eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plPrawoAkty prawneProjekty ustaw › Rządowy projekt ustawy o zmianie ustawy o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich, obrocie tymi wyrobami i organizacji rynku wina

Rządowy projekt ustawy o zmianie ustawy o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich, obrocie tymi wyrobami i organizacji rynku wina

Rządowy projekt ustawy o zmianie ustawy o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich, obrocie tymi wyrobami i organizacji rynku wina

projekt mający na celu wykonanie prawa Unii Europejskiej

  • Kadencja sejmu: 7
  • Nr druku: 1793
  • Data wpłynięcia: 2013-10-02
  • Uchwalenie: Projekt uchwalony
  • tytuł: Ustawa o zmianie ustawy o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich, obrocie tymi wyrobami i organizacji rynku wina
  • data uchwalenia: 2013-11-22
  • adres publikacyjny: Dz.U. 2014 r. poz. 23

1793

 
Druk nr 1793 
 
 
Warszawa, 2 października 2013 r. 
SEJM  
 
RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ 
VII kadencja 
Prezes Rady Ministrów 
 
RM-10-71-13 
 
 
 
 
Pani  
 
Ewa Kopacz 
 
Marszałek Sejmu 
 
Rzeczypospolitej Polskiej 
 
 
 
 
Szanowna Pani Marszałek 
Na podstawie art. 118 ust. 1 Konstytucji Rzeczypospolitej Polskiej z dnia 
2 kwietnia 1997 r. przedstawiam Sejmowi Rzeczypospolitej Polskiej projekt 
ustawy 
 
 -  o zmianie ustawy o wyrobie i rozlewie 
wyrobów winiarskich, obrocie tymi 
wyrobami i organizacji rynku wina 

 
z projektem aktu wykonawczego. 
 
Projekt ma na celu wykonanie prawa Unii Europejskiej. 
W  załączeniu  przedstawiam  także  opinię  dotyczącą  zgodności 
proponowanych regulacji z prawem Unii Europejskiej. 
Ponadto  uprzejmie  informuję,  że  do  prezentowania  stanowiska  Rządu  
w  tej  sprawie  w  toku  prac  parlamentarnych  został  upoważniony  Minister 
Rolnictwa i Rozwoju Wsi. 
 
Z poważaniem 
 
(-) Donald Tusk 
Projekt  
 
U S T A W A  
z dnia 
o zmianie ustawy o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich, obrocie tymi wyrobami 
i organizacji rynku wina 
Art.  1.  W ustawie z dnia 12 maja 2011 r. o  wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich, 
obrocie tymi wyrobami i organizacji rynku wina (Dz. U. Nr 120, poz. 690 i  Nr 171, 
poz. 1016) wprowadza się następujące zmiany:  
1)   art. 19 otrzymuje brzmienie: 
„Art.  19.  1.  Przedsiębiorca,  który  wyrabia  w  danym  roku  kalendarzowym 
z przeznaczeniem do wprowadzenia do obrotu: 
1) 
wino owocowe markowe  albo  cydr  lub  perry,  uzyskane  z  własnych  upraw  drzew 
lub krzewów owocowych, może wyrobić nie więcej niż: 
a) 
5 000 litrów – w przypadku wina owocowego markowego albo 
b) 
10 000 litrów – w przypadku cydru lub perry; 
2) 
miód pitny markowy, może wyrobić nie więcej niż z 500 litrów miodu uzyskanego 
z własnej pasieki. 
2. W ramach limitu wyrobu: 
1) 
wina owocowego markowego, o którym mowa w ust. 1 pkt 1 lit. a, dopuszcza się 
wyrób cydru lub perry, przy czym wielkość limitu oblicza się, stosując proporcję 
litr niewykorzystanego limitu dla wina owocowego markowego do 2 litrów cydru 
lub perry; 
2) 
cydru  i  perry,  o  których  mowa  w  ust.  1  pkt  1  lit.  b,  dopuszcza  się  wyrób  wina 
owocowego markowego, przy czym wielkość limitu oblicza się, stosując proporcję 
litr niewykorzystanego limitu dla cydru lub perry do 0,5 litra wina owocowego 
markowego. 
3. Przedsiębiorca, o którym mowa w ust. 1: 
1) 
spełnia wymagania, o których mowa w art. 18 ust. 1 pkt 1; 
2) 
zabezpiecza i usuwa odpady powstające podczas wyrobu wyrobów winiarskich; 
3) 
wyznacza osobę odpowiedzialną za kontrolę jakości wyrobów winiarskich. 
– 2 – 
4.  Przedsiębiorca, o którym mowa  w ust. 1 pkt 1, może wyrabiać wino owocowe 
markowe, cydr lub perry, jeżeli: 
1) 
posiada tytuł prawny do obiektów budowlanych, w których jest prowadzony wyrób 
tych wyrobów; 
2) 
posiada  tytuł  prawny  do  co  najmniej  1  hektara  gruntu  rolnego  obsadzonego 
drzewami lub krzewami owocowymi; 
3) 
spełnia warunki, o których mowa w art. 18 ust. 2 pkt 2 i 3. 
5.  Przedsiębiorca,  o  którym  mowa  w  ust.  1  pkt  2,  może  wyrabiać  miód pitny 
markowy, jeżeli: 
1) 
posiada tytuł prawny do obiektów budowlanych, w których jest prowadzony wyrób 
tego miodu; 
2) 
prowadzi pasiekę spełniającą wymagania określone dla produkcji miodu w ramach 
działów specjalnych produkcji rolnej, o których mowa w art. 2 ust. 3 ustawy z dnia 
26 lipca 1991 r. o podatku dochodowym od osób fizycznych (Dz. U. z 2012 r. 
poz. 361, z późn. zm. 
3) 
spełnia warunki, o których mowa w art. 18 ust. 2 pkt 2 i 3.”; 
2)   w art. 20 w ust. 3: 
a)   wprowadzenie do wyliczenia otrzymuje brzmienie: 
„W  przypadku  przedsiębiorcy  zamierzającego  wykonywać  działalność 
gospodarczą, o której mowa w art. 17 ust. 1, wniosek zawiera:”, 
b)   pkt 5 otrzymuje brzmienie: 
„5) oświadczenie, że przedsiębiorca w dniu złożenia wniosku spełnia wymagania 
określone w art. 18 ust. 1 pkt 4 i 5 oraz ust. 2.”; 
3)   w art. 22 dotychczasową treść oznacza się jako ust. 1 i dodaje się ust. 2 w brzmieniu: 
„2.  W  razie  wydania  decyzji  zakazującej  wykonywania  przez  przedsiębiorcę 
działalności  gospodarczej  w  zakresie  wyrobu  lub rozlewu wyrobów winiarskich 
w przypadkach  określonych  w ust. 1 pkt 2  stosuje  się  odpowiednio  przepisy  art.  68 
pkt 2, art. 71 ust. 2 i 3 oraz art. 72 ust. 1 ustawy z dnia 2 lipca 2004 r. o swobodzie 
działalności gospodarczej.”;  
4)   w art. 29: 
a) 
ust. 3 otrzymuje brzmienie:  
                                                      
1)  Zmiany tekstu jednolitego  wymienionej ustawy  zostały ogłoszone  w  Dz. U. z 2012 r. poz. 362, 596, 769, 
1278, 1342, 1448, 1529 i 1540 oraz z 2013 r. poz. 21 i 888.  
– 3 – 
„3.  Wniosek  o  wpis  do  ewidencji  składa  się  do  Prezesa  Agencji  w  postaci 
papierowej  albo  elektronicznej,  na  formularzu  opracowanym  przez  Agencję 
i udostępnionym na stronie internetowej Agencji, w terminie do dnia 15 lipca roku 
poprzedzającego rok gospodarczy, którego dotyczy składany wniosek.”, 
b)   w ust. 4 w pkt 3 lit. c otrzymuje brzmienie: 
„c)  numeru  działki  ewidencyjnej,  z  podaniem  nazw  odmian  winorośli  tam 
uprawianych oraz całkowitej powierzchni tej uprawy;”; 
5)   w art. 30 w ust. 4: 
a)   wprowadzenie do wyliczenia otrzymuje brzmienie: 
„Prezes Agencji przekazuje corocznie, w terminie do dnia 5 sierpnia, informacje, 
o których mowa w art. 29 ust. 4:”, 
b)   pkt 2 otrzymuje brzmienie: 
„2)   pkt 1, 3 i 4 – Głównemu Inspektorowi Ochrony Roślin i Nasiennictwa.”; 
6)   w art. 35: 
a)   w ust. 1: 
–   pkt 1 otrzymuje brzmienie: 
„1)  ilości  win  białych  lub  czerwonych  wprowadzonych  do  obrotu 
w poprzednim roku gospodarczym –  w terminie do dnia 31 sierpnia 
każdego roku;”, 
–   pkt 4 otrzymuje brzmienie: 
„4)   szacowanej  ilości  winogron  lub  moszczu  winogronowego,  które  zostaną 
użyte  w  danym roku gospodarczym do wyrobu wina, w  tym  słodzenia, 
o którym  mowa  w  rozporządzeniu  nr  606/2009  w  załączniku  ID,  oraz 
wzbogacania, o którym mowa  w  rozporządzeniu  nr  1234/2007 
w załączniku XVa – w terminie do dnia 30 października każdego roku;”, 
b)   w ust. 2 wprowadzenie do wyliczenia otrzymuje brzmienie: 
„Przedsiębiorca  wykonujący  działalność  gospodarczą,  o  której  mowa  w  art.  17 
ust. 1, składa Prezesowi Agencji deklaracje:”, 
c)   ust. 3 otrzymuje brzmienie: 
„3.  Przedsiębiorca  wykonujący  działalność  gospodarczą,  o  której  mowa 
w art. 17 ust. 1, w zakresie wyrobu wyrobów winiarskich, o których mowa w art. 3 
pkt 1 lit. a, g, h, k oraz l i art. 2 rozporządzenia nr 1601/1991, składa, w terminie do 
dnia 31 sierpnia każdego roku, ministrowi właściwemu do spraw rynków rolnych 
– 4 – 
deklarację  o  ilości  wyrobów  winiarskich,  o  których  mowa  w  rozporządzeniu 
nr 1234/2007 w  załączniku  XIb,  użytych  do  wyrobu  wyrobów  winiarskich, 
o których  mowa  w  art.  3  pkt  1  lit.  a,  g,  h,  k  oraz  l  i  art.  2  rozporządzenia 
nr 1601/1991.”; 
7)   w art. 40 w ust. 1 pkt 1 otrzymuje brzmienie:  
„1)  dokumentów towarzyszących przewozowi wyrobów winiarskich, o których mowa 
w art. 185c ust. 1 rozporządzenia  nr  1234/2007,  w  rozporządzeniu  nr  555/2008 
w tytule III w rozdziale II oraz w rozporządzeniu nr 436/2009;”; 
8)   art. 43 otrzymuje brzmienie: 
„Art.  43.  1.  Dokument  towarzyszący,  o  którym  mowa  w  art.  24  ust.  1  lit.  a  (iii) 
rozporządzenia  nr  436/2009,  zawiera  nadany  przez  wysyłającego  specjalny 
administracyjny  numer  ewidencyjny  MVV,  którym  jest  numer  dokumentu  sprzedaży 
przewożonego wyrobu. 
2. Administracyjny numer ewidencyjny MVV, o którym mowa w ust. 1, jest 
wpisywany  w rejestrze przychodu i rozchodu wyrobów winiarskich, o którym mowa 
w art. 36 ust. 1 rozporządzenia nr 436/2009. 
3. W przypadku przemieszczania wyrobów winiarskich, o których mowa 
w rozporządzeniu  nr  1234/2007  w  załączniku  I  w  części  XII,  w  obrębie  terytorium 
Rzeczypospolitej Polskiej, dokumentem towarzyszącym może być dokument sprzedaży 
przewożonego wyrobu, jeżeli w rejestrze przychodu i rozchodu wyrobów winiarskich, 
o którym  mowa  w  art.  36  ust.  1  rozporządzenia  nr  436/2009,  jest  wpisywany  numer 
dokumentu sprzedaży przewożonego wyrobu.”; 
9)   w art. 44:  
a)   w ust. 4 w pkt 3 lit. c otrzymuje brzmienie: 
„c)  numeru  i  wielkości  działek  ewidencyjnych  oraz  wielkości  powierzchni 
w hektarach,  z  dokładnością  do  drugiego  miejsca  po  przecinku,  uprawy 
winorośli,  z  której  będą  pozyskiwane  winogrona  do  wyrobu wina 
z określonego  rocznika  lub  wina  z  określonej  odmiany  winorośli,  w  danym 
roku gospodarczym.”, 
b)   ust. 6 otrzymuje brzmienie: 
„6.  Opłatę,  o  której  mowa  w  ust.  5,  wnosi  się  na  rachunek  bankowy 
wojewódzkiego  inspektoratu  jakości  handlowej  artykułów  rolno-spożywczych 
strony : [ 1 ] . 2 ... 7

Dokumenty związane z tym projektem:



Eksperci egospodarka.pl

1 1 1

Akty prawne

Rok NR Pozycja

Najnowsze akty prawne

Dziennik Ustaw z 2017 r. pozycja:
1900, 1899, 1898, 1897, 1896, 1895, 1894, 1893, 1892

Monitor Polski z 2017 r. pozycja:
938, 937, 936, 935, 934, 933, 932, 931, 930

Wzory dokumentów

Bezpłatne wzory dokumentów i formularzy.
Wyszukaj i pobierz za darmo: