eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plPrawoGrupypl.soc.prawoOdległosc pola od drogi › Re: Odległosc pola od drogi
  • Data: 2020-04-09 14:07:41
    Temat: Re: Odległosc pola od drogi
    Od: Olin <k...@a...w.stopce> szukaj wiadomości tego autora
    [ pokaż wszystkie nagłówki ]

    Dnia Thu, 9 Apr 2020 13:06:00 +0200, RadoslawF napisał(a):

    > Podobnie jest z warzywami, dla siebie są te z ogródka
    > lub za własnych zabudowań, rosnące daleko od drogi i
    > opylane i nawożone inaczej niż te na sprzedaż.

    Ponoć uczeni już badali ten problem i wyszło im, że żywność "ekologiczna"
    trochę różni się od "zwykłej", ale nie warto płacić absurdalnych pieniędzy
    za tę pierwszą.

    https://www.akademiadietetyki.pl/dietetyka/zywnosc-e
    kologiczna-zdrowsza-od-zywnosci-tradycyjnej/

    "Zespół naukowców z Uniwersytetu Stanforda w USA dokonał przeglądu 240
    badań na temat efektów zdrowotnych zdrowej ekologicznej żywności i
    tradycyjnej. Na podstawie analizy doniesień w dostępnej literaturze
    wykazano brak mocnych dowodów, że żywność organiczna ma istotnie większe
    wartości spożywcze niż zwykła żywność.

    Jedynym czynnikiem różniącym żywność organiczną od tradycyjnej była
    mniejsza zawartość pestycydów i antybiotykoodpornych bakterii w tej
    pierwszej. Nie ma jednak żadnych dowodów na to, że nieco większe ilości
    pestycydów obecne na produktach żywnościowych, niosą ze sobą jakiekolwiek
    zagrożenie dla zdrowia. W raporcie możemy przeczytać, że: ,,Ryzyko
    zanieczyszczenia wykrywalnymi pestycydami było o 30% niższe w przypadku
    żywności organicznej, ale ryzyko przekroczenia dopuszczalnych norm
    zanieczyszczenia było na podobnym poziomie w przypadku żywności organicznej
    i zwykłej". Warto podkreślić, że w rolnictwie organicznym używa się
    nawozów, ale są to nawozy ,,naturalne". Brak jest dowodów, że ,,naturalne"
    pestycydy są mniej szkodliwe dla człowieka niż te syntetyczne. Po prostu
    zakłada się, że takie są. Co więcej, dokładne umycie warzyw i owoców przed
    konsumpcją skutecznie eliminuje z nich ,,sztuczne" pestycydy.
    ...................................
    Do podobnych wniosków doszedł zespół brytyjskich naukowców z Londynu.
    Spośród 98,727 różnorodnych artykułów dotyczących żywności organicznej,
    wybrano 12 kluczowych. Szukano związków pomiędzy spożywaniem naturalnej
    żywności i potencjalnymi korzyściami zdrowotnymi z tego wynikającymi.
    Wykazano brak istotnych dowodów na to, że spożywanie żywności organicznej
    wpływa korzystniej na organizm niż żywności tradycyjnej."

    Nawiasem mówiąc, to co kupujemy w sklepach nie pochodzi przecie z
    przydomowych ogródków, tylko wielkich pól z kapustą i farm pomidorów.
    Kto w dobie "produkcji żywności" skupuje 5 kg ogórków i 6 kg pomidorów od
    rolnika z hektarem ziemi?

    --
    uzdrawiam
    Grzesiek

    adres: grzegorz.tracz[NA]ifj.edu.pl

    "Pieniądze szczęścia nie dają, lecz każdy chce to sprawdzić osobiście."
    Stefan Kisielewski

    http://grzegorz-tracz.ucoz.pl/

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1