Rządowy projekt ustawy o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich, obrocie tymi wyrobami i organizacji rynku wina
- projekt dotyczy wprowadzenia zmian klasyfikacji fermentowanych wyrobów winiarskich oraz uproszczenia wymagań obowiązujących w zakresie uzyskania wpisu do rejestru przedsiębiorstw wykonujących działalność w zakresie wyrobu lub rozlewu wyrobów winiarskich dla przedsiębiorców wyrabiających niewielkie ilości markowych win owocowych i miodów pitnych z surowców uzyskanych we własnym gospodarstwie
projekt mający na celu wykonanie prawa Unii Europejskiej
- Kadencja sejmu: 6
- Nr druku: 3788
- Data wpłynięcia: 2011-01-07
- Uchwalenie: Projekt uchwalony
- tytuł: o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich, obrocie tymi wyrobami i organizacji rynku wina
- data uchwalenia: 2011-05-12
- adres publikacyjny: Dz.U. Nr 120, poz. 690
3788
o których mowa w:
1) art. 3 pkt 1, przeznaczonych wyłącznie do wywozu z obszaru celnego Unii
Europejskiej, jeżeli odmienne wymagania wynikają z umów międzynarodowych albo
zostały inaczej określone przez odbiorcę tych wyrobów;
2) art. 3 pkt 2, przeznaczonych wyłącznie do wywozu z obszaru celnego Unii
Europejskiej, jeżeli wynika to z rozporządzenia nr 1601/1991, rozporządzenia
nr 1234/2007 lub przepisów wydanych w trybie tych rozporządzeń lub w trybie
rozporządzenia nr 479/2008.
Art. 16. Minister właściwy do spraw rynków rolnych określi, w drodze
rozporządzenia, szczegółowy sposób wyrobu fermentowanych napojów winiarskich
określonych w art. 3 pkt 1 oraz metody analiz tych napojów do celów urzędowej kontroli
w zakresie jakości handlowej, mając na względzie zapewnienie jednolitych standardów
w zakresie jakości handlowej oraz metod wyrobu i analizy fermentowanych napojów
winiarskich.
Rozdział 3
Wykonywanie działalności gospodarczej w zakresie wyrobu i rozlewu wyrobów
winiarskich
Art. 17. 1. Działalność gospodarcza w zakresie wyrobu lub rozlewu wyrobów
winiarskich jest działalnością regulowaną w rozumieniu przepisów ustawy z dnia 2 lipca
2004 r. o swobodzie działalności gospodarczej (Dz. U. z 2010 r. Nr 220, poz. 1447)
i wymaga uzyskania wpisu do rejestru przedsiębiorców wykonujących działalność
w zakresie wyrobu lub rozlewu wyrobów winiarskich, zwanego dalej „rejestrem”.
2. Działalność gospodarcza w zakresie wyrobu wyrobów winiarskich może również
obejmować rozlew wyrobionych wyrobów winiarskich.
3. Wymagania w zakresie uzyskania wpisu do rejestru nie stosuje się do
przedsiębiorców, którzy wyłącznie wyrabiają i rozlewają wino uzyskane z winogron
pochodzących z upraw własnych.
Art. 18. 1. Przedsiębiorca wykonujący działalność gospodarczą w zakresie wyrobu lub
rozlewu wyrobów winiarskich, z wyłączeniem przedsiębiorcy spełniającego wymagania
15
określone w art. 19 ust. 3 oraz przedsiębiorcy, o którym mowa w art. 17 ust. 3, spełniającego
wymagania określone w art. 24 ust. 1:
1) opracowuje w formie pisemnej i wdraża system kontroli wewnętrznej wyrobu lub
rozlewu wyrobów winiarskich, obejmujący w szczególności określenie:
a) częstotliwości i sposobu pobierania próbek do badań jakości tych wyrobów,
b) metod przeprowadzania badań jakości, o których mowa w lit. a,
c) sposobu postępowania z wyrobami winiarskimi niespełniającymi wymagań
w zakresie jakości;
2) posiada plan obiektów budowlanych przeznaczonych do wykonywania tej
działalności, obejmujący w szczególności pomieszczenia produkcyjne, magazynowe,
socjalne i sanitarne, z zaznaczeniem:
a) linii technologicznych,
b) dróg przemieszczania surowców i gotowych wyrobów,
c) stanowisk pracy;
3) wyznacza osobę odpowiedzialną za kontrolę jakości wyrobów winiarskich;
4) dysponuje obiektami budowlanymi wyposażonymi w:
a) zbiorniki do magazynowania i przechowywania wyrobów winiarskich, których
całkowita pojemność technologiczna wynosi co najmniej 50 % miesięcznej
wielkości wyrobu wyrobów winiarskich, o których mowa w art. 3 pkt 2, lub 75 %
miesięcznej wielkości wyrobu fermentowanych napojów winiarskich,
a w przypadku rozlewu wyrobów winiarskich – co najmniej 25 % miesięcznej
wielkości rozlewu,
b) urządzenia filtracyjne zapewniające uzyskanie wymaganej klarowności wyrobu
winiarskiego,
c) urządzenia do przygotowania opakowań jednostkowych, w szczególności
urządzenia do ich mycia i odkażania,
d) urządzenia do napełniania wyrobem winiarskim opakowań jednostkowych,
e) urządzenia laboratoryjne umożliwiające przeprowadzenie badań jakości,
o których mowa w pkt 1 lit. a
– co potwierdza pozytywna opinia techniczno-technologiczna wydana przez
właściwego ze względu na planowane miejsce wykonywania tej działalności
wojewódzkiego inspektora jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych, zwanego
dalej „wojewódzkim inspektorem”;
16
5) zapewnia spełnianie przez obiekty budowlane i urządzenia, o których mowa w pkt 4
lit. b – e, wymagań określonych w przepisach o ochronie przeciwpożarowej,
sanitarnych i o ochronie środowiska, co potwierdza zaświadczenie wydane przez
komendanta powiatowego (miejskiego) Państwowej Straży Pożarnej, państwowego
powiatowego inspektora sanitarnego oraz wojewódzkiego inspektora ochrony
środowiska właściwych ze względu na planowane miejsce wykonywania tej
działalności.
2. Przedsiębiorca, o którym mowa w ust. 1, może wykonywać działalność
gospodarczą w zakresie wyrobu lub rozlewu wyrobów winiarskich, jeżeli:
1) posiada tytuł prawny do obiektów budowlanych, w których ma być wykonywana ta
działalność;
2) nie był karany za przestępstwo przeciwko mieniu lub wiarygodności dokumentów,
a w przypadku przedsiębiorcy będącego:
a) osobą prawną – której żaden z członków zarządu nie był karany za przestępstwo
przeciwko mieniu lub wiarygodności dokumentów,
b) spółką jawną – której żaden ze wspólników nie był karany za przestępstwa,
o których mowa w lit. a, a w przypadku wspólników będących osobą prawną –
żaden z członków zarządu nie był karany za te przestępstwa,
c) spółką komandytową albo spółką komandytowo-akcyjną – której żaden
z komplementariuszy nie był karany za przestępstwa, o których mowa w lit. a;
3) nie zalega z należnościami wobec Skarbu Państwa oraz Zakładu Ubezpieczeń
Społecznych lub Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego.
3. Wymagań, o których mowa w ust. 1 pkt 4 lit. c i d, nie stosuje się do
przedsiębiorców ubiegających się o wpis do rejestru wyłącznie w zakresie wyrobu wyrobów
winiarskich.
Art. 19. 1. Przedsiębiorca, który wyrabia i rozlewa w danym roku kalendarzowym
z przeznaczeniem do wprowadzenia do obrotu:
1) wino owocowe markowe albo cydr lub perry, uzyskane z własnych upraw drzew lub
krzewów owocowych, może wyrobić i rozlać nie więcej niż:
a) 5.000 litrów – w przypadku wina owocowego markowego albo
b) 10.000 litrów – w przypadku cydru lub perry;
2) miód pitny markowy, może go wyrobić i rozlać nie więcej niż z 500 litrów miodu
uzyskanego z własnej pasieki.
17
2. W ramach limitu wyrobu i rozlewu:
1) wina owocowego markowego, o którym mowa w ust. 1 pkt 1 lit. a, dopuszcza się
wyrób cydru lub perry, przy czym wielkość limitu oblicza się, stosując proporcję litr
niewykorzystanego limitu dla wina owocowego markowego do 2 litrów cydru lub
perry;
2) cydru i perry, o których mowa w ust. 1 pkt 1 lit. b, dopuszcza się wyrób wina
owocowego markowego, przy czym wielkość limitu oblicza się, stosując proporcję litr
niewykorzystanego limitu dla cydru lub perry do 0,5 litra wina owocowego
markowego.
3. Przedsiębiorca, o którym mowa w ust. 1:
1) spełnia wymagania, o których mowa w art. 18 ust. 1 pkt 1;
2) zabezpiecza i usuwa odpady powstające podczas wyrobu wyrobów winiarskich;
3) wyznacza osobę odpowiedzialną za kontrolę jakości wyrobów winiarskich.
4. Przedsiębiorca, o którym mowa w ust. 1 pkt 1, może wyrabiać i rozlewać wino
owocowe markowe, cydr lub perry, jeżeli:
1) posiada tytuł prawny do obiektów budowlanych, w których jest prowadzony wyrób
i rozlew tych wyrobów;
2) posiada tytuł prawny co najmniej do 1 hektara gruntu rolnego obsadzonego drzewami
lub krzewami owocowymi;
3) spełnia warunek, o którym mowa w art. 18 ust. 2 pkt 2.
5. Przedsiębiorca, o którym mowa w ust. 1 pkt 2, może wyrabiać i rozlewać miód
pitny markowy, jeżeli:
1) posiada tytuł prawny do obiektów budowlanych, w których jest prowadzony wyrób
i rozlew tego miodu;
2) prowadzi pasiekę spełniającą wymagania określone dla produkcji miodu w ramach
działów specjalnych produkcji rolnej, o których mowa w art. 2 ust. 3 ustawy z dnia
26 lipca 1991 r. o podatku dochodowym od osób fizycznych (Dz. U. z 2010 r. Nr 51,
poz. 307, z późn. zm);
3) spełnia warunek, o którym mowa w art. 18 ust. 2 pkt 2.
3) Zmiany tekstu jednolitego wymienionej ustawy zostały ogłoszone w Dz. U. z 2010 r. Nr 57, poz. 352, Nr 75,
poz. 473, Nr 105, poz. 655, Nr 149, poz. 996, Nr 182, poz. 1228, Nr 219, poz. 1442 i Nr 226, poz. 1475
i 1478.
18
Art. 20. 1. Rejestr prowadzi minister właściwy do spraw rynków rolnych.
2. Wpisu do rejestru dokonuje się na wniosek przedsiębiorcy.
3. W przypadku przedsiębiorcy, o którym mowa w art. 17 ust. 1 lub 2, wniosek
zawiera:
1) firmę przedsiębiorcy, jego siedzibę i adres;
2) numer:
a) w rejestrze przedsiębiorców w Krajowym Rejestrze Sądowym albo ewidencji
działalności gospodarczej, o ile przedsiębiorca taki numer posiada,
b) identyfikacji podatkowej (NIP), o ile przedsiębiorca taki numer posiada,
c) identyfikacyjny krajowego rejestru urzędowego podmiotów gospodarki narodowej
(REGON), o ile przedsiębiorca taki numer posiada;
3) określenie rodzaju działalności gospodarczej, która będzie wykonywana;
4) wskazanie miejsca lub miejsc wykonywania działalności gospodarczej;
5) oświadczenie, że przedsiębiorca w dniu złożenia wniosku spełnia wymagania
określone w art. 18 ust. 1 pkt 4 i 5 oraz ust. 2 pkt 2 i 3.
4. W przypadku przedsiębiorcy spełniającego wymagania określone w art. 19, wniosek
zawiera:
1) dane, o których mowa w ust. 3 pkt 1 – 4;
2) oświadczenie, że przedsiębiorca w dniu złożenia wniosku:
a) spełnia wymagania określone w art. 18 ust. 2 pkt 2 i 3,
b) posiada tytuł prawny do obiektów budowlanych, w których jest prowadzony
wyrób i rozlew wina owocowego markowego, cydru, perry lub miodu pitnego
markowego,
c) posiada tytuł prawny do gruntu rolnego, o którym mowa w art. 19 ust. 4 pkt 2
– w przypadku wyrobu wina owocowego markowego, cydru lub perry,
d) prowadzi pasiekę, o której mowa w art. 19 ust. 5 pkt 2 – w przypadku wyrobu
i rozlewu miodu pitnego markowego.
5. W przypadku złożenia oświadczenia, o którym mowa w ust. 4 pkt 2 lit. c, do
wniosku dołącza się informację o łącznej powierzchni i lokalizacji gruntu rolnego, o którym
mowa w art. 19 ust. 4 pkt 2, zawierającą wskazanie:
1) województwa, powiatu i gminy;
2) nazwy oraz numeru obrębu ewidencyjnego;
3) numeru arkusza mapy i numeru działki ewidencyjnej.
19
Dokumenty związane z tym projektem:
-
3788
› Pobierz plik