eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plPrawoAkty prawneProjekty ustaw › Rządowy projekt ustawy o zmianie ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych oraz ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia

Rządowy projekt ustawy o zmianie ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych oraz ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia

Rządowy projekt ustawy o zmianie ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych oraz ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia

projekt mający na celu wykonanie prawa Unii Europejskiej

  • Kadencja sejmu: 7
  • Nr druku: 2683
  • Data wpłynięcia: 2014-08-06
  • Uchwalenie: Projekt uchwalony
  • tytuł: Ustawa o zmianie ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych oraz ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia
  • data uchwalenia: 2014-11-07
  • adres publikacyjny: Dz.U. poz. 1722

2683

– 10 –
17) w art. 32:
a)
w ust. 1 pkt 1 otrzymuje brzmienie:
„1) Głównego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych,
w tym w krajowych laboratoriach referencyjnych, o których mowa w art. 33
rozporządzenia (WE) nr 882/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia
29 kwietnia 2004 r. w sprawie kontroli urzędowych przeprowadzanych w celu
sprawdzenia zgodności z prawem paszowym i żywnościowym oraz regułami
dotyczącymi zdrowia zwierząt i dobrostanu zwierząt (Dz. Urz. UE L 165
z 30.04.2004, str. 1, z późn. zm.; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne,
rozdz. 3, t. 45, str. 200);”,
b)
dodaje się ust. 5 w brzmieniu:
„5. Minister właściwy do spraw rynków rolnych wyznacza, w drodze
rozporządzenia, krajowe laboratoria referencyjne w zakresie jakości handlowej
artykułów rolno-spożywczych oraz określa przedmiot i rodzaje badań
przeprowadzanych przez te laboratoria, mając na względzie zapewnienie
rzetelności i obiektywności wyników badań przeprowadzanych przez te
laboratoria.”;
18) w art. 40:
a)
w ust. 2 pkt 1 otrzymuje brzmienie:
„1) nie prowadzi klasyfikacji jaj zgodnie z art. 4 rozporządzenia nr 589/2008 oraz
pkt II części VI załącznika VII do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego
i Rady (UE) nr 1308/2013 z dnia 17 grudnia 2013 r. ustanawiającego wspólną
organizację rynków produktów rolnych oraz uchylającego rozporządzenia
Rady (EWG) nr 922/72, (EWG) nr 234/79, (WE) nr 1037/2001 i (WE)
nr 1234/2007 (Dz. Urz. UE L 347 z 20.12.2013, str. 671, z późn. zm.),
zwanego dalej „rozporządzeniem nr 1308/2013”, albo prowadzi ją niezgodnie
z tymi przepisami,”,
b)
ust. 4 otrzymuje brzmienie:
„4. Kto:
1)
prowadząc rzeźnię:
a)
nie prowadzi lub nie przechowuje dokumentacji albo prowadzi lub
przechowuje ją niezgodnie z przepisami art. 12 ust. 1 rozporządzenia
Komisji (WE) nr 543/2008 z dnia 16 czerwca 2008 r. wprowadzającego
– 11 –
szczegółowe przepisy wykonawcze do rozporządzenia Rady (WE)
nr 1234/2007 w sprawie niektórych norm handlowych w odniesieniu do
mięsa drobiowego (Dz. Urz. UE L 157 z 17.06.2008, str. 46, z późn.
zm.), zwanego dalej „rozporządzeniem nr 543/2008”,
b)
nie prowadzi systematycznej kontroli zawartości wody wchłoniętej albo
prowadzi ją niezgodnie z przepisami art. 16 ust. 1–3 i art. 20 ust. 3
rozporządzenia nr 543/2008 lub nie podejmuje czynności określonych
w art. 16 ust. 1–3 i art. 20 ust. 3 rozporządzenia nr 543/2008,
2)
będąc producentem, nie prowadzi lub nie przechowuje dokumentacji albo
prowadzi lub przechowuje ją niezgodnie z przepisami art. 12 ust. 2
rozporządzenia nr 543/2008,
3)
prowadząc zakład wylęgu drobiu, nie prowadzi lub nie przechowuje
dokumentacji albo prowadzi lub przechowuje ją niezgodnie z przepisami
art. 12 ust. 4 rozporządzenia nr 543/2008,
4)
prowadząc rzeźnię, nie wykonuje czynności, o których mowa w art. 15 lub
art. 20 ust. 2 rozporządzenia nr 543/2008
– podlega karze grzywny.”,
c)
w ust. 4b:

w pkt 2 lit. a i b otrzymują brzmienie:
„a) części B załącznika IV do rozporządzenia nr 1308/2013 lub
b)
art. 22 i art. 23 oraz załączniku IV do rozporządzenia nr 1249/2008,”,

w pkt 3:
– – lit. a i b otrzymują brzmienie:
„a) części A załącznika IV do rozporządzenia nr 1308/2013 lub
b)
art. 2 i art. 13 oraz załączniku I i III do rozporządzenia nr 1249/2008,
lub”,
– – uchyla się lit. d,
d)
w ust. 4c:

pkt 1 otrzymuje brzmienie:
„1) nie poddaje klasyfikacji lub ustalaniu masy tusz wieprzowych zgodnie
z wymaganiami określonymi w części B załącznika IV do rozporządzenia
nr 1308/2013 lub w art. 21 i art. 22 rozporządzenia nr 1249/2008,”,
– 12 –

pkt 4 otrzymuje brzmienie:
„4) nie znakuje tusz wieprzowych zgodnie z art. 21 rozporządzenia
nr 1249/2008,”,
e)
w ust. 4d:

w pkt 1:
– – lit. a i b otrzymują brzmienie:
„a) części A załącznika IV do rozporządzenia nr 1308/2013,
b)
art. 6, art. 7 i art. 10 rozporządzenia nr 1249/2008 lub załączniku I do
tego rozporządzenia,”,
– – uchyla się lit. c,

pkt 3 i 4 otrzymują brzmienie:
„3) nie przekazuje dostawcom zwierząt wyników klasyfikacji tusz wołowych
zgodnie z art. 7 ust. 2 rozporządzenia nr 1249/2008,
4)
nie znakuje tusz wołowych zgodnie z art. 6 rozporządzenia
nr 1249/2008,”,

dodaje się pkt 6 i 7 w brzmieniu:
„6) nie dopełnia obowiązku, o którym mowa w art. 10 ust. 1 lit. b
rozporządzenia nr 1249/2008,
7)
stosuje do klasyfikacji tusz wołowych technikę automatycznej
klasyfikacji, która nie uzyskała zatwierdzenia na podstawie art. 15b
ust. 7”,
f)
ust. 4e otrzymuje brzmienie:
„4e. Kto:
1)
prowadząc rzeźnię, nie klasyfikuje bydła w wieku poniżej 12. miesiąca życia
zgodnie z pkt II części I załącznika VII do rozporządzenia nr 1308/2013,
2)
nie znakuje zgodnie z pkt III i IV części I załącznika VII do rozporządzenia
nr 1308/2013 mięsa z pkt I części I załącznika VII do tego rozporządzenia
– podlega karze grzywny.”.
– 13 –
Art. 2. W ustawie z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia
(Dz. U. z 2010 r. Nr 136, poz. 914, z późn. zm.) wprowadza się następujące zmiany:
1)
w odnośniku nr 1 do ustawy:
a)
w zakresie dotyczącym rozporządzeń:

uchyla się pkt 12,

w pkt 53 kropkę zastępuje się średnikiem i dodaje się pkt 54 w brzmieniu:
„54) rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011
z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom
informacji na temat żywności, zmiany rozporządzeń Parlamentu
Europejskiego i Rady (WE) nr 1924/2006 i (WE) nr 1925/2006 oraz
uchylenia dyrektywy Komisji 87/250/EWG, dyrektywy Rady
90/496/EWG, dyrektywy Komisji 1999/10/WE, dyrektywy 2000/13/WE
Parlamentu Europejskiego i Rady, dyrektyw Komisji 2002/67/WE
i 2008/5/WE oraz rozporządzenia Komisji (WE) nr 608/2004 (Dz. Urz.
UE L 304 z 22.11.2011, str. 18, z późn. zm.).”,
b)
w zakresie dotyczącym dyrektyw uchyla się pkt 8–10, 13, 18–21, 28 i 32;
2)
w art. 3 w ust. 3:
a)
pkt 7 otrzymuje brzmienie:
„7) data minimalnej trwałości – datę w rozumieniu art. 2 ust. 2 lit. r
rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady nr 1169/2011 z dnia
25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji
na temat żywności, zmiany rozporządzeń Parlamentu Europejskiego i Rady
(WE) nr 1924/2006 i (WE) nr 1925/2006 oraz uchylenia dyrektywy Komisji
87/250/EWG, dyrektywy Rady 90/496/EWG, dyrektywy Komisji
1999/10/WE, dyrektywy 2000/13/WE Parlamentu Europejskiego i Rady,
dyrektyw Komisji 2002/67/WE i 2008/5/WE oraz rozporządzenia Komisji
(WE) nr 608/2004 (Dz. Urz. UE L 304 z 22.11.2011, str. 18, z późn. zm.),
zwanego dalej „rozporządzeniem nr 1169/2011”;”,
b)
pkt 19 otrzymuje brzmienie:
„19) opakowany środek spożywczy – żywność opakowaną w rozumieniu art. 2
ust. 2 lit. e rozporządzenia nr 1169/2011;”,

2) Zmiany tekstu jednolitego wymienionej ustawy zostały ogłoszone w Dz. U. z 2010 r. Nr 182, poz. 1228
i Nr 230, poz. 1511 oraz z 2011 r. Nr 106, poz. 622, Nr 122, poz. 696 i Nr 171, poz. 1016.
– 14 –
c)
pkt 33 i 34 otrzymują brzmienie:
„33) składnik odżywczy – składnik odżywczy w rozumieniu art. 2 ust. 2 lit. s
rozporządzenia nr 1169/2011;
34) składnik żywności – składnik w rozumieniu art. 2 ust. 2 lit. f rozporządzenia
nr 1169/2011;”,
d)
w pkt 45 wprowadzenie do wyliczenia otrzymuje brzmienie:
„środek spożywczy zafałszowany – środek spożywczy, którego skład lub inne
właściwości zostały zmienione, a konsument nie został o tym poinformowany
w sposób określony w przepisach rozporządzenia nr 1169/2011, albo środek
spożywczy, w którym zostały wprowadzone zmiany mające na celu ukrycie jego
rzeczywistego składu lub innych właściwości; środek spożywczy jest środkiem
spożywczym zafałszowanym, w szczególności jeżeli:”,
e)
pkt 47 otrzymuje brzmienie:
„47) termin przydatności do spożycia – termin, o którym mowa w art. 24
rozporządzenia nr 1169/2011;”,
f)
pkt 55 otrzymuje brzmienie:
„55) zakład żywienia zbiorowego – zakład żywienia zbiorowego w rozumieniu
art. 2 ust. 2 lit. d rozporządzenia nr 1169/2011;”;
3)
w art. 27 uchyla się ust. 4;
4)
w art. 45 uchyla się ust. 1 i 2;
5)
uchyla się art. 46 i art. 47;
6)
w art. 48 uchyla się ust. 1;
7)
uchyla się art. 49;
8)
w art. 50 uchyla się ust. 1;
9)
uchyla się art. 51;
10) w art. 103 w ust. 1:
a)
pkt 1 otrzymuje brzmienie:
„1) nie przestrzega wymagań w zakresie znakowania środków spożywczych,
w tym w zakresie prezentacji, reklamy i promocji, określonych w art. 33 ust. 3
i 4, art. 45 ust. 3 i 4, art. 48 ust. 2 i 3 oraz art. 52a, a także wymagań w tym
zakresie określonych w przepisach wydanych na podstawie art. 14 ust. 2
pkt 3, art. 22 ust. 1 pkt 3, art. 26 ust. 1 pkt 4, art. 27 ust. 6 pkt 2, art. 39 pkt 3
i art. 44 pkt 2,”,
strony : 1 ... 2 . [ 3 ] . 4 ... 10

Dokumenty związane z tym projektem:



Eksperci egospodarka.pl

1 1 1

Akty prawne

Rok NR Pozycja

Najnowsze akty prawne

Dziennik Ustaw z 2017 r. pozycja:
1900, 1899, 1898, 1897, 1896, 1895, 1894, 1893, 1892

Monitor Polski z 2017 r. pozycja:
938, 937, 936, 935, 934, 933, 932, 931, 930

Wzory dokumentów

Bezpłatne wzory dokumentów i formularzy.
Wyszukaj i pobierz za darmo: