Rządowy projekt ustawy o zmianie ustawy o podatku od towarów i usług
- projekt ustawy ma na celu m.in. zmianę w art. 115 polegającą na podwyższeniu stawki zryczałtowanego zwrotu dla rolników ryczałtowych z 5 % do 6 % i jest związana z zakończeniem okresu przejściowego umożliwiającego stosowanie 3 % stawki na środki produkcji dla rolnictwa, a w konsekwencji opodatkowaniem tych produktów stawką w wysokości 7 %. Przewidziana w projekcie stawka zryczałtowanego zwrotu podatku została oparta w szczególności na danych z Rachunków Ekonomicznych Rolnictwa. Podwyżka stawki zryczałtowanego zwrotu podatku (do 6 %) ma zrekompensować podwyżkę stawki podatku na środki produkcji dla rolnictwa (nawozy, środki ochrony roślin)
projekt mający na celu wykonanie prawa Unii Europejskiej
- Kadencja sejmu: 6
- Nr druku: 359
- Data wpłynięcia: 2008-03-31
- Uchwalenie: Projekt uchwalony
- tytuł: o zmianie ustawy o podatku od towarów i usług
- data uchwalenia: 2008-04-11
- adres publikacyjny: Dz.U. Nr 74, poz. 444
359
ROZPORZ DZENIE
MINISTRA FINANSÓW 1)
z dnia 2008 r.
w sprawie wykazów towarów do celów poboru
podatku od towarów i usług w imporcie
Na podstawie art. 41 ust.15 i art. 146a ust. 2 ustawy z dnia 11 marca 2004r. o podatku od
towarów i usług (Dz. U. Nr 54, poz. 535, z późn. zm.2) ) zarządza się, co następuje:
§ 1.
Określa się wykazy towarów wymienionych w załącznikach nr 3 i 10 do ustawy z dnia
11 marca 2004r. o podatku od towarów i usług w układzie odpowiadającym Scalonej
Nomenklaturze Towarowej Handlu Zagranicznego (CN), stanowiące odpowiednio załączniki
nr 1 i 2 do rozporządzenia.
§ 2.
Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 1 maja 2008r.
W porozumieniu:
MINISTER GOSPODARKI MINISTER FINANSÓW
___________________________________
1) Minister Finansów kieruje działem administracji rządowej – finanse publiczne na podstawie § 1 ust. 2 pkt 2
rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 16 listopada 2007 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania
Ministra Finansów (Dz. U. Nr 216, poz.1592).
2) Zmiany wymienionej ustawy zostały ogłoszone w Dz.U. z 2005 r. Nr 14, poz.113, Nr 90, poz. 756, Nr 143,
poz.1199 i Nr 179, poz. 1484, z 2006 r. Nr 143, poz.1028 i 1029 oraz z 2007 r. Nr 168, poz. 1187 i Nr 192,
poz. 1382.
20-03-aa
Załączniki
do rozporządzenia Ministra Finansów
z dnia 2008r. (poz. ... )
Załącznik nr 1
WYKAZ TOWARÓW, KTÓRYCH IMPORT JEST OBJ TY STAWK PODATKU W
WYSOKO CI 7%
Pozycja
Kod CN
Wyszczególnienie
1
0101
Konie, osły, muły i osłomuły, żywe
2
0102
Bydło żywe
3
0103
winie żywe
4
0104
Owce i kozy, żywe
5
0105
Drób domowy żywy, to znaczy ptactwo z gatunku Gallus
domesticus, kaczki, gęsi, indyki i perliczki
6
* 0106
Pozostałe zwierzęta żywe 1)
7
0201
Mięso z bydła, świeże lub schłodzone
8
0202
Mięso z bydła, zamrożone
9
0203
Mięso ze świń, świeże, schłodzone lub zamrożone
10
0204
Mięso z owiec lub kóz, świeże, schłodzone lub zamrożone
11
0205 00
Mięso z koni, osłów, mułów lub osłomułów, świeże, schłodzone
lub zamrożone
12
0206
Jadalne podroby z bydła, świń, owiec, kóz, koni, osłów, mułów
lub osłomułów, świeże, schłodzone lub zamrożone
13
0207
Mięso i podroby jadalne, z drobiu objętego pozycją 0105,
świeże, schłodzone lub zamrożone
14
0208
Pozostałe mięso i podroby jadalne, świeże, schłodzone lub
zamrożone
15
* 0209 00
Tłuszcz ze świń bez chudego mięsa oraz tłuszcz drobiowy,
2
niewytapiane lub inaczej wyekstrahowane, świeże, schłodzone,
zamrożone, solone, w solance, suszone lub wędzone 2)
16
0210
Mięso i podroby jadalne, solone, w solance, suszone lub
wędzone; jadalne mąki i mączki, z mięsa lub podrobów
17
0301
Ryby żywe
18
0302
Ryby świeże lub schłodzone, z wyłączeniem filetów rybnych
oraz pozostałego mięsa rybiego, objętych pozycją 0304
19
0303
Ryby zamrożone, z wyłączeniem filetów rybnych oraz
pozostałego mięsa rybiego, objętych pozycją 0304
20
0304
Filety rybne i pozostałe mięso rybie (nawet rozdrobnione),
świeże, schłodzone lub zamrożone
21
0305
Ryby suszone, solone lub w solance; ryby wędzone, nawet
gotowane przed lub podczas procesu wędzenia; mąki, mączki i
granulki, z ryb, nadające się do spożycia przez ludzi
22
0306
Skorupiaki, nawet w skorupach, żywe, świeże, schłodzone,
zamrożone, suszone, solone lub w solance; skorupiaki w
skorupach, gotowane na parze lub w wodzie, nawet schłodzone,
zamrożone, suszone, solone lub w solance; mąki, mączki i
granulki, ze skorupiaków, nadające się do spożycia przez ludzi
23
0307
Mięczaki, nawet w skorupach, żywe, świeże, schłodzone,
zamrożone, suszone, solone lub w solance; bezkręgowce wodne,
inne niż skorupiaki i mięczaki, żywe, świeże, schłodzone,
zamrożone, suszone, solone lub w solance; mąki, mączki i
granulki, z bezkręgowców wodnych innych niż skorupiaki,
nadające się do spożycia przez ludzi
24
0401
Mleko i śmietana, niezagęszczone ani niezawierające dodatku
cukru lub innego środka słodzącego
25
0402
Mleko i śmietana, zagęszczone lub zawierające dodatek cukru
lub innego środka słodzącego
26
0403
Maślanka, mleko zsiadłe i śmietana ukwaszona, jogurt, kefir i
inne sfermentowane lub zakwaszone mleko i śmietana, nawet
zagęszczone lub zawierające dodatek cukru lub innego środka
słodzącego, lub aromatycznego lub zawierające dodatek
owoców, orzechów lub kakao
3
27
0404
Serwatka, nawet zagęszczona lub zawierająca dodatek cukru lub
innego środka słodzącego; produkty składające się ze
składników naturalnego mleka, nawet zawierające dodatek
cukru lub innego środka słodzącego, gdzie indziej
niewymienione ani niewłączone
28
0405
Masło i pozostałe tłuszcze oraz oleje otrzymane z mleka;
produkty mleczarskie do smarowania
29
0406
Ser i twaróg
30
0407 00
Jaja ptasie w skorupkach, świeże, zakonserwowane lub
gotowane
31
0408
Jaja ptasie bez skorupek i żółtka jaj, świeże, suszone, gotowane
na parze lub w wodzie, formowane, zamrożone lub inaczej
zakonserwowane, nawet zawierające dodatek cukru lub innego
środka słodzącego
32
0409 00 00
Miód naturalny
33
0410 00 00
Jadalne produkty pochodzenia zwierzęcego, gdzie indziej
niewymienione ani niewłączone
34
0504 00 00
Jelita, pęcherze i żołądki zwierząt (z wyjątkiem rybich), całe i w
kawałkach, świeże, schłodzone, zamrożone, solone, w solance,
suszone lub wędzone
35
ex * 0511
Produkty pochodzenia zwierzęcego, gdzie indziej
niewymienione ani niewłączone; martwe zwierzęta objęte
działami 1 lub 3, nienadające się do spożycia przez ludzi 3) - z
wyłączeniem CN 0511 99 31 i 0511 99 39
36
0601
Cebulki, bulwy, korzenie bulwiaste, pędy podziemne korony i
kłącza, w stanie uśpienia roślin, wegetacji lub kwitnienia;
rośliny cykorii i jej korzenie inne niż objęte pozycją 1212
37
0602
Pozostałe rośliny żywe (włącznie z ich korzeniami), sadzonki i
zrazy; grzybnia
38
0603
Kwiaty cięte i pąki kwiatowe gatunków odpowiednich na
bukiety lub do celów zdobniczych, świeże, suszone, barwione,
bielone, impregnowane lub w inny sposób przygotowane
39
0701
Ziemniaki, świeże lub schłodzone
4
40
0702 00 00
Pomidory, świeże lub schłodzone
41
0703
Cebula, szalotka, czosnek, pory oraz pozostałe warzywa
cebulowe, świeże lub schłodzone
42
0704
Kapusty, kalafiory, kalarepa, jarmuż i podobne jadalne kapusty,
świeże lub schłodzone
43
0705
Sałata (Lactuca sativa) i cykoria (Cichorium spp.), świeże lub
schłodzone
44
0706
Marchew, rzepa, buraki sałatkowe, salsefia, selery, rzodkiewki i
podobne korzenie jadalne, świeże lub schłodzone
45
0707 00
Ogórki i korniszony, świeże lub schłodzone
46
0708
Warzywa strączkowe, łuskane lub niełuskane, świeże lub
schłodzone
47
0709
Pozostałe warzywa, świeże lub schłodzone
48
0710
Warzywa (niepoddane obróbce cieplnej lub ugotowane na parze
lub w wodzie), zamrożone
49
ex * 0711
Warzywa zakonserwowane tymczasowo (na przykład w
gazowym ditlenku siarki, w solance, w wodzie siarkowej lub w
innych roztworach konserwujących), ale nienadające się w tym
stanie do bezpośredniego spożycia 4) - z wyłączeniem CN 0711
20 10 i 0711 20 90
50
0712
Warzywa suszone, całe, cięte w kawałki, w plasterkach, łamane
lub w proszku, ale dalej nieprzetworzone
51
0713
Warzywa strączkowe, suszone, łuskane, nawet bez skórki lub
dzielone
52
0714
Maniok, maranta, salep, topinambur, słodkie ziemniaki i
podobne korzenie i bulwy o dużej zawartości skrobi lub inuliny,
świeże, schłodzone, zamrożone lub suszone, nawet w plastrach
lub w postaci granulek; rdzeń sagowca
Pozostałe orzechy, świeże lub suszone, nawet łuskane lub
obrane:
- Orzechy leszczyny (Cyrylus spp.):
53
0802 21 00
- - W łupinach
Dokumenty związane z tym projektem:
-
359
› Pobierz plik