Rządowy projekt ustawy o zmianie ustawy o ochronie przyrody oraz ustawy - Prawo łowieckie
Rządowy projekt ustawy o zmianie ustawy o ochronie przyrody oraz ustawy - Prawo łowieckie
projekt mający na celu wykonanie prawa Unii Europejskiej
- Kadencja sejmu: 7
- Nr druku: 441
- Data wpłynięcia: 2012-05-18
- Uchwalenie: Projekt uchwalony
- tytuł: Ustawa o zmianie ustawy o ochronie przyrody oraz niektórych innych ustaw
- data uchwalenia: 2012-07-13
- adres publikacyjny: Dz.U. poz. 985
441
XlV. Ochrona siedlisk, obszarów cennych przyrodniczo, bioróżnorodno ci flory
i fauny
oraz poza przyrodniczych walorów stawów
l. Stawy rybne w sposób naturalny przyczyniają się do wzrostu biologicznej
różnorodno ci siedlisk na terenie, na którym funkcjonują. Utrzymanie produkcji
rybackiej na wła ciwym poziomie jest podstawowym warunkiem zachowania tej
różnorodno ci.
2. Ochrona siedlisk nie może odbywać się kosztem dobrostanu ryb.
3. Należy przeciwdziałać degradacji stawów, gdyż prowadzi to do zmniejszenia się
liczby gatunków flory i fauny zasiedlających je.
4. Szczególną uwagę należy zwracać na nadmierne zarastanie stawów przez
wyższą ro linno ć naczyniową, gdyż wpływa to negatywnie na różnorodno ć
ornitofauny zasiedlającej stawy.
5. Wykaszanie ro linno ci porastającej stawy i groble należy prowadzić w miarę
posiadanych rodków w sposób i w terminach jak najmniej kolidujących z okresami
rozrodu ptaków je zasiedlających.
6. Występowanie gatunków mających negatywny wpływ na dobrostan lub kondycję
ryb powinno być ograniczane dozwolonymi dla obiektów stawowych rodkami,
przewidzianymi w stosownych aktach prawnych.
7. Szczególną wagę należy przywiązywać do ochrony obiektów zabytkowych i
pomników przyrody, znajdujących się na terenie gospodarstwa.
XV. Porządek w gospodarstwie
1. Należy dbać o ogólny porządek i o wła ciwe składowanie materiałów i sprzętu,
poprzez wyznaczanie miejsc do tego przeznaczonych.
2. Wytwarzane w gospodarstwie odpady powinny być gromadzone i usuwane na
bieżąco. W przypadku konieczno ci czasowego ich składowania, należy zapewnić
odpowiednie miejsca ich składowania.
9
Załącznik 2
Wymagania dobrej praktyki rybackiej
w zakresie gospodarki rybackiej – chów lub hodowla ryb w nieizolowanych od
rodowiska przyrodniczego obiektach typu pstrągowego
I. Wytyczne ogólne
1. Niniejsze opracowanie obejmuje zbiór norm oraz wytycznych postępowania w
akwakulturze stawowej typu pstrągowego dla gatunków ryb okre lanych mianem
"zimnolubnych" . Odnoszą się więc one głównie do pstrąga tęczowego oraz innych,
zbliżonych pod względem wymagań rodowiskowych gatunków utrzymywanych w
stawach.
2. Generalnym założeniem jest wyznaczenie ogólnych norm, umożliwiających
uzyskanie wysokojako ciowego i cennego produktu, jakim są ryby, z jednoczesnym
zachowaniem i zapewnieniem jak najkorzystniejszych dla nich warunków chowu,
czyli ich dobrostanu.
3. Założenia te mają również za zadanie prowadzenie produkcji w sposób jak
najbardziej przyjazny rodowisku naturalnemu, szczególnie w zakresie unikania
zarówno chemicznego jak i biologicznego jego zanieczyszczania.
4. Należy pamiętać jednak, aby rozpatrywać je w kontek cie ogółu realnych
uwarunkowań gospodarstw, w jakich one funkcjonują.
5. Proponowane zasady mogą mieć zastosowanie także odno nie innych gatunków
utrzymywanych ryb (np. jesiotrowatych) jak również innych systemów produkcji (np.
chów sadzowy czy też w układach recyrkulacyjnych). Jednakże ze względu na
specyfikę akwakultury stawowej transponowanie jej zasad na inne warunki powinno
uwzględniać różnice stosowanych systemów produkcji.
