eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plPrawoAkty prawneProjekty ustawRządowy projekt ustawy o podatku akcyzowym

Rządowy projekt ustawy o podatku akcyzowym

- wprowadzenie nowej ustawy o podatku akcyzowym określającej opodatkowanie podatkiem akcyzowym wyrobów akcyzowych oraz samochodów osobowych, organizację obrotu wyrobami akcyzowymi, a także oznaczanie znakami akcyzy;- wejście w życie niniejszej ustawy spowoduje utratę mocy poprzedniej ustawy o podatku akcyzowym z dnia 23 stycznia 2004 r.;

projekt mający na celu wykonanie prawa Unii Europejskiej

  • Kadencja sejmu: 6
  • Nr druku: 1083
  • Data wpłynięcia: 2008-10-06
  • Uchwalenie: Projekt uchwalony
  • tytuł: o podatku akcyzowym
  • data uchwalenia: 2008-12-06
  • adres publikacyjny: Dz.U. 2009 Nr 3, poz. 11

1083-001

2. Rozliczenia ubytków w magazynie alkoholu etylowego dokonuje się, porównując
rzeczywisty ubytek wszystkich magazynowanych rodzajów alkoholu etylowego
nieskażonego z sumą ubytków, wyliczoną na podstawie norm ustalonych w ust. 1.
3. Przy magazynowaniu alkoholu etylowego skażonego stosuje się normy ubytków w
wysokości ustalonej w ust. 1, liczone w stosunku do masy tego alkoholu etylowego,
oddzielnie dla każdego alkoholu etylowego skażonego określonym skażalnikiem.
4. Przepisów ust. 1 i 2 nie stosuje się do gorzelni rolniczych, w których magazynowanie
alkoholu etylowego odbywa się w systemie magazynu zamkniętego.
V.1. Przy magazynowaniu półproduktów zawierających alkohol etylowy (nalewów, soków
owocowych konserwowanych alkoholem etylowym, alkoholu etylowego owocowego lub
zestawów napojów spirytusowych, o których mowa w części II ust. 1 pkt 2-11) normy
ubytków, liczone procentowo od sumy dziennych pozostałości alkoholu etylowego
zawartego w półproduktach wynoszą:
1) dla
półproduktów o mocy do 25% vol przechowywanych w naczyniach drewnianych
- 0,005%, a w naczyniach metalowych lub innych - 0,0025%;
2) dla półproduktów o mocy powyżej 25% vol przechowywanych w naczyniach
drewnianych i kamionkowych o pojemności do 600 litrów - 0,0115%, a w naczyniach
drewnianych i kamionkowych o pojemności ponad 600 litrów - 0,01%;
3) dla półproduktów o mocy powyżej 25% vol przechowywanych w naczyniach
metalowych - 0,0018%.
2. Przy
leżakowaniu alkoholu etylowego owocowego, winnego, zbożowego lub specjalnego,
normy ubytków alkoholu etylowego, liczone procentowo od sumy dziennych pozostałości
wynoszą:
1) w naczyniach drewnianych o pojemności do 600 litrów
0,0115%;
2) w naczyniach o pojemności ponad 600 litrów:
a) drewnianych
0,01%,
b) metalowych
0,0018%;
3) przy
leżakowaniu whisky
0,03%.
3. Podstawą obliczenia sumy dziennych pozostałości alkoholu etylowego zawartego w
półproduktach, o których mowa w ust. 1 i 2, są ich dzienne stany wykazywane w
ewidencji magazynowej.
4. Przy wydawaniu z naczyń produkcyjnych półproduktów, o których mowa w ust. 1 i 2,
stosuje się normy ubytków naturalnych, liczone w stosunku do wydanej ilości tych
półproduktów w wysokości:
1) dla nalewów na owoce świeże 10,0%;
2) dla nalewów na owoce suszone
9,0%;
3) dla soków owocowych konserwowanych alkoholem etylowym (morsów)
o mocy do 25% vol
4,0%;
4) dla soków owocowych konserwowanych alkoholem etylowym (morsów)
o mocy od 25% do 70% vol
4,5%;

7
5) dla alkoholu etylowego owocowego i destylatów
3,0%.
5. W magazynach półproduktów napojów spirytusowych, o których mowa w części II ust. 1
pkt 2-11, ogólny ubytek magazynowy alkoholu etylowego zawartego we wszelkiego
rodzaju półproduktach porównuje się z sumą dopuszczalnych ubytków alkoholu
etylowego zawartego w tych półproduktach. Wyniki obrachunków przeprowadzonych w
magazynach półproduktów nie mogą być kompensowane wynikami obrachunków
przeprowadzonych w magazynach alkoholu etylowego lub w działach produkcyjnych, z
wyjątkiem przypadku magazynowania (przechowywania) półproduktów w
pomieszczeniach działów produkcyjnych napojów spirytusowych.
VI. Ubytki alkoholu etylowego powstałe przy oddzielaniu osadów z półproduktów
(opróżnienie naczyń) oraz w wyniku obróbki nowych naczyń drewnianych (ługowanie), a
także przy płukaniu naczyń służących do transportu, jeżeli zostały ustalone w obecności
pracownika szczególnego nadzoru podatkowego, uznaje się za dozwolone i rozlicza
oddzielnie.
VII.
Przy magazynowaniu napojów spirytusowych i spirytusu butelkowanego normy ubytków
naturalnych alkoholu etylowego z powodu stłuczki, liczone procentowo od objętości
alkoholu etylowego 100% vol zawartego w wyrobach gotowych wydanych z magazynu,
ustala się w wysokości nie wyższej niż 0,07%. Rozliczenia ubytków alkoholu etylowego z
powodu stłuczki dokonuje się za okresy kwartalne.
VIII. Ubytki alkoholu etylowego, których normy ustalono w częściach I-V, rozlicza się
narastająco za okresy roczne.
IX.1. Przy przewozie alkoholu etylowego, napojów spirytusowych lub ich półproduktów
naturalny ubytek liczony w stosunku do wysłanej objętości alkoholu etylowego 100% vol
nie może przekroczyć:
1) w cysternach samochodowych 0,10%;
2) w cysternach kolejowych 0,01% za każdy dzień przewozu;
3) w innych naczyniach służących do transportu 0,04% za każdy dzień przewozu,
przy czym dzień wysłania i dzień przyjęcia przesyłki liczy się jako jeden dzień przewozu.
2. W przypadku przelewu wyrobów, o których mowa w ust. 1, do innych naczyń podczas
przewozu, naturalny ubytek nie może przekroczyć 0,15% ilości przelanej, przy czym
pierwszy i ostatni dzień przewozu tych wyrobów w tych samych naczyniach służących do
transportu, liczy się jako jeden dzień.
3. Normy dozwolonych ubytków ustalone w ust. 1 powiększa się o:
1) 0,09 pkt - gdy pomiar był dokonany w zbiorniku dostawcy;
2) 0,25 pkt - gdy pomiar był dokonany w zbiorniku odbiorcy, a wyrób dostarczono w
cysternie;
3) 0,35 pkt - gdy pomiar był dokonany w zbiorniku odbiorcy, a wyrób dostarczono w
innych niż cysterna naczyniach służących do transportu.
4. Naturalny ubytek powstający w czasie przewozu napojów spirytusowych i spirytusu w
butelkach, liczony procentowo od objętości alkoholu etylowego 100% vol, nie może
przekroczyć 0,04% ilości wyrobów pobranych do przewozu, ustalonej na podstawie
dokumentu przewozu.

8
Załącznik nr 2
MAKSYMALNE NORMY DOPUSZCZALNYCH UBYTKÓW PIWA
I. 1. Maksymalne normy dopuszczalnych ubytków powstających w czasie produkcji piwa
wynoszą:

Piwo o zawartości ekstraktu w brzeczce
Dopuszczalne ubytki ogółem % brzeczki
podstawowej (stopnie Plato)
gorącej


do 15,0
20
powyżej 15,0
22

2. Normy dopuszczalnych ubytków, o których mowa w ust. 1, dzieli się na poszczególne
fazy produkcyjne, właściwe dla browaru: warzelnia, fermentacja i leżakownia lub
tankofermentory oraz rozlew, odrębnie dla każdego rodzaju piwa, z określeniem
wskaźników procentowych rozlewu piwa do różnych naczyń służących do transportu.
3. W przypadku schładzania brzeczki gorącej za pomocą tacy, normy ubytków ustalone w
ust. 1, podwyższa się o 3 pkt.
4. W przypadku pasteryzacji piwa w butelkach w browarze o rocznej produkcji do 20 tys. hl
piwa, normy ubytków ustalone w ust. 1 podwyższa się o 3 pkt.
5. Jeżeli w trakcie obrachunku miesięcznego zostanie stwierdzone, iż faktyczne wskaźniki
procentowe rozlewu do butelek i beczek (lub innych pojemników) różnią się od
przyjętych przy ustaleniu norm dopuszczalnych ubytków ogółem więcej niż o 5 pkt,
podatnik dokonuje, za okres objęty obrachunkiem, korekty miesięcznych obrotów w
ewidencji piwa gotowego, uwzględniając normy ubytków ustalonych przez właściwego
naczelnika urzędu celnego przy rozlewie do różnych rodzajów naczyń.
6. W przypadku sprzedaży brzeczki gorącej lub piwa będącego w toku produkcji ustalenie
normy dopuszczalnego ubytku następuje przez odniesienie ubytków (zaników) fazowych
do odpowiednich etapów produkcji, przebytych u sprzedającego.
7. Do ubytków powstających w czasie produkcji piwa zalicza się również ubytki powstałe w
laboratoriach zakładowych, związane z kontrolą produkcji i oceną wyrobów gotowych.
II. 1. Dopuszczalne ubytki powstające przy magazynowaniu piwa w butelkach lub puszkach
ustala się w wysokości nie większej niż 0,02% ilości wydanej z magazynu. Rozliczenia
ubytków z powodu strat magazynowych dokonuje się za okresy kwartalne.
2. Dopuszczalne ubytki powstające w czasie przewozu piwa w butelkach lub puszkach
ustala się w wysokości nie większej niż 0,04% ilości piwa pobranego do przewozu,
ustalonej na podstawie dokumentu przewozu. Ubytki te są rozliczane odrębnie dla każdej
przesyłki piwa.



9
III.
1. Maksymalne normy dopuszczalnych ubytków powstające podczas przewozu piwa
cysternami wynoszą:



Czynności
Jednostka
Ubytki
Podstawa odniesienia
powodujące
miary
w %

powstanie ubytku



1) załadunek
dm3
0,30
ilość nadana




2) wyładunek
dm3
0,30
ilość ustalona w legalizowanym



naczyniu



służącym do transportu
3) wyładunek
dm3
0,50




ilość przyjęta w zbiorniku odbiorcy
4) przewóz
dm3
0,20




ilość nadana


1) norma ubytku naturalnego z tytułu załadunku (poz. 1 tabeli) przysługuje nadawcy;
2) normę ubytku naturalnego z tytułu wyładunku (poz. 3 tabeli) stosuje się wówczas,
gdy podczas przyjęcia przesyłki piwa nie można ustalić jego ilości w naczyniu
służącym do transportu; ubytek dopuszczalny obliczony na podstawie tej normy
należy porównać z różnicą między ilością piwa określoną w dokumencie przewozu a
ilością tego piwa, określoną w dokumencie przyjęcia;
3) normy ubytków ustalone w tabeli stosuje się niezależnie od pory roku, odległości i
czasu przewozu.
2. W razie konieczności przelania piwa podczas przewozu dopuszczalny ubytek nie może
przekroczyć 0,3% ilości przelanej.

10
Załącznik nr 3
MAKSYMALNE NORMY DOPUSZCZALNYCH UBYTKÓW
WYROBÓW WINIARSKICH

I. 1.
Maksymalne normy dopuszczalnych ubytków powstających w czasie produkcji wyrobów
winiarskich wynoszą (w procentach):


Wina
gronowe,
Napoje fermentowane
wermuty
gronowe
i inne wina ze
miody pitne

Faza
świeżych
winogron
produkcji przyprawionych
pozostałe
roślinami lub
trójniak,
dwójniak półtorak
substancjami
czwórniak
aromatycznymi
I
3,0
3,5
5,0
5,5
3,0
II
4,0
4,0
5,5
5,5
3,5



2. I faza obejmuje cykl produkcyjny od sporządzenia nastawu do zakończenia procesu
fermentacji i przekazania wyrobu winiarskiego na leżakownię.
II faza obejmuje cykl produkcyjny od chwili przyjęcia wyrobu winiarskiego do
leżakowni i zakończenia wszystkich czynności produkcyjnych oraz napełnienia
opakowań jednostkowych.
3. Wysokość ubytków należy obliczać w procentach:
1) w I fazie od ilości nastawów obciągniętych i przekazanych do II fazy w okresie
obrachunkowym, bez względu na to, w jakim okresie nastawy zostały
sporządzone, z tym że objętość wyrobu winiarskiego w okresie fermentacji
burzliwej może być większa od objętości ustalonej w nastawie maksymalnie o 3%;
2) w II fazie od ilości otrzymanego wyrobu winiarskiego po zakończeniu fermentacji
głównej, przyjętego do leżakowni oraz od zwiększających objętość dodatków;
3) w przypadku stosowania dodatkowych procesów lub operacji technologicznych
wymienionych w części II - od ilości wyrobu winiarskiego wziętego do dalszego
przerobu.

11
strony : 1 ... 20 ... 30 ... 35 . [ 36 ] . 37 ... 50

Dokumenty związane z tym projektem:



Eksperci egospodarka.pl

1 1 1

Akty prawne

Rok NR Pozycja

Najnowsze akty prawne

Dziennik Ustaw z 2017 r. pozycja:
1900, 1899, 1898, 1897, 1896, 1895, 1894, 1893, 1892

Monitor Polski z 2017 r. pozycja:
938, 937, 936, 935, 934, 933, 932, 931, 930

Wzory dokumentów

Bezpłatne wzory dokumentów i formularzy.
Wyszukaj i pobierz za darmo: