Rządowy projekt ustawy o zmianie ustawy o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich, obrocie tymi wyrobami i organizacji rynku wina
Rządowy projekt ustawy o zmianie ustawy o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich, obrocie tymi wyrobami i organizacji rynku wina
projekt mający na celu wykonanie prawa Unii Europejskiej
- Kadencja sejmu: 7
- Nr druku: 1793
- Data wpłynięcia: 2013-10-02
- Uchwalenie: Projekt uchwalony
- tytuł: Ustawa o zmianie ustawy o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich, obrocie tymi wyrobami i organizacji rynku wina
- data uchwalenia: 2013-11-22
- adres publikacyjny: Dz.U. 2014 r. poz. 23
1793
Druk nr 1793
Warszawa, 2 października 2013 r.
SEJM
RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ
VII kadencja
Prezes Rady Ministrów
RM-10-71-13
Pani
Ewa Kopacz
Marszałek Sejmu
Rzeczypospolitej Polskiej
Szanowna Pani Marszałek
Na podstawie art. 118 ust. 1 Konstytucji Rzeczypospolitej Polskiej z dnia
2 kwietnia 1997 r. przedstawiam Sejmowi Rzeczypospolitej Polskiej projekt
ustawy
- o zmianie ustawy o wyrobie i rozlewie
wyrobów winiarskich, obrocie tymi
wyrobami i organizacji rynku wina
z projektem aktu wykonawczego.
Projekt ma na celu wykonanie prawa Unii Europejskiej.
W załączeniu przedstawiam także opinię dotyczącą zgodności
proponowanych regulacji z prawem Unii Europejskiej.
Ponadto uprzejmie informuję, że do prezentowania stanowiska Rządu
w tej sprawie w toku prac parlamentarnych został upoważniony Minister
Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Z poważaniem
(-) Donald Tusk
Projekt
U S T A W A
z dnia
o zmianie ustawy o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich, obrocie tymi wyrobami
i organizacji rynku wina
Art. 1. W ustawie z dnia 12 maja 2011 r. o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich,
obrocie tymi wyrobami i organizacji rynku wina (Dz. U. Nr 120, poz. 690 i Nr 171,
poz. 1016) wprowadza się następujące zmiany:
1) art. 19 otrzymuje brzmienie:
„Art. 19. 1. Przedsiębiorca, który wyrabia w danym roku kalendarzowym
z przeznaczeniem do wprowadzenia do obrotu:
1)
wino owocowe markowe albo cydr lub perry, uzyskane z własnych upraw drzew
lub krzewów owocowych, może wyrobić nie więcej niż:
a)
5 000 litrów – w przypadku wina owocowego markowego albo
b)
10 000 litrów – w przypadku cydru lub perry;
2)
miód pitny markowy, może wyrobić nie więcej niż z 500 litrów miodu uzyskanego
z własnej pasieki.
2. W ramach limitu wyrobu:
1)
wina owocowego markowego, o którym mowa w ust. 1 pkt 1 lit. a, dopuszcza się
wyrób cydru lub perry, przy czym wielkość limitu oblicza się, stosując proporcję
litr niewykorzystanego limitu dla wina owocowego markowego do 2 litrów cydru
lub perry;
2)
cydru i perry, o których mowa w ust. 1 pkt 1 lit. b, dopuszcza się wyrób wina
owocowego markowego, przy czym wielkość limitu oblicza się, stosując proporcję
litr niewykorzystanego limitu dla cydru lub perry do 0,5 litra wina owocowego
markowego.
3. Przedsiębiorca, o którym mowa w ust. 1:
1)
spełnia wymagania, o których mowa w art. 18 ust. 1 pkt 1;
2)
zabezpiecza i usuwa odpady powstające podczas wyrobu wyrobów winiarskich;
3)
wyznacza osobę odpowiedzialną za kontrolę jakości wyrobów winiarskich.
– 2 –
4. Przedsiębiorca, o którym mowa w ust. 1 pkt 1, może wyrabiać wino owocowe
markowe, cydr lub perry, jeżeli:
1)
posiada tytuł prawny do obiektów budowlanych, w których jest prowadzony wyrób
tych wyrobów;
2)
posiada tytuł prawny do co najmniej 1 hektara gruntu rolnego obsadzonego
drzewami lub krzewami owocowymi;
3)
spełnia warunki, o których mowa w art. 18 ust. 2 pkt 2 i 3.
5. Przedsiębiorca, o którym mowa w ust. 1 pkt 2, może wyrabiać miód pitny
markowy, jeżeli:
1)
posiada tytuł prawny do obiektów budowlanych, w których jest prowadzony wyrób
tego miodu;
2)
prowadzi pasiekę spełniającą wymagania określone dla produkcji miodu w ramach
działów specjalnych produkcji rolnej, o których mowa w art. 2 ust. 3 ustawy z dnia
26 lipca 1991 r. o podatku dochodowym od osób fizycznych (Dz. U. z 2012 r.
poz. 361, z późn. zm.
3)
spełnia warunki, o których mowa w art. 18 ust. 2 pkt 2 i 3.”;
2) w art. 20 w ust. 3:
a) wprowadzenie do wyliczenia otrzymuje brzmienie:
„W przypadku przedsiębiorcy zamierzającego wykonywać działalność
gospodarczą, o której mowa w art. 17 ust. 1, wniosek zawiera:”,
b) pkt 5 otrzymuje brzmienie:
„5) oświadczenie, że przedsiębiorca w dniu złożenia wniosku spełnia wymagania
określone w art. 18 ust. 1 pkt 4 i 5 oraz ust. 2.”;
3) w art. 22 dotychczasową treść oznacza się jako ust. 1 i dodaje się ust. 2 w brzmieniu:
„2. W razie wydania decyzji zakazującej wykonywania przez przedsiębiorcę
działalności gospodarczej w zakresie wyrobu lub rozlewu wyrobów winiarskich
w przypadkach określonych w ust. 1 pkt 2 stosuje się odpowiednio przepisy art. 68
pkt 2, art. 71 ust. 2 i 3 oraz art. 72 ust. 1 ustawy z dnia 2 lipca 2004 r. o swobodzie
działalności gospodarczej.”;
4) w art. 29:
a)
ust. 3 otrzymuje brzmienie:
1) Zmiany tekstu jednolitego wymienionej ustawy zostały ogłoszone w Dz. U. z 2012 r. poz. 362, 596, 769,
1278, 1342, 1448, 1529 i 1540 oraz z 2013 r. poz. 21 i 888.
– 3 –
„3. Wniosek o wpis do ewidencji składa się do Prezesa Agencji w postaci
papierowej albo elektronicznej, na formularzu opracowanym przez Agencję
i udostępnionym na stronie internetowej Agencji, w terminie do dnia 15 lipca roku
poprzedzającego rok gospodarczy, którego dotyczy składany wniosek.”,
b) w ust. 4 w pkt 3 lit. c otrzymuje brzmienie:
„c) numeru działki ewidencyjnej, z podaniem nazw odmian winorośli tam
uprawianych oraz całkowitej powierzchni tej uprawy;”;
5) w art. 30 w ust. 4:
a) wprowadzenie do wyliczenia otrzymuje brzmienie:
„Prezes Agencji przekazuje corocznie, w terminie do dnia 5 sierpnia, informacje,
o których mowa w art. 29 ust. 4:”,
b) pkt 2 otrzymuje brzmienie:
„2) pkt 1, 3 i 4 – Głównemu Inspektorowi Ochrony Roślin i Nasiennictwa.”;
6) w art. 35:
a) w ust. 1:
– pkt 1 otrzymuje brzmienie:
„1) ilości win białych lub czerwonych wprowadzonych do obrotu
w poprzednim roku gospodarczym – w terminie do dnia 31 sierpnia
każdego roku;”,
– pkt 4 otrzymuje brzmienie:
„4) szacowanej ilości winogron lub moszczu winogronowego, które zostaną
użyte w danym roku gospodarczym do wyrobu wina, w tym słodzenia,
o którym mowa w rozporządzeniu nr 606/2009 w załączniku ID, oraz
wzbogacania, o którym mowa w rozporządzeniu nr 1234/2007
w załączniku XVa – w terminie do dnia 30 października każdego roku;”,
b) w ust. 2 wprowadzenie do wyliczenia otrzymuje brzmienie:
„Przedsiębiorca wykonujący działalność gospodarczą, o której mowa w art. 17
ust. 1, składa Prezesowi Agencji deklaracje:”,
c) ust. 3 otrzymuje brzmienie:
„3. Przedsiębiorca wykonujący działalność gospodarczą, o której mowa
w art. 17 ust. 1, w zakresie wyrobu wyrobów winiarskich, o których mowa w art. 3
pkt 1 lit. a, g, h, k oraz l i art. 2 rozporządzenia nr 1601/1991, składa, w terminie do
dnia 31 sierpnia każdego roku, ministrowi właściwemu do spraw rynków rolnych
– 4 –
deklarację o ilości wyrobów winiarskich, o których mowa w rozporządzeniu
nr 1234/2007 w załączniku XIb, użytych do wyrobu wyrobów winiarskich,
o których mowa w art. 3 pkt 1 lit. a, g, h, k oraz l i art. 2 rozporządzenia
nr 1601/1991.”;
7) w art. 40 w ust. 1 pkt 1 otrzymuje brzmienie:
„1) dokumentów towarzyszących przewozowi wyrobów winiarskich, o których mowa
w art. 185c ust. 1 rozporządzenia nr 1234/2007, w rozporządzeniu nr 555/2008
w tytule III w rozdziale II oraz w rozporządzeniu nr 436/2009;”;
8) art. 43 otrzymuje brzmienie:
„Art. 43. 1. Dokument towarzyszący, o którym mowa w art. 24 ust. 1 lit. a (iii)
rozporządzenia nr 436/2009, zawiera nadany przez wysyłającego specjalny
administracyjny numer ewidencyjny MVV, którym jest numer dokumentu sprzedaży
przewożonego wyrobu.
2. Administracyjny numer ewidencyjny MVV, o którym mowa w ust. 1, jest
wpisywany w rejestrze przychodu i rozchodu wyrobów winiarskich, o którym mowa
w art. 36 ust. 1 rozporządzenia nr 436/2009.
3. W przypadku przemieszczania wyrobów winiarskich, o których mowa
w rozporządzeniu nr 1234/2007 w załączniku I w części XII, w obrębie terytorium
Rzeczypospolitej Polskiej, dokumentem towarzyszącym może być dokument sprzedaży
przewożonego wyrobu, jeżeli w rejestrze przychodu i rozchodu wyrobów winiarskich,
o którym mowa w art. 36 ust. 1 rozporządzenia nr 436/2009, jest wpisywany numer
dokumentu sprzedaży przewożonego wyrobu.”;
9) w art. 44:
a) w ust. 4 w pkt 3 lit. c otrzymuje brzmienie:
„c) numeru i wielkości działek ewidencyjnych oraz wielkości powierzchni
w hektarach, z dokładnością do drugiego miejsca po przecinku, uprawy
winorośli, z której będą pozyskiwane winogrona do wyrobu wina
z określonego rocznika lub wina z określonej odmiany winorośli, w danym
roku gospodarczym.”,
b) ust. 6 otrzymuje brzmienie:
„6. Opłatę, o której mowa w ust. 5, wnosi się na rachunek bankowy
wojewódzkiego inspektoratu jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych
Dokumenty związane z tym projektem:
-
1793
› Pobierz plik