eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plPrawoAkty prawneProjekty ustaw › Rządowy projekt ustawy o towarach paczkowanych

Rządowy projekt ustawy o towarach paczkowanych

projekt ustawy dotyczy dostosowania polskich przepisów do dyrektywy unijnej z 2007 r. dotyczącej nominalnych ilości produktów w opakowaniach jednostkowych m. in. ograniczenia wyłącznie do napojów spirytusowych i win (także aromatyzowanych i likierowych) listy produktów, które powinny być wprowadzane do obrotu w opakowaniach o ściśle określonych wielkościach

projekt mający na celu wykonanie prawa Unii Europejskiej

  • Kadencja sejmu: 6
  • Nr druku: 1717
  • Data wpłynięcia: 2009-02-19
  • Uchwalenie: Projekt uchwalony
  • tytuł: o towarach paczkowanych
  • data uchwalenia: 2009-05-07
  • adres publikacyjny: Dz.U. Nr 91, poz. 740

1717


Druk nr 1717

Warszawa, 18 lutego 2009 r.
SEJM
RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ
VI kadencja
Prezes Rady Ministrów

RM 10-14-09



Pan

Bronisław Komorowski
Marszałek Sejmu
Rzeczypospolitej
Polskiej
Na podstawie art. 118 ust. 1 Konstytucji Rzeczypospolitej Polskiej z dnia
2 kwietnia 1997 r. przedstawiam Sejmowi Rzeczypospolitej Polskiej projekt
ustawy

- o towarach paczkowanych wraz z projektami
aktów wykonawczych.

Projekt ma na celu wykonanie prawa Unii Europejskiej.

W załączeniu przedstawiam także opinię dotyczącą zgodności
proponowanych regulacji z prawem Unii Europejskiej.
Jednocześnie informuję, że do prezentowania stanowiska Rządu w tej
sprawie w toku prac parlamentarnych został upoważniony Minister Gospodarki.


(-) Donald Tusk
Projekt
U S T A W A
z dnia
o towarach paczkowanych1)


Rozdział 1
Przepisy ogólne

Art. 1. 1. Ustawa określa zasady paczkowania produktów przeznaczonych do wprowadze-
nia do obrotu w opakowaniach i oznaczania towarów paczkowanych znakiem „e” oraz zasa-
dy produkcji butelek miarowych i oznaczania ich znakiem „3” (odwrócony epsilon).
2. Przepisy ustawy stosuje się do wyrobów medycznych, produktów leczniczych
i produktów biobójczych w zakresie, w jakim nie naruszają przepisów dotyczących tych pro-
duktów.
3. Przepisy ustawy nie naruszają przepisów odrębnych dotyczących produktów, opakowań
oraz warunków wprowadzania ich do obrotu.
Art. 2. Użyte w ustawie określenia oznaczają:
1) towar paczkowany – produkt umieszczony w opakowaniu jednostkowym dowolnego
rodzaju, którego ilość nominalna, jednakowa dla całej partii, odmierzona bez udziału
nabywcy, nieprzekraczająca 50 kg lub 50 l, nie może zostać zmieniona bez naruszenia
opakowania;
2) produkt – produkt w rozumieniu art. 3 pkt 1 ustawy z dnia 12 grudnia 2003 r. o ogól-
nym bezpieczeństwie produktów (Dz. U. Nr 229, poz. 2275, z 2007 r. Nr 35, poz. 215,
z 2008 r. Nr 157, poz. 976 oraz z 2009 r. Nr 18, poz. 97);
3) opakowanie – opakowanie w rozumieniu art. 3 ust. 2 pkt 1 i 2 ustawy z dnia 11 maja
2001 r. o opakowaniach i odpadach opakowaniowych (Dz. U. Nr 63, poz. 638,
z późn. zm.2));
4) butelka miarowa – pojemnik oznaczony znakiem „3”, zamykany lub przystosowany
do zamykania, przeznaczony do przechowywania, transportu lub dostarczania cieczy,
o pojemności nominalnej od 50 ml do 5 l włącznie, posiadający charakterystykę kon-
strukcyjną i jednolitość wytwarzania zapewniającą odpowiednią dokładność pomiaru
zawartej w nim cieczy przez napełnienie do określonego poziomu lub

w określonym procencie jego pojemności całkowitej, bez konieczności wykonywania
niezależnego pomiaru ilości nalewanej do niego cieczy, wykonany ze szkła lub innego
materiału posiadającego taką sztywność i stabilność, która zapewnia pojemnikowi za-
chowanie takich samych właściwości metrologicznych, jakie zapewnia szkło;
5) paczkowanie – umieszczenie odmierzonej porcji produktu w opakowaniu jednostko-
wym w celu wprowadzenia go do obrotu jako towaru paczkowanego;
6) paczkujący – przedsiębiorcę w rozumieniu art. 4 ustawy z dnia 2 lipca 2004 r.
o swobodzie działalności gospodarczej (Dz. U. z 2007 r. Nr 155, poz. 1095,
z późn. zm.3)), który paczkuje produkty na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej
i wprowadza towar paczkowany do obrotu;
7) zlecający paczkowanie – przedsiębiorcę, który zleca paczkowanie produktu innemu
podmiotowi i wprowadza towar paczkowany do obrotu jako paczkujący na terytorium
Rzeczypospolitej Polskiej;
8) paczkujący na zlecenie – przedsiębiorcę, który paczkuje produkty na zlecenie
i przekazuje towary paczkowane zlecającemu paczkowanie;
9) importer – przedsiębiorcę, który sprowadza towar paczkowany na terytorium Rzeczy-
pospolitej Polskiej z państwa niebędącego stroną umowy o Europejskim Obszarze Go-
spodarczym i wprowadza go do obrotu;
10) sprowadzający – przedsiębiorcę, który sprowadza towar paczkowany nieoznaczony
znakiem „e” na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej z innego państwa – strony umowy
o Europejskim Obszarze Gospodarczym i wprowadza go do obrotu;
11) metoda referencyjna – metodę statystycznej kontroli towarów paczkowanych lub kon-
troli butelek miarowych, stosowaną przez organy kontroli w celu stwierdzenia popraw-
ności procesu paczkowania produktów lub poprawności produkcji butelek miarowych;
12) kontrola wewnętrzna ilości towaru paczkowanego – kontrolę dotyczącą ilości produktu
w opakowaniu, wykonywaną w trakcie procesu paczkowania;

2

13) kontrola wewnętrzna butelek miarowych – kontrolę dotyczącą określonych w ustawie
wymagań dla butelek miarowych, wykonywaną przez producenta w trakcie procesu
produkcyjnego;
14) partia towaru paczkowanego (partia) – określoną liczbę jednakowych towarów paczko-
wanych, o takiej samej ilości nominalnej, zapakowanych w tych samych warunkach
i w określonym przedziale czasu;
15) próbka towaru paczkowanego (próbka) – pobraną losowo z partii określoną liczbę to-
warów paczkowanych, na podstawie której dokonuje się oceny partii;
16) błąd ilości towaru paczkowanego, oznaczony znakiem T – różnicę między ilością rze-
czywistą a ilością nominalną towaru paczkowanego;
17) dopuszczalna ujemna wartość błędu ilości towaru paczkowanego, oznaczona znakiem
T1 – maksymalną dopuszczalną różnicę między ilością rzeczywistą a ilością nominalną
produktu podaną przez paczkującego;
18) ilość nominalna towaru paczkowanego – deklarowaną przez paczkującego i oznaczoną
na opakowaniu ilość produktu w towarze paczkowanym, bez opakowania oraz bez do-
datkowych materiałów lub produktów zapakowanych razem z produktem, jaką towar
paczkowany powinien zawierać;
19) ilość rzeczywista towaru paczkowanego – przeznaczoną dla nabywcy ilość produktu
w towarze paczkowanym, bez opakowania i bez dodatkowych materiałów lub produk-
tów dodatkowych zapakowanych razem z produktem, jaką towar paczkowany faktycz-
nie zawiera; w przypadku produktów, których ilość wyraża się w jednostkach objętości,
z wyjątkiem produktów zamrożonych, ilość rzeczywista powinna być określana
w temperaturze 20 °C.

Art. 3. Do obrotu mogą być wprowadzane towary paczkowane spełniające wymagania
określone w ustawie.

Art. 4. 1. Organy administracji miar sprawują nadzór w zakresie:
1) paczkowania produktów, w szczególności systemu kontroli wewnętrznej ilości towaru
paczkowanego;

3

2) produkcji butelek miarowych, w szczególności stosowanego przez producenta butelek
miarowych systemu kontroli wewnętrznej tych butelek.
2. Nadzór, o którym mowa w ust. 1, jest sprawowany w trybie i na warunkach określo-
nych w ustawie z dnia 11 maja 2001 r. – Prawo o miarach (Dz. U. z 2004 r. Nr 243,
poz. 2441, z późn. zm.4)).

Art. 5. Towary paczkowane znajdujące się w obrocie lub przeznaczone do wprowadzenia
do obrotu podlegają kontroli Inspekcji Handlowej, Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów
Rolno-Spożywczych i Inspekcji Farmaceutycznej, w zakresie przewidzianym w niniejszej
ustawie oraz w zakresie ich właściwości, w trybie i na warunkach określonych w przepisach
odrębnych.

Rozdział 2
Zasady paczkowania produktów

Art. 6. 1. Towary paczkowane, z wyjątkiem tych, o których mowa w ust. 2, mogą być
wprowadzane do obrotu w opakowaniach jednostkowych o dowolnej ilości nominalnej.
2. Wykaz produktów, które w określonych zakresach ilościowych mogą być wprowadzane
do obrotu wyłącznie w opakowaniach jednostkowych o określonych ilościach nominalnych
towaru paczkowanego oraz te ilości nominalne, określa załącznik nr 1 do ustawy.
3. Jeżeli opakowanie jednostkowe zawiera dwa pojedyncze opakowania, lub więcej, nie-
przeznaczone do oddzielnej sprzedaży, ilości nominalne wymienione w załączniku nr 1 do
ustawy mają zastosowanie do opakowania jednostkowego.
4. Jeżeli dwa opakowania jednostkowe, lub więcej, tworzą opakowanie zbiorcze, ilości
nominalne wymienione w załączniku nr 1 do ustawy mają zastosowanie do każdego poje-
dynczego opakowania jednostkowego.
5. Przepis ust. 2 nie ma zastosowania do towarów paczkowanych przeznaczonych
do sprzedaży w sklepach wolnocłowych w celu konsumpcji poza terytorium Unii Europej-
skiej.


4

strony : [ 1 ] . 2 ... 10 ... 14

Dokumenty związane z tym projektem:



Eksperci egospodarka.pl

1 1 1

Akty prawne

Rok NR Pozycja

Najnowsze akty prawne

Dziennik Ustaw z 2017 r. pozycja:
1900, 1899, 1898, 1897, 1896, 1895, 1894, 1893, 1892

Monitor Polski z 2017 r. pozycja:
938, 937, 936, 935, 934, 933, 932, 931, 930

Wzory dokumentów

Bezpłatne wzory dokumentów i formularzy.
Wyszukaj i pobierz za darmo: