eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plPrawoAkty prawneProjekty ustawRządowy projekt ustawy o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich, obrocie tymi wyrobami i organizacji rynku wina

Rządowy projekt ustawy o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich, obrocie tymi wyrobami i organizacji rynku wina

- projekt dotyczy wprowadzenia zmian klasyfikacji fermentowanych wyrobów winiarskich oraz uproszczenia wymagań obowiązujących w zakresie uzyskania wpisu do rejestru przedsiębiorstw wykonujących działalność w zakresie wyrobu lub rozlewu wyrobów winiarskich dla przedsiębiorców wyrabiających niewielkie ilości markowych win owocowych i miodów pitnych z surowców uzyskanych we własnym gospodarstwie

projekt mający na celu wykonanie prawa Unii Europejskiej

  • Kadencja sejmu: 6
  • Nr druku: 3788
  • Data wpłynięcia: 2011-01-07
  • Uchwalenie: Projekt uchwalony
  • tytuł: o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich, obrocie tymi wyrobami i organizacji rynku wina
  • data uchwalenia: 2011-05-12
  • adres publikacyjny: Dz.U. Nr 120, poz. 690

3788

– jedna objętość miodu na trzy objętości wody albo wody z sokiem,

w przypadku czwórniaka,
– jedna objętość miodu na dwie objętości wody albo wody z sokiem,
w przypadku trójniaka,
– jedna objętość miodu na jedną objętość wody albo wody z sokiem,

w przypadku dwójniaka,
– jedna objętość miodu na połowę objętości wody albo wody z sokiem,
w przypadku półtoraka,
c) wino owocowe markowe – będące napojem o rzeczywistej zawartości alkoholu od
8,5 % do 15 % objętościowych, otrzymanym w wyniku fermentacji alkoholowej
nastawu na wino owocowe markowe, bez dodatku alkoholu,

z możliwością słodzenia jedną lub wieloma substancjami, o których mowa w art. 6
ust. 1 pkt 5, leżakowanym przez okres nie krótszy niż 6 miesięcy,
d) wino owocowe – będące napojem o rzeczywistej zawartości alkoholu od 8,5 % do
16 % objętościowych, otrzymanym w wyniku fermentacji alkoholowej nastawu na
wino owocowe, bez dodatku alkoholu, z możliwością słodzenia jedną lub wieloma
substancjami, o których mowa w art. 6 ust. 1 pkt 1, lub barwienia,
e) wino owocowe wzmocnione – będące napojem o rzeczywistej zawartości alkoholu
od 16 % do 22 % objętościowych, otrzymanym w wyniku fermentacji alkoholowej
nastawu na wino owocowe, z dodatkiem alkoholu rektyfikowanego lub destylatu
miodowego lub owocowego, z możliwością słodzenia jedną lub wieloma
substancjami, o których mowa w art. 6 ust. 1 pkt 1, lub barwienia,
f) wino owocowe aromatyzowane – będące napojem o rzeczywistej zawartości
alkoholu od 8,5 % do 18 % objętościowych, poddanym aromatyzowaniu
substancjami innymi niż uzyskane z winogron, zawierającym co najmniej 75 %
wina owocowego, z możliwością dodania alkoholu rektyfikowanego lub destylatu
miodowego lub owocowego, słodzenia jedną lub wieloma substancjami,
o których mowa w art. 6 ust. 1 pkt 3, lub barwienia,
g) wino z soku winogronowego – będące napojem o rzeczywistej zawartości
alkoholu od 8,5 % do 18 % objętościowych, otrzymanym w wyniku fermentacji
alkoholowej nastawu na wino z soku winogronowego, z możliwością dodania
alkoholu rektyfikowanego lub destylatu winogronowego, słodzenia jedną lub
wieloma substancjami, o których mowa w art. 6 ust. 1 pkt 2, lub barwienia,

5
h) aromatyzowane wino z soku winogronowego – będące napojem o rzeczywistej
zawartości alkoholu od 6,5 % do 18 % objętościowych, poddanym
aromatyzowaniu, zawierającym co najmniej 75 % wina z soku winogronowego,
z możliwością dodania alkoholu rektyfikowanego lub destylatu winogronowego,
słodzenia jedną lub wieloma substancjami, o których mowa w art. 6 ust. 1 pkt 4,
lub barwienia,
i) nalewka na winie owocowym – będąca napojem o rzeczywistej zawartości
alkoholu od 17 % do 22 % objętościowych, zawierającym co najmniej 60 % wina
owocowego lub wina owocowego wzmocnionego oraz co najmniej 10 % nalewu,
z możliwością dodania alkoholu rektyfikowanego lub destylatu miodowego lub
owocowego, słodzenia jedną lub wieloma substancjami, o których mowa w art. 6
ust. 1 pkt 3, lub barwienia,
j) aromatyzowana nalewka na winie owocowym – będąca napojem o rzeczywistej
zawartości alkoholu od 17 % do 22 % objętościowych, poddanym
aromatyzowaniu substancjami innymi niż uzyskane z winogron, zawierającym co
najmniej 60 % wina owocowego lub wina owocowego wzmocnionego oraz co
najmniej 10 % nalewu, z możliwością dodania alkoholu rektyfikowanego lub
destylatu miodowego lub owocowego, słodzenia jedną lub wieloma substancjami,
o których mowa w art. 6 ust. 1 pkt 3, lub barwienia,
k) nalewka na winie z soku winogronowego – będąca napojem o rzeczywistej
zawartości alkoholu od 17 % do 22 % objętościowych, zawierającym co najmniej
60 % wina z soku winogronowego oraz co najmniej 10 % nalewu,

z możliwością dodania alkoholu rektyfikowanego lub destylatu winogronowego,
słodzenia jedną lub wieloma substancjami, o których mowa w art. 6 ust. 1 pkt 4,
lub barwienia,
l) aromatyzowana nalewka na winie z soku winogronowego – będąca napojem
o rzeczywistej zawartości alkoholu od 17 % do 22 % objętościowych, poddanym
aromatyzowaniu, zawierającym co najmniej 60 % wina z soku winogronowego
oraz co najmniej 10 % nalewu, z możliwością dodania alkoholu rektyfikowanego,
destylatu winogronowego, słodzenia jedną lub wieloma substancjami, o których
mowa w art. 6 ust. 1 pkt 4, lub barwienia,
m) napój winny owocowy lub miodowy – będący napojem o rzeczywistej zawartości
alkoholu od 4,5 % do 15 % objętościowych, otrzymanym z wina owocowego lub
miodu pitnego i zawierającym co najmniej 50 % wina owocowego lub miodu

6
pitnego albo otrzymanym w wyniku fermentacji alkoholowej nastawu na wino
owocowe lub miód pitny o mniejszym udziale soków lub miodu, bez dodatku
alkoholu, z możliwością słodzenia jedną lub wieloma substancjami, o których
mowa w art. 6 ust. 1 pkt 3, lub barwienia,
n) aromatyzowany napój winny owocowy lub miodowy – będący napojem

o rzeczywistej zawartości alkoholu od 4,5 % do 15 % objętościowych,
otrzymanym z wina owocowego lub miodu pitnego i zawierającym co najmniej
50 % wina owocowego lub miodu pitnego albo otrzymanym w wyniku fermentacji
alkoholowej nastawu na wino owocowe lub miód pitny o mniejszym udziale
soków lub miodu, bez dodatku alkoholu, poddanym aromatyzowaniu substancjami
innymi niż uzyskane z winogron, z możliwością słodzenia jedną lub wieloma
substancjami, o których mowa w art. 6 ust. 1 pkt 3, lub barwienia,
o) wino owocowe niskoalkoholowe – będące napojem o rzeczywistej zawartości
alkoholu od 0,5 % do 8,5 % objętościowych, otrzymanym w wyniku fermentacji
alkoholowej nastawu na wino owocowe albo z wina owocowego w wyniku
częściowego usunięcia alkoholu wyłącznie metodami fizycznymi, bez dodatku
alkoholu, z możliwością słodzenia jedną lub wieloma substancjami, o których
mowa w art. 6 ust. 1 pkt 1, lub barwienia,
p) aromatyzowane wino owocowe niskoalkoholowe – będące napojem

o rzeczywistej zawartości alkoholu od 0,5 % do 8,5 % objętościowych,
zawierającym co najmniej 75 % wina owocowego lub wina owocowego
niskoalkoholowego, bez dodatku alkoholu, poddanym aromatyzowaniu
substancjami innymi niż uzyskane z winogron, z możliwością słodzenia jedną lub
wieloma substancjami, o których mowa w art. 6 ust. 1 pkt 3, lub barwienia,
q) cydr – będący napojem o rzeczywistej zawartości alkoholu od 1,2 % do 8,5 %
objętościowych, otrzymanym w wyniku fermentacji alkoholowej nastawu na cydr,
bez dodatku alkoholu, z możliwością słodzenia jedną lub wieloma substancjami,
o których mowa w art. 6 ust. 1 pkt 1, lub dodania soku jabłkowego lub
zagęszczonego soku jabłkowego,
r) perry – będące napojem o rzeczywistej zawartości alkoholu od 1,2 % do 8,5 %
objętościowych, otrzymanym w wyniku fermentacji alkoholowej nastawu na
perry, bez dodatku alkoholu, z możliwością słodzenia jedną lub wieloma
substancjami, o których mowa w art. 6 ust. 1 pkt 1, lub dodania soku gruszkowego
lub zagęszczonego soku gruszkowego;

7
2) wyroby określone w:
a) rozporządzeniu Rady (EWG) nr 1601/91 z dnia 10 czerwca 1991 r.
ustanawiającym ogólne zasady definicji, opisu i prezentacji win
aromatyzowanych, aromatyzowanych napojów winopochodnych

i aromatyzowanych koktajli winopodobnych (Dz. Urz. WE L 149 z 14.06.1991,
str. 1, z późn. zm.; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 11, str. 286,
z późn. zm.), zwanym dalej „rozporządzeniem nr 1601/1991”,
b) rozporządzeniu Rady (WE) nr 1234/2007 z dnia 22 października 2007 r.
ustanawiającym wspólną organizację rynków rolnych oraz przepisy szczegółowe
dotyczące niektórych produktów rolnych („rozporządzenie o jednolitej wspólnej
organizacji rynku”) (Dz. Urz. UE L 299 z 16.11.2007, str. 1, z późn. zm.), zwanym
dalej „rozporządzeniem nr 1234/2007”.

Art. 4. Minister właściwy do spraw rynków rolnych określi, w drodze rozporządzenia,
rodzaje fermentowanych napojów winiarskich określonych w art. 3 pkt 1 oraz szczegółowe
wymagania organoleptyczne, fizyczne i chemiczne, jakie powinny spełniać te napoje, mając
na względzie zapewnienie właściwej jakości handlowej poszczególnych fermentowanych
napojów winiarskich.

Art. 5. Do postępowania w sprawach indywidualnych rozstrzyganych w drodze
decyzji administracyjnej stosuje się przepisy Kodeksu postępowania administracyjnego,
chyba że przepisy ustawy stanowią inaczej.

Rozdział 2
Wyrób fermentowanych napojów winiarskich oraz obrót wyrobami winiarskimi

Art. 6. 1. Do słodzenia fermentowanych napojów winiarskich dopuszcza się
stosowanie:
1) sacharozy, glukozy, fruktozy, zagęszczonego soku owocowego, cukru palonego lub
miodu – w przypadku wina owocowego, wina owocowego wzmocnionego, wina
owocowego niskoalkoholowego, cydru i perry;
2) sacharozy, glukozy, fruktozy, cukru palonego, moszczu winogronowego,
zagęszczonego moszczu winogronowego, rektyfikowanego zagęszczonego moszczu

8
winogronowego, soku winogronowego lub zagęszczonego soku winogronowego
– w przypadku wina z soku winogronowego;
3) sacharozy, glukozy, fruktozy, syropu glukozowego, syropu glukozowo-fruktozowego,
cukru płynnego, inwertowanego cukru płynnego, cukru palonego, miodu, moszczu
owocowego, soku owocowego lub zagęszczonego soku owocowego – w przypadku
wina owocowego aromatyzowanego, nalewki na winie owocowym, aromatyzowanej
nalewki na winie owocowym, napoju winnego owocowego lub miodowego,
aromatyzowanego napoju winnego owocowego lub miodowego i aromatyzowanego
wina owocowego niskoalkoholowego;
4) sacharozy, glukozy, fruktozy, cukru płynnego, inwertowanego cukru płynnego, syropu
glukozowego, syropu glukozowo-fruktozowego, cukru palonego, miodu, moszczu
winogronowego, zagęszczonego moszczu winogronowego, rektyfikowanego
zagęszczonego moszczu winogronowego, soku winogronowego lub zagęszczonego
soku winogronowego – w przypadku aromatyzowanego wina z soku winogronowego,
nalewki na winie z soku winogronowego i aromatyzowanej nalewki na winie z soku
winogronowego;
5) sacharozy lub moszczu owocowego – w przypadku wina owocowego markowego;
6) miodu lub sacharozy – w przypadku miodu pitnego;
7) miodu – w przypadku miodu pitnego markowego.
2. Do słodzenia wina owocowego aromatyzowanego, aromatyzowanego wina
owocowego niskoalkoholowego, aromatyzowanego napoju winnego owocowego lub
miodowego dopuszcza się stosowanie moszczu winogronowego, zagęszczonego moszczu
winogronowego, soku winogronowego lub zagęszczonego soku winogronowego, jeżeli nie
spowoduje to zdominowania w wyrobie gotowym smaku, koloru lub zapachu właściwego dla
owoców lub soków owocowych użytych do nastawu.
3. Do słodzenia fermentowanych napojów winiarskich dopuszcza się stosowanie
określonych w przepisach o bezpieczeństwie żywności i żywienia substancji słodzących
innych niż wymienione w ust. 1.

Art. 7. 1. Przy wyrobie fermentowanych napojów winiarskich dopuszcza się:
1) dodanie wody niezbędnej do korekty składu tych napojów, pod warunkiem że nie
zmieni to ich charakteru;

9
strony : 1 . [ 2 ] . 3 ... 10 ... 20 ... 45

Dokumenty związane z tym projektem:



Eksperci egospodarka.pl

1 1 1

Akty prawne

Rok NR Pozycja

Najnowsze akty prawne

Dziennik Ustaw z 2017 r. pozycja:
1900, 1899, 1898, 1897, 1896, 1895, 1894, 1893, 1892

Monitor Polski z 2017 r. pozycja:
938, 937, 936, 935, 934, 933, 932, 931, 930

Wzory dokumentów

Bezpłatne wzory dokumentów i formularzy.
Wyszukaj i pobierz za darmo: