eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plPrawoAkty prawneProjekty ustawRządowy projekt ustawy o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich, obrocie tymi wyrobami i organizacji rynku wina

Rządowy projekt ustawy o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich, obrocie tymi wyrobami i organizacji rynku wina

- projekt dotyczy wprowadzenia zmian klasyfikacji fermentowanych wyrobów winiarskich oraz uproszczenia wymagań obowiązujących w zakresie uzyskania wpisu do rejestru przedsiębiorstw wykonujących działalność w zakresie wyrobu lub rozlewu wyrobów winiarskich dla przedsiębiorców wyrabiających niewielkie ilości markowych win owocowych i miodów pitnych z surowców uzyskanych we własnym gospodarstwie

projekt mający na celu wykonanie prawa Unii Europejskiej

  • Kadencja sejmu: 6
  • Nr druku: 3788
  • Data wpłynięcia: 2011-01-07
  • Uchwalenie: Projekt uchwalony
  • tytuł: o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich, obrocie tymi wyrobami i organizacji rynku wina
  • data uchwalenia: 2011-05-12
  • adres publikacyjny: Dz.U. Nr 120, poz. 690

3788

2) użycie wody niezbędnej do przygotowania drożdży suszonych, dozwolonych
substancji aromatycznych lub dozwolonych substancji dodatkowych dodawanych po
zakończeniu fermentacji alkoholowej.
2. Woda, o której mowa w ust. 1:
1) powinna spełniać wymagania dla wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi,
określone w przepisach o zbiorowym zaopatrzeniu w wodę i zbiorowym
odprowadzaniu ścieków;
2) pkt 1, nie może być dodana po zakończeniu fermentacji alkoholowej do korekty
składu fermentowanych napojów winiarskich, o których mowa w art. 3 pkt 1 lit. a – e,
g, o, q oraz r.

Art. 8. 1. Ilość świeżych owoców, całych lub rozdrobnionych, użytych do
sporządzania nastawu na wino owocowe markowe z dodatkiem wody, przypadająca na litr
wody w nastawie, nie może być mniejsza niż:
1) 2,5 kilograma – w przypadku jednorodnych nastawów z owocu jabłoni, gruszy lub
truskawki;
2) 0,5 kilograma – w przypadku jednorodnych nastawów z owocu agrestu, porzeczki,
aronii, jarzębiny, róży, głogu, tarniny, rokitnika, berberysu, bzu czarnego, żurawiny,
derenia lub borówki;
3) 1,5 kilograma – w przypadku pozostałych jednorodnych nastawów owocowych.
2. Udział moszczu w nastawie na wino owocowe markowe nie może być mniejszy niż:
1) 60 % objętościowych – w przypadku jednorodnych nastawów z owocu jabłoni, gruszy
lub truskawki;
2) 30 % objętościowych – w przypadku jednorodnych nastawów z owocu agrestu lub
porzeczki;
3) 20 % objętościowych – w przypadku jednorodnych nastawów z owocu aronii,
jarzębiny, róży, głogu, tarniny, rokitnika, berberysu, bzu czarnego, żurawiny, derenia
lub borówki;
4) 50 % objętościowych – w przypadku pozostałych jednorodnych nastawów
owocowych.
3. Przepisy ust. 1 i 2 stosuje się odpowiednio do nastawów mieszanych,

z uwzględnieniem proporcjonalnego udziału poszczególnych nastawów owocowych lub
moszczów owocowych.

10

Art. 9. 1. Ilość owoców, całych lub rozdrobnionych, użytych do sporządzania nastawu
na wino owocowe lub wino owocowe niskoalkoholowe, przypadająca na litr wody
w nastawie, nie może być mniejsza niż:
1) 2 kilogramy – w przypadku jednorodnych nastawów z owocu jabłoni, gruszy lub
truskawki;
2) 0,5 kilograma – w przypadku jednorodnych nastawów z owocu agrestu, porzeczki,
aronii, jarzębiny, róży, głogu, tarniny, rokitnika, berberysu, bzu czarnego, żurawiny,
derenia lub borówki;
3) kilogram – w przypadku pozostałych jednorodnych nastawów owocowych.
2. Udział soku owocowego lub zagęszczonego soku owocowego, w przeliczeniu na
moszcz owocowy, lub moszczu owocowego, w nastawie na wino owocowe lub wino
owocowe niskoalkoholowe, nie może być mniejszy niż:
1) 60 % objętościowych – w przypadku jednorodnych nastawów z owocu jabłoni, gruszy
lub truskawki;
2) 30 % objętościowych – w przypadku jednorodnych nastawów z owocu agrestu lub
porzeczki;
3) 20 % objętościowych – w przypadku jednorodnych nastawów z owocu aronii,
jarzębiny, róży, głogu, tarniny, rokitnika, berberysu, bzu czarnego, żurawiny, derenia
lub borówki;
4) 50 % objętościowych – w przypadku pozostałych jednorodnych nastawów
owocowych.
3. Przepisy ust. 1 i 2 stosuje się odpowiednio do nastawów mieszanych,

z uwzględnieniem proporcjonalnego udziału poszczególnych owoców, soków lub moszczów
owocowych.
4. Udział soku winogronowego lub moszczu winogronowego w nastawie na wino
z soku winogronowego w przeliczeniu na moszcz winogronowy nie może być mniejszy niż
75 % objętościowych.
5. Udział soku jabłkowego lub zagęszczonego soku jabłkowego, w przeliczeniu na
moszcz jabłkowy, lub moszczu jabłkowego, w nastawie na cydr, nie może być mniejszy niż
60 % objętościowych.
6. Udział soku gruszkowego lub zagęszczonego soku gruszkowego, w przeliczeniu na
moszcz gruszkowy, lub moszczu gruszkowego, w nastawie na perry, nie może być mniejszy
niż 60 % objętościowych.

11
7. W przypadku sporządzania nastawu na cydr lub perry z dodatkiem wody, ilość
owoców, całych lub rozdrobnionych, przypadająca na litr wody w nastawie nie może być
mniejsza niż 2,5 kilograma.
8. Dopuszcza się dodanie:
1) jabłek, całych lub rozdrobnionych, soku jabłkowego lub zagęszczonego soku
jabłkowego – do perry,
2) gruszek, całych lub rozdrobnionych, soku gruszkowego lub zagęszczonego soku
gruszkowego – do cydru
– jeżeli nie spowoduje to zdominowania w wyrobie gotowym smaku, koloru lub zapachu
właściwego dla owoców lub soków owocowych użytych do nastawu.

Art. 10. 1. Udział soku owocowego lub zagęszczonego soku owocowego,

w przeliczeniu na moszcz owocowy, lub moszczu owocowego, w nastawie na wino owocowe
stosowanym przy wyrobie napoju winnego owocowego otrzymanego wyłącznie w wyniku
fermentacji alkoholowej tego nastawu, nie może być mniejszy niż:
1) 30 % objętościowych – w przypadku jednorodnych nastawów z owocu jabłoni, gruszy
lub truskawki;
2) 15 % objętościowych – w przypadku jednorodnych nastawów z owocu agrestu lub
porzeczki;
3) 10 % objętościowych – w przypadku jednorodnych nastawów z owocu aronii,
jarzębiny, róży, głogu, tarniny, rokitnika, berberysu, bzu czarnego, żurawiny, derenia
lub borówki;
4) 25 % objętościowych – w przypadku pozostałych jednorodnych nastawów
owocowych.
2. Przepisy ust. 1 stosuje się odpowiednio do nastawów mieszanych,

z uwzględnieniem proporcjonalnego udziału poszczególnych soków.

Art. 11. Przy wyrobie napoju winnego miodowego otrzymanego w wyniku fermentacji
alkoholowej nastawu na miód pitny udział miodu nie może być niższy niż 150 kilogramów
miodu na 1.000 litrów nastawu na miód pitny.

Art. 12. 1. Przy wyrobie miodu pitnego dopuszcza się zastąpienie najwyżej 20 %
wagowo miodu sacharozą, przyjmując, że 1 kilogram miodu odpowiada 0,7 kilograma
sacharozy.

12
2. W ramach dozwolonego dodatku sacharozy, o którym mowa w ust. 1, dopuszcza się
dodanie alkoholu rektyfikowanego lub destylatu miodowego do półtoraka i dwójniaka, przy
czym 1 litr tego alkoholu lub destylatu w przeliczeniu na alkohol 100 % odpowiada
1,7 kilograma sacharozy.
3. Przy wyrobie miodu pitnego markowego dopuszcza się zastąpienie najwyżej 20 %
wagowo miodu destylatem miodowym, przyjmując, że 1 litr destylatu miodowego

w przeliczeniu na alkohol 100 % odpowiada 2,5 kilograma miodu.

Art. 13. Do fermentowanego napoju winiarskiego nie dodaje się pozostałości
odwarowej stanowiącej odpad przy produkcji destylatów.

Art. 14. 1. Przy wyrobie fermentowanego napoju winiarskiego dopuszcza się:
1) słodzenie zgodnie z art. 6;
2) dokwaszanie kwasem spożywczym organicznym albo odkwaszanie substancjami
dozwolonymi na podstawie przepisów o bezpieczeństwie żywności i żywienia;
3) dodanie:
a) barwników lub karmelu w sposób określony w art. 3 pkt 1,
b) cukru palonego,
c) dwutlenku węgla,
d) soku owocowego, zagęszczonego soku owocowego, moszczu owocowego lub
zagęszczonego moszczu winogronowego w sposób określony w art. 2 pkt 13 – 19
lub art. 3 pkt 1,
e) alkoholu w sposób określony w art. 3 pkt 1 lub art. 12 ust. 2,
f) wody w sposób określony w art. 2 pkt 13 – 19, art. 3 pkt 1 lub art. 7.
2. Przy wyrobie fermentowanego napoju winiarskiego poddanego aromatyzowaniu
dopuszcza się:
1) wykonanie czynności, o których mowa w ust. 1;
2) dodanie soku owocowego innego niż użyty do nastawu, po zakończeniu fermentacji.
3. Przy wyrobie fermentowanego napoju winiarskiego niepoddanego aromatyzowaniu
dopuszcza się, po zakończeniu fermentacji, dodanie soku owocowego innego niż użyty do
nastawu, jeżeli nie spowoduje to zdominowania w wyrobie gotowym smaku, koloru lub
zapachu właściwego dla owoców lub soków owocowych użytych do nastawu.
4. Przepisu ust. 1 pkt 3 lit. a nie stosuje się do wyrobu miodu pitnego.

13
5. Przepisów ust. 1 pkt 3 lit. b i c nie stosuje się do wyrobu miodu pitnego
markowego.
6. Dopuszcza się aromatyzowanie miodu pitnego oraz miodu pitnego markowego
alkoholowym wyciągiem z ziół aromatycznych i przypraw korzennych lub przez gotowanie
brzeczki miodowej z ziołami i przyprawami korzennymi (sycenie brzeczki) lub wyciągiem
ziołowo-korzennym sporządzonym na miodzie pitnym.
7. Soku winogronowego, z wyłączeniem przypadku określonego w art. 6 ust. 2, nie
używa się do wyrobu fermentowanych napojów winiarskich innych niż określone w art. 3
pkt 1 lit. g oraz h.

Art. 15. 1. Zasady obrotu hurtowego i sprzedaży detalicznej wyrobów winiarskich są
określone w ustawie z dnia 26 października 1982 r. o wychowaniu w trzeźwości
i przeciwdziałaniu alkoholizmowi (Dz. U. z 2007 r. Nr 70, poz. 473, z późn. zm), z tym że
do obrotu mogą być wprowadzane wyłącznie wyroby winiarskie:
1) w przypadku wyrobów winiarskich, dla których wymagania zostały określone
w przepisach Unii Europejskiej – spełniające wymagania określone w:
a) rozporządzeniu nr 1601/1991, rozporządzeniu nr 1234/2007 lub przepisach
wydanych w trybie tych rozporządzeń lub
b) przepisach wydanych w trybie rozporządzenia Rady (WE) nr 479/2008 z dnia
29 kwietnia 2008 r. w sprawie wspólnej organizacji rynku wina, zmieniającego
rozporządzenie (WE) nr 1493/1999, (WE) nr 1782/2003, (WE) nr 3/2008 oraz
uchylającego rozporządzenie (EWG) nr 2392/86 i (WE) nr 1493/1999 (Dz. Urz.
UE L 148 z 06.06.2008, str. 1, z późn. zm.), zwanego dalej „rozporządzeniem
nr 479/2008”;
2) w przypadku wyrobów winiarskich, dla których wymagania nie zostały określone
w przepisach Unii Europejskiej:
a) spełniające wymagania określone w ustawie albo
b) dopuszczone do obrotu na terytorium innych państw członkowskich Unii
Europejskiej albo terytorium państw Europejskiego Obszaru Gospodarczego
w zakresie, w jakim korzystają ze swobody przepływu towarów na podstawie
umów zawartych ze Wspólnotą Europejską.

2) Zmiany tekstu jednolitego wymienionej ustawy zostały ogłoszone w Dz. U. z 2007 r. Nr 115, poz. 793
i Nr 176, poz. 1238, z 2008 r. Nr 227, poz. 1505, z 2009 r. Nr 18, poz. 97 i Nr 144, poz. 1175 oraz z 2010 r.
Nr 47, poz. 278.

14
strony : 1 ... 2 . [ 3 ] . 4 ... 10 ... 20 ... 45

Dokumenty związane z tym projektem:



Eksperci egospodarka.pl

1 1 1

Akty prawne

Rok NR Pozycja

Najnowsze akty prawne

Dziennik Ustaw z 2017 r. pozycja:
1900, 1899, 1898, 1897, 1896, 1895, 1894, 1893, 1892

Monitor Polski z 2017 r. pozycja:
938, 937, 936, 935, 934, 933, 932, 931, 930

Wzory dokumentów

Bezpłatne wzory dokumentów i formularzy.
Wyszukaj i pobierz za darmo: