eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plPrawoAkty prawneProjekty ustaw › Rządowy projekt ustawy o rolnictwie ekologicznym

Rządowy projekt ustawy o rolnictwie ekologicznym

projekt ustawy dotyczy m.in. wprowadzenia ułatwień związanych z rozpoczęciem funkcjonowania firmy ekologicznej; osoba, która zamierza podjąć działalność w rolnictwie ekologicznym, będzie musiała złożyć tylko jeden wniosek do wybranej jednostki certyfikującej

projekt mający na celu wykonanie prawa Unii Europejskiej

  • Kadencja sejmu: 6
  • Nr druku: 1924
  • Data wpłynięcia: 2009-04-16
  • Uchwalenie: Projekt uchwalony
  • tytuł: o rolnictwie ekologicznym
  • data uchwalenia: 2009-06-25
  • adres publikacyjny: Dz.U. Nr 116, poz. 975

1924

2) podmiotu ubiegającego się o upoważnienie do działania jako jednostka certyfikująca
o uzupełnienie lub wyjaśnienie, w wyznaczonym terminie, informacji zawartych we
wniosku, o którym mowa w ust. 3.
6. Po wydaniu decyzji, o której mowa w ust. 1, minister właściwy do spraw rolnictwa
przekazuje Głównemu Inspektorowi kopie dokumentów, które były podstawą wydania tej
decyzji.
7. Minister właściwy do spraw rolnictwa, w drodze decyzji, odmawia podmiotowi
ubiegającemu się o upoważnienie do działania jako jednostka certyfikująca udzielenia tego
upoważnienia, jeżeli podmiot ten nie spełnia w zakresie objętym wnioskiem, o którym mowa
w ust. 3, wymagań określonych w art. 27 ust. 5 i 6 rozporządzenia nr 834/2007.
8. Do zmiany upoważnienia do działania jako jednostka certyfikująca przepisy ust. 1 – 7
stosuje się odpowiednio.

Art. 6. 1. Minister właściwy do spraw rolnictwa jest organem właściwym do cofnięcia
upoważnienia jednostce certyfikującej w przypadkach określonych w art. 27 ust. 8 i ust. 9
lit. d rozporządzenia nr 834/2007. Cofnięcie upoważnienia może nastąpić w całości lub
w części, w jakiej jednostka certyfikująca nie spełnia wymagań wynikających z zakresu
upoważnienia określonego w decyzji, o której mowa w art. 5 ust. 1.
2. Minister właściwy do spraw rolnictwa może cofnąć w całości upoważnienie jednostce
certyfikującej w przypadku nieprzekazania wykazu producentów, o którym mowa w art. 17
ust. 1 pkt 1, lub przekazania go niezgodnie z określonym terminem, lub przekazania go
niezgodnie z określoną formą lub sposobem.
3. Cofnięcie upoważnienia jednostce certyfikującej następuje w drodze decyzji, przy
czym cofnięcie upoważnienia na podstawie ust. 1 następuje na wniosek Głównego Inspektora.
4. Minister właściwy do spraw rolnictwa przekazuje Głównemu Inspektorowi informację
o cofnięciu upoważnienia jednostce certyfikującej na podstawie ust. 1 lub 2.
5. Główny Inspektor informuje producentów ekologicznych objętych przez daną
jednostkę certyfikującą kontrolą, o której mowa w art. 7 ust. 1, o cofnięciu upoważnienia tej
jednostce na podstawie ust. 1 lub 2, w zakresie cofniętego upoważnienia.
6. W przypadku cofnięcia upoważnienia jednostce certyfikującej na podstawie ust. 1 lub 2
producent ekologiczny może pozostawać poza kontrolą, o której mowa w art. 7 ust. 1,

5
prowadzoną przez jednostkę certyfikującą przez okres nie dłuższy niż 60 dni od dnia,
w którym decyzja o cofnięciu upoważnienia jednostce certyfikującej stała się ostateczna.
7. W okresie, o którym mowa w ust. 6, uprawnienia jednostki certyfikującej, w tym
uprawnienia do prowadzenia kontroli, o której mowa w art. 7 ust. 1, producentów
ekologicznych pozostających poza kontrolą jednostki certyfikującej, wykonuje Inspekcja.
8. Kontrola, o której mowa w ust. 7, jest prowadzona w ramach systemu kontroli,
o którym mowa w art. 27 rozporządzenia nr 834/2007, na zasadach i w sposób określony na
podstawie tego artykułu i w przepisach wydanych na podstawie tego artykułu oraz
w przepisach o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych dotyczących postępowania
kontrolnego.
Art. 7. 1. Jednostki certyfikujące działają w zakresie udzielonego im upoważnienia,
w tym prowadzą kontrolę w ramach systemu kontroli, o którym mowa w art. 27
rozporządzenia nr 834/2007, na zasadach i w sposób określony na podstawie tego artykułu
i w przepisach wydanych na podstawie tego artykułu.

2. Jednostka certyfikująca powiadamia Głównego Inspektora i pozostałe jednostki
certyfikujące o:
1) odmowie wydania certyfikatu,
2) zaistnieniu sytuacji, o której mowa w art. 27 ust. 5 lit. d zdanie drugie lub art. 30
ust. 2 rozporządzenia nr 834/2007
– w terminie 14 dni od dnia odmowy wydania certyfikatu – w przypadku, o którym
mowa w pkt 1, lub zaistnienia sytuacji, o których mowa w pkt 2.

Art. 8. 1. Inspekcja sprawuje nadzór nad jednostkami certyfikującymi oraz nadzór nad
produkcją ekologiczną.
2. W ramach nadzoru nad jednostkami certyfikującymi Główny Inspektor sprawdza
prawidłowość działania jednostek certyfikujących w zakresie przepisów dotyczących
rolnictwa ekologicznego, w tym:
1) prowadzi analizy danych i informacji dostarczanych przez jednostki certyfikujące;
2) prowadzi audyty i dokonuje inspekcji jednostek certyfikujących w zakresie
stosowania przez nie procedur kontrolnych, posiadanych środków technicznych
i kwalifikacji posiadanych przez osoby prowadzące kontrolę, o której mowa w art. 7
ust. 1, oraz dokonuje sprawdzenia dokumentów dotyczących kontroli;

6
3) przekazuje jednostkom certyfikującym wnioski pokontrolne;
4)
nakazuje wykonanie odpowiednich działań naprawczych związanych
z funkcjonowaniem jednostek certyfikujących;
5) może żądać od jednostek certyfikujących wszelkich dodatkowych danych i informacji
związanych ze sprawowanym nadzorem;
6) może sprawdzić u producentów ekologicznych prawidłowość kontroli, o której mowa
w art. 7 ust. 1, prowadzonej przez jednostki certyfikujące.
3. Główny Inspektor w ramach nadzoru nad produkcją ekologiczną, oprócz kontroli
prowadzonej przez Inspekcję na podstawie przepisów o jakości handlowej artykułów
rolno-spożywczych, może sprawdzić u producentów ekologicznych, w zakresie produktów
wymienionych w art. 1 ust. 2 lit. a lub b rozporządzenia nr 834/2007, czy produkcja
ekologiczna jest zgodna z przepisami dotyczącymi rolnictwa ekologicznego.

4. Przepisu ust. 3 nie stosuje się do producentów ekologicznych wprowadzających
wyłącznie do obrotu detalicznego produkty wymienione w art. 1 ust. 2 lit. a lub b
rozporządzenia nr 834/2007.
5. Nadzór nad:
1) jednostkami certyfikującymi jest sprawowany na zasadach i w sposób określony na
podstawie art. 27 rozporządzenia nr 834/2007 i przepisów wydanych na podstawie tego
artykułu oraz przepisów o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych dotyczących
postępowania kontrolnego;
2) produkcją ekologiczną jest sprawowany na podstawie przepisów o jakości handlowej
artykułów rolno-spożywczych dotyczących postępowania kontrolnego.
6. Główny Inspektor może powierzyć prowadzenie czynności, o których mowa w ust. 2
pkt 2 i 6 oraz ust. 3, wojewódzkiemu inspektorowi jakości handlowej artykułów
rolno-spożywczych, zwanemu dalej „wojewódzkim inspektorem”, właściwemu ze względu
na miejsce, w którym mają być prowadzone te czynności.
7. W przypadku, o którym mowa w ust. 2 pkt 6 oraz ust. 3, producenci ekologiczni
zapewniają pracownikom Inspekcji dostęp do jednostek produkcyjnych w rozumieniu art. 2
lit. f rozporządzenia nr 889/2008 oraz udostępniają dokumenty i informacje, a także udzielają
pomocy w zakresie niezbędnym do sprawdzenia skuteczności kontroli, o której mowa
w art. 27 ust. 9 lit. b rozporządzenia nr 834/2007.


7
Art. 9. 1. Inspekcja gromadzi i przechowuje dane i informacje o producentach
ekologicznych.
2. Główny Inspektor udostępnia, na wniosek zainteresowanego podmiotu, dane
i informacje dotyczące produkcji ekologicznej i producentów ekologicznych.
3. Jednostka certyfikująca:
1) ogłasza na administrowanej przez tę jednostkę stronie internetowej wykaz producentów
ekologicznych, z wyłączeniem osób fizycznych,
2) udostępnia, za pośrednictwem środków komunikacji elektronicznej, na wniosek
zainteresowanego podmiotu, wykaz producentów ekologicznych
– objętych kontrolą, o której mowa w art. 7 ust. 1, prowadzoną przez tę jednostkę.
4. Wykaz, o którym mowa w ust. 3, zawiera, oprócz informacji, o których mowa
w art. 28 ust. 5 rozporządzenia nr 834/2007, dane i informacje dotyczące produktów rolnictwa
ekologicznego wytworzonych przez każdego z producentów ekologicznych. Dane
i informacje obejmują przynajmniej wielkość produkcji ekologicznej poszczególnych
produktów rolnictwa ekologicznego wytworzonych przez każdego z tych producentów.
5. Minister właściwy do spraw rolnictwa może określić, w drodze rozporządzenia,
wzór wykazu, o którym mowa w ust. 3, mając na względzie zapewnienie porównywalności
danych i informacji ogłaszanych lub udostępnianych przez jednostki certyfikujące, objętych
tym wykazem.

Art. 10. 1. Inspekcja wykonuje zadania i posiada kompetencje określone dla
odpowiedniego organu państwa członkowskiego w rozumieniu art. 2 pkt 6 rozporządzenia
nr 1235/2008.
2. Zadania i kompetencje, o których mowa w ust. 1, są wykonywane na zasadach
i w sposób określony w art. 32 i 33 rozporządzenia nr 834/2007 i w przepisach wydanych na
podstawie tych artykułów oraz w przepisach o jakości handlowej artykułów rolno-
-spożywczych dotyczących postępowania kontrolnego.

Art. 11. 1. Wojewódzki inspektor właściwy ze względu na miejsce prowadzenia
działalności przez producenta ekologicznego, w drodze decyzji:
1) wydaje pozwolenie na zastosowanie odstępstw, o których mowa w art. 9 ust. 4,
art. 18 ust. 1, art. 27 ust. 4, art. 36 ust. 2 – 4, art. 39, art. 40 ust. 1 lit. a ppkt (v) i lit. b

8
oraz ust. 2, art. 42, art. 47, art. 95 ust. 1 i 2 oraz w przypisie nr 1 do tabeli w sekcji A
załącznika nr VIII rozporządzenia nr 889/2008, na wniosek o ich zastosowanie;
2) odmawia wydania, zmienia lub cofa pozwolenie, jeżeli w wyniku prowadzonych
czynności stwierdzi, że nie zostały spełnione przesłanki do zastosowania odstępstw
wymienionych w pkt 1.
2. Główny Inspektor, w drodze decyzji:
1) wydaje pozwolenie na zastosowanie odstępstw, o których mowa w art. 29 ust. 1,
w wierszu pierwszym pkt 6 załącznika nr II oraz w tiret trzecie lit. a pkt 1.1
załącznika nr VI rozporządzenia nr 889/2008, na wniosek o ich zastosowanie;
2) odmawia wydania, zmienia lub cofa pozwolenie na zastosowanie odstępstw
wymienionych w pkt 1, na zasadach określonych w rozporządzeniu nr 889/2008.
3. Wnioski, o których mowa w ust. 1, składa się na formularzu opracowanym przez
Głównego Inspektora, udostępnionym na stronie internetowej administrowanej przez
Inspekcję.
4. Do wniosków, o których mowa w ust. 1 i 2, dołącza się opinię jednostki
certyfikującej dotyczącą spełniania przesłanek do zastosowania wnioskowanego odstępstwa.

Art. 12. 1. Główny Inspektor Ochrony Roślin i Nasiennictwa:
1) jest organem właściwym do utworzenia komputerowej bazy danych, o której mowa
w art. 48 rozporządzenia nr 889/2008, a następnie administruje tą bazą danych;
2) w drodze decyzji, rejestruje, odmawia rejestracji, zmienia lub cofa rejestrację w bazie
danych, o której mowa w ust. 1, w przypadku gdy dostawca nie spełnia warunków
określonych w art. 50 ust. 1 rozporządzenia nr 889/2008;
3) opracowuje i przekazuje ministrowi właściwemu do spraw rolnictwa roczne, zbiorcze
sprawozdanie dotyczące stosowania, na podstawie ust. 4, w rolnictwie ekologicznym
produktów wymienionych w art. 1 ust. 2 lit. d rozporządzenia nr 834/2007,
niespełniających wymagań określonych w przepisach dotyczących rolnictwa
ekologicznego, zawierające informacje wymienione w art. 54 rozporządzenia
nr 889/2008.
2. Wniosek o rejestrację lub zmianę rejestracji w bazie danych, o której mowa w ust. 1,
składa się na formularzu opracowanym przez Głównego Inspektora Inspekcji Ochrony Roślin

9
strony : 1 . [ 2 ] . 3 ... 10 ... 20 ... 22

Dokumenty związane z tym projektem:



Eksperci egospodarka.pl

1 1 1

Akty prawne

Rok NR Pozycja

Najnowsze akty prawne

Dziennik Ustaw z 2017 r. pozycja:
1900, 1899, 1898, 1897, 1896, 1895, 1894, 1893, 1892

Monitor Polski z 2017 r. pozycja:
938, 937, 936, 935, 934, 933, 932, 931, 930

Wzory dokumentów

Bezpłatne wzory dokumentów i formularzy.
Wyszukaj i pobierz za darmo: