Rządowy projekt ustawy o zmianie ustawy o ochronie przyrody oraz ustawy - Prawo łowieckie
Rządowy projekt ustawy o zmianie ustawy o ochronie przyrody oraz ustawy - Prawo łowieckie
projekt mający na celu wykonanie prawa Unii Europejskiej
- Kadencja sejmu: 7
- Nr druku: 441
- Data wpłynięcia: 2012-05-18
- Uchwalenie: Projekt uchwalony
- tytuł: Ustawa o zmianie ustawy o ochronie przyrody oraz niektórych innych ustaw
- data uchwalenia: 2012-07-13
- adres publikacyjny: Dz.U. poz. 985
441
(sprzedanych lub zakupionych) może być faktura lub rachunek zawierający
niezbędne dane lub inny oddzielny dokument. Przy czym wymóg ten nie dotyczy
sprzedaży detalicznej – ostatecznemu konsumentowi.
III. Organizacja nadzoru nad przebiegiem produkcji
1. Bezpo redni nadzór i/lub opiekę nad przebiegiem chowu ryb powinna sprawować
osoba posiadająca wykształcenie lub przeszkolenie w zakresie akwakultury
stawowej.
Wynika to z faktu, że ekspresja zachowań ryb bytujących w zupełnie odmiennym dla
nas rodowisku jest inna niż u zwierząt gospodarskich, przez co ocena np. stanu
zdrowotnego obsady jest znacznie trudniejsza i wymaga do wiadczenia oraz wiedzy
z zakresu ichtiologii.
2. Zważywszy, że wszelkie procesy, mające negatywny wpływ na dobrostan ryb mają
w akwakulturze stawowej z reguły bardzo gwałtowny przebieg, liczba osób
posiadających wykształcenie lub przeszkolenie w zakresie akwakultury stawowej
powinna być wystarczająca dla przeprowadzenia raz dziennie kontroli stawów.
3. Osoby odpowiedzialne za cykl produkcji ryb powinny w sposób ciągły podnosić
swoje kwalifikacje i wiadomo ć zawodową, zapoznawać się z nowymi
rozwiązaniami technologicznymi, aby produkcja ta była jak najbardziej przyjazna
rybom oraz rodowisku.
IV. Dokumentacja toku produkcji
1. Ponieważ zachowanie dobrostanu obsady ryb zależne jest od bardzo wielu
czynników i interakcji pomiędzy nimi produkcja powinna być dokumentowana w
formie ksiąg stawowych celem umożliwienia jej oceny. Prowadzenie dokumentacji
jest niezbędne również dla oceny efektywno ci produkcji.
2. Dokumentacja powinna być prowadzona na bieżąco i zawierać informacje mające
bezpo redni jak i po redni wpływ na przebieg produkcji, dobrostan i kondycję
obsady.
3. Do podstawowych danych odnotowywanych w księgach stawowych należy
zaliczyć informacje o:
- wielko ci obsad i odłowów poszczególnych roczników i gatunków chowanych ryb;
- stosowanych zabiegach służących utrzymaniu kultury stawów (uprawy, wykaszanie
ro linno ci itp.);
- stosowanym nawożeniu;
- zabiegach dezynfekcyjnych;
- profilaktycznych i interwencyjnych działaniach weterynaryjnych;
- żywieniu ryb (rodzaj i pochodzenie paszy, działania z wykorzystaniem rodków
farmakologicznych itp.);
- podstawowych parametrach jako ci wody (tlen, temperatura, odczyn, ew. związki
azotu i fosforu).
V. Budownictwo i remonty stawów
l. Konstrukcja grobli powinna być zgodna z przyjętymi w budownictwie stawowym
zasadami, z uwzględnieniem w miarę posiadanych rodków i możliwo ci
nowoczesnych, bezpiecznych dla rodowiska i ryb materiałów i rozwiązań
technicznych.
2. Groble powinny być utrzymywane w stanie zapewniającym zminimalizowanie
niekontrolowanej utraty wody na skutek nadmiernego przesiąkania.
3. Dno stawów powinno być odpowiednio wyprofilowane dla zapewnienia możliwo ci
całkowitego opróżnienia stawów z wody.
4. Stawy powinny być wyposażone w urządzenia hydrotechniczne umożliwiające
utrzymanie wody, jak również stwarzające możliwo ć odwodnienia stawu, najlepiej
całkowitego.
4
5. Stawy i ich kompleksy powinny być wyposażone w sprawnie i skutecznie
działający system kanałów i rowów doprowadzających i odprowadzających wodę, jak
również w rowy zbierające wodę przesiąkającą przez groble. Kanały i rowy należy
utrzymywać we wła ciwym stanie technicznym, zapewniającym skuteczne i sprawne
prowadzenie wody.
6. Maszyny i urządzenia stosowane podczas budowy i remontów stawów powinny
być utrzymywane w odpowiednim stanie technicznym, zapewniającym sprawne i
skuteczne prowadzenie prac, oraz bezpieczną pracę dla obsługujących je osób.
VI. Najważniejsze zasady w zakresie gospodarowania wodą
1. Woda jest najważniejszym elementem skutecznego i efektywnego prowadzenia
produkcji rybackiej. Gospodarowanie wodą powinno zatem być prowadzone w
sposób zapewniający jej racjonalne wykorzystanie.
2. Napełnianie stawów powinno być prowadzone w optymalnych z punktu widzenia
przyjętego systemu produkcji terminach. Do napełniania stawów należy używać
wody w ilo ci niezbędnej dla nawodnienia dna i napełnienia misy stawowej, unikając
nieuzasadnionego przepełniania.
3. W trakcie sezonu wegetacyjnego należy unikać niepotrzebnego przepuszczania
wody przez stawy. Prowadzi to do nadmiernego jej zużycia, jak i do wypłukiwania
elementów biogennych, stanowiących o żyzno ci i produktywno ci stawu.
4. W sytuacji zagrożenia powodziowego zaleca się ponadnormatywne napełnianie
stawów celem zapobiegania podtopieniom terenów położonych poniżej
gospodarstwa.
5. Przepuszczanie wody przez staw należy ograniczyć jedynie do sytuacji, w których
zaniechanie takiego działania mogłoby doprowadzić do zagrożenia dobrostanu lub
stanu zdrowotnego obsady.
6. Odłowy stawów należy prowadzić według ustalonego wcze niej harmonogramu.
Spuszczanie wody ze stawów prowadzone według tego harmonogramu, powinno
zapewnić skuteczne i sprawne przeprowadzenie odłowów, i jednocze nie ochronę
przyległych terenów przed zalaniem.
7. W przypadku wspólnego korzystania z doprowadzalników i odprowadzalników
wody przez więcej niż jedno gospodarstwo, działania związane z korzystaniem z
wody powinny być uzgadniane pomiędzy użytkownikami.
VII. Organizacja produkcji i zarządzanie nią
1. Produkcja ryb powinna odbywać się w warunkach i według zasad jak
najkorzystniejszych dla danej grupy wiekowej i gatunku ryb zgodnie z aktualnym
stanem wiedzy w tym zakresie.
2. Chów powinien odbywać się w takich zagęszczeniach, aby w trakcie produkcji nie
następowało obniżanie jako ci wody poniżej parametrów krytycznych dla danego
gatunku lub kategorii wiekowej ryb oraz umożliwiającym rybom ekspresję ich
naturalnych zachowań i potrzeb (np. dostęp do zasobów pokarmu naturalnego).
3. W przypadku wystąpienia obniżenia parametrów jako ci wody z przyczyn
niezależnych od hodowcy (np. na skutek długotrwałych upałów czy deficytów wody)
należy podjąć działania umożliwiające ograniczenie negatywnego oddziaływania
tychże czynników (np. poprzez aerację wody).
4. Wskazane jest kontrolowanie podstawowych parametrów jako ci wody
wymienionych w punkcie IV.3.
5. Ponieważ temperatura i tlen są głównymi czynnikami mającymi bezpo redni wpływ
na dobrostan ryb i ich chów, parametry te winny być poddawane szczególnie częstej
kontroli - w przypadku temperatury wody optymalnie codziennie, w przypadku tlenu
raz - dwa razy tygodniowo na wytypowanych, reprezentatywnych stawach.
5
6. W celu systematycznej kontroli stanu zdrowotnego oraz oceny kondycji i
przyrostów ryb wskazane jest prowadzenie systematycznych odłowów kontrolnych
(optymalnie co 2 tygodnie). Informacje uzyskane z takich odłowów powinny zostać
odnotowane w dokumentacji toku produkcji.
7. W przypadku stwierdzenia nietypowego zachowania ryb czy ich nięć, wskazane
jest podjęcie, w miarę posiadanych rodków i możliwo ci, działań zmierzających do
przeciwdziałania czynnikom wywołującym to zjawisko.
8. Wszelkie manipulacje z rybami, konieczne do przeprowadzenia, a wynikające z
przyjętego systemu produkcji, powinny być wykonywane z jak największą
staranno cią i w sposób etyczny z ograniczeniem do minimum specyficznych dla
każdego gatunku czynników stresogennych (np. minimalny poziom tlenu, gęsto ć
obsady w basenie, temperatura wody podczas transportu).
9. Niedopuszczalne jest przetrzymywanie ryb w warunkach stwarzających
nieuzasadnione reakcje stresowe.
10. Ponieważ wła ciwa ocena zachowania ryb, wynikającego np. ze złych warunków
rodowiska, wymaga wiedzy i do wiadczenia z zakresu ichtiologii, wszelkie
manipulacje z rybami mogące mieć negatywny wpływ na dobrostan ryb, a niezbędne
do wykonania w przyjętym systemie produkcji, powinny być wykonywane pod
nadzorem osoby posiadającej wykształcenie lub przeszkolenie w zakresie
akwakultury stawowej.
VIII. Żywienie
1. Odpowiednie dla danego gatunku i kategorii wiekowej ryb żywienie jest, obok
jako ci wody, jednym z głównych czynników warunkujących wła ciwy przebieg
produkcji, dobrą kondycję i stan zdrowotny ryb.
2. Pasze wykorzystywane w gospodarstwie do dokarmiania ryb powinny być jak
najlepszej jako ci, o znanym pochodzeniu.
3. Pasze nie mogą zawierać dodatku substancji obcych za wyjątkiem ogólnie
przyjętych, dopuszczonych do stosowania w celach leczniczych lub profilaktyki
zdrowia ryb.
4. Pasze powinny w pełni zaspokajać zapotrzebowania danego gatunku lub grupy
wiekowej ryb na niezbędne składniki odżywcze.
5. Karmienie należy organizować w sposób umożliwiający swobodny dostęp do
paszy wszystkim rybom, sprawdzając jej wyżerowanie.
6. Jeżeli w gospodarstwie gromadzone są większe zapasy paszy to podczas
magazynowania nie może następować obniżenie jej jako ci ani warto ci pokarmowej
np. na skutek oddziaływania promieni słonecznych, temperatury, czy wody.
IX. Nawożenie
1. Decyzja o wprowadzeniu nawożenia w gospodarstwie stawowym powinna być
poprzedzona analizą wody doprowadzanej do stawu oraz zasobno ci dna w składniki
nawozowe. Szczególnie dotyczy to bilansu azotu i fosforu.
2. W stawach, w których stosowane jest nawożenie należy w trakcie sezonu
kontrolować skład wody w kierunku stosowanych składników nawozowych. W
przypadku stwierdzenia wzrostu koncentracji tych składników w wodzie, należy
skorygować dawki nawozowe do poziomu, pozwalającego na ich pełne
wykorzystanie w obiegu materii w stawie.
3. Stosować należy nawozy o znanym składzie i dopuszczalne do stosowania na
rynku produkcji rolniczej.
4. Składowanie nawozów dopuszczalne jest w oryginalnych, szczelnie zamkniętych
pojemnikach fabrycznych.
6
5. W przypadku konieczno ci składowania nawozów luzem, należy składować je w
miejscu zabezpieczonym przed przenikaniem ich do gleby, okryte materiałem
nieprzepuszczalnym dla wody.
X. Stosowanie pestycydów i innych substancji chemicznych
1. Stosowanie pestycydów dopuszczalne jest jedynie w przypadkach, gdy konieczne
staje się sterowanie składem zooplanktonu, zwalczanie nadmiernego rozwoju glonów
planktonowych, lub likwidacja nadmiernego rozwoju ro linno ci zarastającej stawy,
niemożliwa do opanowania działaniami mechanicznymi.
2. Stosowane rodki muszą mieć wiadectwo dopuszczenia do stosowania na rynku i
reprezentować grupę toksyczno ci kwalifikującą je jako nieszkodliwe dla ryb.
3. Niedopuszczalne jest przekraczanie stężeń roboczych rodków ochrony,
zalecanych przez ich producenta.
4. Przechowywanie pestycydów musi być zgodne z zaleceniami producenta, w
szczelnych oryginalnych pojemnikach, w pomieszczeniach do tego przeznaczonych.
Niedopuszczalne jest przechowywanie ich w jakichkolwiek innych warunkach,
zwłaszcza w pomieszczeniach, w których przechowywane są pasze. Utylizacja
pustych opakowań po zużytych pestycydach powinna być prowadzona zgodnie z
aktualnymi normami w tym zakresie.
5. Stosowanie preparatów wapniowych, powszechnie używanych w gospodarstwie
stawowym jest dopuszczalne. Dawki preparatów należy dostosować do realnych
potrzeb gospodarstwa.
6. Przechowywanie i stosowanie pestycydów, innych substancji chemicznych, w tym
preparatów wapniowych, powinno zapewniać bezpieczne warunki pracy osobom
zatrudnionym przy ich stosowaniu.
XI. Rybackie wykorzystanie komunalnych odpadów ciekowych
1. W gospodarce stawowej dopuszcza się wykorzystanie biologicznie oczyszczonych
cieków komunalnych.
2. Na wykorzystanie biologicznie oczyszczonych cieków komunalnych w
gospodarce stawowej musi być uzyskane odrębne pozwolenie wodno prawne,
okre lające wielko ć, sezonowy rozkład i sposób ich wykorzystania.
XII. Profilaktyka zdrowotna i opieka weterynaryjna
1. Podstawowym działaniem, zmierzającym do zapewnienia obsadzie ryb dobrostanu
i optymalnych warunków zdrowotnych w zakresie szeroko pojętych regulacji
weterynaryjnych powinna być profilaktyka połączona z eliminowaniem czynników
sprzyjających wystąpieniu chorób.
2. W przypadku zakupu materiału zarybieniowego należy przestrzegać, by był on
wiadomego pochodzenia, i posiadał za wiadczenie lekarsko-weterynaryjne o stanie
zdrowotnym.
3. Zarówno narzędzia używane do bezpo rednich prac manipulacyjnych (np.
podczas odłowów) jak również inne narzędzia i urządzenia niezbędne w toku
produkcji ryb (np. baseny transportowe) powinny być wykonane w taki sposób z
takich materiałów, aby nie powodowały uszkodzeń ciała ryb bądź innych zjawisk
mogących mieć negatywny wpływ na dobrostan i kondycję ryb.
4. Aby uniknąć niepotrzebnego stresu i urazów ryb, obchodzenie się z żywymi
rybami w trakcie obsługi i transportu powinno być ograniczone do minimum, przy
czym wszystkie czynno ci powinny być wykonane w najmniej stresujący sposób.
5. Narzędzia i urządzenia wykorzystywane w toku produkcji powinny być
systematycznie czyszczone i dezynfekowane, aby nie stanowiły źródła
rozprzestrzeniania chorób zarówno w obrębie danego gospodarstwa jak i pomiędzy
gospodarstwami.
7
6. Do odkażania i dezynfekcji mogą być użyte jedynie substancje dopuszczone do
stosowania na rybach, w ilo ciach i z częstotliwo cią zalecaną przez lekarza
weterynarii lub w ogólnie dostępnych podręcznikach z zakresu rybactwa i
ichtiopatologii.
7. Wskazane jest podejmowanie wszelkich działań, stosownych do przyjętego
systemu produkcji, mających na celu utrzymanie kultury stawów, poprawę warunków
sanitarnych, ograniczenie rozwoju czynników mogących mieć negatywny wpływ na
dobrostan i kondycje ryb (np. ograniczanie rozwoju glonów sinicowych, gwałtownych
zmian podstawowych parametrów jako ci wody).
8. Działania, o których mowa w punkcie powyżej, nie mogą być wykorzystywane do
maskowania lub jako rutynowe przeciwdziałanie w sytuacji, gdy przyjęty system
produkcji lub jej organizacja w samym swym założeniu wskazuje, że nie zostanie
utrzymany dobrostan ryb (np. na skutek zbyt dużych zagęszczeń obsady lub z
powodu braku nadzoru).
9. Należy zapobiegać możliwo ci przedostawania się ryb z wód naturalnych do
obiektów hodowlanych (rowów doprowadzających i odprowadzających wodę, stawów
hodowlanych).
10. Ptaki i ssaki mogą również działać jako wektory wielu czynników
chorobotwórczych wpływając na gatunki hodowanych ryb. Transmisja czynników
zakaźnych przez ptaki i ssaki powinna być zatem minimalizowana poprzez:
• zastosowanie odpowiednich rodków zapobiegawczych i inne podej cia, aby
wykluczyć żerowanie ptaków i ssaków na rybach hodowlanych;
• procedury higieniczne dotyczące obchodzenia się z martwymi rybami;
• praktyki żywieniowe, które minimalizują straty.
XIII. Ochrona wód
1. Należy zapewnić warunki uniemożliwiające niekontrolowane przenikanie do gleby i
wód substancji przechowywanych, wytwarzanych lub stosowanych w gospodarstwie.
2. Utylizację odpadów i substancji chemicznych oraz dezynfekcję przeprowadzana
się w sposób, który nie stanowi zagrożenia dla zdrowia ludzkiego, hodowli i
rodowiska, zgodnie z obowiązującym prawodawstwem.
3. Oczyszczanie cieków komunalnych w gospodarstwie, je li dotyczy, powinno być
prowadzone w sposób uzgodniony odpowiednim pozwoleniem z wła ciwym organem
administracji.
4. W trakcie produkcji należy zapobiegać możliwo ci przedostawania się do wód
naturalnych ryb produkowanych w stawach, w szczególno ci w przypadku produkcji
ryb gatunków uznanych za nierodzime oraz stwierdzenia występowania w obiekcie
stawowym gatunków niedocelowych.
5. Pomimo iż w akwakulturze stawowej ilo ć substancji biogennych akumulowanych
w stawie jest wyższa aniżeli odprowadzanych podczas odłowów, celem ochrony wód
przed wprowadzaniem nadmiernej ilo ci substancji biogennych, odłowy ryb należy
prowadzić w okresach obniżonej aktywno ci ekosystemów wodnych tj. wczesną
wiosną oraz jesienią. Dotyczy to szczególnie stawów produkujących ryby handlowe.
6. Wielko ć obsady należy tak dobierać, aby nie przekraczać ustalonych w
rozporządzeniach i aktach prawnych norm dotyczących zachowania jako ci wody dla
stawowej produkcji ryb.
8
niezbędne dane lub inny oddzielny dokument. Przy czym wymóg ten nie dotyczy
sprzedaży detalicznej – ostatecznemu konsumentowi.
III. Organizacja nadzoru nad przebiegiem produkcji
1. Bezpo redni nadzór i/lub opiekę nad przebiegiem chowu ryb powinna sprawować
osoba posiadająca wykształcenie lub przeszkolenie w zakresie akwakultury
stawowej.
Wynika to z faktu, że ekspresja zachowań ryb bytujących w zupełnie odmiennym dla
nas rodowisku jest inna niż u zwierząt gospodarskich, przez co ocena np. stanu
zdrowotnego obsady jest znacznie trudniejsza i wymaga do wiadczenia oraz wiedzy
z zakresu ichtiologii.
2. Zważywszy, że wszelkie procesy, mające negatywny wpływ na dobrostan ryb mają
w akwakulturze stawowej z reguły bardzo gwałtowny przebieg, liczba osób
posiadających wykształcenie lub przeszkolenie w zakresie akwakultury stawowej
powinna być wystarczająca dla przeprowadzenia raz dziennie kontroli stawów.
3. Osoby odpowiedzialne za cykl produkcji ryb powinny w sposób ciągły podnosić
swoje kwalifikacje i wiadomo ć zawodową, zapoznawać się z nowymi
rozwiązaniami technologicznymi, aby produkcja ta była jak najbardziej przyjazna
rybom oraz rodowisku.
IV. Dokumentacja toku produkcji
1. Ponieważ zachowanie dobrostanu obsady ryb zależne jest od bardzo wielu
czynników i interakcji pomiędzy nimi produkcja powinna być dokumentowana w
formie ksiąg stawowych celem umożliwienia jej oceny. Prowadzenie dokumentacji
jest niezbędne również dla oceny efektywno ci produkcji.
2. Dokumentacja powinna być prowadzona na bieżąco i zawierać informacje mające
bezpo redni jak i po redni wpływ na przebieg produkcji, dobrostan i kondycję
obsady.
3. Do podstawowych danych odnotowywanych w księgach stawowych należy
zaliczyć informacje o:
- wielko ci obsad i odłowów poszczególnych roczników i gatunków chowanych ryb;
- stosowanych zabiegach służących utrzymaniu kultury stawów (uprawy, wykaszanie
ro linno ci itp.);
- stosowanym nawożeniu;
- zabiegach dezynfekcyjnych;
- profilaktycznych i interwencyjnych działaniach weterynaryjnych;
- żywieniu ryb (rodzaj i pochodzenie paszy, działania z wykorzystaniem rodków
farmakologicznych itp.);
- podstawowych parametrach jako ci wody (tlen, temperatura, odczyn, ew. związki
azotu i fosforu).
V. Budownictwo i remonty stawów
l. Konstrukcja grobli powinna być zgodna z przyjętymi w budownictwie stawowym
zasadami, z uwzględnieniem w miarę posiadanych rodków i możliwo ci
nowoczesnych, bezpiecznych dla rodowiska i ryb materiałów i rozwiązań
technicznych.
2. Groble powinny być utrzymywane w stanie zapewniającym zminimalizowanie
niekontrolowanej utraty wody na skutek nadmiernego przesiąkania.
3. Dno stawów powinno być odpowiednio wyprofilowane dla zapewnienia możliwo ci
całkowitego opróżnienia stawów z wody.
4. Stawy powinny być wyposażone w urządzenia hydrotechniczne umożliwiające
utrzymanie wody, jak również stwarzające możliwo ć odwodnienia stawu, najlepiej
całkowitego.
4
5. Stawy i ich kompleksy powinny być wyposażone w sprawnie i skutecznie
działający system kanałów i rowów doprowadzających i odprowadzających wodę, jak
również w rowy zbierające wodę przesiąkającą przez groble. Kanały i rowy należy
utrzymywać we wła ciwym stanie technicznym, zapewniającym skuteczne i sprawne
prowadzenie wody.
6. Maszyny i urządzenia stosowane podczas budowy i remontów stawów powinny
być utrzymywane w odpowiednim stanie technicznym, zapewniającym sprawne i
skuteczne prowadzenie prac, oraz bezpieczną pracę dla obsługujących je osób.
VI. Najważniejsze zasady w zakresie gospodarowania wodą
1. Woda jest najważniejszym elementem skutecznego i efektywnego prowadzenia
produkcji rybackiej. Gospodarowanie wodą powinno zatem być prowadzone w
sposób zapewniający jej racjonalne wykorzystanie.
2. Napełnianie stawów powinno być prowadzone w optymalnych z punktu widzenia
przyjętego systemu produkcji terminach. Do napełniania stawów należy używać
wody w ilo ci niezbędnej dla nawodnienia dna i napełnienia misy stawowej, unikając
nieuzasadnionego przepełniania.
3. W trakcie sezonu wegetacyjnego należy unikać niepotrzebnego przepuszczania
wody przez stawy. Prowadzi to do nadmiernego jej zużycia, jak i do wypłukiwania
elementów biogennych, stanowiących o żyzno ci i produktywno ci stawu.
4. W sytuacji zagrożenia powodziowego zaleca się ponadnormatywne napełnianie
stawów celem zapobiegania podtopieniom terenów położonych poniżej
gospodarstwa.
5. Przepuszczanie wody przez staw należy ograniczyć jedynie do sytuacji, w których
zaniechanie takiego działania mogłoby doprowadzić do zagrożenia dobrostanu lub
stanu zdrowotnego obsady.
6. Odłowy stawów należy prowadzić według ustalonego wcze niej harmonogramu.
Spuszczanie wody ze stawów prowadzone według tego harmonogramu, powinno
zapewnić skuteczne i sprawne przeprowadzenie odłowów, i jednocze nie ochronę
przyległych terenów przed zalaniem.
7. W przypadku wspólnego korzystania z doprowadzalników i odprowadzalników
wody przez więcej niż jedno gospodarstwo, działania związane z korzystaniem z
wody powinny być uzgadniane pomiędzy użytkownikami.
VII. Organizacja produkcji i zarządzanie nią
1. Produkcja ryb powinna odbywać się w warunkach i według zasad jak
najkorzystniejszych dla danej grupy wiekowej i gatunku ryb zgodnie z aktualnym
stanem wiedzy w tym zakresie.
2. Chów powinien odbywać się w takich zagęszczeniach, aby w trakcie produkcji nie
następowało obniżanie jako ci wody poniżej parametrów krytycznych dla danego
gatunku lub kategorii wiekowej ryb oraz umożliwiającym rybom ekspresję ich
naturalnych zachowań i potrzeb (np. dostęp do zasobów pokarmu naturalnego).
3. W przypadku wystąpienia obniżenia parametrów jako ci wody z przyczyn
niezależnych od hodowcy (np. na skutek długotrwałych upałów czy deficytów wody)
należy podjąć działania umożliwiające ograniczenie negatywnego oddziaływania
tychże czynników (np. poprzez aerację wody).
4. Wskazane jest kontrolowanie podstawowych parametrów jako ci wody
wymienionych w punkcie IV.3.
5. Ponieważ temperatura i tlen są głównymi czynnikami mającymi bezpo redni wpływ
na dobrostan ryb i ich chów, parametry te winny być poddawane szczególnie częstej
kontroli - w przypadku temperatury wody optymalnie codziennie, w przypadku tlenu
raz - dwa razy tygodniowo na wytypowanych, reprezentatywnych stawach.
5
6. W celu systematycznej kontroli stanu zdrowotnego oraz oceny kondycji i
przyrostów ryb wskazane jest prowadzenie systematycznych odłowów kontrolnych
(optymalnie co 2 tygodnie). Informacje uzyskane z takich odłowów powinny zostać
odnotowane w dokumentacji toku produkcji.
7. W przypadku stwierdzenia nietypowego zachowania ryb czy ich nięć, wskazane
jest podjęcie, w miarę posiadanych rodków i możliwo ci, działań zmierzających do
przeciwdziałania czynnikom wywołującym to zjawisko.
8. Wszelkie manipulacje z rybami, konieczne do przeprowadzenia, a wynikające z
przyjętego systemu produkcji, powinny być wykonywane z jak największą
staranno cią i w sposób etyczny z ograniczeniem do minimum specyficznych dla
każdego gatunku czynników stresogennych (np. minimalny poziom tlenu, gęsto ć
obsady w basenie, temperatura wody podczas transportu).
9. Niedopuszczalne jest przetrzymywanie ryb w warunkach stwarzających
nieuzasadnione reakcje stresowe.
10. Ponieważ wła ciwa ocena zachowania ryb, wynikającego np. ze złych warunków
rodowiska, wymaga wiedzy i do wiadczenia z zakresu ichtiologii, wszelkie
manipulacje z rybami mogące mieć negatywny wpływ na dobrostan ryb, a niezbędne
do wykonania w przyjętym systemie produkcji, powinny być wykonywane pod
nadzorem osoby posiadającej wykształcenie lub przeszkolenie w zakresie
akwakultury stawowej.
