eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plPrawoGrupypl.soc.prawo › Polskie rolnictwo w perspektywie akcesji do UE
Ilość wypowiedzi w tym wątku: 2

  • 1. Data: 2004-01-15 01:32:53
    Temat: Polskie rolnictwo w perspektywie akcesji do UE
    Od: "Kleryk" <k...@g...pl>

    SEKTOR PRZETWÓRSTWA MIĘSNEGO W PERSPEKTYWIE AKCESJI RZECZPOSPOLITEJ POLSKIEJ
    DO UNII EUROPEJSKIEJ





    W Polsce działa legalnie 3548 zakładów przetwórstwa mięsnego. Co najmniej
    połowa z nich będzie musiał zniknąć po 01.05.2004 z powodu niedostosowanie
    się do nowych przepisów.

    Ministerstwo Rolnictwa wprowadziło podział początkowo na 3 a następnie na 4
    kategorie:

    "A" - spełniające wymogi Unii Europejskiej i mające możliwość eksportu
    swoich produktów do krajów 25.

    "B1" - muszą dostosować się do tych wymogów do dnia akcesji.

    "B2" - otrzymały zgodę na okresy przejściowe, nawet do 2007 roku. Zakłady te
    muszą wprowadzić zmiany zgodnie ze szczegółowo określonym harmonogramem
    precyzującym co i do kiedy trzeba zrobić, aby zdobyć unijny certyfikat.

    "C" - zakłady te nie mogą funkcjonować na unijnym rynku, jednak po
    spełnieniu minimalnych wymagań określonych w rozporządzeniu ministra
    rolnictwa, będą mogły prowadzić sprzedaż swoich wyrobów na rynku polskim.

    Aby zakwalifikować się do kategorii B1 należy spełniać następujące
    wymagania:

    -dostosowanie zakładu na dzień 30.06.2003 musiało wynosić 50%,

    -zakład musi posiadać strukturę przemysłową,

    -zakład usunął braki strukturalne wpływające na stan sanitarno techniczny,

    -zaopiniowanie harmonogramu poprzedzone wizytą Powiatowego Lekarza
    Weterynarii i sprawdzone przez Wojewódzkiego Lekarza Weterynarii,

    -okres do ukończenia dostosowania nie może być dłuższy niż 6 do 12 miesięcy

    Ministerstwo Rolnictwa poinformowało ostatnio, że 153 zakłady przetwórstwa
    mięsnego mają prawo do eksportu na rynki europejskie, a 293 są na liście
    zakładów, którym przyznano okresy przejściowe i które po 1 maja również
    mogłyby wprowadzić dostosowanie do wymogów Unii Europejskiej. Około 1000 w
    ogóle nie podjęło starań w celu spełnienia nowych wymogów. Wynika z tego,
    że tylko 12,6 % polskiego sektora przetwórstwa mięsnego ma szansę na
    zaistnienie na europejskim rynku.

    Na przykładzie województwa podkarpackiego widać jak głębokie zmiany zajdą po
    1. maja 2004; Działają tam 182 zakłady mięsne, w większości rzemieślnicze.
    Przetwarzających mięso wołowe, wieprzowe i drobiowe na skalę przemysłową
    jest 61. Do maja tego roku (lub 2007) około 60 z nich nie zdąży dostosować
    produkcji do norm unijnych, w wyniku czego mogą przestać istnieć. Nie
    wszystkie jednak, mimo dotrzymania norm, będą eksportować wyroby na rynki
    unijne. Będą wykorzystywać je tylko duże firmy, typu przemysłowego,
    natomiast rzemieślnicze handlować będą przetworami w kraju, dla których
    wymagania są nieco bardziej liberalne.

    Procedura uzyskania certyfikatu nie jest ani długa, ani kosztowna, chociaż
    kosztowne jest przygotowanie zakładu, by odpowiadał unijnym normą. Rozbudowa
    i modernizacja infrastruktury w celu uzyskania certyfikatu eksportowego
    pochłonie około 7- 8 milionów. Warunki, jakie muszą zostać spełnione
    określone zostały przede wszystkim w Rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i
    Rozwoju Wsi z dnia 9 kwietnia 2003 r. "w sprawie szczegółowych warunków
    weterynaryjnych wymaganych przy rozbiorze, przetwórstwie, składowaniu i
    transporcie mięsa zwierząt łownych oraz wzorów świadectw zdrowia dla tego
    mięsa i jego przetworów.". Przytoczenie tylko części z nich ukazuje ogrom
    zmian, jakie muszą zostać dokonane. I tak:

    a.. Zakład przetwórstwa mięsa powinien być: - ogrodzony; - usytuowany na
    terenie wolnym od szkodliwych i uciążliwych zapachów, sadzy, dymów i innych
    zanieczyszczeń; - zabezpieczony przed dostępem owadów i gryzoni.
    . Nawierzchnia dróg wewnętrznych powinna być utwardzona, gładka i
    skanalizowana.

    . W zakładzie przetwórstwa mięsa zapewnia się: - rozdzielczy system
    kanalizacji sanitarnej i technologicznej.

    . Punkty czerpalne wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi
    zaopatruje się w zawory zapobiegające wstecznemu zassaniu.

    . Przewody doprowadzające wodę do celów przemysłowych: - powinny być
    oznaczone w sposób umożliwiający ich odróżnienie od przewodów
    doprowadzających wodę przeznaczoną do spożycia przez ludzi; - nie mogą
    przebiegać przez pomieszczenia produkcyjne lub pomieszczenia, w których
    znajduje się mięso.

    . Na terenie zakładu przetwórstwa mięsa powinna znajdować się myjnia
    środków transportu, umożliwiająca mycie w temperaturze poniżej 0°C, przy
    czym nie jest ona wymagana w przypadku chłodni składowych, w których
    znajduje się wyłącznie mięso opakowane.

    . W zakładzie przetwórstwa mięsa znajdują się następujące
    pomieszczenia: - do przechowywania tusz zwierząt łownych w pozycji wiszącej,
    wyposażone w urządzenia chłodnicze; - do skórowania albo skubania i
    wytrzewiania, z miejscem do badania tusz, jeżeli czynności skórowania albo
    skubania i wytrzewiania odbywają się w zakładzie przetwórstwa mięsa; - do
    przetrzymywania mięsa tymczasowo zajętego (może to być wydzielone miejsce),
    pozostające pod wyłączną kontrolą powiatowego lekarza weterynarii; -
    przedrozbiorowy magazyn chłodzony, w przypadku prowadzenia w zakładzie
    przetwórstwa mięsa rozbioru mięsa na elementy; - do rozbioru mięsa, w którym
    należy utrzymywać temperaturę nie wyższą niż 12°C; - do pakowania mięsa, w
    którym należy utrzymywać temperaturę nie wyższą niż 10°C, jeżeli czynności
    pakowania odbywają się w zakładzie przetwórstwa mięsa; - chłodnicze lub
    zamrażalnicze do składowania mięsa; - do przeprowadzania badania na
    włośnie; - do przechowywania mięsa i narządów wewnętrznych uznanych za
    niezdatne do spożycia, które powinno być zamykane i szczelne, przy czym,
    jeżeli nie jest ono opróżniane codziennie, temperatura wewnątrz
    pomieszczenia nie może przekraczać 12°C; - do przetrzymywania opakowań,
    jeżeli czynności pakowania odbywają się w zakładzie przetwórstwa mięsa; - do
    przetrzymywania środków myjących i dezynfekcyjnych, które powinno być
    zamykane; - do przechowywania oraz załadunku i wyładunku surowca; - do
    ekspedycji towaru; - szatnia przepustowa dla personelu, spełniająca
    wymagania określone w przepisach dotyczących bezpieczeństwa i higieny pracy,
    przy czym krany umywalek znajdujących się w szatni nie mogą być ręcznie
    uruchamiane; - myjnia sprzętu ruchomego podzielona na strefę o niskim i
    wysokim stopniu zagrożenia mikrobiologicznego.

    . Pomieszczenia produkcyjne w zakładzie przetwórstwa mięsa powinny
    być rozmieszczone w sposób wykluczający możliwość zanieczyszczenia mięsa i
    zapewniający utrzymanie w zakładzie podziału na strefy: - o niskim stopniu
    zagrożenia mikrobiologicznego - strefę czystą; - o wysokim stopniu
    zagrożenia mikrobiologicznego - strefę brudną.

    . W pomieszczeniach zakładu przetwórstwa mięsa, w których jest
    dokonywany rozbiór mięsa i jego obróbka lub magazynowanie, zapewnia się: -
    trwałe, nieprzepuszczalne posadzki, łatwe do mycia i dezynfekcji; - podłogi
    o konstrukcji umożliwiającej swobodny odpływ wody do kanalizacji, a w
    przypadku pomieszczeń do przechowywania i mrożenia mięsa - urządzenie do
    usuwania wody; warunki te nie są wymagane dla pomieszczeń do przetrzymywania
    opakowań oraz dla miejsc i korytarzy, przez które mięso jest
    transportowane; - ściany o gładkiej, jasnej, łatwej do mycia i dezynfekcji
    powierzchni, z nieprzepuszczalnych materiałów do wysokości co najmniej 2 m,
    a w pomieszczeniach zamrażalniczych, chłodniczych i magazynowych - co
    najmniej do wysokości zawieszenia lub składowania mięsa; styki między
    ścianami oraz ścian z posadzkami zaokrągla się, a promień zaokrąglenia
    powinien być nie mniejszy niż 6 cm, z wyjątkiem pomieszczeń chłodni,
    zamrażalni i tuneli zamrażalniczych; - urządzenia wentylacyjne i urządzenia
    wyciągowe do pary, zapobiegające osadzaniu się skroplin na suficie, ścianach
    lub urządzeniach, umożliwiające przepływ powietrza jedynie ze stref czystych
    do stref brudnych; - jasne sufity o powierzchni łatwo zmywalnej i
    nienasiąkliwej, skonstruowane w sposób uniemożliwiający gromadzenie się
    brudu lub pleśni; - umywalki do mycia i dezynfekcji rąk, zlokalizowane jak
    najbliżej stanowisk pracy, z doprowadzoną wodą przeznaczoną do spożycia
    przez ludzi, o temperaturze 35-40°C, zaopatrzone w środki do mycia rąk i ich
    higienicznego suszenia oraz środki dezynfekcyjne; krany nie mogą być ręcznie
    uruchamiane.

    . Drzwi prowadzące do pomieszczeń produkcyjnych powinny być wykonane
    z materiału nieulegającego korozji, gładkiego, nienasiąkliwego i odpornego
    na uszkodzenia albo obudowane takim materiałem.

    . W wejściach do pomieszczeń produkcyjnych montuje się myjki do
    butów, a w przypadku ręcznego mycia butów - przy myjkach instaluje się
    umywalki.

    . Osoby, których rodzaj pracy wymaga kontaktu z mięsem lub które
    pracują w pomieszczeniach, gdzie znajduje się mięso, powinny nosić czystą
    odzież roboczą w jasnym kolorze, w tym fartuch ochronny i nakrycie głowy
    całkowicie zasłaniające włosy, oraz obuwie robocze.

    . Odzież roboczą zmienia się codziennie albo po jej zabrudzeniu.



    Jak widać zmiany są rewolucyjne. W praktyce wrażenie jest jeszcze większe;
    Na potrzeby niniejszego opracowania miałem przyjemność zwiedzić Zakłady
    Mięsne "Krotoszyn" , które jako jedne z pierwszych uzyskały unijny
    certyfikat. Mówiąc krótko- poziom higieny, organizacji pracy i wrażenia
    estetyczne są dużo lepsze niż chociażby w publicznej służbie zdrowia.
    Poziomem technologicznym zakład przypomina sterylne laboratorium medyczne.

    Aby wszystkie wymogi mogły zostać spełnione potrzebny jest kapitał, którego
    naszym przedsiębiorcą brakuje. Jednakże firmy zajmujące się przetwórstwem
    artykułów rolnych i rybnych mogą składać w regionalnych oddziałach Agencji
    Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa wnioski o dofinansowanie
    inwestycji przez fundusz SAPARD. W ostatniej transzy przeznaczono dla nich
    220 mln złotych. Do czerwca 2003 ARiMR zarejestrowała 274 wnioski na 280 mln
    złotych. O wsparcie mogą ubiegać się firmy inwestujące w rozbudowę
    istniejącego zakładu lub chcące zakupić nowe maszyny i urządzenia. Na
    działalność związaną z przetwórstwem mleka. Mięsa i ryb można uzyskać od 125
    tyś. Zł do 6 mln dofinansowania.

    Z nadchodzącymi zmianami wiąże się wiele obaw, ale też nadziei. Polscy
    producenci i przetwórcy twierdzą, że po 1. maja najbardziej rentowne
    segmenty rynku zostaną zdominowane przez wielkie zachodnie koncerny, tak jak
    stało się to na rynku mleczarskim, gdzie 90% serów pleśniowych, 80% jogurtów
    i 60% serów topionych sprzedawanych w naszym kraju pochodzi z
    przedsiębiorstw należących do unijnych potentatów, takich jak holenderska
    Camping czy francuski Danone. My, jako konsumenci, powinniśmy być jednak
    zadowoleni, że mięsa i wędliny, które kupimy po wstąpieniu do Unii, zostaną
    wyprodukowane przy zachowaniu najwyższych standardów europejskich, a nie,
    jak do tej pory, często w przydomowych ubojniach, rodem z XIX wieku.



  • 2. Data: 2004-01-15 01:42:54
    Temat: Re: Polskie rolnictwo w perspektywie akcesji do UE
    Od: "xmarcel" <x...@b...gazeta.pl>


    Użytkownik "Kleryk" <k...@g...pl> napisał w wiadomości
    news:bu4qgo$rlm$1@inews.gazeta.pl...
    > SEKTOR PRZETWÓRSTWA MIĘSNEGO W PERSPEKTYWIE AKCESJI RZECZPOSPOLITEJ
    POLSKIEJ
    > DO UNII EUROPEJSKIEJ

    a jak brzmi Twoje pytanie?




strony : [ 1 ]


Szukaj w grupach

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1