eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plPrawoGrupypl.soc.prawoCzy istnieje przepis, który reguluje coś takiego? (artykuły spożywcze)Re: Czy istnieje przepis, który reguluje coś takiego? (artykuły spożywcze)
  • Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed.pionier.net.pl!3.eu.feeder.erj
    e.net!2.eu.feeder.erje.net!feeder.erje.net!usenet.blueworldhosting.com!diablo1.
    usenet.blueworldhosting.com!peer03.iad!feed-me.highwinds-media.com!news.highwin
    ds-media.com!peer01.ams1!peer.ams1.xlned.com!news.xlned.com!feeder.cambriumusen
    et.nl!feed.tweaknews.nl!posting.tweaknews.nl!fx05.ams1.POSTED!not-for-mail
    Newsgroups: pl.soc.prawo
    From: Marcin Debowski <a...@I...zoho.com>
    Subject: Re: Czy istnieje przepis, który reguluje coś takiego? (artykuły
    spożywcze)
    References: <v3cp8e$29bmk$1@dont-email.me> <v3h7el$3g8lf$1@paganini.bofh.team>
    <v3iein$89v4$1@news.icm.edu.pl> <v3kril$3qkdl$1@paganini.bofh.team>
    <1...@4...net>
    <v3mbp4$1t0q$2@paganini.bofh.team>
    <s...@4...net>
    <v3pa9i$b8fh$2@paganini.bofh.team>
    <1...@4...net>
    User-Agent: slrn/1.0.3 (Linux)
    Mime-Version: 1.0
    Content-Type: text/plain; charset=UTF-8
    Content-Transfer-Encoding: 8bit
    Lines: 40
    Message-ID: <zm5aO.2$Imde.1@fx05.ams1>
    X-Complaints-To: a...@t...nl
    NNTP-Posting-Date: Tue, 11 Jun 2024 23:47:43 UTC
    Organization: Tweaknews
    Date: Tue, 11 Jun 2024 23:47:43 GMT
    X-Received-Bytes: 3152
    Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.soc.prawo:852522
    [ ukryj nagłówki ]

    On 2024-06-11, J.F <j...@p...onet.pl> wrote:
    > On Wed, 5 Jun 2024 11:14:15 +0200, Trybun wrote:
    > po 1 - kto powiedział, że to łosoś? Jeszcze nie ustaliśmy, czy na
    > pewno widziałeś "z łososiem", czy "ŁOSOŚ" - nazwa producenta.
    > Paprykarz z rybą ma być :-)
    >
    > po 2 - czytałeś przecież, ze to odpadki z przerobu. Łosoś dobry jest,
    > się przerabia hurtem, odpadają jakieś kawałeczki - masz lepszy pomysł,
    > do czego je użyć?
    >
    > po 3 - widać łosoś, czy inne ryby, dobrze nadają smak, i ci
    > imperialistyczny wyzyskiwacz sprzedał puszkę ryżu.
    > Z rybą i pomidorami, żebyś nie poznał :-)
    >
    > Zachęciłes mnie - moze pójde do sklepu i kupię :-)

    To jeszcze zróbcie risercz obejmujący mokre żarcie dla kotów :) Tam co
    prawda dominuje często tuńczyk, ale z łososiem tez jest tego trochę.
    Tuńczyk za tani również nie jest z tym, że w przeciwieństwie do łososia,
    chyba wiekszość idzie do puszek niż w postaci małoprzetworzonej.

    >> Dziki łosoś złowiony w otwartych wodach raczej na pewno nie będzie
    >> zalatywał mułem, a hodowlane to mogą być tuczone w najprzeróżniejszych
    >> warunkach. Panuje opinia że norweskie są pod różnymi względami
    >> najgorsze. I zdaje się ryby łososiowe mają tendencję do przyjmowania
    >> smaku z panujących na fermie warunków zewnętrznych
    >
    > Ale czy Norwegowie nie mają raczej skalistych fiordów?

    Nie spotkałem jeszcze łososia zalatującego mułem, a był okres, gdzie
    jadłem go dosyć nagminnie (tak z pół kilo na tydzień). Te do których
    miałem dostęp to norweskie, atlantyckie i hodowlane australijskie. Jesli
    łosoś jest świeży (w sensie dobrze przechowywany) to typowy zapach ryby
    jest minimalny lub żaden, o mule nie wspominając.
    W postaci smażonej, zawsze najmniej smakował mi dziki atlantycki, co
    najpewniej wynikało z tego, że to moze być mniej tłusta ryba. Nie bez
    powodu "mięso" z brzucha łososia ceni się bardziej ($$$).

    --
    Marcin

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1