eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plPrawoAkty prawneProjekty ustaw › Rządowy projekt ustawy o rolnictwie ekologicznym

Rządowy projekt ustawy o rolnictwie ekologicznym

projekt ustawy dotyczy m.in. wprowadzenia ułatwień związanych z rozpoczęciem funkcjonowania firmy ekologicznej; osoba, która zamierza podjąć działalność w rolnictwie ekologicznym, będzie musiała złożyć tylko jeden wniosek do wybranej jednostki certyfikującej

projekt mający na celu wykonanie prawa Unii Europejskiej

  • Kadencja sejmu: 6
  • Nr druku: 1924
  • Data wpłynięcia: 2009-04-16
  • Uchwalenie: Projekt uchwalony
  • tytuł: o rolnictwie ekologicznym
  • data uchwalenia: 2009-06-25
  • adres publikacyjny: Dz.U. Nr 116, poz. 975

1924

4) produkty zwierzęce, z wyłączeniem pszczelarstwa;
5) pszczelarstwo;
6) produkty pochodzące z akwakultury i wodorosty morskiej;
7) produkcja pasz przetworzonych, z wyłączeniem drożdży;
8) drożdże;
9) produkcja żywności przetworzonej;
10)
wprowadzanie na rynek, w tym wprowadzanie na rynek produktów
importowanych.

2. Egzamin obejmuje zagadnienia:
1) określone w:
a) przepisach dotyczących rolnictwa ekologicznego, przepisach o bezpie-
czeństwie żywności i żywienia, w przepisach o jakości handlowej artykułów
rolno-spożywczych – w przypadku rodzajów specjalizacji, o których mowa
w ust. 1 pkt 1 -10;
b) przepisach o produktach pochodzenia zwierzęcego, w przepisach o ochronie
zdrowia zwierząt oraz zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt, w przepisach
o
organizacji hodowli i rozrodzie zwierząt gospodarskich, w przepisach
o rybołówstwie, w przepisach o paszach – w przypadku rodzajów
specjalizacji, o których mowa w ust. 1 pkt 4 -10;
c) przepisach o ochronie roślin, w przepisach o nasiennictwie, w przepisach
o nawozach i nawożeniu – w przypadku rodzajów specjalizacji, o których
mowa w ust. 1 pkt 1 – 3 i 10;
2) dotyczące chowu i hodowli zwierząt, pozyskiwania produktów akwakultury oraz
uprawy roślin,
– w zakresie, w jakim może mieć to wpływ na poprawność przeprowadzanej kontroli, o
której mowa w art. 7 ust. 1 ustawy.

§ 3. 1. Do egzaminu mogą przystąpić osoby, które
1) posiadają:
a) wykształcenie wyższe na kierunku ochrona środowiska, ogrodnictwo,
rolnictwo, technika rolnicza i leśna, weterynaria lub zootechnika, lub
b) co najmniej 2-letnie doświadczenie zawodowe związane z potwierdzanym
egzaminem rodzajem specjalizacji do dokonywania kontroli;

2
2) brały udział, potwierdzony przez upoważnioną w tym zakresie jednostkę
certyfikującą, w przynajmniej 5 kontrolach producentów ekologicznych w zakresie
rodzajów specjalizacji objętych egzaminem.

2. W przypadku gdy żadna z jednostek certyfikujących nie jest upoważniona w
zakresie danego rodzaju specjalizacji przepisu ust. 1 pkt 2 nie stosuje się.

§ 4. 1. Główny Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych,
zwany dalej „Głównym Inspektorem", podaje do publicznej wiadomości, na stronie
internetowej administrowanej przez Inspekcję Jakości Handlowej Artykułów Rolno-
Spożywczych, zwanej dalej „Inspekcją”, informację o rodzajach specjalizacji,
terminie i miejscu przeprowadzenia egzaminu oraz informację o terminie składania
wniosków o przystąpienie do egzaminu.


2. Wniosek o przystąpienie do egzaminu składa się do Głównego Inspektora.


3. Wniosek, o którym mowa w ust. 2, składa się na formularzu opracowanym
i udostępnionym przez Głównego Inspektora na stronie internetowej Inspekcji.


4. Do wniosku, o którym mowa w ust. 2, dołącza się:
1) kopię dowodu opłaty za przeprowadzenie egzaminu;
2) dokumenty potwierdzające spełnienie wymagań, o których mowa w § 3 ust. 1.

§ 5. 1. Egzamin przeprowadza komisja kwalifikacyjna powołana przez Głównego
Inspektora.

2. W skład komisji kwalifikacyjnej wchodzą:
1) przewodniczący;
2) trzech członków.

3. Główny Inspektor wyznacza przewodniczącego spośród członków komisji
kwalifikacyjnej.
4. W skład komisji kwalifikacyjnej wchodzą osoby powołane przez Głównego
Inspektora, które:


3
1) ukończyły studia wyższe;
2) posiadają wiedzę teoretyczną oraz co najmniej 3-letnie doświadczenie
zawodowe w zakresie rodzajów specjalizacji objętych egzaminem.

§ 6. 1. Egzamin przeprowadza komisja kwalifikacyjna w miejscu, terminie i w
zakresie określonym przez Głównego Inspektora.


2. Egzamin składa się z:
1) egzaminu pisemnego przeprowadzanego w formie testu, mającego na celu
sprawdzenie znajomości zagadnień, o których mowa w § 2 ust. 2;
2) egzaminu praktycznego mającego na celu sprawdzenie prawidłowości i
poprawności przeprowadzenia czynności związanych z przeprowadzaniem
kontroli.

3. Minister właściwy do spraw rolnictwa zatwierdza zbiór pytań testowych oraz
ćwiczeń objętym egzaminem praktycznym, opracowanych przez Głównego Inspektora
dla każdego z rodzajów specjalizacji.

4. Ocena z egzaminu pisemnego jest podawana w formie punktowej
w następujący sposób:
1) odpowiedź prawidłowa - jeden punkt;
2) odpowiedź nieprawidłowa lub brak odpowiedzi - zero punktów.

5. Egzamin pisemny uważa się za zdany, jeżeli egzaminowany uzyska
przynajmniej 70% maksymalnej liczby punktów.

6. Czas trwania egzaminu pisemnego jest odpowiedni do przygotowanego testu,
jednak nie krótszy niż 60 minut.

7. Warunkiem dopuszczenia do egzaminu praktycznego jest zdanie egzaminu
pisemnego.

8. Egzamin praktyczny uważa się za zdany w przypadku uzyskania przez
egzaminowanego pozytywnej oceny wyrażonej przez większość składu komisji
kwalifikacyjnej.

4
9. Egzamin uważa się za zdany w przypadku zdania egzaminu pisemnego i
egzaminu praktycznego.

§ 7. 1. Z egzaminów, o których mowa w § 2, sporządza się protokół, który
zawiera:
1) datę i miejsce przeprowadzenia egzaminu;
2) skład komisji kwalifikacyjnej;
3) imiona i nazwiska, adresy zamieszkania i numery dowodów tożsamości osób,
które przystąpiły do egzaminu;
4) wyniki egzaminu.

2. Protokół, o którym mowa w ust. 1, przewodniczący komisji kwalifikacyjnej
przekazuje niezwłocznie Głównemu Inspektorowi.

3. O wynikach egzaminów Główny Inspektor informuje egzaminowanych.

§ 8. Określa się wzory:
1) zaświadczenia o zdaniu egzaminu i wpisaniu do rejestru inspektorów rolnictwa
ekologicznego, stanowiący załącznik nr 1 do rozporządzenia;
2) pieczęci imiennej inspektora, stanowiący załącznik nr 2 do rozporządzenia.

§ 9. 1. Za przeprowadzenie egzaminów, o których mowa w § 2:
1) przewodniczący komisji kwalifikacyjnej otrzymuje wynagrodzenie w wysokości
28,00 zł,
2) członkowie komisji kwalifikacyjnej otrzymują wynagrodzenie w wysokości
23,00 zł
- od jednej osoby egzaminowanej.
2. Osoba, która zamierza przystąpić do egzaminu, wnosi opłatę w wysokości 50
złotych, za każdy z rodzajów specjalizacji w ramach egzaminu, przelewem na
rachunek bankowy Głównego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno-
Spożywczych.

§ 10. Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.
Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi

5
ZAŁ CZNIK Nr 1
WZÓR ZA WIADCZENIA O WPISANIU DO REJESTRU INSPEKTORÓW
ROLNICTWA EKOLOGICZNEGO
awers
rewers
Miejsce na pieczęć podłużną
Zaświadczenie jest ważne z dowodem
Głównego Inspektora Jakości
tożsamości
Handlowej Artykułów Rolno-
Seria ……………………………………….
Spożywczych
Numer………………………………………
ZA WIADCZENIE
NR……………………
Zaświadczenie jest ważne do:
Pani / Pan
………………………………………………
……………………………………………..
Dzień/ miesiąc
……………………………………………..
…..….r. …….r. ……..r.
Wpisana/y do rejestru inspektorów
Okrągła pieczęć
rolnictwa ekologicznego pod numerem
……………………………………………..
……………………………………………..
jest uprawniony do kontroli w zakresie:
Miejscowość i data wydania

……………………………………………..
Pieczątka i podpis Głównego Inspektora
Jakości Handlowej Artykułów Rolno-
Spożywczych
Wymiar 105 mm x 70 mm

Wymiar 105 mm x 70 mm
6
strony : 1 ... 10 ... 19 . [ 20 ] . 21 . 22

Dokumenty związane z tym projektem:



Eksperci egospodarka.pl

1 1 1

Akty prawne

Rok NR Pozycja

Najnowsze akty prawne

Dziennik Ustaw z 2017 r. pozycja:
1900, 1899, 1898, 1897, 1896, 1895, 1894, 1893, 1892

Monitor Polski z 2017 r. pozycja:
938, 937, 936, 935, 934, 933, 932, 931, 930

Wzory dokumentów

Bezpłatne wzory dokumentów i formularzy.
Wyszukaj i pobierz za darmo: