-
21. Data: 2024-08-23 16:41:08
Temat: Re: Disney+ i śmierć żony
Od: Cyklista <c...@g...com>
W dniu 22.08.2024 o 13:43, Marcin Debowski pisze:
>> Tymczasem google znalazlo jeden przypadek śmierci
>> https://www.fakt.pl/wydarzenia/polska/martynka-zmarl
a-po-zjedzeniu-trzech-czekoladek/1th06g9
>
> A w Azji dla odmiany sporo ma uczulenie na .... krewetki.
>
Nic w tym dziwnego, alergie u dzieci to w większości powstają na to co
organizm spotkał zanim się jego odporność właściwie wykształciła.
Dlatego też w USA są to orzeszki bo popularne jest masło orzechowe.
Czy groźne czy nie to zależy od typu reakcji występującej, dla jednych
alergenów będzie to tylko wysypka czy zaczerwienieni skóry, a dla innych
(np tych nieszczęsnych orzechów czy jadu pszczół) obrzęk w obrębię jamy
ustnej, przełyku, powodujący zatkanie dróg oddechowych.
-
22. Data: 2024-08-24 01:31:48
Temat: Re: Disney+ i śmierć żony
Od: Marcin Debowski <a...@I...zoho.com>
On 2024-08-23, Cyklista <c...@g...com> wrote:
> W dniu 22.08.2024 o 13:43, Marcin Debowski pisze:
>
>>> Tymczasem google znalazlo jeden przypadek śmierci
>>> https://www.fakt.pl/wydarzenia/polska/martynka-zmarl
a-po-zjedzeniu-trzech-czekoladek/1th06g9
>>
>> A w Azji dla odmiany sporo ma uczulenie na .... krewetki.
>>
>
> Nic w tym dziwnego, alergie u dzieci to w większości powstają na to co
> organizm spotkał zanim się jego odporność właściwie wykształciła.
> Dlatego też w USA są to orzeszki bo popularne jest masło orzechowe.
>
> Czy groźne czy nie to zależy od typu reakcji występującej, dla jednych
> alergenów będzie to tylko wysypka czy zaczerwienieni skóry, a dla innych
> (np tych nieszczęsnych orzechów czy jadu pszczół) obrzęk w obrębię jamy
> ustnej, przełyku, powodujący zatkanie dróg oddechowych.
Racja.
https://www.dovepress.com/diagnosis-of-fish-and-shel
lfish-allergies-peer-reviewed-fulltext-article-JAA
Fish and shellfish are among the most common culprits of food allergies.
Fish allergy affects 0.2% of the general population.5 In the USA, the
lifetime prevalence rate for reported fish allergy was 0.4% while 0.2%
of population experienced both fish and shellfish allergy.6 In Asia,
fish allergy prevalence was much higher in the Philippines (2.29%) than
in Singapore (0.26%) and Thailand (0.29%).7 Worldwide prevalence of
shellfish allergy was found to be 0.6% with higher incidence reported in
the Asia-Pacific region.8 In the USA, the lifetime prevalence rate for
reported shellfish allergy was 2%, with higher prevalence reported in
adults (2.8%) compared to children (0.6%), and in women (3.6%) compared
to men (2%).6 Shellfish allergy is highly prevalent among teenagers in
the Philippines (5.12%) and Singapore (5.23%) and is the leading cause
of food anaphylaxis in Hong Kong and Taiwan.9-11 The increasing
incidence of fish and shellfish allergy may be attributed to the growing
consumption of seafood worldwide.
--
Marcin