eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plPrawoGrupypl.soc.prawoDisney+ i śmierć żonyRe: Disney+ i śmierć żony
  • Data: 2024-08-24 01:31:48
    Temat: Re: Disney+ i śmierć żony
    Od: Marcin Debowski <a...@I...zoho.com> szukaj wiadomości tego autora
    [ pokaż wszystkie nagłówki ]

    On 2024-08-23, Cyklista <c...@g...com> wrote:
    > W dniu 22.08.2024 o 13:43, Marcin Debowski pisze:
    >
    >>> Tymczasem google znalazlo jeden przypadek śmierci
    >>> https://www.fakt.pl/wydarzenia/polska/martynka-zmarl
    a-po-zjedzeniu-trzech-czekoladek/1th06g9
    >>
    >> A w Azji dla odmiany sporo ma uczulenie na .... krewetki.
    >>
    >
    > Nic w tym dziwnego, alergie u dzieci to w większości powstają na to co
    > organizm spotkał zanim się jego odporność właściwie wykształciła.
    > Dlatego też w USA są to orzeszki bo popularne jest masło orzechowe.
    >
    > Czy groźne czy nie to zależy od typu reakcji występującej, dla jednych
    > alergenów będzie to tylko wysypka czy zaczerwienieni skóry, a dla innych
    > (np tych nieszczęsnych orzechów czy jadu pszczół) obrzęk w obrębię jamy
    > ustnej, przełyku, powodujący zatkanie dróg oddechowych.

    Racja.
    https://www.dovepress.com/diagnosis-of-fish-and-shel
    lfish-allergies-peer-reviewed-fulltext-article-JAA

    Fish and shellfish are among the most common culprits of food allergies.
    Fish allergy affects 0.2% of the general population.5 In the USA, the
    lifetime prevalence rate for reported fish allergy was 0.4% while 0.2%
    of population experienced both fish and shellfish allergy.6 In Asia,
    fish allergy prevalence was much higher in the Philippines (2.29%) than
    in Singapore (0.26%) and Thailand (0.29%).7 Worldwide prevalence of
    shellfish allergy was found to be 0.6% with higher incidence reported in
    the Asia-Pacific region.8 In the USA, the lifetime prevalence rate for
    reported shellfish allergy was 2%, with higher prevalence reported in
    adults (2.8%) compared to children (0.6%), and in women (3.6%) compared
    to men (2%).6 Shellfish allergy is highly prevalent among teenagers in
    the Philippines (5.12%) and Singapore (5.23%) and is the leading cause
    of food anaphylaxis in Hong Kong and Taiwan.9-11 The increasing
    incidence of fish and shellfish allergy may be attributed to the growing
    consumption of seafood worldwide.

    --
    Marcin

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

  • 21.08.24 08:45 J.F
  • 21.08.24 08:54 J.F

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1