II. Wymagana dokumentacja formalno - prawna prowadzenia stawowej
produkcji ryb
1. Produkcja ryb w gospodarstwie stawowym powinna odbywać się w oparciu o
konieczne w tym celu i przewidziane stosownymi aktami prawnymi zezwolenia,
stosowne do przyjętego systemu toku produkcji, oraz dokumentację tejże
działalno ci.
2. Do najważniejszych pozwoleń i dokumentacji produkcji należy zaliczyć:
- pozwolenie wodno prawne na szczególne korzystanie z wód dla obiektu, w którym
prowadzony jest chów lub hodowla ryb,
- decyzję powiatowego lekarza weterynarii nadającą weterynaryjny numer
identyfikacyjny oraz stwierdzającą spełnianie wymagań weterynaryjnych okre lonych
dla prowadzenia chowu lub hodowli ryb w obiekcie stawowym,
- aktualną mapę geodezyjną terenu zajętego przez gospodarstwo rybackie,
- rejestr działań prowadzonych w gospodarstwie (w tym księgi stawowe).
- dokumentację związaną z wprowadzaniem ryb do gospodarstwa oraz
wyprowadzaniem ich na zewnątrz, zawierającą dane dotyczące ilo ci, daty i adresu
pochodzenia lub przeznaczenia. Dokumentem potwierdzającym pochodzenie ryb
(sprzedanych lub zakupionych) może być faktura lub rachunek zawierający
niezbędne dane lub inny oddzielny dokument. Przy czym wymóg ten nie dotyczy
sprzedaży detalicznej – ostatecznemu konsumentowi.
III. Organizacja nadzoru nad przebiegiem produkcji
1. Bezpo redni nadzór i/lub opiekę nad przebiegiem chowu ryb powinna sprawować
osoba posiadająca wykształcenie lub przeszkolenie w zakresie akwakultury
stawowej.
10
Wynika to z faktu, że ekspresja zachowań ryb bytujących w zupełnie odmiennym dla
nas rodowisku jest inna niż u zwierząt gospodarskich, przez co ocena np. stanu
zdrowotnego obsady jest znacznie trudniejsza i wymaga do wiadczenia oraz wiedzy
z zakresu ichtiologii.
2. Zważywszy, że wszelkie procesy, mające negatywny wpływ na dobrostan ryb mają
w akwakulturze stawowej z reguły bardzo gwałtowny przebieg, liczba osób
posiadających wykształcenie lub przeszkolenie w zakresie akwakultury stawowej
powinna być wystarczająca dla przeprowadzenia raz dziennie kontroli stawów.
3. Osoby odpowiedzialne za cykl produkcji ryb powinny w sposób ciągły podnosić
swoje kwalifikacje i wiadomo ć zawodową, zapoznawać się z nowymi
rozwiązaniami technologicznymi, aby produkcja ta była jak najbardziej przyjazna
rybom oraz rodowisku.
IV. Dokumentacja toku produkcji
1. Ponieważ zachowanie dobrostanu obsady ryb zależne jest od bardzo wielu
czynników i interakcji pomiędzy nimi produkcja powinna być dokumentowana w
formie ksiąg stawowych celem umożliwienia jej oceny. Prowadzenie dokumentacji
jest niezbędne również dla oceny efektywno ci produkcji.
2. Dokumentacja powinna być prowadzona na bieżąco i zawierać informacje mające
bezpo redni jak i po redni wpływ na przebieg produkcji, dobrostan i kondycję
obsady.
3. Do podstawowych danych odnotowywanych w księgach stawowych należy
zaliczyć informacje o:
- wielko ci obsad i odłowów poszczególnych roczników i gatunków chowanych ryb;
- stosowanych zabiegach służących utrzymaniu wła ciwego stanu technicznego
stawów;
- zabiegach dezynfekcyjnych;
- profilaktycznych i interwencyjnych działaniach weterynaryjnych;
- żywieniu ryb (rodzaj i pochodzenie paszy, działania z wykorzystaniem rodków
farmakologicznych itp.);
- podstawowych parametrach jako ci wody (tlen, temperatura, odczyn, ew. związki
azotu).
V. Budownictwo i remonty stawów
l. Konstrukcja stawów powinna być zgodna z przyjętymi w budownictwie stawowym
zasadami, z uwzględnieniem w miarę posiadanych rodków i możliwo ci
nowoczesnych, bezpiecznych dla rodowiska i ryb materiałów i rozwiązań
technicznych.
2. Stawy powinny być utrzymywane w stanie zapewniającym zminimalizowanie
niekontrolowanej utraty wody.
3. Dno stawów powinno być odpowiednio wyprofilowane dla zapewnienia możliwo ci
całkowitego opróżnienia stawów z wody.
4. Stawy powinny być wyposażone w urządzenia hydrotechniczne umożliwiające
utrzymanie wody, jak również stwarzające możliwo ć odwodnienia stawu.
5. Maszyny i urządzenia stosowane podczas budowy i remontów stawów powinny
być utrzymywane w odpowiednim stanie technicznym, zapewniającym sprawne i
skuteczne prowadzenie prac, oraz bezpieczną pracę dla obsługujących je osób.
VI. Najważniejsze zasady w zakresie gospodarowania wodą
1. Woda jest najważniejszym elementem skutecznego i efektywnego prowadzenia
produkcji rybackiej. Gospodarowanie wodą powinno zatem być prowadzone w
sposób zapewniający jej racjonalne wykorzystanie. W miarę możliwo ci
wprowadzane są systemy recyrkulacji wody.
11
VII. Organizacja produkcji i zarządzanie nią
1. Produkcja ryb powinna odbywać się w warunkach i według zasad jak
najkorzystniejszych dla danej grupy wiekowej i gatunku ryb zgodnie z aktualnym
stanem wiedzy w tym zakresie.
2. Chów powinien odbywać się w takich zagęszczeniach, aby w trakcie produkcji nie
następowało obniżanie jako ci wody poniżej parametrów krytycznych dla danego
gatunku lub kategorii wiekowej ryb oraz umożliwiającym rybom, przynajmniej
cze ciową, ekspresję ich naturalnych zachowań i potrzeb,
3. W przypadku wystąpienia obniżenia parametrów jako ci wody z przyczyn
niezależnych od hodowcy (np. na skutek długotrwałych upałów czy deficytów wody)
należy podjąć działania umożliwiające ograniczenie negatywnego oddziaływania
tychże czynników (np. poprzez aerację wody).
4. Wskazane jest kontrolowanie podstawowych parametrów jako ci wody
wymienionych w punkcie IV.3.
5. Ponieważ temperatura i tlen są głównymi czynnikami mającymi bezpo redni wpływ
na dobrostan ryb i ich chów, parametry te winny być poddawane szczególnie częstej
kontroli – optymalnie przynajmniej dwa razy na dobę w wytypowanych miejscach.
6. W celu systematycznej kontroli stanu zdrowotnego oraz oceny kondycji,
ewentualnie przyrostów ryb wskazane jest prowadzenie systematycznych odłowów
kontrolnych; Informacje uzyskane z takich odłowów powinny zostać odnotowane w
dokumentacji toku produkcji.
7. W przypadku stwierdzenia nietypowego zachowania ryb czy ich nięć, wskazane
jest podjęcie, w miarę posiadanych rodków i możliwo ci, działań zmierzających do
przeciwdziałania czynnikom wywołującym to zjawisko.
8. Wszelkie manipulacje z rybami, konieczne do przeprowadzenia, a wynikające z
przyjętego systemu produkcji, powinny być wykonywane z jak największą
staranno cią i w sposób etyczny z ograniczeniem do minimum specyficznych dla
każdego gatunku czynników stresogennych (np. minimalny poziom tlenu, gęsto ć
obsady w basenie, temperatura wody podczas transportu).
9. Niedopuszczalne jest przetrzymywanie ryb w warunkach stwarzających
nieuzasadnione reakcje stresowe.
10. Ponieważ wła ciwa ocena zachowania ryb, wynikającego np. ze złych warunków
rodowiska, wymaga wiedzy i do wiadczenia z zakresu ichtiologii, wszelkie
manipulacje z rybami mogące mieć negatywny wpływ na dobrostan ryb, a niezbędne
do wykonania w przyjętym systemie produkcji, powinny być wykonywane pod
nadzorem osoby posiadającej wykształcenie lub przeszkolenie w zakresie
akwakultury stawowej.
VIII. Żywienie
1. Odpowiednie dla danego gatunku i kategorii wiekowej ryb żywienie jest, obok
jako ci wody, jednym z głównych czynników warunkujących wła ciwy przebieg
produkcji, dobrą kondycję i stan zdrowotny ryb.
2. Pasze wykorzystywane w gospodarstwie do dokarmiania ryb powinny być jak
najlepszej jako ci, o znanym pochodzeniu.
3. Pasze nie mogą zawierać dodatku substancji obcych za wyjątkiem ogólnie
przyjętych, dopuszczonych do stosowania w celach leczniczych lub profilaktyki
zdrowia ryb.
4. Pasze powinny w pełni zaspokajać zapotrzebowania danego gatunku lub grupy
wiekowej ryb na niezbędne składniki odżywcze.
5. Karmienie należy organizować w sposób umożliwiający swobodny dostęp do
paszy wszystkim rybom, sprawdzając jej wyżerowanie.
12
6. Jeżeli w gospodarstwie gromadzone są większe zapasy paszy to podczas
magazynowania nie może następować obniżenie jej jako ci ani warto ci pokarmowej
np. na skutek oddziaływania promieni słonecznych, temperatury, czy wody.
IX. Profilaktyka zdrowotna opieka weterynaryjna i stosowanie substancji
chemicznych
1. Podstawowym działaniem, zmierzającym do zapewnienia obsadzie ryb dobrostanu
i optymalnych warunków zdrowotnych w zakresie szeroko pojętych regulacji
weterynaryjnych powinna być profilaktyka połączona z eliminowaniem czynników
sprzyjających wystąpieniu chorób.
2. W przypadku zakupu materiału zarybieniowego należy przestrzegać, by był on
wiadomego pochodzenia, i posiadał za wiadczenie lekarsko-weterynaryjne o stanie
zdrowotnym.
3. Zarówno narzędzia używane do bezpo rednich prac manipulacyjnych (np.
podczas odłowów) jak również inne narzędzia i urządzenia niezbędne w toku
produkcji ryb (np. baseny transportowe) powinny być wykonane w taki sposób i z
takich materiałów, aby nie powodowały uszkodzeń ciała ryb bądź innych zjawisk
mogących mieć negatywny wpływ na dobrostan i kondycję ryb.
4. Aby uniknąć niepotrzebnego stresu i urazów ryb, obchodzenie się z żywymi
rybami w trakcie obsługi i transportu powinno być ograniczone do minimum, przy
czym wszystkie czynno ci powinny być wykonane w najmniej stresujący sposób.
5. Narzędzia i urządzenia wykorzystywane w toku produkcji powinny być
systematycznie czyszczone i dezynfekowane, aby nie stanowiły źródła
rozprzestrzeniania chorób zarówno w obrębie danego gospodarstwa jak i pomiędzy
gospodarstwami.
6. Do odkażania i dezynfekcji mogą być użyte jedynie substancje dopuszczone do
stosowania na rybach, w ilo ciach i z częstotliwo cią zalecaną przez lekarza
weterynarii lub w ogólnie dostępnych podręcznikach z zakresu rybactwa i
ichtiopatologii.
7. Wskazane jest podejmowanie wszelkich działań, stosownych do przyjętego
systemu produkcji, mających na celu utrzymanie kultury stawów, poprawę warunków
sanitarnych, ograniczenie rozwoju czynników mogących mieć negatywny wpływ na
dobrostan i kondycje ryb (np. ograniczanie rozwoju glonów, gwałtownych zmian
podstawowych parametrów jako ci wody).
8. Działania, o których mowa w punkcie powyżej, nie mogą być wykorzystywane do
maskowania lub jako rutynowe przeciwdziałanie w sytuacji, gdy przyjęty system
produkcji lub jej organizacja w samym swym założeniu wskazuje, że nie zostanie
utrzymany dobrostan ryb (np. na skutek zbyt dużych zagęszczeń obsady lub z
powodu braku nadzoru).
9. Należy zapobiegać możliwo ci przedostawania się ryb z wód naturalnych do
obiektów hodowlanych (jak również ucieczkom ryb ze stawów hodowlanych do wód
naturalnych).
10. Stosowanie substancji chemicznych dopuszczalne jest jedynie w przypadkach,
gdy konieczne staje się dezynfekcja i zwalczanie nadmiernego rozwoju glonów.
11. Stosowane rodki muszą mieć wiadectwo dopuszczenia do stosowania na
rynku i reprezentować grupę toksyczno ci kwalifikującą je jako nieszkodliwe dla ryb.
12. Niedopuszczalne jest przekraczanie stężeń roboczych rodków ochrony,
zalecanych przez ich producenta.
13. Przechowywanie rodków chemicznych musi być zgodne z zaleceniami
producenta, w szczelnych oryginalnych pojemnikach, w pomieszczeniach do tego
przeznaczonych. Niedopuszczalne jest przechowywanie ich w jakichkolwiek innych
warunkach, zwłaszcza w pomieszczeniach, w których przechowywane są pasze.
13
i fauny
oraz poza przyrodniczych walorów stawów
l. Stawy rybne w sposób naturalny przyczyniają się do wzrostu biologicznej
różnorodno ci siedlisk na terenie, na którym funkcjonują. Utrzymanie produkcji
rybackiej na wła ciwym poziomie jest podstawowym warunkiem zachowania tej
różnorodno ci.
2. Ochrona siedlisk nie może odbywać się kosztem dobrostanu ryb.
3. Należy przeciwdziałać degradacji stawów, gdyż prowadzi to do zmniejszenia się
liczby gatunków flory i fauny zasiedlających je.
4. Szczególną uwagę należy zwracać na nadmierne zarastanie stawów przez
wyższą ro linno ć naczyniową, gdyż wpływa to negatywnie na różnorodno ć
ornitofauny zasiedlającej stawy.
5. Wykaszanie ro linno ci porastającej stawy i groble należy prowadzić w miarę
posiadanych rodków w sposób i w terminach jak najmniej kolidujących z okresami
rozrodu ptaków je zasiedlających.
6. Występowanie gatunków mających negatywny wpływ na dobrostan lub kondycję
ryb powinno być ograniczane dozwolonymi dla obiektów stawowych rodkami,
przewidzianymi w stosownych aktach prawnych.
7. Szczególną wagę należy przywiązywać do ochrony obiektów zabytkowych i
pomników przyrody, znajdujących się na terenie gospodarstwa.
XV. Porządek w gospodarstwie
1. Należy dbać o ogólny porządek i o wła ciwe składowanie materiałów i sprzętu,
poprzez wyznaczanie miejsc do tego przeznaczonych.
2. Wytwarzane w gospodarstwie odpady powinny być gromadzone i usuwane na
bieżąco. W przypadku konieczno ci czasowego ich składowania, należy zapewnić
odpowiednie miejsca ich składowania.
9
Załącznik 2
Wymagania dobrej praktyki rybackiej
w zakresie gospodarki rybackiej – chów lub hodowla ryb w nieizolowanych od
rodowiska przyrodniczego obiektach typu pstrągowego
I. Wytyczne ogólne
1. Niniejsze opracowanie obejmuje zbiór norm oraz wytycznych postępowania w
akwakulturze stawowej typu pstrągowego dla gatunków ryb okre lanych mianem
"zimnolubnych" . Odnoszą się więc one głównie do pstrąga tęczowego oraz innych,
zbliżonych pod względem wymagań rodowiskowych gatunków utrzymywanych w
stawach.
2. Generalnym założeniem jest wyznaczenie ogólnych norm, umożliwiających
uzyskanie wysokojako ciowego i cennego produktu, jakim są ryby, z jednoczesnym
zachowaniem i zapewnieniem jak najkorzystniejszych dla nich warunków chowu,
czyli ich dobrostanu.
3. Założenia te mają również za zadanie prowadzenie produkcji w sposób jak
najbardziej przyjazny rodowisku naturalnemu, szczególnie w zakresie unikania
zarówno chemicznego jak i biologicznego jego zanieczyszczania.
4. Należy pamiętać jednak, aby rozpatrywać je w kontek cie ogółu realnych
uwarunkowań gospodarstw, w jakich one funkcjonują.
5. Proponowane zasady mogą mieć zastosowanie także odno nie innych gatunków
utrzymywanych ryb (np. jesiotrowatych) jak również innych systemów produkcji (np.
chów sadzowy czy też w układach recyrkulacyjnych). Jednakże ze względu na
specyfikę akwakultury stawowej transponowanie jej zasad na inne warunki powinno
uwzględniać różnice stosowanych systemów produkcji.
II. Wymagana dokumentacja formalno - prawna prowadzenia stawowej
produkcji ryb
1. Produkcja ryb w gospodarstwie stawowym powinna odbywać się w oparciu o
konieczne w tym celu i przewidziane stosownymi aktami prawnymi zezwolenia,
stosowne do przyjętego systemu toku produkcji, oraz dokumentację tejże
działalno ci.
2. Do najważniejszych pozwoleń i dokumentacji produkcji należy zaliczyć:
- pozwolenie wodno prawne na szczególne korzystanie z wód dla obiektu, w którym
prowadzony jest chów lub hodowla ryb,
- decyzję powiatowego lekarza weterynarii nadającą weterynaryjny numer
identyfikacyjny oraz stwierdzającą spełnianie wymagań weterynaryjnych okre lonych
dla prowadzenia chowu lub hodowli ryb w obiekcie stawowym,
- aktualną mapę geodezyjną terenu zajętego przez gospodarstwo rybackie,
- rejestr działań prowadzonych w gospodarstwie (w tym księgi stawowe).
- dokumentację związaną z wprowadzaniem ryb do gospodarstwa oraz
wyprowadzaniem ich na zewnątrz, zawierającą dane dotyczące ilo ci, daty i adresu
pochodzenia lub przeznaczenia. Dokumentem potwierdzającym pochodzenie ryb
(sprzedanych lub zakupionych) może być faktura lub rachunek zawierający
niezbędne dane lub inny oddzielny dokument. Przy czym wymóg ten nie dotyczy
sprzedaży detalicznej – ostatecznemu konsumentowi.
III. Organizacja nadzoru nad przebiegiem produkcji
1. Bezpo redni nadzór i/lub opiekę nad przebiegiem chowu ryb powinna sprawować
osoba posiadająca wykształcenie lub przeszkolenie w zakresie akwakultury
stawowej.
10
Wynika to z faktu, że ekspresja zachowań ryb bytujących w zupełnie odmiennym dla
nas rodowisku jest inna niż u zwierząt gospodarskich, przez co ocena np. stanu
zdrowotnego obsady jest znacznie trudniejsza i wymaga do wiadczenia oraz wiedzy
z zakresu ichtiologii.
2. Zważywszy, że wszelkie procesy, mające negatywny wpływ na dobrostan ryb mają
w akwakulturze stawowej z reguły bardzo gwałtowny przebieg, liczba osób
posiadających wykształcenie lub przeszkolenie w zakresie akwakultury stawowej
powinna być wystarczająca dla przeprowadzenia raz dziennie kontroli stawów.
3. Osoby odpowiedzialne za cykl produkcji ryb powinny w sposób ciągły podnosić
swoje kwalifikacje i wiadomo ć zawodową, zapoznawać się z nowymi
rozwiązaniami technologicznymi, aby produkcja ta była jak najbardziej przyjazna
rybom oraz rodowisku.
IV. Dokumentacja toku produkcji
1. Ponieważ zachowanie dobrostanu obsady ryb zależne jest od bardzo wielu
czynników i interakcji pomiędzy nimi produkcja powinna być dokumentowana w
formie ksiąg stawowych celem umożliwienia jej oceny. Prowadzenie dokumentacji
jest niezbędne również dla oceny efektywno ci produkcji.
2. Dokumentacja powinna być prowadzona na bieżąco i zawierać informacje mające
bezpo redni jak i po redni wpływ na przebieg produkcji, dobrostan i kondycję
obsady.
3. Do podstawowych danych odnotowywanych w księgach stawowych należy
zaliczyć informacje o:
- wielko ci obsad i odłowów poszczególnych roczników i gatunków chowanych ryb;
- stosowanych zabiegach służących utrzymaniu wła ciwego stanu technicznego
stawów;
- zabiegach dezynfekcyjnych;
- profilaktycznych i interwencyjnych działaniach weterynaryjnych;
- żywieniu ryb (rodzaj i pochodzenie paszy, działania z wykorzystaniem rodków
farmakologicznych itp.);
- podstawowych parametrach jako ci wody (tlen, temperatura, odczyn, ew. związki
azotu).
V. Budownictwo i remonty stawów
l. Konstrukcja stawów powinna być zgodna z przyjętymi w budownictwie stawowym
zasadami, z uwzględnieniem w miarę posiadanych rodków i możliwo ci
nowoczesnych, bezpiecznych dla rodowiska i ryb materiałów i rozwiązań
technicznych.
2. Stawy powinny być utrzymywane w stanie zapewniającym zminimalizowanie
niekontrolowanej utraty wody.
3. Dno stawów powinno być odpowiednio wyprofilowane dla zapewnienia możliwo ci
całkowitego opróżnienia stawów z wody.
4. Stawy powinny być wyposażone w urządzenia hydrotechniczne umożliwiające
utrzymanie wody, jak również stwarzające możliwo ć odwodnienia stawu.
5. Maszyny i urządzenia stosowane podczas budowy i remontów stawów powinny
być utrzymywane w odpowiednim stanie technicznym, zapewniającym sprawne i
skuteczne prowadzenie prac, oraz bezpieczną pracę dla obsługujących je osób.
VI. Najważniejsze zasady w zakresie gospodarowania wodą
1. Woda jest najważniejszym elementem skutecznego i efektywnego prowadzenia
produkcji rybackiej. Gospodarowanie wodą powinno zatem być prowadzone w
sposób zapewniający jej racjonalne wykorzystanie. W miarę możliwo ci
wprowadzane są systemy recyrkulacji wody.
11
VII. Organizacja produkcji i zarządzanie nią
1. Produkcja ryb powinna odbywać się w warunkach i według zasad jak
najkorzystniejszych dla danej grupy wiekowej i gatunku ryb zgodnie z aktualnym
stanem wiedzy w tym zakresie.
2. Chów powinien odbywać się w takich zagęszczeniach, aby w trakcie produkcji nie
następowało obniżanie jako ci wody poniżej parametrów krytycznych dla danego
gatunku lub kategorii wiekowej ryb oraz umożliwiającym rybom, przynajmniej
cze ciową, ekspresję ich naturalnych zachowań i potrzeb,
3. W przypadku wystąpienia obniżenia parametrów jako ci wody z przyczyn
niezależnych od hodowcy (np. na skutek długotrwałych upałów czy deficytów wody)
należy podjąć działania umożliwiające ograniczenie negatywnego oddziaływania
tychże czynników (np. poprzez aerację wody).
4. Wskazane jest kontrolowanie podstawowych parametrów jako ci wody
wymienionych w punkcie IV.3.
5. Ponieważ temperatura i tlen są głównymi czynnikami mającymi bezpo redni wpływ
na dobrostan ryb i ich chów, parametry te winny być poddawane szczególnie częstej
kontroli – optymalnie przynajmniej dwa razy na dobę w wytypowanych miejscach.
6. W celu systematycznej kontroli stanu zdrowotnego oraz oceny kondycji,
ewentualnie przyrostów ryb wskazane jest prowadzenie systematycznych odłowów
kontrolnych; Informacje uzyskane z takich odłowów powinny zostać odnotowane w
dokumentacji toku produkcji.
7. W przypadku stwierdzenia nietypowego zachowania ryb czy ich nięć, wskazane
jest podjęcie, w miarę posiadanych rodków i możliwo ci, działań zmierzających do
przeciwdziałania czynnikom wywołującym to zjawisko.
8. Wszelkie manipulacje z rybami, konieczne do przeprowadzenia, a wynikające z
przyjętego systemu produkcji, powinny być wykonywane z jak największą
staranno cią i w sposób etyczny z ograniczeniem do minimum specyficznych dla
każdego gatunku czynników stresogennych (np. minimalny poziom tlenu, gęsto ć
obsady w basenie, temperatura wody podczas transportu).
9. Niedopuszczalne jest przetrzymywanie ryb w warunkach stwarzających
nieuzasadnione reakcje stresowe.
10. Ponieważ wła ciwa ocena zachowania ryb, wynikającego np. ze złych warunków
rodowiska, wymaga wiedzy i do wiadczenia z zakresu ichtiologii, wszelkie
manipulacje z rybami mogące mieć negatywny wpływ na dobrostan ryb, a niezbędne
do wykonania w przyjętym systemie produkcji, powinny być wykonywane pod
nadzorem osoby posiadającej wykształcenie lub przeszkolenie w zakresie
akwakultury stawowej.
VIII. Żywienie
1. Odpowiednie dla danego gatunku i kategorii wiekowej ryb żywienie jest, obok
jako ci wody, jednym z głównych czynników warunkujących wła ciwy przebieg
produkcji, dobrą kondycję i stan zdrowotny ryb.
2. Pasze wykorzystywane w gospodarstwie do dokarmiania ryb powinny być jak
najlepszej jako ci, o znanym pochodzeniu.
3. Pasze nie mogą zawierać dodatku substancji obcych za wyjątkiem ogólnie
przyjętych, dopuszczonych do stosowania w celach leczniczych lub profilaktyki
zdrowia ryb.
4. Pasze powinny w pełni zaspokajać zapotrzebowania danego gatunku lub grupy
wiekowej ryb na niezbędne składniki odżywcze.
5. Karmienie należy organizować w sposób umożliwiający swobodny dostęp do
paszy wszystkim rybom, sprawdzając jej wyżerowanie.
12
6. Jeżeli w gospodarstwie gromadzone są większe zapasy paszy to podczas
magazynowania nie może następować obniżenie jej jako ci ani warto ci pokarmowej
np. na skutek oddziaływania promieni słonecznych, temperatury, czy wody.
IX. Profilaktyka zdrowotna opieka weterynaryjna i stosowanie substancji
chemicznych
1. Podstawowym działaniem, zmierzającym do zapewnienia obsadzie ryb dobrostanu
i optymalnych warunków zdrowotnych w zakresie szeroko pojętych regulacji
weterynaryjnych powinna być profilaktyka połączona z eliminowaniem czynników
sprzyjających wystąpieniu chorób.
2. W przypadku zakupu materiału zarybieniowego należy przestrzegać, by był on
wiadomego pochodzenia, i posiadał za wiadczenie lekarsko-weterynaryjne o stanie
zdrowotnym.
3. Zarówno narzędzia używane do bezpo rednich prac manipulacyjnych (np.
podczas odłowów) jak również inne narzędzia i urządzenia niezbędne w toku
produkcji ryb (np. baseny transportowe) powinny być wykonane w taki sposób i z
takich materiałów, aby nie powodowały uszkodzeń ciała ryb bądź innych zjawisk
mogących mieć negatywny wpływ na dobrostan i kondycję ryb.
4. Aby uniknąć niepotrzebnego stresu i urazów ryb, obchodzenie się z żywymi
rybami w trakcie obsługi i transportu powinno być ograniczone do minimum, przy
czym wszystkie czynno ci powinny być wykonane w najmniej stresujący sposób.
5. Narzędzia i urządzenia wykorzystywane w toku produkcji powinny być
systematycznie czyszczone i dezynfekowane, aby nie stanowiły źródła
rozprzestrzeniania chorób zarówno w obrębie danego gospodarstwa jak i pomiędzy
gospodarstwami.
6. Do odkażania i dezynfekcji mogą być użyte jedynie substancje dopuszczone do
stosowania na rybach, w ilo ciach i z częstotliwo cią zalecaną przez lekarza
weterynarii lub w ogólnie dostępnych podręcznikach z zakresu rybactwa i
ichtiopatologii.
7. Wskazane jest podejmowanie wszelkich działań, stosownych do przyjętego
systemu produkcji, mających na celu utrzymanie kultury stawów, poprawę warunków
sanitarnych, ograniczenie rozwoju czynników mogących mieć negatywny wpływ na
dobrostan i kondycje ryb (np. ograniczanie rozwoju glonów, gwałtownych zmian
podstawowych parametrów jako ci wody).
8. Działania, o których mowa w punkcie powyżej, nie mogą być wykorzystywane do
maskowania lub jako rutynowe przeciwdziałanie w sytuacji, gdy przyjęty system
produkcji lub jej organizacja w samym swym założeniu wskazuje, że nie zostanie
utrzymany dobrostan ryb (np. na skutek zbyt dużych zagęszczeń obsady lub z
powodu braku nadzoru).
9. Należy zapobiegać możliwo ci przedostawania się ryb z wód naturalnych do
obiektów hodowlanych (jak również ucieczkom ryb ze stawów hodowlanych do wód
naturalnych).
10. Stosowanie substancji chemicznych dopuszczalne jest jedynie w przypadkach,
gdy konieczne staje się dezynfekcja i zwalczanie nadmiernego rozwoju glonów.
11. Stosowane rodki muszą mieć wiadectwo dopuszczenia do stosowania na
rynku i reprezentować grupę toksyczno ci kwalifikującą je jako nieszkodliwe dla ryb.
12. Niedopuszczalne jest przekraczanie stężeń roboczych rodków ochrony,
zalecanych przez ich producenta.
13. Przechowywanie rodków chemicznych musi być zgodne z zaleceniami
producenta, w szczelnych oryginalnych pojemnikach, w pomieszczeniach do tego
przeznaczonych. Niedopuszczalne jest przechowywanie ich w jakichkolwiek innych
warunkach, zwłaszcza w pomieszczeniach, w których przechowywane są pasze.
13
Dokumenty związane z tym projektem:
- 441 › Pobierz plik