eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plPrawoGrupypl.soc.prawoNiechciana korespondencja › Re: Niechciana korespondencja
  • Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!not
    -for-mail
    From: "Baloo" <n...@o...eu>
    Newsgroups: pl.soc.prawo
    Subject: Re: Niechciana korespondencja
    Date: Thu, 23 Jul 2009 10:59:53 +0200
    Organization: http://onet.pl
    Lines: 23
    Message-ID: <h498r5$3qp$1@news.onet.pl>
    References: <1...@b...poznan.pl> <h3vh38$o6p$1@inews.gazeta.pl>
    <h3vh83$e00$2@news.onet.pl> <h3vv3m$3im$1@inews.gazeta.pl>
    <h4000b$k61$1@news.onet.pl> <4...@n...home.net.pl>
    <4a655e5c$1@news.home.net.pl> <4a656d47$1@news.home.net.pl>
    <h442jp$g43$1@news.onet.pl> <4...@n...home.net.pl>
    <h44krf$4n9$1@news.onet.pl> <4a65ec4a$1@news.home.net.pl>
    <h44rll$lsa$1@news.onet.pl> <4a65ff71$1@news.home.net.pl>
    <h457eb$lct$1@news.onet.pl> <4a66c367$1@news.home.net.pl>
    <h46gvs$98g$1@news.onet.pl> <4a66e284$1@news.home.net.pl>
    <h46rul$c1h$1@news.onet.pl> <4a68153c$1@news.home.net.pl>
    <h497qe$vq$1@news.onet.pl>
    NNTP-Posting-Host: host-81-190-65-126.gdynia.mm.pl
    Mime-Version: 1.0
    Content-Type: text/plain; format=flowed; charset="iso-8859-2"; reply-type=response
    Content-Transfer-Encoding: 8bit
    X-Trace: news.onet.pl 1248339621 3929 81.190.65.126 (23 Jul 2009 09:00:21 GMT)
    X-Complaints-To: n...@o...pl
    NNTP-Posting-Date: Thu, 23 Jul 2009 09:00:21 +0000 (UTC)
    In-Reply-To: <h497qe$vq$1@news.onet.pl>
    X-Priority: 3
    X-MSMail-Priority: Normal
    X-Newsreader: Microsoft Windows Mail 6.0.6001.18000
    X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.0.6001.18049
    Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.soc.prawo:600576
    [ ukryj nagłówki ]

    "Baloo" <n...@o...eu> napisał w wiadomości
    news:h497qe$vq$1@news.onet.pl...

    > Nigdy nie piłeś 100% soku z porzeczki, nawet za czasów PRL

    Proszę, poczytaj sobie:
    http://www.ho.haslo.pl/article.php?id=1365
    "W Polsce od kilkudziesięciu lat produkuje się nektary porzeczkowe
    klarowne, które błędnie nazywane były sokami."

    Ergo - zawsze produkowano to samo, a zmieniła się jedynie nazwa. Jeśli
    zmieniły się również walory smakowe, to jedynie nieznacznie, by dostosować
    się do obowiązujących norm bądź też zmiany spowodowane były różnicami w
    gatunkach owoców itp. bądź jak zasugerował spp - strategią producentów.

    I ciekawostka.
    "Według polskiej normy, minimalny poziom ekstraktu w nektarach owocowych
    wynosi 10%, a według przepisów UE dla nektarów porzeczkowych - 10,5%."

    Ergo - to normy polskie są/były mniej restrykcyjne, niż unijne, ponieważ
    zakładały o 0.5% mniejszą dopuszczalną zawartość ekstraktu owocowego w
    produktach.

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1