źle odżywieni, po długich
    > podróżach byli na tyle osłabieni, ze rzeczywiście mogli być bardziej
    > podatni. Ale to już spekulacja, w zasadzie na razie nie rozstrzygnięto,
    > czemu - brak danych, można co najwyżej spekulować. A i jeszcze badania
    > wskazują, że nie był to jeden szczep wirusa grypy, ale co najmniej 2,
    > "które miały wyraźnie różne specyficzności wiązania receptorów".

    Czyli co - jednak mutacja wirusa, na którą ludzkość nie była odporna?

    >>>>> Dlatego u nas mniejsza zachorowalność jest w okresach letnich, bo wiele
    >>>>> potrzebnych elementów do utrzymania odporności organizmy zdobywają
    >>>>> naturalnie, dzięki czemu mniej osób choruje.

    [...]

    >>> różnie, zależy od sposobu przyswajania i tego jak długo zostają, a to
    >>> też jest różne i zależne od wielu czynników w tym diety.
    >>
    >> Hm, przydałoby się podać te czynniki.
    >
    > tu nie pamiętam wszystkich, musiałbyś popytać dokładniej fachowców. Ja
    > pamiętam, ze kiszonki sa dobre, a lubię, to się cieszę, że łatwiej
    > namówić na taki chlebek ze smalcykiem i ogórkiem kiszonym :) Wszak to
    > samo zdrowie (hehehe)
    >
    >>
    >> Bo ten sezon grypowy przechodzi po miesiącu, fala covid jakos też.
    >
    > no bo to jest ze sobą powiązane.... Te wirusy atakują w podobny sposób.

    No ale czemu po paru tygodniach fala słabnie?
    W styczniu ani słonca więcej, ani świeżej żywności.

    Albo się już wszyscy zakazili i uodpornili, albo 90% było dość
    odpornych, a 10% juz swoje przechorowało ...
    Ale w przypadku covida potrafiła być druga fala szybko, a potem
    trzecia po pół roku ...


    J.







Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1