VIII. Żywienie
1. Odpowiednie dla danego gatunku i kategorii wiekowej ryb żywienie jest, obok
jako ci wody, jednym z głównych czynników warunkujących wła ciwy przebieg
produkcji, dobrą kondycję i stan zdrowotny ryb.
2. Pasze wykorzystywane w gospodarstwie do dokarmiania ryb powinny być jak
najlepszej jako ci, o znanym pochodzeniu.
3. Pasze nie mogą zawierać dodatku substancji obcych za wyjątkiem ogólnie
przyjętych, dopuszczonych do stosowania w celach leczniczych lub profilaktyki
zdrowia ryb.
4. Pasze powinny w pełni zaspokajać zapotrzebowania danego gatunku lub grupy
wiekowej ryb na niezbędne składniki odżywcze.
5. Karmienie należy organizować w sposób umożliwiający swobodny dostęp do
paszy wszystkim rybom, sprawdzając jej wyżerowanie.
6. Jeżeli w gospodarstwie gromadzone są większe zapasy paszy to podczas
magazynowania nie może następować obniżenie jej jako ci ani warto ci pokarmowej
np. na skutek oddziaływania promieni słonecznych, temperatury, czy wody.
IX. Nawożenie
1. Decyzja o wprowadzeniu nawożenia w gospodarstwie stawowym powinna być
poprzedzona analizą wody doprowadzanej do stawu oraz zasobno ci dna w składniki
nawozowe. Szczególnie dotyczy to bilansu azotu i fosforu.
2. W stawach, w których stosowane jest nawożenie należy w trakcie sezonu
kontrolować skład wody w kierunku stosowanych składników nawozowych. W
przypadku stwierdzenia wzrostu koncentracji tych składników w wodzie, należy
skorygować dawki nawozowe do poziomu, pozwalającego na ich pełne
wykorzystanie w obiegu materii w stawie.
3. Stosować należy nawozy o znanym składzie i dopuszczalne do stosowania na
rynku produkcji rolniczej.
4. Składowanie nawozów dopuszczalne jest w oryginalnych, szczelnie zamkniętych
pojemnikach fabrycznych.
6
5. W przypadku konieczno ci składowania nawozów luzem, należy składować je w
miejscu zabezpieczonym przed przenikaniem ich do gleby, okryte materiałem
nieprzepuszczalnym dla wody.
X. Stosowanie pestycydów i innych substancji chemicznych
1. Stosowanie pestycydów dopuszczalne jest jedynie w przypadkach, gdy konieczne
staje się sterowanie składem zooplanktonu, zwalczanie nadmiernego rozwoju glonów
planktonowych, lub likwidacja nadmiernego rozwoju ro linno ci zarastającej stawy,
niemożliwa do opanowania działaniami mechanicznymi.
2. Stosowane rodki muszą mieć wiadectwo dopuszczenia do stosowania na rynku i
reprezentować grupę toksyczno ci kwalifikującą je jako nieszkodliwe dla ryb.
3. Niedopuszczalne jest przekraczanie stężeń roboczych rodków ochrony,
zalecanych przez ich producenta.
4. Przechowywanie pestycydów musi być zgodne z zaleceniami producenta, w
szczelnych oryginalnych pojemnikach, w pomieszczeniach do tego przeznaczonych.
Niedopuszczalne jest przechowywanie ich w jakichkolwiek innych warunkach,
zwłaszcza w pomieszczeniach, w których przechowywane są pasze. Utylizacja
pustych opakowań po zużytych pestycydach powinna być prowadzona zgodnie z
aktualnymi normami w tym zakresie.
5. Stosowanie preparatów wapniowych, powszechnie używanych w gospodarstwie
stawowym jest dopuszczalne. Dawki preparatów należy dostosować do realnych
potrzeb gospodarstwa.
6. Przechowywanie i stosowanie pestycydów, innych substancji chemicznych, w tym
preparatów wapniowych, powinno zapewniać bezpieczne warunki pracy osobom
zatrudnionym przy ich stosowaniu.
XI. Rybackie wykorzystanie komunalnych odpadów ciekowych
1. W gospodarce stawowej dopuszcza się wykorzystanie biologicznie oczyszczonych
cieków komunalnych.
2. Na wykorzystanie biologicznie oczyszczonych cieków komunalnych w
gospodarce stawowej musi być uzyskane odrębne pozwolenie wodno prawne,
okre lające wielko ć, sezonowy rozkład i sposób ich wykorzystania.
XII. Profilaktyka zdrowotna i opieka weterynaryjna
1. Podstawowym działaniem, zmierzającym do zapewnienia obsadzie ryb dobrostanu
i optymalnych warunków zdrowotnych w zakresie szeroko pojętych regulacji
weterynaryjnych powinna być profilaktyka połączona z eliminowaniem czynników
sprzyjających wystąpieniu chorób.
2. W przypadku zakupu materiału zarybieniowego należy przestrzegać, by był on
wiadomego pochodzenia, i posiadał za wiadczenie lekarsko-weterynaryjne o stanie
zdrowotnym.
3. Zarówno narzędzia używane do bezpo rednich prac manipulacyjnych (np.
podczas odłowów) jak również inne narzędzia i urządzenia niezbędne w toku
produkcji ryb (np. baseny transportowe) powinny być wykonane w taki sposób z
takich materiałów, aby nie powodowały uszkodzeń ciała ryb bądź innych zjawisk
mogących mieć negatywny wpływ na dobrostan i kondycję ryb.
4. Aby uniknąć niepotrzebnego stresu i urazów ryb, obchodzenie się z żywymi
rybami w trakcie obsługi i transportu powinno być ograniczone do minimum, przy
czym wszystkie czynno ci powinny być wykonane w najmniej stresujący sposób.
5. Narzędzia i urządzenia wykorzystywane w toku produkcji powinny być
systematycznie czyszczone i dezynfekowane, aby nie stanowiły źródła
rozprzestrzeniania chorób zarówno w obrębie danego gospodarstwa jak i pomiędzy
gospodarstwami.
7
6. Do odkażania i dezynfekcji mogą być użyte jedynie substancje dopuszczone do
stosowania na rybach, w ilo ciach i z częstotliwo cią zalecaną przez lekarza
weterynarii lub w ogólnie dostępnych podręcznikach z zakresu rybactwa i
ichtiopatologii.
7. Wskazane jest podejmowanie wszelkich działań, stosownych do przyjętego
systemu produkcji, mających na celu utrzymanie kultury stawów, poprawę warunków
sanitarnych, ograniczenie rozwoju czynników mogących mieć negatywny wpływ na
dobrostan i kondycje ryb (np. ograniczanie rozwoju glonów sinicowych, gwałtownych
zmian podstawowych parametrów jako ci wody).
8. Działania, o których mowa w punkcie powyżej, nie mogą być wykorzystywane do
maskowania lub jako rutynowe przeciwdziałanie w sytuacji, gdy przyjęty system
produkcji lub jej organizacja w samym swym założeniu wskazuje, że nie zostanie
utrzymany dobrostan ryb (np. na skutek zbyt dużych zagęszczeń obsady lub z
powodu braku nadzoru).
9. Należy zapobiegać możliwo ci przedostawania się ryb z wód naturalnych do
obiektów hodowlanych (rowów doprowadzających i odprowadzających wodę, stawów
hodowlanych).
10. Ptaki i ssaki mogą również działać jako wektory wielu czynników
chorobotwórczych wpływając na gatunki hodowanych ryb. Transmisja czynników
zakaźnych przez ptaki i ssaki powinna być zatem minimalizowana poprzez:
• zastosowanie odpowiednich rodków zapobiegawczych i inne podej cia, aby
wykluczyć żerowanie ptaków i ssaków na rybach hodowlanych;
• procedury higieniczne dotyczące obchodzenia się z martwymi rybami;
• praktyki żywieniowe, które minimalizują straty.
XIII. Ochrona wód
1. Należy zapewnić warunki uniemożliwiające niekontrolowane przenikanie do gleby i
wód substancji przechowywanych, wytwarzanych lub stosowanych w gospodarstwie.
2. Utylizację odpadów i substancji chemicznych oraz dezynfekcję przeprowadzana
się w sposób, który nie stanowi zagrożenia dla zdrowia ludzkiego, hodowli i
rodowiska, zgodnie z obowiązującym prawodawstwem.
3. Oczyszczanie cieków komunalnych w gospodarstwie, je li dotyczy, powinno być
prowadzone w sposób uzgodniony odpowiednim pozwoleniem z wła ciwym organem
administracji.
4. W trakcie produkcji należy zapobiegać możliwo ci przedostawania się do wód
naturalnych ryb produkowanych w stawach, w szczególno ci w przypadku produkcji
ryb gatunków uznanych za nierodzime oraz stwierdzenia występowania w obiekcie
stawowym gatunków niedocelowych.
5. Pomimo iż w akwakulturze stawowej ilo ć substancji biogennych akumulowanych
w stawie jest wyższa aniżeli odprowadzanych podczas odłowów, celem ochrony wód
przed wprowadzaniem nadmiernej ilo ci substancji biogennych, odłowy ryb należy
prowadzić w okresach obniżonej aktywno ci ekosystemów wodnych tj. wczesną
wiosną oraz jesienią. Dotyczy to szczególnie stawów produkujących ryby handlowe.
6. Wielko ć obsady należy tak dobierać, aby nie przekraczać ustalonych w
rozporządzeniach i aktach prawnych norm dotyczących zachowania jako ci wody dla
stawowej produkcji ryb.
8
Dokumenty związane z tym projektem:
- 441 › Pobierz plik