Rządowy projekt ustawy o rolnictwie ekologicznym
projekt ustawy dotyczy m.in. wprowadzenia ułatwień związanych z rozpoczęciem funkcjonowania firmy ekologicznej; osoba, która zamierza podjąć działalność w rolnictwie ekologicznym, będzie musiała złożyć tylko jeden wniosek do wybranej jednostki certyfikującej
projekt mający na celu wykonanie prawa Unii Europejskiej
- Kadencja sejmu: 6
- Nr druku: 1924
- Data wpłynięcia: 2009-04-16
- Uchwalenie: Projekt uchwalony
- tytuł: o rolnictwie ekologicznym
- data uchwalenia: 2009-06-25
- adres publikacyjny: Dz.U. Nr 116, poz. 975
1924
Ochrony Roślin i Nasiennictwa.
3. Producent ekologiczny ubiegający się o pozwolenie na zastosowanie w rolnictwie
ekologicznym produktów wymienionych w art. 1 ust. 2 lit. d rozporządzenia nr 834/2007,
niespełniających wymagań określonych w przepisach dotyczących rolnictwa ekologicznego,
składa wniosek do wojewódzkiego inspektora ochrony roślin i nasiennictwa właściwego ze
względu na miejsce prowadzenia działalności przez tego producenta.
4. Wojewódzki inspektor ochrony roślin i nasiennictwa, w drodze decyzji, na zasadach
określonych w art. 45 rozporządzenia nr 889/2008, wydaje, odmawia wydania, zmienia lub
cofa pozwolenie na zastosowanie w rolnictwie ekologicznym produktów wymienionych
w art. 1 ust. 2 lit. d rozporządzenia nr 834/2007, niespełniających wymagań określonych
w przepisach dotyczących rolnictwa ekologicznego.
Art. 13. W sprawach dotyczących pozwoleń, o których mowa w art. 11 ust. 1 i 2 oraz
art. 12 ust. 4, a także rejestracji w bazie danych, o której mowa w art. 12 ust. 1, nie pobiera
się opłat.
Art. 14. 1. Inspekcja Handlowa współpracuje z Inspekcją przy sprawowaniu nadzoru,
o którym mowa w art. 8, w zakresie wprowadzania do obrotu detalicznego produktów
wymienionych w art. 1 ust. 2 lit. a lub b rozporządzenia nr 834/2007.
2. Główny Inspektor przekazuje Prezesowi Urzędu Ochrony Konkurencji
i Konsumentów posiadane informacje o producentach ekologicznych, którzy prowadzą
działalność w zakresie wprowadzania do obrotu detalicznego produktów wymienionych
w art. 1 ust. 2 lit. a lub b rozporządzenia nr 834/2007, w zakresie określonym w art. 63 ust. 3
rozporządzenia nr 889/2008.
3. Wojewódzki inspektor inspekcji handlowej, właściwy ze względu na miejsce
prowadzonej – na zasadach określonych w odrębnych przepisach – kontroli podmiotu
prowadzącego działalność w zakresie wprowadzania do obrotu detalicznego produktów
wymienionych w art. 1 ust. 2 lit. a lub b rozporządzenia nr 834/2007, przekazuje
wojewódzkiemu inspektorowi właściwemu ze względu na miejsce prowadzenia tej
działalności dane i informacje o wykrytych w trakcie kontroli naruszeniach i podejrzeniach
naruszenia przepisów dotyczących rolnictwa ekologicznego w zakresie tych produktów.
10
4.
Szczegółowe warunki i sposób współpracy przy sprawowaniu nadzoru, o którym
mowa w art. 8, w zakresie wprowadzania do obrotu detalicznego produktów wymienionych
w art. 1 ust. 2 lit. a lub b rozporządzenia nr 834/2007, określa porozumienie zawarte między
Prezesem Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów a Głównym Inspektorem.
Art. 15. 1. Inspekcja Weterynaryjna współpracuje z Inspekcją przy sprawowaniu
nadzoru, o którym mowa w art. 8, w zakresie produktów wymienionych w art. 1 ust. 2 lit. c
rozporządzenia nr 834/2007.
2. Główny Inspektor przekazuje Głównemu Lekarzowi Weterynarii posiadane
informacje o producentach ekologicznych, którzy prowadzą działalność w zakresie
produktów wymienionych w art. 1 ust. 2 lit. c rozporządzenia nr 834/2007, w zakresie
określonym w art. 63 ust. 3 rozporządzenia nr 889/2008.
3. Powiatowy lekarz weterynarii, właściwy ze względu na miejsce prowadzonej – na
zasadach określonych w odrębnych przepisach – kontroli produktów wymienionych w art. 1
ust. 2 lit. c rozporządzenia nr 834/2007, przekazuje Głównemu Inspektorowi dane
i informacje o wykrytych w trakcie kontroli naruszeniach i podejrzeniach naruszenia
przepisów dotyczących rolnictwa ekologicznego w zakresie tych produktów.
4. Powiatowy lekarz weterynarii właściwy ze względu na siedzibę zakładu w rozumieniu
art. 3 lit. d rozporządzenia (WE) nr 183/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia
12 stycznia 2005 r. ustanawiającego wymagania dotyczące higieny pasz (Dz. Urz. UE L 35
z 8.02.2005, str. 1), na wniosek Głównego Inspektora, prowadzi kontrolę w tym zakładzie
w zakresie produktów wymienionych w art. 1 ust. 2 lit. c rozporządzenia nr 834/2007.
5. Szczegółowe warunki i sposób współpracy przy sprawowaniu nadzoru, o którym mowa
w art. 8, w zakresie produktów wymienionych w art. 1 ust. 2 lit. c rozporządzenia
nr 834/2007, określa porozumienie zawarte między Głównym Lekarzem Weterynarii
a Głównym Inspektorem.
Art. 16. 1. Państwowa Inspekcja Ochrony Roślin i Nasiennictwa współpracuje
z Inspekcją przy sprawowaniu nadzoru, o którym mowa w art. 8, w zakresie produktów
wymienionych w art. 1 ust. 2 lit. d rozporządzenia nr 834/2007.
2. Główny Inspektor przekazuje Głównemu Inspektorowi Ochrony Roślin
i Nasiennictwa posiadane informacje o producentach ekologicznych, którzy prowadzą
11
działalność w zakresie produktów wymienionych w art. 1 ust. 2 lit. d rozporządzenia
nr 834/2007, w zakresie określonym w art. 63 ust. 3 rozporządzenia nr 889/2008.
3. Wojewódzki inspektor ochrony roślin i nasiennictwa, właściwy ze względu na
miejsce prowadzonej – na zasadach określonych w odrębnych przepisach – kontroli
produktów wymienionych w art. 1 ust. 2 lit. d rozporządzenia nr 834/2007, przekazuje
Głównemu Inspektorowi dane i informacje o wykrytych w trakcie kontroli naruszeniach
i podejrzeniach naruszenia przepisów dotyczących rolnictwa ekologicznego w zakresie tych
produktów.
4. Wojewódzki inspektor ochrony roślin i nasiennictwa właściwy ze względu na miejsce
prowadzonej kontroli, na wniosek Głównego Inspektora, prowadzi kontrolę w zakresie
produktów wymienionych w art. 1 ust. 2 lit. d rozporządzenia nr 834/2007.
5. Szczegółowe warunki i sposób współpracy przy sprawowaniu nadzoru, o którym mowa
w art. 8, w zakresie produktów wymienionych w art. 1 ust. 2 lit. d rozporządzenia
nr 834/2007, określa porozumienie zawarte między Głównym Inspektorem Ochrony Roślin
i Nasiennictwa a Głównym Inspektorem.
Art. 17. 1. Jednostka certyfikująca przekazuje:
1) ministrowi właściwemu do spraw rolnictwa oraz Prezesowi Agencji Restrukturyzacji
i Modernizacji Rolnictwa, w formie papierowej oraz za pośrednictwem środków
komunikacji elektronicznej, do dnia 31 października każdego roku, wykaz
producentów w rozumieniu przepisów o krajowym systemie ewidencji producentów,
ewidencji gospodarstw rolnych oraz ewidencji wniosków o przyznanie płatności,
którzy spełnili określone wymagania dotyczące produkcji ekologicznej zgodnie
z przepisami dotyczącymi rolnictwa ekologicznego, według stanu za ten rok;
2) Głównemu Inspektorowi do dnia 31 stycznia każdego roku – wykaz, a do dnia
31 marca każdego roku – sprawozdanie, o których mowa w art. 27 ust. 14
rozporządzenia nr 834/2007, które zawierają dane i informacje zebrane przez tę
jednostkę, wynikające z posiadanego przez nią zakresu upoważnienia do działania
w rolnictwie ekologicznym.
2. Zgłoszenia błędów lub pomyłek w informacjach zawartych w wykazie, o którym mowa
w ust. 1 pkt 1, dokonuje się do ostatniego dnia lutego roku następującego po roku przekazania
tego wykazu.
12
3. Wykaz, o którym mowa w ust. 1 pkt 1, dla celów postępowania dowodowego
w postępowaniu prowadzonym w sprawach związanych z udzielaniem pomocy finansowej
producentom ekologicznym, na podstawie przepisów o wspieraniu rozwoju obszarów
wiejskich ze środków pochodzących z Sekcji Gwarancji Europejskiego Funduszu Orientacji
i Gwarancji Rolnej oraz przepisów o wspieraniu rozwoju obszarów wiejskich z udziałem
środków Europejskiego Funduszu Rolnego na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich, stanowi
dokument urzędowy w rozumieniu przepisów Kodeksu postępowania administracyjnego.
4.
Minister
właściwy do spraw rolnictwa określi, w drodze rozporządzenia, wzór
formularza wykazu, o którym mowa w ust. 1 pkt 1, oraz sposób jego przekazywania,
mając na względzie uzyskanie informacji związanych z udzielaniem pomocy finansowej
producentom ekologicznym na podstawie przepisów o wspieraniu rozwoju obszarów
wiejskich ze środków pochodzących z Sekcji Gwarancji Europejskiego Funduszu Orientacji
i Gwarancji Rolnej oraz przepisów o wspieraniu rozwoju obszarów wiejskich z udziałem
środków Europejskiego Funduszu Rolnego na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich.
5. Wykaz i sprawozdanie, o których mowa w ust. 1 pkt 2, sporządza się na
formularzach opracowanych i udostępnionych przez Głównego Inspektora jednostkom
certyfikującym i przekazuje za pośrednictwem środków komunikacji elektronicznej,
a w przypadku udostępnienia jednostkom certyfikującym oprogramowania lub systemu
teleinformatycznego do przekazania tego wykazu lub sprawozdania – z zastosowaniem tego
oprogramowania lub tego systemu.
Art.
18. Minister właściwy do spraw rolnictwa może określić, w drodze
rozporządzenia, jednostki organizacyjne oceniające i potwierdzające zgodność środków do
produkcji ekologicznej, o których mowa:
1) w art. 16 ust. 1 rozporządzenia nr 834/2007, z wymaganiami określonymi
w przepisach dotyczących rolnictwa ekologicznego, w tym zakres potwierdzania
tej zgodności oraz jednostki prowadzące wykazy tych środków,
2) w art. 16 ust. 4 rozporządzenia nr 834/2007, z wymaganiami określonymi
w przepisach dotyczących rolnictwa ekologicznego, w tym zakres potwierdzania
tej zgodności oraz jednostki prowadzące wykazy tych środków
– biorąc pod uwagę doświadczenie tych jednostek w prowadzeniu takich badań oraz
kwalifikacje i doświadczenie zawodowe osób oceniających i potwierdzających
zgodność środków do produkcji ekologicznej w tych jednostkach.
13
Art. 19. 1. Minister właściwy do spraw rolnictwa określi, w zakresie pozostawionym do
określenia przez państwo członkowskie lub właściwy organ państwa członkowskiego
w przepisach rozporządzenia nr 834/2007 lub w przepisach Unii Europejskiej wydanych
w trybie przepisów tego rozporządzenia, w drodze rozporządzenia, warunki produkcji
ekologicznej, mając na względzie zakres dopuszczalnych odstępstw, obowiązywanie okresów
przejściowych oraz zachowanie celów i zasad przewidzianych w tych przepisach.
2. Minister właściwy do spraw rolnictwa może określić, w drodze rozporządzenia:
1) warunki produkcji ekologicznej w zakresie nieokreślonym w przepisach
rozporządzenia nr 834/2007 lub w przepisach Unii Europejskiej wydanych w trybie
przepisów tego rozporządzenia, mając na względzie zachowanie celów i zasad
przewidzianych w tych przepisach;
2) warunki stosowania w rolnictwie ekologicznym środków do produkcji ekologicznej
do celów innych niż wymienione w art. 16 ust. 1 rozporządzenia 834/2007, mając na
uwadze warunki określone w art. 16 ust. 4 tego rozporządzenia;
3) warunki lub sposób znakowania w rozumieniu art. 2 lit. k rozporządzenia 834/2007
lub kontroli produktów rolnictwa ekologicznego w zakresie żywienia zbiorowego
w rozumieniu art. 2 lit. aa rozporządzenia 834/2007, mając na względzie zapewnienie
wiarygodności i przejrzystości kontroli w rolnictwie ekologicznym;
4) rodzaje nieprawidłowości lub naruszeń przepisów dotyczących rolnictwa
ekologicznego i minimalne środki, jakie jednostki certyfikujące są obowiązane
stosować, mając na względzie zapewnienie wiarygodności i przejrzystości kontroli
w rolnictwie ekologicznym.
Art. 20. Minister właściwy do spraw rolnictwa, w drodze decyzji, uznaje prywatne normy,
o których mowa w art. 42 rozporządzenia nr 834/2007, dotyczące warunków, jakie powinny
być spełnione przy produkcji ekologicznej zgodnej z przepisami dotyczącymi rolnictwa
ekologicznego.
Art. 21. 1. Kontrola, o której mowa w art. 7 ust. 1, jest prowadzona przez osoby, które
zostały wpisane do rejestru, w zakresie rodzajów specjalizacji do prowadzenia tej kontroli
14
Dokumenty związane z tym projektem:
- 1924 › Pobierz plik