eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plPrawoAkty prawneProjekty ustawRządowy projekt ustawy o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich, obrocie tymi wyrobami i organizacji rynku wina

Rządowy projekt ustawy o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich, obrocie tymi wyrobami i organizacji rynku wina

- projekt dotyczy wprowadzenia zmian klasyfikacji fermentowanych wyrobów winiarskich oraz uproszczenia wymagań obowiązujących w zakresie uzyskania wpisu do rejestru przedsiębiorstw wykonujących działalność w zakresie wyrobu lub rozlewu wyrobów winiarskich dla przedsiębiorców wyrabiających niewielkie ilości markowych win owocowych i miodów pitnych z surowców uzyskanych we własnym gospodarstwie

projekt mający na celu wykonanie prawa Unii Europejskiej

  • Kadencja sejmu: 6
  • Nr druku: 3788
  • Data wpłynięcia: 2011-01-07
  • Uchwalenie: Projekt uchwalony
  • tytuł: o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich, obrocie tymi wyrobami i organizacji rynku wina
  • data uchwalenia: 2011-05-12
  • adres publikacyjny: Dz.U. Nr 120, poz. 690

3788

4. Koszty kontroli, o której mowa w ust. 1, ponosi przedsiębiorca.
5. Po przeprowadzeniu kontroli, o której mowa w ust. 1, wojewódzki inspektor wydaje
świadectwo jakości potwierdzające zgodność procesu wyrabiania wyrobu winiarskiego ze
specyfikacją. W świadectwie jakości określa się termin ważności tego świadectwa.
6. Główny Inspektor prowadzi listę przedsiębiorców, którzy otrzymali świadectwa
jakości wydane przez wojewódzkiego inspektora lub certyfikaty zgodności wydane przez
upoważnione jednostki certyfikujące. Lista jest jawna i umieszczana na stronie internetowej
Inspekcji.
7. Minister właściwy do spraw rynków rolnych określi, w drodze rozporządzenia,
wzór świadectwa jakości potwierdzającego zgodność procesu wyrabiania wyrobu
winiarskiego ze specyfikacją, mając na względzie prawidłowe oznaczanie wyrobów
winiarskich.

Art. 77. 1. Upoważniona jednostka certyfikująca przekazuje Głównemu Inspektorowi,
do dnia 1 września każdego roku:
1) sprawozdanie z kontroli przeprowadzonych w ubiegłym roku gospodarczym;
2) wykaz kontrolowanych przedsiębiorców zawierający:
a) firmę albo imię i nazwisko przedsiębiorcy,
b) siedzibę i adres albo miejsce zamieszkania i adres przedsiębiorcy,
c) nazwę wyrabianego wyrobu winiarskiego,
d) ilość wyrobów winiarskich wyrobionych w ubiegłym roku gospodarczym;
3) informacje o zastosowanych procedurach kontrolnych.
2. Sprawozdanie, wykaz oraz informacje, o których mowa w ust. 1, sporządza się
w formie papierowej i na informatycznym nośniku danych, zgodnie z formularzem
opracowanym przez Głównego Inspektora i udostępnionym na stronie internetowej Inspekcji.
3. Główny Inspektor przekazuje ministrowi właściwemu do spraw rynków rolnych, do
dnia 31 października każdego roku, zestawienie zbiorcze sporządzone na podstawie
sprawozdań, wykazów oraz informacji, o których mowa w ust. 1.
4. Upoważniona jednostka certyfikująca informuje ministra właściwego do spraw
rynków rolnych oraz Głównego Inspektora o zmianie danych i informacji zawartych we
wniosku, o którym mowa w art. 75 ust. 1, oraz w dołączonych do niego dokumentach.


45
Art. 78. 1. W przypadku stwierdzenia w wyniku przeprowadzonej kontroli, że wyrób
winiarski nie spełnia wymagań określonych w specyfikacji, przeprowadzający kontrolę
wzywa przedsiębiorcę do usunięcia uchybień w wyznaczonym terminie.
2. W przypadku nieusunięcia uchybień, o których mowa w ust. 1, w wyznaczonym
terminie:
1) upoważniona jednostka certyfikująca cofa przedsiębiorcy certyfikat zgodności
i niezwłocznie informuje o tym Głównego Inspektora oraz ministra właściwego do
spraw rynków rolnych;
2) wojewódzki inspektor wydaje decyzję:
a) zakazującą używania chronionej nazwy pochodzenia albo chronionego oznaczenia
geograficznego, używania zwrotów: „chroniona nazwa pochodzenia” albo
„chronione oznaczenie geograficzne”,
b) zakazującą wprowadzania wyrobu winiarskiego do obrotu lub
c) nakazującą wycofanie wyrobu winiarskiego z obrotu.

Art. 79. 1. Za dokonanie oceny:
1) wniosku o objęcie ochroną, z wyłączeniem wniosków, o których mowa w art. 65,
2) zastrzeżenia do wniosku o objęcie ochroną,
3) wniosku o zatwierdzenie zmiany specyfikacji, o której mowa w art. 118q
rozporządzenia nr 1234/2007
– pobiera się opłatę.
2. Opłata stanowi dochód budżetu państwa. Opłatę wnosi się na rachunek bankowy
urzędu obsługującego ministra właściwego do spraw rynków rolnych.
3. Dowód wniesienia opłaty dołącza się do wniosku o objęcie ochroną, zastrzeżenia do
wniosku o objęcie ochroną lub wniosku o zatwierdzenie zmiany specyfikacji, o której mowa
w art. 118q rozporządzenia nr 1234/2007.

Art. 80. Minister właściwy do spraw rynków rolnych określi, w drodze
rozporządzenia, stawki opłat za dokonanie ocen, o których mowa w art. 79 ust. 1, mając na
względzie zakres czynności niezbędnych do oceny wniosków o objęcie ochroną, zastrzeżeń
do wniosków o objęcie ochroną i wniosków o zatwierdzenie zmiany specyfikacji, o której
mowa w art. 118q rozporządzenia nr 1234/2007.



46
Rozdział 7
Przepisy karne i kary pieniężne

Art. 81. 1. Kto bez wymaganego wpisu do rejestru wyrabia lub rozlewa wyroby
winiarskie,
podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do roku.
2. Kto dopuszcza się czynu określonego w ust. 1, jeżeli czyn ten dotyczy wyrobów
winiarskich znacznej wartości,
podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.

Art. 82. W przypadkach określonych w art. 81 sąd orzeka przepadek przedmiotów
pochodzących bezpośrednio z przestępstwa albo które służyły lub były przeznaczone do
popełnienia przestępstwa, choćby nie były własnością sprawcy.

Art. 83. 1. Kto, nie spełniając warunków określonych we wniosku o objęcie ochroną,
wprowadza do obrotu wyroby winiarskie oznaczone nazwą wpisaną na listę, o której mowa
w art. 69 ust. 2, z naruszeniem przepisów art. 72, lub umieszcza tę nazwę na wyrobie
winiarskim lub jego opakowaniu, lub używa jej w inny sposób,
podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.
2. Tej samej karze podlega, kto czyni przygotowania do popełnienia przestępstwa
określonego w ust. 1.
3. Jeżeli sprawca uczynił sobie z popełnienia przestępstwa określonego w ust. 1 stałe
źródło dochodu albo dopuszcza się przestępstwa określonego w ust. 1 w stosunku do
wyrobów winiarskich znacznej wartości,
podlega karze pozbawienia wolności od 3 miesięcy do lat 5.

Art. 84. 1. Kto, będąc wpisanym do rejestru i będąc do tego obowiązanym na
podstawie art. 18 ust. 1, nie wdrożył systemu kontroli wewnętrznej wyrobu lub rozlewu
wyrobów winiarskich, nie dysponuje planem obiektów budowlanych przeznaczonych do
wykonywania działalności gospodarczej w zakresie wyrobu lub rozlewu wyrobów
winiarskich lub nie wyznaczył osoby odpowiedzialnej za kontrolę jakości wyrobów
winiarskich, podlega karze grzywny.
2. Kto, będąc wpisanym do rejestru, nie zawiadomił ministra właściwego do spraw
rynków rolnych o zakończeniu lub zawieszeniu wykonywania działalności gospodarczej

47
określonej we wpisie w terminie określonym w art. 23 ust. 1, podlega karze grzywny.

Art. 85. Kto:
1) wyrabia fermentowany napój winiarski niezgodnie z wymaganiami określonymi
w art. 6 – 14,
2) wprowadza do obrotu wyrób winiarski niezgodnie z wymaganiami określonymi
w art. 15
– podlega karze grzywny.

Art. 86. Kto:
1) wyrabiając i rozlewając wino uzyskane z winogron pochodzących z upraw własnych
przeznaczone do wprowadzenia do obrotu, nie spełnia warunków określonych
w art. 24 ust. 2,
2) wyrabia wino z winogron pozyskanych z upraw winorośli położonych na terytorium
Rzeczypospolitej Polskiej przeznaczone do wprowadzenia do obrotu z odmian
winorośli innych niż określone w art. 25 albo w przepisach wydanych na podstawie
art. 26 lub wprowadza do obrotu takie wino,
3) uprawiając winorośl, z której winogron wyrabia się wino przeznaczone do
wprowadzenia do obrotu, utrudnia lub uniemożliwia przeprowadzenie kontroli,
o której mowa w art. 27 ust. 1,
4) podaje we wniosku o wpis do ewidencji, o którym mowa w art. 29 ust. 4, niezgodne ze
stanem faktycznym informacje o lokalizacji uprawy winorośli, z której winogron
wyrabia się wino przeznaczone do wprowadzenia do obrotu, lub nazwy uprawianych
odmian winorośli,
5) będąc do tego obowiązanym, nie informuje o terminie przeprowadzenia zbioru
winogron, o którym mowa w art. 34, lub informuje niezgodnie ze stanem faktycznym,
6) wyrabia wino z winogron pozyskanych z upraw winorośli położonych na terytorium
Rzeczypospolitej Polskiej przeznaczone do wprowadzenia do obrotu, w miejscu
innym niż miejsce wyrobu wskazane we wniosku o wpis do ewidencji, o którym
mowa w art. 29 ust. 4 pkt 2,
7) wyrabia wino z winogron pozyskanych z upraw winorośli położonych na terytorium
Rzeczypospolitej Polskiej przeznaczone do wprowadzenia do obrotu, w miejscu
innym niż miejsce wskazane we wniosku o wpis do ewidencji, o którym mowa
w art. 29 ust. 4 pkt 3,

48
8) wyrabia wino z winogron pozyskiwanych z upraw winorośli położonych na terytorium
Rzeczypospolitej Polskiej przeznaczone do wprowadzenia do obrotu, bez uzyskania
wpisu do ewidencji,
9) będąc do tego obowiązanym, nie składa w terminie deklaracji, o których mowa
w art. 35 ust. 1 – 4, lub składa te deklaracje niezgodnie ze stanem faktycznym,
10) wyrabiając wino przeznaczone do wprowadzenia do obrotu, nie prowadzi rejestru
przychodu i rozchodu wyrobów winiarskich, o którym mowa w art. 36 rozporządzenia
nr 436/2009, zgodnie z wymaganiami określonymi w art. 36 – 43 rozporządzenia
nr
436/2009, lub dokonuje w tym rejestrze wpisów niezgodnych ze stanem
faktycznym,
11) będąc do tego obowiązanym, nie wypełnia obowiązków dotyczących wypełnienia
i posiadania dokumentów towarzyszących przewozowi wyrobów winiarskich
określonych w art. 33 rozporządzenia nr 436/2009 lub dokonuje w tych dokumentach
wpisów niezgodnych ze stanem faktycznym,
12) wyrabiając wino przeznaczone do wprowadzenia do obrotu, nie dokonuje zgłoszenia
zamiaru przeprowadzenia wzbogacania w terminie, o którym mowa

w art. 37 ust. 2,
13) wyrabiając wino przeznaczone do wprowadzenia do obrotu, nie dokonuje zgłoszenia
zamiaru przeprowadzenia słodzenia w terminie, o którym mowa

w rozporządzeniu nr 606/2009 w załączniku ID w ust. 5 w lit. b, lub odkwaszania
w terminie, o którym mowa w art. 13 ust. 1 rozporządzenia nr 606/2009,
14) będąc do tego obowiązanym, nie usuwa produktów ubocznych powstałych przy
wyrobie wina lub usuwa je bez dokonania zgłoszenia, o którym mowa w art. 39 ust. 1,
15) przeprowadza wzbogacanie niezgodnie z wymaganiami określonymi
w rozporządzeniu nr 1234/2007 w załączniku XVa w pkt A w ust. 2 oraz w pkt B,
16) nie posiadając nadanego numeru identyfikacyjnego, o którym mowa w art. 46 ust. 1,
podaje na etykiecie rocznik wina lub nazwę odmiany winorośli,
17) posiadając nadany numer identyfikacyjny, o którym mowa w art. 46 ust. 1, nie podaje
tego numeru na etykiecie w sposób określony w art. 46 ust. 3
– podlega karze grzywny.

Art. 87. Postępowania w sprawach, o których mowa w art. 84 – 86, prowadzi się na
podstawie przepisów Kodeksu postępowania w sprawach o wykroczenia.


49
strony : 1 ... 9 . [ 10 ] . 11 ... 20 ... 30 ... 45

Dokumenty związane z tym projektem:



Eksperci egospodarka.pl

1 1 1

Akty prawne

Rok NR Pozycja

Najnowsze akty prawne

Dziennik Ustaw z 2017 r. pozycja:
1900, 1899, 1898, 1897, 1896, 1895, 1894, 1893, 1892

Monitor Polski z 2017 r. pozycja:
938, 937, 936, 935, 934, 933, 932, 931, 930

Wzory dokumentów

Bezpłatne wzory dokumentów i formularzy.
Wyszukaj i pobierz za darmo: