eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plPrawoAkty prawneProjekty ustaw › Rządowy projekt ustawy o Służbie Celnej

Rządowy projekt ustawy o Służbie Celnej

projekt dotyczy: uregulowania i ujednolicenia organizacji Służby Celnej powołanej do zapewnienia ochrony i bezpieczeństwa obszaru celnego Wspólnoty Europejskiej w tym zgodności z prawem przywozu i wywozu towarów z obszaru WE i obowiązków w zakresie podatku akcyzowego oraz podatku od gier. Ustawa określa zadania, organizację i kompetencje Służby Celnej

  • Kadencja sejmu: 6
  • Nr druku: 1492
  • Data wpłynięcia: 2008-12-15
  • Uchwalenie: Projekt uchwalony
  • tytuł: o Służbie Celnej
  • data uchwalenia: 2009-08-27
  • adres publikacyjny: Dz.U. Nr 168, poz. 1323

1492-001

publicznych spośród środków dopuszczonych do skażania alkoholu etylowego na podstawie
przepisów odrębnych wydanych na podstawie ustawy z dnia 2 marca 2001 r. o wyrobie
alkoholu etylowego oraz wytwarzaniu wyrobów tytoniowych (Dz. U. Nr 31, poz. 353, z późn.
zm.2)) oraz całkowicie skażonego środkami do skażania alkoholu etylowego na podstawie
Rozporządzenia Komisji (WE) nr 3199/93 z dnia 22 listopada 1993 r. w sprawie wzajemnego
uznawania procedur całkowitego skażania alkoholu etylowego do celów zwolnienia z podatku
akcyzowego (Dz. Urz. WE L 288 z 23.11.1993; Dz. Urz. Polskie wydanie specjalne, rozdz.
09, t. 1, z późn. zm.), w opakowaniach jednostkowych o pojemności do 1 litra.
§ 4. 1. Kontrola jest wykonywana odpowiednio przez:
1) bezpośrednie uczestniczenie funkcjonariusza celnego w czynnościach związanych z
działalnością objętą kontrolą;
2) dokonywanie okresowo lub doraźnie kontroli obrachunkowych stanu zapasów i obrotu
wyrobami akcyzowymi oraz stosowania znaków akcyzy na podstawie prowadzonej przez
podmiot dokumentacji;
3) pobieranie i badanie próbek wyrobów akcyzowych;
4) kontrole
prawidłowości i terminowości wpłat podatku akcyzowego.
2. Czynności kontrolne, o których mowa w ust. 1, są wykonywane również w formie
stałej kontroli.
3. W przypadku objęcia podmiotu przez właściwego naczelnika urzędu celnego stałą
kontrolą, zawiadamia on o tym podmiot na 14 dni przed objęciem tą formą kontroli.
§ 5. 1. Okresowe kontrole obrachunkowe zapasów i obrotu wyrobami akcyzowymi oraz
stosowania znaków akcyzy są przeprowadzane za okresy roczne. Za okresy krótsze niż rok
mogą być przeprowadzane kontrole obrachunkowe doraźne.
2. Przepisu ust. 1 nie stosuje się do produkcji wyrobów energetycznych lub wyrobów
tytoniowych oraz do magazynowania wyrobów energetycznych w zbiornikach naziemnych
lub podziemnych, które nie są objęte prawną kontrolą metrologiczną na podstawie odrębnych
przepisów.
3. Kontrole obrachunkowe roczne przeprowadza się nie później niż w okresie roku
następującego po roku objętym kontrolą.
4. Przepisu ust. 3 nie stosuje się do podmiotów, w których nie przeprowadza się
urzędowego sprawdzenia na podstawie odrębnych przepisów.
5.Stwierdzone na koniec okresu objętego obrachunkiem zapasy wyrobów akcyzowych są
porównywane ze stanem ewidencyjnym i podlegają zapisaniu w ewidencji. Ustalone w
wyniku kontroli obrachunkowych ubytki wyrobów akcyzowych porównuje się z ich
dopuszczalnymi ubytkami.
6. Kontrole prawidłowości i terminowości wpłat podatku akcyzowego dokonywane są na
podstawie dokumentacji, o której mowa w § 6 ust. 1, za okresy rozliczeniowe określone w
ustawie.

3
7. Wysokość wstępnych wpłat akcyzy za okresy dzienne kontrolowana jest doraźnie na
podstawie dokumentacji, o której mowa w § 6 ust.1, a terminy dokonanych wpłat dziennych
porównywane są z terminami określonymi w ustawie.
§ 6. 1. Podstawą kontroli jest prowadzona przez dany podmiot ewidencja księgowa i
dokumentacja związana z produkcją, przerobem, zużyciem, magazynowaniem oraz obrotem
wyrobami akcyzowymi, ze stosowaniem znaków akcyzy oraz z podatkiem akcyzowym.
2. Ewidencja i dokumentacja, o których mowa w ust. 1, powinny być prowadzone w
sposób umożliwiający identyfikację przeprowadzonych operacji gospodarczych, zwłaszcza
czynności produkcyjnych lub związanych z obrotem wyrobami akcyzowymi, stanów zapasów
wyrobów akcyzowych, a także z płatnością podatku akcyzowego, przy zachowaniu ciągłości
zapisów i poprawności stosowanych metod obliczeniowych.
3. Wpisów do ksiąg i dokumentacji należy dokonywać w sposób trwały i czytelny. Zmian
i poprawek w księgach lub dokumentach dokonuje się w taki sposób, aby przekreślony tekst
pierwotny pozostał czytelny, a każdą zmianę lub poprawkę należy potwierdzić podpisem
osoby dokonującej zmiany lub poprawki, z podaniem daty ich wprowadzenia, oraz w razie
potrzeby opisać je w rubryce „uwagi”.
4. Podmiot dokonuje ostatniego dnia każdego miesiąca zamknięcia ksiąg i sporządza
podsumowanie miesięczne.
5. Podmiot dokonuje również rocznego zamknięcia ksiąg według stanu na ostatni dzień
roku i ustala, rzeczywisty stan zapasów na koniec roku. Rzeczywisty stan zapasów na koniec
roku należy przyjąć jako stan początkowy roku następnego.
6. Przepis ust. 5 nie ma zastosowania w stosunku do gorzelni rolniczej oraz do podmiotu
magazynującego wyroby energetyczne w zbiornikach naziemnych lub podziemnych, które nie
są objęte prawną kontrolą metrologiczną na podstawie odrębnych przepisów.
7. Z uwzględnieniem ust. 5 podmiot może ustalić rzeczywisty stan zapasów oraz dokonać
zamknięcia ksiąg za dowolny okres – krótszy niż rok.
8 W przypadkach, o których mowa w ust. 5 i 7, podmiot jest obowiązany powiadomić
właściwego naczelnika urzędu celnego na 3 dni, a w przypadku sprawowania stałej kontroli -
komórkę tej kontroli na dzień przed planowanym terminem przeprowadzenia ustalenia
rzeczywistego stanu zapasów wyrobów, podając datę i godzinę rozpoczęcia tych czynności.
9. Księgi i dokumentacja, o których mowa w § 10 ust. 1, § 12 ust. 1, 2 i 3, § 16 ust. 3, §
20 ust. 2, § 23, § 27 i § 44 ust. 9 pkt 1, powinny być zarejestrowane i zabezpieczone
urzędowo pieczęciami przez właściwego naczelnika urzędu celnego, a poszczególne karty
ksiąg kolejno ponumerowane
10.
Wpisów do ksiąg i dokumentów, o których mowa w ust. 1, dokonuje się
bezpośrednio po zakończeniu czynności podlegającej wpisaniu.
11. W przypadku prowadzenia ksiąg i dokumentacji, o których mowa w ust. 9, z
zastosowaniem technik elektronicznego przetwarzania danych, mogą one być prowadzone na
odrębnych kartach dostosowanych do wpisów dokonywanych w urządzeniach drukujących, z
zachowaniem wymogów, o których mowa w ust. 2, 3 i 9.

4
12. Właściwy naczelnik urzędu celnego może opieczętować również prowadzone przez
podmiot księgi i dokumentacje lub ich części zawierające dane i informacje, o których mowa
w ust. 1.
Rozdział 2
Kontrola alkoholu etylowego, w tym bioetanolu, oraz napojów spirytusowych
§ 7. Urządzenia służące do wytwarzania, odzyskiwania, oczyszczania i odwadniania
alkoholu etylowego powinny zapewnić dokonanie pomiaru ilości uzyskanego alkoholu
etylowego.
§ 8. 1. Podmioty wytwarzające alkohol etylowy, z wyjątkiem podmiotów wymienionych
w § 9 ust. 5 i 6, zakłady rektyfikujące alkohol etylowy, zakłady odwadniania alkoholu
etylowego i wytwórnie napojów spirytusowych są objęte stałą kontrolą.
2. Właściwy naczelnik urzędu celnego może objąć stałą kontrolą podmioty
niewymienione w ust. 1, jeżeli przerabiają, zużywają lub magazynują alkohol etylowy w
ilości przekraczającej rocznie 20.000 dm3 alkoholu etylowego 100 % vol.
§ 9. 1. Wytwarzanie, odzyskiwanie, oczyszczanie i odwadnianie alkoholu etylowego
może odbywać się tylko w obecności funkcjonariusza celnego.
2. Podmiot jest obowiązany przesłać właściwemu naczelnikowi urzędu celnego na 3 dni
przed zamierzonym wytwarzaniem, odzyskiwaniem, oczyszczaniem lub odwadnianiem
alkoholu etylowego lub w innym terminie uzgodnionym z właściwym naczelnikiem urzędu
celnego pisemne zgłoszenie, podając ilość i rodzaj surowców lub innych produktów, z
których alkohol etylowy ma być wytworzony lub odzyskany oraz przewidywany czas trwania
czynności.
3. Podmiot objęty stałą kontrolą, zawiadamia o czynnościach, o których mowa w ust. 1,
komórkę tej kontroli na dzień przed rozpoczęciem tych czynności.
4. Przy czynnościach, o których mowa w ust. 1, obecność funkcjonariusza celnego nie
jest wymagana, jeżeli zamknięcia urzędowe nałożone na pomieszczenia, urządzenia,
aparaturę, zbiorniki i pojemniki uniemożliwiają dostęp do alkoholu etylowego lub jego par.
5.
Przepis ust. 1 nie ma zastosowania do jednostek naukowych, kontrolnych i
doświadczalnych oraz samodzielnych laboratoriów naukowych i doświadczalnych, w których
w ciągu roku łączna ilość uzyskanego alkoholu etylowego nie przekracza 300 dm3 alkoholu
etylowego 100 % vol.
6. Przepisy ust. 1 i 2 nie mają zastosowania do podmiotu, który wytwarza alkohol
etylowy surowy w wyniku destylacji odfermentowanych zacierów lub brzeczki,
sporządzonych z surowców skrobiowo-cukrowych, zwanego dalej „gorzelnią rolniczą”.
§ 10. 1. Skażanie alkoholu etylowego odbywa się w obecności funkcjonariusza celnego.
Z czynności skażenia podmiot sporządza protokół według wzoru stanowiącego załącznik nr 1

5
do rozporządzenia, co najmniej w dwóch egzemplarzach, z których jeden otrzymuje właściwy
naczelnik urzędu celnego, a w przypadku sprawowania stałej kontroli - komórka tej kontroli.
Jeżeli alkohol etylowy skażony ma być wysłany do innego podmiotu, protokół sporządza się
w co najmniej trzech egzemplarzach.
2. Podmiot przesyła właściwemu naczelnikowi urzędu celnego na 3 dni, a w przypadku
sprawowania stałej kontroli - komórce tej kontroli na dzień przed zamierzonym skażaniem
alkoholu etylowego lub w innym terminie uzgodnionym z właściwym naczelnikiem urzędu
celnego, pisemne zgłoszenie zawierające następujące dane:
1) datę zamierzonego skażania, nazwę pomieszczenia oraz rodzaj naczyń, które będą użyte
do przeprowadzenia skażania;
2) objętość alkoholu etylowego wyrażoną w dm3 alkoholu etylowego 100 % vol
przeznaczonego do skażania oraz nazwy środków skażających;
3) oświadczenie stwierdzające, że środki skażające, które mają być użyte, zostały zbadane w
celu ich identyfikacji, wraz z określeniem sposobu przeprowadzonego badania.
3. Zgłoszenie, o którym mowa w ust. 2, nie jest wymagane, jeżeli podmiot zawiadomi
pisemnie funkcjonariusza celnego obecnego przy skażaniu o następnym terminie
zamierzonego skażania i jego warunkach.
4. Jeżeli skażanie alkoholu etylowego odbywa się w określonych terminach i w
niezmienionych warunkach, zgłoszenia, o którym mowa w ust. 2, podmiot dokonuje
jednorazowo przed pierwszym skażaniem.
5. Na naczyniach, w których jest przechowywany alkohol etylowy oraz środki skażające,
powinny być umieszczone napisy wskazujące rodzaj alkoholu etylowego oraz nazwy środków
skażających, a jeżeli naczyniami tymi są beczki - także ich numery oraz tary.
§ 11.
1.
Przechowywanie alkoholu etylowego, z wyjątkiem alkoholu etylowego
skażonego, może odbywać się tylko w magazynie lub naczyniach, na które nałożono
zamknięcia urzędowe, a jego wydanie następuje w obecności funkcjonariusza celnego.
2. Przepis ust. 1 nie ma zastosowania do podmiotów, które:
1) są jednostką naukową, doświadczalną, szkołą, samodzielnym laboratorium, szpitalem,
jednostką opieki zdrowotnej lub apteką zużywającą lub przerabiającą w ciągu roku
alkohol etylowy w ilości do 3.000 dm3 alkoholu etylowego 100 % vol w stanie
nieskażonym oraz do 20.000 dm3 alkoholu etylowego 100 % vol w stanie skażonym,
2) przerabiają, zużywają lub dokonują obrotu alkoholem etylowym w ilościach
nieprzekraczających w ciągu roku 1.000 dm3 alkoholu etylowego 100 % vol w stanie
nieskażonym oraz 3.000 dm3 alkoholu etylowego 100% vol w stanie skażonym.
3. Podmiot zawiadamia właściwego naczelnika urzędu celnego co najmniej na 3 dni
przed zamierzonym pobraniem alkoholu etylowego z magazynu, podając rodzaj i ilości
alkoholu etylowego, jakie zamierza pobrać.
4. Do zawiadomienia, o którym mowa w ust. 3, stosuje się odpowiednio przepis § 10 ust.
3 i 4.

6
§ 12. 1. Podmiot dokonujący zużycia alkoholu etylowego prowadzi księgi kontroli:
1) obrotu alkoholem etylowym i jego skażenia - według wzoru stanowiącego załącznik nr 2
do rozporządzenia;
2) przerobu alkoholu etylowego na ocet - według wzoru stanowiącego załącznik nr 3 do
rozporządzenia.
2. W razie otrzymywania alkoholu etylowego powstałego w wyniku oczyszczania
podmiot prowadzi księgę kontroli alkoholu etylowego powrotnego według wzoru
stanowiącego załącznik nr 4 do rozporządzenia.
3. Podmiot prowadzący działalność w zakresie wytwarzania, odzyskiwania, rektyfikacji,
odwadniania i rozlewu alkoholu etylowego oraz wytwarzania i rozlewu napojów
spirytusowych prowadzi odpowiednio księgi kontroli:
1) obrotu alkoholem etylowym w magazynie - według wzoru stanowiącego załącznik nr 5
do rozporządzenia;
2) rektyfikacji i odwadniania alkoholu etylowego - według wzoru stanowiącego załącznik nr 6
do rozporządzenia;
3) produkcji i rozlewu napojów spirytusowych - według wzoru stanowiącego załącznik nr 7
do rozporządzenia.
4. Przepisu ust. 3 nie stosuje się do wytwarzania alkoholu etylowego w gorzelniach
rolniczych.
§ 13. 1. W gorzelni rolniczej stosuje się system zamkniętego magazynu.
2. System zamkniętego magazynu polega na:
1) nałożeniu zamknięć urzędowych na urządzenia produkcyjne i magazynowe alkoholu
etylowego, w celu wyeliminowania dostępu do alkoholu etylowego i jego par oraz flegmy
spirytusowej;
2) określaniu dobowej ilości wyprodukowanego alkoholu etylowego na podstawie wskazań
licznika objętości lub przyrządu pomiarowego;
3) wydawaniu alkoholu etylowego z magazynu oraz napełnianiu alkoholem etylowym
naczyń służących do transportu tylko w obecności funkcjonariuszy celnych.
§ 14.
W gorzelni rolniczej rozchód alkoholu etylowego z magazynu stanowi
równocześnie pozycję przychodową w ewidencji, określającą ilość wyprodukowanego
alkoholu etylowego.
§ 15. 1. Pierwsza destylacja alkoholu etylowego po rozpoczęciu jego produkcji przez
gorzelnię rolniczą może odbywać się tylko w obecności funkcjonariusza celnego, który
sprawdza szczelność aparatury, rurociągów i zbiornika magazynowego alkoholu etylowego.
2. Za rozpoczęcie produkcji alkoholu etylowego w gorzelni rolniczej uważa się czynności
techniczno-technologiczne, począwszy od dodania drożdży do zacieru słodkiego.
§ 16.1. Gorzelnia rolnicza przesyła właściwemu naczelnikowi urzędu celnego, na 3 dni
przed rozpoczęciem produkcji alkoholu etylowego lub w innym terminie uzgodnionym z

7
strony : 1 ... 10 ... 20 . [ 21 ] . 22 ... 30 ... 63

Dokumenty związane z tym projektem:



Eksperci egospodarka.pl

1 1 1

Akty prawne

Rok NR Pozycja

Najnowsze akty prawne

Dziennik Ustaw z 2017 r. pozycja:
1900, 1899, 1898, 1897, 1896, 1895, 1894, 1893, 1892

Monitor Polski z 2017 r. pozycja:
938, 937, 936, 935, 934, 933, 932, 931, 930

Wzory dokumentów

Bezpłatne wzory dokumentów i formularzy.
Wyszukaj i pobierz za darmo: