eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plPrawoAkty prawneProjekty ustaw › Rządowy projekt ustawy o Służbie Celnej

Rządowy projekt ustawy o Służbie Celnej

projekt dotyczy: uregulowania i ujednolicenia organizacji Służby Celnej powołanej do zapewnienia ochrony i bezpieczeństwa obszaru celnego Wspólnoty Europejskiej w tym zgodności z prawem przywozu i wywozu towarów z obszaru WE i obowiązków w zakresie podatku akcyzowego oraz podatku od gier. Ustawa określa zadania, organizację i kompetencje Służby Celnej

  • Kadencja sejmu: 6
  • Nr druku: 1492
  • Data wpłynięcia: 2008-12-15
  • Uchwalenie: Projekt uchwalony
  • tytuł: o Służbie Celnej
  • data uchwalenia: 2009-08-27
  • adres publikacyjny: Dz.U. Nr 168, poz. 1323

1492-001

właściwym naczelnikiem urzędu celnego, zgłoszenie o zamierzonej produkcji alkoholu
etylowego, sporządzone według wzoru stanowiącego załącznik nr 8 do rozporządzenia.
2. Zmiany w produkcji alkoholu etylowego w gorzelni rolniczej, wynikające ze zmian
ilości zacierów w czasie procesu fermentacji wymagają ponownego zgłoszenia o zamierzonej
produkcji alkoholu etylowego. Przepis ust. 1 stosuje się odpowiednio.
3. Przebieg produkcji alkoholu etylowego w gorzelnia rolnicza odnotowuje w księdze
kontroli produkcji i rozchodu alkoholu etylowego, prowadzonej według wzoru stanowiącego
załącznik nr 9 do rozporządzenia. W księdze tej odnotowuje się też zmiany w produkcji
alkoholu etylowego niewymagające ponownego zgłoszenia o zamierzonej produkcji alkoholu
etylowego oraz wyniki codziennej obserwacji stanu naczynia przelewowego w szafce stągwi
oraz posadzki pomieszczeń magazynowych alkoholu etylowego.
§ 17. Urządzenia, w tym aparatura gorzelni rolniczej, na które nałożono zamknięcia
urzędowe nie mogą być używane do innych celów niż produkcja alkoholu etylowego.
§ 18. W przypadku stosowania w gorzelni rolniczej licznika objętości, jego otwarcie i
badanie funkcjonariusz celny odnotowuje w księdze kontroli produkcji i rozchodu alkoholu
etylowego, zamieszczając informację o dacie i przyczynie otwarcia, stanie początkowym i
końcowym licznika oraz stanie zamknięć urzędowych.
§ 19. 1. Podmiot jest zobowiązany do powiadomienia właściwego naczelnika urzędu
celnego o zacięciu się licznika objętości lub innego przyrządu pomiarowego albo o
nieszczelności aparatury, rurociągów i urządzeń, jak również o przelaniu się alkoholu
etylowego do naczynia przelewowego w szafce stągwi, przelaniu się alkoholu etylowego ze
zbiornika pomocniczego (odbieralnika) albo ze zbiornika magazynowego w gorzelni
rolniczej.
2. W przypadku, o którym mowa w ust. 1, funkcjonariusz celny przeprowadza
szczegółowe badania przyczyn zdarzeń, a po usunięciu przez podmiot usterek nakłada
ponownie zamknięcia urzędowe, sporządzając z tych czynności protokół i dokonując w
księdze kontroli produkcji i rozchodu alkoholu etylowego adnotacji o przyczynach powstania
usterek.
3. Każdy przypadek wystąpienia usterek, o których mowa w ust. 1, gorzelnia rolnicza
powinna odnotować w księdze kontroli produkcji i rozchodu alkoholu etylowego,
zamieszczając datę, godzinę i stan licznika objętości.
4.
Przepisy ust. 1 - 3 stosuje się także w razie wycieku alkoholu etylowego
spowodowanego awarią urządzeń lub klęską żywiołową, przy czym gorzelnia rolnicza jest
obowiązana natychmiast przerwać odpęd alkoholu etylowego i podjąć niezbędne czynności
przeciwdziałające zwiększaniu się strat.
§ 20. 1. Każda ilość alkoholu etylowego wydawana z magazynu gorzelni rolniczej
powinna być zapisana w księdze kontroli produkcji i rozchodu alkoholu etylowego.

8
2. Stan alkoholu etylowego stwierdzony w magazynie przed i po jego wydaniu,
funkcjonariusze celni wpisują do księgi rewizyjnej magazynu alkoholu etylowego,
prowadzonej według wzoru stanowiącego załącznik nr 10 do rozporządzenia.
3. Z czynności związanych z nalewem alkoholu etylowego do naczyń służących do
transportu gorzelnia rolnicza sporządza protokół według wzoru stanowiącego załącznik nr 11
do rozporządzenia.
4.
W przypadku skażania alkoholu etylowego w gorzelni rolniczej stosuje się
odpowiednio przepisy § 10.
§ 21. W gorzelni rolniczej przeprowadza się okresowe i doraźne kontrole obrachunkowe,
o których mowa w § 5 ust. 1. Kontrole obrachunkowe doraźne obejmujące kolejne okresy
produkcji są przeprowadzane w terminie trzymiesięcznym, licząc od dnia zakończenia
produkcji.
Rozdział 3
Kontrola piwa oraz napojów alkoholowych będących mieszaniną piwa i napojów
bezalkoholowych
§ 22. 1.Podmiot wytwarzający piwo jest obowiązany przesłać właściwemu naczelnikowi
urzędu celnego, co najmniej na 3 dni przed rozpoczęciem procesów produkcyjnych lub w
innym terminie uzgodnionym z właściwym naczelnikiem urzędu celnego, wykaz terminów
warek piwa na następny okres.
2. Zmiany w ustalonym wykazie, o którym mowa w ust. 1, należy odnotować w odpisie
tego wykazu oraz niezwłocznie zgłosić właściwemu naczelnikowi urzędu celnego.
§ 23.
Podmiot jest obowiązany do odnotowywania czynności produkcyjnych
dotyczących sporządzenia warki piwa oraz rozlewu i obrotu piwem w:
1) dokumencie przebiegu gotowania warki, sporządzonym według wzoru stanowiącego
załącznik nr 12 do rozporządzenia;
2) księdze kontroli przychodu i rozchodu piwa, prowadzonej według wzoru stanowiącego
załącznik nr 13 do rozporządzenia.
§ 24. 1. Podmiot wytwarzający napoje alkoholowe będące mieszaniną piwa i napojów
bezalkoholowych, w których rzeczywista zawartość alkoholu przekracza 0,5 % objętości, jest
obowiązany przesłać właściwemu naczelnikowi urzędu celnego co najmniej na 3 dni przed
rozpoczęciem procesów produkcyjnych, zgłoszenie procesów technologicznych lub wykaz
terminów procesów produkcyjnych.
2. Zmiany w zgłoszeniu lub wykazie, o których mowa w ust. 1, podmiot odnotowuje w
zgłoszeniu lub odpisie wykazu i niezwłocznie zgłasza właściwemu naczelnikowi urzędu
celnego.
3. Zgłoszenie lub wykaz, o których mowa w ust. 1, powinny zawierać następujące dane:

9
1) określenie rodzaju napojów alkoholowych będących mieszaniną piwa i napojów
bezalkoholowych, które mają być produkowane;
2) datę i godzinę rozpoczęcia procesu wytwarzania oraz przekazania tych napojów do
magazynu;
3) ilość i rodzaj surowców użytych do produkcji napojów;
4) przewidywaną ilość napojów oraz sposób ustalenia ich ilości.
4. Czynności produkcyjne w zakresie procesu wytwarzania napojów, a także
przekazywania ich do magazynu odnotowuje się w prowadzonej przez podmiot dokumentacji
produkcyjnej i magazynowej.
§ 25. Podmiot zgłasza właściwemu naczelnikowi urzędu celnego przyjęcie piwa lub
napojów alkoholowych będących mieszaniną piwa i napojów bezalkoholowych, zwróconych
w wyniku reklamacji - w terminie 3 dni od ich przyjęcia.
Rozdział 4
Kontrola wyrobów winiarskich
§ 26. 1. Podmiot wytwarzający wyroby winiarskie jest obowiązany przesłać właściwemu
naczelnikowi urzędu celnego, co najmniej na 3 dni przed rozpoczęciem procesów
produkcyjnych lub w innym terminie uzgodnionym z właściwym naczelnikiem urzędu
celnego, zgłoszenie procesów technologicznych lub wykaz terminów procesów
produkcyjnych.
2. Zmiany w zgłoszeniu lub wykazie, o których mowa w ust. 1, podmiot odnotowuje w
zgłoszeniu lub odpisie wykazu i niezwłocznie zgłasza właściwemu naczelnikowi urzędu
celnego.
3. Zgłoszenie lub wykaz, o których mowa w ust. 1, powinny zawierać następujące dane:
1) określenie wyrobu winiarskiego, który ma być produkowany;
2) datę i godzinę rozpoczęcia procesu wytwarzania, w tym nastawu, kupażu, przekazania
wyrobu winiarskiego z magazynu do przerobu;
3) ilość i rodzaj surowców oraz dodatków użytych do produkcji;
4) numery i pojemność naczyń, w których będzie przeprowadzona fermentacja;
5) datę i godzinę rozpoczęcia obciągu wyrobu po ukończeniu fermentacji;
6) ilość i rodzaj wyrobu podlegającego dosładzaniu, doprawianiu, alkoholizowaniu oraz
kupażowaniu, a także datę tych czynności;
7) przewidywaną ilość wyrobu winiarskiego.
§ 27. Czynności produkcyjne w zakresie nastawu oraz kupażu wyrobów winiarskich, ich
dosładzania, doprawiania i alkoholizowania, a także rozlewu tych wyrobów podmiot
odnotowuje w następujących dokumentach:
1) metryczce nastawu, sporządzonej według wzoru stanowiącego załącznik nr 14 do
rozporządzenia;

10
2) karcie kupażu lub wytwarzania wyrobu winiarskiego albo napoju alkoholowego,
sporządzonej według wzoru stanowiącego załącznik nr 15 do rozporządzenia;
3) księdze kontroli rozlewu wyrobów winiarskich, prowadzonej według wzoru
stanowiącego załącznik nr 16 do rozporządzenia.
§ 28. Podmiot zgłasza właściwemu naczelnikowi urzędu celnego przyjęcie wyrobów
winiarskich zwróconych w wyniku reklamacji - w terminie 3 dni od ich przyjęcia.
§ 29. Przepisy § 26-28 stosuje się odpowiednio do innych napojów alkoholowych
niezaliczonych do napojów spirytusowych i piwa.
Rozdział 5
Kontrola wyrobów tytoniowych
§ 30. Podmiot wytwarzający wyroby akcyzowe określone w poz. 27 tabeli stanowiącej
załącznik nr 2 do ustawy, zwane dalej „wyrobami tytoniowymi”, jest obowiązany, co
najmniej na 3 dni przed rozpoczęciem procesów produkcyjnych lub w innym terminie
uzgodnionym z właściwym naczelnikiem urzędu celnego, przesłać właściwemu naczelnikowi
urzędu celnego, wykaz terminów procesów produkcyjnych.
2. Zmiany w wykazie, o którym mowa w ust. 1, podmiot odnotowuje w odpisie tego
wykazu i niezwłocznie zgłasza właściwemu naczelnikowi urzędu celnego.
3. Wykaz, o którym mowa w ust. 1, powinien zawierać następujące dane:
1) określenie rodzaju wyrobu tytoniowego, który ma być produkowany;
2) datę i godzinę rozpoczęcia procesu wytwarzania oraz przekazania wyrobów tytoniowych
do magazynu;
3) przewidywaną ilość wyrobów tytoniowych, które zostaną wyprodukowane.
§ 31. Podmiot sporządza raport dzienny zawierający ilości i rodzaje wyprodukowanych i
przekazanych do magazynu wyrobów tytoniowych.
Rozdział 6
Kontrola wyrobów energetycznych
§ 32. 1. Podmiot wytwarzający wyroby energetyczne określone w poz. 19 - 23 tabeli
stanowiącej załącznik nr 2 do ustawy oraz w § 3 ust. 1 pkt 3 jest obowiązany przesłać
właściwemu naczelnikowi urzędu celnego, co najmniej na 3 dni przed rozpoczęciem
procesów produkcyjnych lub w innym terminie uzgodnionym z właściwym naczelnikiem
urzędu celnego, zgłoszenie procesów technologicznych lub wykaz terminów procesów
produkcyjnych.

11
2. Zmiany w zgłoszeniu lub wykazie, o których mowa w ust. 1, podmiot odnotowuje w
zgłoszeniu lub odpisie wykazu i niezwłocznie zgłasza właściwemu naczelnikowi urzędu
celnego.
3. Zgłoszenie lub wykaz, o których mowa w ust. 1, powinny zawierać następujące dane:
1) określenie rodzaju wyrobów energetycznych, które mają być produkowane;
2) datę i godzinę rozpoczęcia procesu wytwarzania oraz przekazania wyrobów
energetycznych do magazynu;
3) rodzaj i ilość wszystkich surowców użytych do produkcji wyrobów energetycznych;
4) przewidywaną ilość wyprodukowanych wyrobów energetycznych oraz sposób ustalenia
ich ilości.
4. Czynności produkcyjne w zakresie procesu wytwarzania wyrobów energetycznych, a
także przekazywania ich do magazynu, odnotowuje się w prowadzonej przez podmiot
dokumentacji produkcyjnej i magazynowej.
§ 33. Podmiot dokonujący zużycia wyrobów energetycznych, o których mowa w § 32
ust. 1, jest obowiązany przesłać właściwemu naczelnikowi urzędu celnego, co najmniej na 3
dni przed zamierzonym przerobem lub zużyciem tych wyrobów lub w innym terminie
uzgodnionym z właściwym naczelnikiem urzędu celnego, pisemne zgłoszenie, podając, jaki
rodzaj wyrobów energetycznych, w jakiej ilości, do jakich celów i według jakich norm ma
być przerabiany lub zużywany.
Rozdział 7
Kontrola biokomponentów
§ 34. 1. Podmiot wytwarzający biokomponenty określone w poz. 1 – 9 i 24 – 26 tabeli
stanowiącej załącznik nr 2 do ustawy oraz podmiot dokonujący ich zużycia, w związku z § 8
ust. 2, może być objęty stałą kontrolą.
2. Podmiot wytwarzający biokomponenty, o których mowa w ust. 1, jest obowiązany
przesłać właściwemu naczelnikowi urzędu celnego co najmniej na 3 dni przed zamierzonym
rozpoczęciem procesu wytwarzania, a w przypadku sprawowania stałej kontroli – komórkę tej
kontroli na dzień przed jego rozpoczęciem lub w innym terminie uzgodnionym z właściwym
naczelnikiem urzędu celnego, zgłoszenie procesu wytwarzania.
3. Zmiany w zgłoszeniu, o którym mowa w ust. 2, podmiot odnotowuje w zgłoszeniu lub
odpisie zgłoszenia i niezwłocznie zgłasza właściwemu naczelnikowi urzędu celnego lub
komórce stałego nadzoru.
4. Zgłoszenie, o którym mowa w ust. 2, powinno zawierać następujące dane:
1) określenie rodzaju biokomponentu, który ma być produkowany;
2) datę i godzinę rozpoczęcia procesu wytwarzania biokomponentu oraz jego przekazania
do magazynu;
3) ilość i rodzaj surowców, które mają być użyte do produkcji biokomponentu;
4) przewidywaną ilość wyprodukowanego biokomponentu oraz sposób ustalenia jego ilości.

12
strony : 1 ... 10 ... 21 . [ 22 ] . 23 ... 30 ... 63

Dokumenty związane z tym projektem:



Eksperci egospodarka.pl

1 1 1

Akty prawne

Rok NR Pozycja

Najnowsze akty prawne

Dziennik Ustaw z 2017 r. pozycja:
1900, 1899, 1898, 1897, 1896, 1895, 1894, 1893, 1892

Monitor Polski z 2017 r. pozycja:
938, 937, 936, 935, 934, 933, 932, 931, 930

Wzory dokumentów

Bezpłatne wzory dokumentów i formularzy.
Wyszukaj i pobierz za darmo: