eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plPrawoAkty prawneProjekty ustawRządowy projekt ustawy o zmianie ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych oraz ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia

Rządowy projekt ustawy o zmianie ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych oraz ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia

Rządowy projekt ustawy o zmianie ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych oraz ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia

projekt mający na celu wykonanie prawa Unii Europejskiej

  • Kadencja sejmu: 7
  • Nr druku: 2683
  • Data wpłynięcia: 2014-08-06
  • Uchwalenie: Projekt uchwalony
  • tytuł: Ustawa o zmianie ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych oraz ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia
  • data uchwalenia: 2014-11-07
  • adres publikacyjny: Dz.U. poz. 1722

2683

– 15 –
b)
w pkt lb dodaje się lit. c w brzmieniu:
„c) rozporządzenia nr 1169/2011,”.
Art. 3. Rolnicy prowadzący działalność w zakresie znakowania i pakowania jaj przed
dniem wejścia w życie niniejszej ustawy dokonują zgłoszenia prowadzenia tej działalności
wojewódzkiemu inspektorowi jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych, w terminie
3 miesięcy od dnia wejścia w życie niniejszej ustawy.
Art. 4. Przepisy wykonawcze wydane na podstawie art. 15 pkt 1 ustawy zmienianej
w art. 1 oraz art. 50 ust. 1 ustawy zmienianej w art. 2 zachowują moc do dnia wejścia w życie
przepisów wykonawczych wydanych na podstawie art. 15 pkt 1 ustawy zmienianej w art. 1
w brzmieniu nadanym niniejszą ustawą, nie dłużej jednak niż przez 4 miesiące od dnia
wejścia w życie art. 1 pkt 7 niniejszej ustawy.
Art. 5. Ustawa wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia, z wyjątkiem
art. 1 pkt 1, 3–5 i 7 oraz art. 2, które wchodzą w życie z dniem 13 grudnia 2014 r.


















16-07-dg
UZASADNIENIE

Opracowanie projektu ustawy o zmianie ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-
-spożywczych oraz ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia ma na celu
wykonanie przepisów prawa Unii Europejskiej, w szczególności:
1) rozporządzenia (WE) nr 882/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia
29 kwietnia 2004 r. w sprawie kontroli urzędowych przeprowadzanych w celu
sprawdzenia zgodności z prawem paszowym i żywnościowym oraz regułami
dotyczącymi zdrowia zwierząt i dobrostanu zwierząt (Dz. Urz. UE L 165
z 30.04.2004, str. 1, z późn. zm.; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3,
t. 45, str. 200), w zakresie umożliwiającym rzetelne przeprowadzanie kontroli
urzędowych oraz stosowne naliczanie kar,
2) rozporządzenia Komisji (WE) nr 1249/2008 z dnia 10 grudnia 2008 r.
ustanawiającego szczegółowe zasady wdrożenia wspólnotowych skal klasyfikacji
tusz wołowych, wieprzowych i baranich oraz raportowania ich cen (Dz. Urz. UE
L 337 z 16.12.2008, str. 3, z późn. zm.), w zakresie umożliwiającym wprowadzenie
do praktyki produkcyjnej nowoczesnych automatycznych urządzeń do obiektywnej
klasyfikacji tusz wołowych,
3) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia
25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na
temat żywności, zmiany rozporządzeń Parlamentu Europejskiego i Rady (WE)
nr 1924/2006 i (WE) nr 1925/2006 oraz uchylenia dyrektywy Komisji
87/250/EWG, dyrektywy Rady 90/496/EWG, dyrektywy Komisji 1999/10/WE,
dyrektywy 2000/13/WE Parlamentu Europejskiego i Rady, dyrektyw Komisji
2002/67/WE i 2008/5/WE oraz rozporządzenia Komisji (WE) nr 608/2004 (Dz. Urz.
UE L 304 z 22.11.2011, str. 18, z późn. zm.), uchylającego m.in. dyrektywę
2000/13/WE Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 20 marca 2000 r. w sprawie
zbliżenia ustawodawstw Państw Członkowskich w zakresie etykietowania,
prezentacji i reklamy środków spożywczych (Dz. Urz. UE L 109 z 06.05.2000,
str. 29, z późn. zm.), która jest podstawowym aktem prawnym regulującym kwestie
znakowania środków spożywczych; powyższa dyrektywa traci moc z dniem
13 grudnia 2014 r.,
4) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1306/2013 z dnia
17 grudnia 2013 r. w sprawie finansowania wspólnej polityki rolnej, zarządzania nią
i monitorowania jej oraz uchylającego rozporządzenia Rady (EWG) nr 352/78,
(WE) nr 165/94, (WE) nr 2799/98, (WE) nr 814/2000, (WE) nr 1290/2005 i (WE)
nr 485/2008 (Dz. Urz. UE L 347 z 20.12.2013, str. 549),
5) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 z dnia
17 grudnia 2013 r. ustanawiającego wspólną organizację rynków produktów rolnych
oraz uchylającego rozporządzenia Rady (EWG) nr 922/72, (EWG) nr 234/79, (WE)
nr 1037/2001 i (WE) nr 1234/2007 (Dz. Urz. UE L 347 z 20.12.2013, str. 671,
z późn. zm.).
Zmiana proponowana w art. 1 pkt 1 projektu ustawy dotycząca nadania nowego
brzmienia odnośnikowi nr 1 do ustawy ma na celu aktualizację przywołanych w tym
odnośniku aktów prawa Unii Europejskiej, które są wykonywane lub wdrażane
przepisami ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-
-spożywczych.
Zmiana proponowana w art. 1 pkt 2 projektu ustawy dotycząca nadania nowego
brzmienia art. 2 pkt 3 ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów
rolno-spożywczych ma na celu doprecyzowanie, iż przepisy tej ustawy nie dotyczą
sprzedaży artykułów rolno-spożywczych dokonywanej przez ich producentów
w gospodarstwie bezpośrednio konsumentom finalnym. Pojęcie „konsument finalny”
zostało zdefiniowane w art. 3 pkt 18 rozporządzenia (WE) nr 178/2002 Parlamentu
Europejskiego i Rady z dnia 28 stycznia 2002 r. ustanawiającego ogólne zasady
i wymagania
prawa
żywnościowego,
powołującego
Europejski
Urząd
ds. Bezpieczeństwa
Żywności oraz ustanawiającego procedury w zakresie
bezpieczeństwa żywności (Dz. Urz. WE L 31 z 01.02.2002, str. 1, z późn. zm.; Dz. Urz.
UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 15, t. 6, str. 463).
Projektowane uchylenie pkt 6 w art. 3, ust. 2 i 3 w art. 6 oraz ust. 2 w art. 7 ustawy
(art. 1 pkt 3–5 projektu ustawy) wynika z wejścia w życie z dniem 13 grudnia 2014 r.
rozporządzenia nr 1169/2011, w którym została zawarta definicja opakowanego środka
spożywczego, a także zakres wymagań odnoszących się do oznakowania środków
spożywczych. W związku z tym, w celu dostosowania przepisów ustawy z dnia
21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych do przepisów
rozporządzenia nr 1169/2011, konieczne jest uchylenie wskazanych przepisów tej
2

ustawy. Jednocześnie w art. 54 ust. 1 rozporządzenia nr 1169/2011 wprowadzono
przepis przejściowy dotyczący środków spożywczych wprowadzonych na rynek lub
oznakowanych przed dniem 13 grudnia 2014 r., tj. oznakowanych w sposób, o którym
mowa w art. 6 ust. 2 lub art. 7 ust. 2 ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości
handlowej artykułów rolno-spożywczych, w brzmieniu dotychczasowym, zgodnie
z którym takie środki będą mogły pozostawać w obrocie do wyczerpania zapasów.
Jednocześnie, stosownie do art. 52 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie
żywności i żywienia (Dz. U. z 2010 r. Nr 136, poz. 914, z późn. zm.), takie środki
spożywcze będą mogły znajdować się w obrocie nie dłużej niż do upływu daty
minimalnej trwałości lub terminu przydatności do spożycia.
Zmiana proponowana w art. 1 pkt 6 lit. a projektu ustawy dotycząca nadania nowego
brzmienia pkt 1 w ust. 2 w art. 12 ustawy ma na celu objęcie rolników obowiązkiem
zgłoszenia wojewódzkiemu inspektorowi jakości handlowej prowadzonej działalności
w zakresie czynności typowych dla zakładu pakowania jaj. Jednostką uprawnioną do
pakowania i klasyfikowania jaj oraz etykietowania ich opakowań w rozumieniu art. 5
ust. 1 rozporządzenia Komisji (WE) nr 589/2008 z dnia 23 czerwca 2008 r.
ustanawiającego szczegółowe zasady wykonywania rozporządzenia Rady (WE)
nr 1234/2007 w sprawie norm handlowych w odniesieniu do jaj jest zakład pakowania
jaj. Jaja będące w obrocie na rynku Unii Europejskiej muszą spełniać wymagania
określone w rozporządzeniu nr 1308/2013, w tym w szczególności normy handlowe. Na
mocy rozporządzenia (WE) nr 853/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia
29 kwietnia 2004 r. ustanawiającego szczególne przepisy dotyczące higieny
w odniesieniu do żywności pochodzenia zwierzęcego przez Inspekcję Weterynaryjną
zatwierdzonych jest około 450 zakładów pakowania jaj, z tego zgłoszonych i będących
pod nadzorem Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych jest około
130 zakładów. Tym samym niespełna 30% zakładów objętych jest kontrolą w zakresie
jakości handlowej jaj. Objęcie pozostałej grupy producentów (około 330) jednorazowym
zgłoszeniem do wojewódzkiego inspektora jakości handlowej artykułów rolno-
-spożywczych nie przyczyni się do zwiększenia obciążeń dla tych podmiotów, natomiast
będzie miało wpływ na zapewnienie bezpieczeństwa jaj, zagwarantowanie uczciwych
praktyk w handlu jajami oraz ochronę interesów konsumentów. Równocześnie,
w związku z przewidzianym nałożeniem na rolników, którzy prowadzą działalność
polegającą na znakowaniu i pakowaniu jaj, obowiązku zgłoszenia wojewódzkiemu
3

inspektorowi jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych informacji
o prowadzeniu działalności gospodarczej w zakresie produkcji, składowania,
konfekcjonowania i obrotu jajami, wprowadzono przepis przejściowy w art. 3 projektu
ustawy. Proponuje się, aby dopełnienie powyższego obowiązku zgłoszenia
wojewódzkiemu inspektorowi jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych było
dokonywane przez rolników w terminie 3 miesięcy od dnia wejścia w życie
projektowanej ustawy.
Jednocześnie zmiana proponowana w art. 1 pkt 6 lit. b projektu ustawy polegająca na
dodaniu pkt 1a w ust. 2 w art. 12 ustawy jest wynikiem nadania nowego brzmienia pkt 1
w tym artykule.
Zmiana upoważnienia ustawowego zawartego w art. 15 pkt 1 ustawy (art. 1 pkt 7
projektu ustawy) wynika z konieczności dostosowania przepisów krajowych do przepisu
art. 44 ust. 1 pkt b rozporządzenia nr 1169/2011, który dopuszcza możliwość
wprowadzania przez państwa członkowskie wymagań dotyczących znakowania środków
spożywczych sprzedawanych bez opakowań lub pakowanych bezpośrednio przy
sprzedaży z udziałem konsumenta. Jednocześnie konieczne jest pozostawienie
możliwości uregulowania przepisami wymagań dotyczących znakowania
poszczególnych rodzajów środków spożywczych, dla których wymagania dotyczące
takiego znakowania zostały zawarte w odrębnych przepisach Unii Europejskiej i które
zostały uregulowane w obowiązującym rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju
Wsi z dnia 10 lipca 1997 r. w sprawie znakowania środków spożywczych (Dz. U.
Nr 137, poz. 966, z późn. zm.). Jednocześnie przewiduje się (art. 4 projektu ustawy)
zachowanie czasowo w mocy dotychczasowego aktu wykonawczego wydanego na
podstawie art. 15 pkt 1 obowiązującej ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości
handlowej artykułów rolno-spożywczych oraz art. 50 ust. 1 ustawy z dnia 25 sierpnia
2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia, to jest rozporządzenia Ministra
Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 10 lipca 2007 r. w sprawie znakowania środków
spożywczych.
Projektowane przepisy art. 15a (art. 1 pkt 8 projektu ustawy) mają na celu dostosowanie
przepisów prawa krajowego do przepisów rozporządzenia nr 1308/2013, które z dniem
1 stycznia 2014 r. zastąpiło dotychczas obowiązujące rozporządzenie Rady (WE)
nr 1234/2007 z dnia 22 października 2007 r. ustanawiające wspólną organizację rynków
rolnych oraz szczegółowe przepisy dla niektórych produktów rolnych („rozporządzenie
4

strony : 1 ... 3 . [ 4 ] . 5 ... 10

Dokumenty związane z tym projektem:



Eksperci egospodarka.pl

1 1 1

Akty prawne

Rok NR Pozycja

Najnowsze akty prawne

Dziennik Ustaw z 2017 r. pozycja:
1900, 1899, 1898, 1897, 1896, 1895, 1894, 1893, 1892

Monitor Polski z 2017 r. pozycja:
938, 937, 936, 935, 934, 933, 932, 931, 930

Wzory dokumentów

Bezpłatne wzory dokumentów i formularzy.
Wyszukaj i pobierz za darmo: