Rządowy projekt ustawy o zmianie ustawy - Kodeks karny oraz niektórych innych ustaw
Rządowy projekt ustawy o zmianie ustawy - Kodeks karny oraz niektórych innych ustaw
- Kadencja sejmu: 7
- Nr druku: 2393
- Data wpłynięcia: 2014-05-15
- Uchwalenie: Projekt uchwalony
- tytuł: Ustawa o zmianie ustawy - Kodeks karny oraz niektórych innych ustaw
- data uchwalenia: 2015-02-20
- adres publikacyjny: Dz.U. poz. 396
2393-cz-2
– 4 –
UZASADNIENIE
Projekt rozporządzenia Ministra Sprawiedliwości w sprawie sposobu i trybu
sprawowania nadzoru nad wykonywaniem dozoru elektronicznego, w tym dokumentowania
tego nadzoru jest konsekwencją wprowadzenia do ustawy z dnia 6 czerwca 1997 r. – Kodeks
karny wykonawczy (Dz. U. Nr 90, poz. 557, z późn. zm.) Rozdziału VIIa „System dozoru
elektronicznego”.
Zakres projektu ustawy nie jest objęty prawem Unii Europejskiej.
Zgodnie z § 4 rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 23 grudnia 2002 r. w sprawie
sposobu funkcjonowania krajowego systemu notyfikacji norm i aktów prawnych (Dz. U.
Nr 239, poz. 2039, z późn. zm.) projektowane rozporządzenie nie podlega notyfikacji Komisji
Europejskiej.
Zgodnie z art. 5 ustawy z dnia 7 lipca 2005 r. o działalności lobbingowej w procesie
stanowienia prawa (Dz. U. Nr 169, poz. 1414, z późn. zm.) projekt zostanie udostępniony
w Biuletynie Informacji Publicznej na stronach internetowych Ministerstwa Sprawiedliwości
i Rządowego Centrum Legislacji.
79/04/KC
Projekt
R O Z P O R Z Ą D Z E N I E
M I N I S T R A S P R A W I E D L I W O Ś C I
z dnia
w sprawie rodzajów posiłków i napojów wydawanych osadzonym w zakładach karnych
i aresztach śledczych oraz ich wartość odżywcza i energetyczna
Na podstawie art. 109 § 3 ustawy z dnia 6 czerwca 1997 r. – Kodeks karny wykonawczy
(Dz. U. Nr 90, poz. 557, z późn. zm.1)) zarządza się, co następuje:
§ 1. 1. Wartość dziennej normy wyżywienia, zwana dalej „wartością dzienną”, powinna
zawierać nie mniej niż 2 800 kcal w artykułach żywnościowych dla osadzonych w wieku do
ukończenia 18. roku życia, a dla pozostałych nie mniej niż 2 600 kcal.
2. Procentowa zawartość składników odżywczych, obejmująca wartość dzienną,
powinna wynosić w posiłkach odpowiednio:
1)
białko – 10–15%;
2)
tłuszcze – poniżej 30%;
3)
węglowodany – 50–65%.
3. Wartość dzienna, poza ziemniakami, powinna obejmować co najmniej 300 g warzyw.
4. Przepis ust. 3 nie dotyczy diety określonej w § 2 ust. 2 pkt 2 lit. b.
§ 2. 1. Osadzony otrzymuje wyżywienie odpowiadające danej wartości dziennej według
przysługującej mu normy wyżywienia lub rodzaju diety.
2. Wartość dzienna obejmuje:
1)
normy wyżywienia:
a)
podstawową – „P”,
b) dla osadzonych w wieku do ukończenia 18. roku życia – „M”;
1) Zmiany wymienionej ustawy zostały ogłoszone w Dz. U. Nr 160, poz. 1083, z 1999 r. Nr 83, poz. 931,
z 2000 r. Nr 60, poz. 701, Nr 120, poz. 1268 i Nr 122, poz. 1318, z 2001 r. Nr 98, poz. 1071, Nr 111,
poz. 1194 i Nr 151, poz. 1686, z 2002 r. Nr 74, poz. 676, Nr 121, poz. 1033 i Nr 200, poz. 1679, z 2003 r.
Nr 111, poz. 1061, Nr 142, poz. 1380 i Nr 179, poz. 1750, z 2004 r. Nr 93, poz. 889, Nr 210, poz. 2135,
Nr 240, poz. 2405, Nr 243, poz. 2426 i Nr 273, poz. 2703, z 2005 r. Nr 163, poz. 1363 i Nr 178, poz. 1479,
z 2006 r. Nr 104, poz. 708 i Nr 226, poz. 1648, z 2007 r. Nr 123, poz. 849, z 2008 r. Nr 96, poz. 620
i Nr 214, poz. 1344, z 2009 r. Nr 8, poz. 39, Nr 22, poz. 119, Nr 62, poz. 504, Nr 98, poz. 817, Nr 108,
poz. 911, Nr 115, poz. 963, Nr 190, poz. 1475, Nr 201, poz. 1540 i Nr 206, poz. 1589, z 2010 r. Nr 34,
poz. 191, Nr 40, poz. 227, Nr 125, poz. 842 i Nr 182, poz. 1228, z 2011 r. Nr 39, poz. 201 i 202, Nr 112,
poz. 654, Nr 129, poz. 734, Nr 185, poz. 1092, Nr 217, poz. 1280 i Nr 240, poz. 1431, z 2012 r. poz. 908,
z 2013 r. poz. 628 i 1247 oraz z 2014 r. poz. 287.
– 2 –
2)
rodzaje diet:
a)
lekkostrawną – „L”,
b) cukrzycową – „Lc”.
3. Osadzony zatrudniony w warunkach szczególnie uciążliwych, w dniach
wykonywania pracy, otrzymuje dodatkową normę wyżywienia – „Pf”. Wartość dzienna
dodatkowej normy wyżywienia powinna zawierać nie mniej niż 1000 kcal.
4. Niepobrane przez osadzonego wyżywienie, w danym dniu w godzinach wydawania
posiłków, nie podlega wydaniu w późniejszym terminie i nie wypłaca się za nie
równowartości pieniężnej.
§ 3. 1. O przyznaniu osadzonemu jednej z diet, o których mowa w § 2 ust. 2 pkt 2,
decyduje lekarz, który określa również okres czasu, na jaki zleca określoną dietę.
2. Chory na cukrzycę insulinozależną, oprócz wyżywienia przewidzianego jak dla diety
cukrzycowej, otrzymuje przy śniadaniu cukier w postaci stałej, w ilości 6 g/dobę.
3. Wykaz produktów zabronionych przy sporządzaniu posiłków dla diet lekkostrawnej
i cukrzycowej oraz inne wymagania ich dotyczące stanowi załącznik nr 1 do rozporządzenia.
4. Osadzonemu, którego stan zdrowia wymaga zastosowania wyżywienia innego niż
określone w § 2 ust. 2, lekarz może zlecić wyżywienie indywidualne, określając
w szczególności:
1)
liczbę i godziny wydawania posiłków w ciągu doby – jeśli to konieczne;
2)
kaloryczność dobową;
3)
procentową zawartość składników odżywczych;
4)
zabronione sposoby przyrządzania produktów;
5)
listę produktów zabronionych;
6)
czas, na jaki zleca określone wyżywienie.
§ 4. Osadzonemu przebywającemu w pomieszczeniu, w którym temperatura
spowodowana warunkami atmosferycznymi przekracza 28 °C, zapewnia się dodatkowe
napoje.
§ 5. 1. Wysokość stawek dziennych norm wyżywienia oraz diet określa załącznik nr 2
do rozporządzenia.
2. Do kalkulacji wysokości stawek dziennych, o których mowa w ust. 1, przyjmuje się
ceny zakupu produktów spożywczych.
– 3 –
3. Dopuszcza się oszczędności lub przekroczenia wysokości stawek dziennych
w wysokości do10%.
4. W szczególnie uzasadnionych przypadkach, związanych z sezonowością
występowania artykułów spożywczych na rynku i zróżnicowaniem cen w zależności od pory
roku, dopuszcza się oszczędności wysokości stawek dziennych do 20%, pod warunkiem
niepogorszenia jakości wyżywienia, tj. zmniejszenia objętości dań oraz wymaganej wartości
kalorycznej posiłków. Decyzję w tym zakresie podejmuje dyrektor zakładu karnego lub
aresztu śledczego, zwany dalej „dyrektorem jednostki”, na wniosek funkcjonariusza
nadzorującego służbę żywnościową.
5. Wysokość stawki dziennej dla osadzonego, któremu lekarz zlecił wyżywienie
indywidualne, odpowiada kosztowi zakupu produktów spożywczych użytych do sporządzenia
całodziennych posiłków. Stawka ta nie może być wyższa od obowiązującej stawki dziennej
diety lekkostrawnej, powiększonej nie więcej niż o 20%. Decyzję o podwyższeniu stawki
dziennej diety lekkostrawnej, na wniosek lekarza, podejmuje dyrektor jednostki.
6. W dniach świąt państwowych i kościelnych, ustawowo wolnych od pracy, dyrektor
jednostki może wyrazić zgodę na przekroczenie do 30% wysokości stawek dziennych norm
wyżywienia.
7. Wysokość stawki dziennej dla osadzonego, który za zgodą dyrektora jednostki
korzysta z wyżywienia uwzględniającego jego wymogi religijne i kulturowe, odpowiada
należnej mu normie wyżywienia lub diecie.
§ 6. Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.2)
MINISTER SPRAWIEDLIWOŚCI
2) Niniejsze rozporządzenie było poprzedzone rozporządzeniem Ministra Sprawiedliwości z dnia 2 września
2003 r. w sprawie określenia wartości dziennej normy wyżywienia oraz rodzaju diet wydawanych osobom
osadzonym w zakładach karnych i aresztach śledczych, które utraciło moc na podstawie art. 25 pkt 1 ustawy
z dnia … o zmianie ustawy – Kodeks karny oraz niektórych innych ustaw (Dz. U. poz. …).
– 4 –
Załączniki
do rozporządzenia
Ministra Sprawiedliwości
z dnia … (poz. …)
ZAŁ CZNIK nr 1
WYKAZ PRODUKTÓW ZABRONIONYCH PRZY SPORZĖDZANIU POSIŁKÓW DLA
DIET LEKKOSTRAWNEJ I CUKRZYCOWEJ ORAZ INNE WYMAGANIA ICH
DOTYCZĖCE
Tabela nr 1
Produkty zabronione w diecie lekkostrawnej
Lp.
Rodzaj produktu
Zabronione
1
Pieczywo
świeże, razowe, żytnie
2
Kasze
gruboziarniste
3
Sery
dojrzewające, topione
4
Jajka
gotowane na twardo
5
Mięsa i wędliny
tłuste, podroby, konserwy
6
Ryby
tłuste, marynowane, solone, wędzone, konserwy
7
Tłuszcze
smalec, słonina, łój, skwarki, śmietana, tłuste mleko, napoje
mleczne
8
Warzywa i owoce
kiszonki, marynaty, rośliny strączkowe, gruszki, śliwki,
agrest, czereśnie, orzechy
9
Przyprawy
ocet, musztarda, pieprz, papryka, ziele angielskie, liść
laurowy, przyprawa do zup
UZASADNIENIE
Projekt rozporządzenia Ministra Sprawiedliwości w sprawie sposobu i trybu
sprawowania nadzoru nad wykonywaniem dozoru elektronicznego, w tym dokumentowania
tego nadzoru jest konsekwencją wprowadzenia do ustawy z dnia 6 czerwca 1997 r. – Kodeks
karny wykonawczy (Dz. U. Nr 90, poz. 557, z późn. zm.) Rozdziału VIIa „System dozoru
elektronicznego”.
Zakres projektu ustawy nie jest objęty prawem Unii Europejskiej.
Zgodnie z § 4 rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 23 grudnia 2002 r. w sprawie
sposobu funkcjonowania krajowego systemu notyfikacji norm i aktów prawnych (Dz. U.
Nr 239, poz. 2039, z późn. zm.) projektowane rozporządzenie nie podlega notyfikacji Komisji
Europejskiej.
Zgodnie z art. 5 ustawy z dnia 7 lipca 2005 r. o działalności lobbingowej w procesie
stanowienia prawa (Dz. U. Nr 169, poz. 1414, z późn. zm.) projekt zostanie udostępniony
w Biuletynie Informacji Publicznej na stronach internetowych Ministerstwa Sprawiedliwości
i Rządowego Centrum Legislacji.
79/04/KC
Projekt
R O Z P O R Z Ą D Z E N I E
M I N I S T R A S P R A W I E D L I W O Ś C I
z dnia
w sprawie rodzajów posiłków i napojów wydawanych osadzonym w zakładach karnych
i aresztach śledczych oraz ich wartość odżywcza i energetyczna
Na podstawie art. 109 § 3 ustawy z dnia 6 czerwca 1997 r. – Kodeks karny wykonawczy
(Dz. U. Nr 90, poz. 557, z późn. zm.1)) zarządza się, co następuje:
§ 1. 1. Wartość dziennej normy wyżywienia, zwana dalej „wartością dzienną”, powinna
zawierać nie mniej niż 2 800 kcal w artykułach żywnościowych dla osadzonych w wieku do
ukończenia 18. roku życia, a dla pozostałych nie mniej niż 2 600 kcal.
2. Procentowa zawartość składników odżywczych, obejmująca wartość dzienną,
powinna wynosić w posiłkach odpowiednio:
1)
białko – 10–15%;
2)
tłuszcze – poniżej 30%;
3)
węglowodany – 50–65%.
3. Wartość dzienna, poza ziemniakami, powinna obejmować co najmniej 300 g warzyw.
4. Przepis ust. 3 nie dotyczy diety określonej w § 2 ust. 2 pkt 2 lit. b.
§ 2. 1. Osadzony otrzymuje wyżywienie odpowiadające danej wartości dziennej według
przysługującej mu normy wyżywienia lub rodzaju diety.
2. Wartość dzienna obejmuje:
1)
normy wyżywienia:
a)
podstawową – „P”,
b) dla osadzonych w wieku do ukończenia 18. roku życia – „M”;
1) Zmiany wymienionej ustawy zostały ogłoszone w Dz. U. Nr 160, poz. 1083, z 1999 r. Nr 83, poz. 931,
z 2000 r. Nr 60, poz. 701, Nr 120, poz. 1268 i Nr 122, poz. 1318, z 2001 r. Nr 98, poz. 1071, Nr 111,
poz. 1194 i Nr 151, poz. 1686, z 2002 r. Nr 74, poz. 676, Nr 121, poz. 1033 i Nr 200, poz. 1679, z 2003 r.
Nr 111, poz. 1061, Nr 142, poz. 1380 i Nr 179, poz. 1750, z 2004 r. Nr 93, poz. 889, Nr 210, poz. 2135,
Nr 240, poz. 2405, Nr 243, poz. 2426 i Nr 273, poz. 2703, z 2005 r. Nr 163, poz. 1363 i Nr 178, poz. 1479,
z 2006 r. Nr 104, poz. 708 i Nr 226, poz. 1648, z 2007 r. Nr 123, poz. 849, z 2008 r. Nr 96, poz. 620
i Nr 214, poz. 1344, z 2009 r. Nr 8, poz. 39, Nr 22, poz. 119, Nr 62, poz. 504, Nr 98, poz. 817, Nr 108,
poz. 911, Nr 115, poz. 963, Nr 190, poz. 1475, Nr 201, poz. 1540 i Nr 206, poz. 1589, z 2010 r. Nr 34,
poz. 191, Nr 40, poz. 227, Nr 125, poz. 842 i Nr 182, poz. 1228, z 2011 r. Nr 39, poz. 201 i 202, Nr 112,
poz. 654, Nr 129, poz. 734, Nr 185, poz. 1092, Nr 217, poz. 1280 i Nr 240, poz. 1431, z 2012 r. poz. 908,
z 2013 r. poz. 628 i 1247 oraz z 2014 r. poz. 287.
– 2 –
2)
rodzaje diet:
a)
lekkostrawną – „L”,
b) cukrzycową – „Lc”.
3. Osadzony zatrudniony w warunkach szczególnie uciążliwych, w dniach
wykonywania pracy, otrzymuje dodatkową normę wyżywienia – „Pf”. Wartość dzienna
dodatkowej normy wyżywienia powinna zawierać nie mniej niż 1000 kcal.
4. Niepobrane przez osadzonego wyżywienie, w danym dniu w godzinach wydawania
posiłków, nie podlega wydaniu w późniejszym terminie i nie wypłaca się za nie
równowartości pieniężnej.
§ 3. 1. O przyznaniu osadzonemu jednej z diet, o których mowa w § 2 ust. 2 pkt 2,
decyduje lekarz, który określa również okres czasu, na jaki zleca określoną dietę.
2. Chory na cukrzycę insulinozależną, oprócz wyżywienia przewidzianego jak dla diety
cukrzycowej, otrzymuje przy śniadaniu cukier w postaci stałej, w ilości 6 g/dobę.
3. Wykaz produktów zabronionych przy sporządzaniu posiłków dla diet lekkostrawnej
i cukrzycowej oraz inne wymagania ich dotyczące stanowi załącznik nr 1 do rozporządzenia.
4. Osadzonemu, którego stan zdrowia wymaga zastosowania wyżywienia innego niż
określone w § 2 ust. 2, lekarz może zlecić wyżywienie indywidualne, określając
w szczególności:
1)
liczbę i godziny wydawania posiłków w ciągu doby – jeśli to konieczne;
2)
kaloryczność dobową;
3)
procentową zawartość składników odżywczych;
4)
zabronione sposoby przyrządzania produktów;
5)
listę produktów zabronionych;
6)
czas, na jaki zleca określone wyżywienie.
§ 4. Osadzonemu przebywającemu w pomieszczeniu, w którym temperatura
spowodowana warunkami atmosferycznymi przekracza 28 °C, zapewnia się dodatkowe
napoje.
§ 5. 1. Wysokość stawek dziennych norm wyżywienia oraz diet określa załącznik nr 2
do rozporządzenia.
2. Do kalkulacji wysokości stawek dziennych, o których mowa w ust. 1, przyjmuje się
ceny zakupu produktów spożywczych.
– 3 –
3. Dopuszcza się oszczędności lub przekroczenia wysokości stawek dziennych
w wysokości do10%.
4. W szczególnie uzasadnionych przypadkach, związanych z sezonowością
występowania artykułów spożywczych na rynku i zróżnicowaniem cen w zależności od pory
roku, dopuszcza się oszczędności wysokości stawek dziennych do 20%, pod warunkiem
niepogorszenia jakości wyżywienia, tj. zmniejszenia objętości dań oraz wymaganej wartości
kalorycznej posiłków. Decyzję w tym zakresie podejmuje dyrektor zakładu karnego lub
aresztu śledczego, zwany dalej „dyrektorem jednostki”, na wniosek funkcjonariusza
nadzorującego służbę żywnościową.
5. Wysokość stawki dziennej dla osadzonego, któremu lekarz zlecił wyżywienie
indywidualne, odpowiada kosztowi zakupu produktów spożywczych użytych do sporządzenia
całodziennych posiłków. Stawka ta nie może być wyższa od obowiązującej stawki dziennej
diety lekkostrawnej, powiększonej nie więcej niż o 20%. Decyzję o podwyższeniu stawki
dziennej diety lekkostrawnej, na wniosek lekarza, podejmuje dyrektor jednostki.
6. W dniach świąt państwowych i kościelnych, ustawowo wolnych od pracy, dyrektor
jednostki może wyrazić zgodę na przekroczenie do 30% wysokości stawek dziennych norm
wyżywienia.
7. Wysokość stawki dziennej dla osadzonego, który za zgodą dyrektora jednostki
korzysta z wyżywienia uwzględniającego jego wymogi religijne i kulturowe, odpowiada
należnej mu normie wyżywienia lub diecie.
§ 6. Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.2)
MINISTER SPRAWIEDLIWOŚCI
2) Niniejsze rozporządzenie było poprzedzone rozporządzeniem Ministra Sprawiedliwości z dnia 2 września
2003 r. w sprawie określenia wartości dziennej normy wyżywienia oraz rodzaju diet wydawanych osobom
osadzonym w zakładach karnych i aresztach śledczych, które utraciło moc na podstawie art. 25 pkt 1 ustawy
z dnia … o zmianie ustawy – Kodeks karny oraz niektórych innych ustaw (Dz. U. poz. …).
– 4 –
Załączniki
do rozporządzenia
Ministra Sprawiedliwości
z dnia … (poz. …)
ZAŁ CZNIK nr 1
WYKAZ PRODUKTÓW ZABRONIONYCH PRZY SPORZĖDZANIU POSIŁKÓW DLA
DIET LEKKOSTRAWNEJ I CUKRZYCOWEJ ORAZ INNE WYMAGANIA ICH
DOTYCZĖCE
Tabela nr 1
Produkty zabronione w diecie lekkostrawnej
Lp.
Rodzaj produktu
Zabronione
1
Pieczywo
świeże, razowe, żytnie
2
Kasze
gruboziarniste
3
Sery
dojrzewające, topione
4
Jajka
gotowane na twardo
5
Mięsa i wędliny
tłuste, podroby, konserwy
6
Ryby
tłuste, marynowane, solone, wędzone, konserwy
7
Tłuszcze
smalec, słonina, łój, skwarki, śmietana, tłuste mleko, napoje
mleczne
8
Warzywa i owoce
kiszonki, marynaty, rośliny strączkowe, gruszki, śliwki,
agrest, czereśnie, orzechy
9
Przyprawy
ocet, musztarda, pieprz, papryka, ziele angielskie, liść
laurowy, przyprawa do zup
Dokumenty związane z tym projektem:
-
2393-cz-2
› Pobierz plik
-
2393-cz-1
› Pobierz plik