Rządowy projekt ustawy o zmianie ustawy o podatku od towarów i usług
- projekt ustawy ma na celu m.in. zmianę w art. 115 polegającą na podwyższeniu stawki zryczałtowanego zwrotu dla rolników ryczałtowych z 5 % do 6 % i jest związana z zakończeniem okresu przejściowego umożliwiającego stosowanie 3 % stawki na środki produkcji dla rolnictwa, a w konsekwencji opodatkowaniem tych produktów stawką w wysokości 7 %. Przewidziana w projekcie stawka zryczałtowanego zwrotu podatku została oparta w szczególności na danych z Rachunków Ekonomicznych Rolnictwa. Podwyżka stawki zryczałtowanego zwrotu podatku (do 6 %) ma zrekompensować podwyżkę stawki podatku na środki produkcji dla rolnictwa (nawozy, środki ochrony roślin)
projekt mający na celu wykonanie prawa Unii Europejskiej
- Kadencja sejmu: 6
- Nr druku: 359
- Data wpłynięcia: 2008-03-31
- Uchwalenie: Projekt uchwalony
- tytuł: o zmianie ustawy o podatku od towarów i usług
- data uchwalenia: 2008-04-11
- adres publikacyjny: Dz.U. Nr 74, poz. 444
359
5
54
0802 22 00
- - Bez łupin
- Orzechy włoskie:
55
0802 31 00
- - W łupinach
56
0802 32 00
- - Bez łupin
57
0806
Winogrona, świeże lub suszone
58
ex 0807
Melony (włącznie z arbuzami) i papaje, świeże - z
wyłączeniem CN 0807 20 00
59
0808
Jabłka, gruszki i pigwy, świeże
60
0809
Morele, wiśnie i czereśnie, brzoskwinie (włącznie z
nektarynami), śliwki i owoce tarniny, świeże
61
ex 0810
Pozostałe owoce, świeże – z wyłączeniem CN 0810 50 00, 0810
60 00, 0810 90 20 i 0810 90 95
62
0811
Owoce i orzechy, niepoddane obróbce cieplnej lub ugotowane
na parze lub w wodzie, zamrożone, nawet zawierające dodatek
cukru lub innego środka słodzącego
63
* 0812
Owoce i orzechy zakonserwowane tymczasowo (na przykład
gazowym ditlenkiem siarki, w solance, w wodzie siarkowej lub
w innych roztworach konserwujących), ale nienadające się w
tym stanie do bezpośredniego spożycia 4)
64
0813
Owoce suszone, inne niż te objęte pozycjami od 0801 do 0806;
mieszanki orzechów lub owoców suszonych objętych
niniejszym działem
65
* 0814 00 00
Skórki owoców cytrusowych lub melonów (włącznie z
arbuzami), świeże, zamrożone, suszone lub zakonserwowane
tymczasowo w solance, w wodzie siarkowej lub w innych
roztworach konserwujących 4)
66
* 0904
Pieprz z rodzaju Piper; owoce z rodzaju Capsicum lub z rodzaju
Pimenta, suszone lub rozgniatane, lub mielone 5)
67
* 0908
Gałka muszkatołowa, kwiat mauszkatołowy i kardamony 5)
68
* 0909
Nasiona anyżku, badianu, kopru, kolendry, kminu lub kminku;
jagody jałowca 5)
69
* 0910
Imbir, szafran, kurkuma, tymianek, liście laurowe, curry i
pozostałe przyprawy korzenne 5)
6
70
1001
Pszenica i meslin
71
1002 00 00
yto
72
1003 00
Jęczmień
73
1004 00 00
Owies
74
1005
Kukurydza
75
1006
Ryż
76
1007 00
Ziarno sorgo
77
1008
Nasiona gryki, prosa i mozgi kanaryjskiej; pozostałe zboża
78
1101 00
Mąka pszenna lub z meslin
79
1102
Mąki ze zbóż, innych niż pszenica lub meslin
80
1103
Kasze, mączki i granulki, zbożowe
81
1104
Ziarna zbóż obrobione w inny sposób (na przykład łuszczone,
miażdżone, płatkowane, perełkowane, krojone lub śrutowane), z
wyjątkiem ryżu objętego pozycją 1006; zarodki zbóż całe,
miażdżone, płatkowane lub mielone
82
1105
Mąka, mączka, proszek, płatki i granulki ziemniaczane
83
1106
Mąka, mączka i proszek, z suszonych warzyw strączkowych
objętych pozycją 0713, z sago lub z korzeni, lub bulw, objętych
pozycją 0714, lub z produktów objętych działem 8
84
1108
Skrobie; inulina
85
1109 00 00
Gluten pszenny, nawet suszony
86
1201 00
Nasiona soi, nawet łamane
87
1203 00 00
Kopra
88
1204 00
Nasiona lnu, nawet łamane
89
1205
Nasiona rzepaku lub rzepiku, nawet łamane
7
90
1206 00
Nasiona słonecznika, nawet łamane
91
1207
Pozostałe nasiona i owoce oleiste, nawet łamane
92
1209
Nasiona, owoce i zarodniki, w rodzaju stosowanych do siewu
93
1210
Szyszki chmielowe, świeże lub suszone, nawet mielone,
sproszkowane lub w formie granulek; lupulina
Burak cukrowy i trzcina cukrowa, świeże, schłodzone,
zamrożone lub suszone, nawet mielone; pestki i jądra owoców
oraz pozostałe produkty roślinne (włącznie z niepalonymi
korzeniami cykorii odmiany Cichorium intybus sativum,w
rodzaju stosowanych głównie do spożycia przez ludzi, gdzie
indziej niewymienione, ani niewłączone:
94
1212 91
- - Burak cukrowy
95
ex 1212 99
- - Pozostałe – z wyłączeniem CN 1212 99 30, 1212 99 41 i
1212 99 49
96
1213 00 00
Słoma i plewy zbóż, niepreparowane, nawet siekane, mielone,
prasowane lub w formie granulek
97
ex 1214
Brukiew, buraki pastewne, korzenie pastewne, siano, lucerna
(alfalfa), koniczyna, esparceta, kapusta pastewna, łubin, wyka i
podobne produkty pastewne, nawet granulowane – z
wyłączeniem CN 1214 10
98
ex 1302
Soki i ekstrakty roślinne; substancje pektynowe, pektyniany i
pektany; agar-agar i pozostałe śluzy i zagęszczacze, nawet
modyfikowane, pochodzące z produktów roślinnych – z
wyłączeniem CN 1302 12 00 , 1302 13 00, 1302 19
99
ex 1501 00
Tłuszcz ze świń (włącznie ze smalcem) i tłuszcz z drobiu, inne
niż te objęte pozycją 0209 lub 1503 – z wyłączeniem CN 1501
00 11 i 1501 00 90
Tłuszcze z bydła, owiec lub kóz, inne niż te objęte pozycją
1503:
100
1502 00 90
- Pozostałe
101
* 1503 00
Stearyna smalcowa, olej smalcowy, oleostearyna, oleina i olej
łojowy, nieemulgowane lub niezmieszane, lub nieprzygotowane
inaczej 6)
8
102
* 1504
Tłuszcze i oleje i ich frakcje, z ryb lub ze ssaków morskich,
nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie 6)
103
* 1506 00 00
Pozostałe tłuszcze i oleje zwierzęce oraz ich frakcje, nawet
rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie 6)
104
* 1507
Olej sojowy i jego frakcje, nawet rafinowane, ale
niemodyfikowane chemicznie 6)
105
* 1508
Olej z orzeszków ziemnych i jego frakcje, nawet rafinowane, ale
niemodyfikowane chemicznie 6)
106
* 1509
Oliwa i jej frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane
chemicznie 6)
107
* 1510 00
Pozostałe oleje i ich frakcje, otrzymywane wyłącznie z oliwek,
nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie, włącznie z
mieszaninami tych olejów lub ich frakcji z olejami lub frakcjami
objętymi pozycją 1509 6)
108
* 1511
Olej palmowy i jego frakcje, nawet rafinowany, ale
niemodyfikowany chemicznie 6)
109
* 1512
Olej z nasion słonecznika, z krokosza balwierskiego lub z
nasion bawełny i ich frakcje, nawet rafinowane, ale
niemodyfikowane chemicznie 6)
110
* 1513
Olej kokosowy (z kopry), olej z ziaren palmowych lub olej
babassu i ich frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane
chemicznie 6)
111
ex * 1514
Olej rzepakowy, rzepikowy lub gorczycowy oraz ich frakcje,
nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie 6) – z
wyłączeniem CN 1514 11 10 i 1514 19 10
112
* 1515
Pozostałe ciekłe tłuszcze i oleje roślinne (włącznie z olejem
jojoba) i ich frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane
chemicznie 6)
113
* 1516
Tłuszcze i oleje zwierzęce lub roślinne i ich frakcje, częściowo
lub całkowicie uwodornione, estryfikowane wewnętrznie,
reestryfikowane lub elaidynizowane, nawet rafinowane, ale
dalej nieprzetworzone 6)
9
114
* 1517
Margaryna; jadalne mieszaniny lub produkty z tłuszczów lub
olejów, zwierzęcych lub roślinnych, lub z frakcji różnych
tłuszczów lub olejów, z niniejszego działu, inne niż jadalne
tłuszcze lub oleje lub ich frakcje, objęte pozycją 1516 6)
115
1601 00
Kiełbasy i podobne wyroby z mięsa, podrobów lub krwi;
przetwory żywnościowe na bazie tych wyrobów
116
1602
Pozostałe mięso, podroby lub krew, przetworzone lub
zakonserwowane
117
1604
Ryby przetworzone i zakonserwowane; kawior i namiastki
kawioru przygotowane z ikry rybiej
118
1605
Skorupiaki, mięczaki i pozostałe bezkręgowce wodne,
przetworzone lub zakonserwowane
119
ex 1701
Cukier trzcinowy lub buraczany i chemicznie czysta sacharoza,
w postaci stałej – z wyłączeniem CN 1701 91 00
120
1702
Pozostałe cukry, włącznie z chemicznie czystymi: laktozą,
maltozą, glukozą i fruktozą, w postaci stałej; syropy cukrowe
niezawierające dodatku środków aromatyzujących lub
barwiących; miód sztuczny, nawet zmieszany z miodem
naturalnym; karmel
121
1703
Melasy powstałe z ekstrakcji lub rafinacji cukru
122
ex 1901
Ekstrakt słodowy; przetwory spożywcze z mąki, kasz, mączki,
skrobi lub ekstraktu słodowego, niezawierające kakao lub
zawierające mniej niż 40% masy kakao, obliczone w stosunku
do całkowicie odtłuszczonej bazy, gdzie indziej niewymienione
ani niewłączone; przetwory spożywcze z towarów objętych
pozycjami od 0401 do 0404, niezawierające kakao lub
zawierające mniej niż 5% masy kakao, obliczone w stosunku do
całkowicie odtłuszczonej bazy, gdzie indziej niewymienione ani
niewłączone – z wyłączeniem CN 1901 90 11 i 1901 90 19
123
1902
Makarony, nawet poddane obróbce cieplnej lub nadziewane
(mięsem lub innymi substancjami), lub przygotowane inaczej,
takie jak spaghetti, rurki, nitki, lasagne, gnocchi, ravioli,
cannelloni; kuskus, nawet przygotowany
124
1903 00 00
Tapioka i jej namiastki przygotowane ze skrobi, w postaci
płatków, ziaren, perełek, odsiewu lub w podobnych postaciach
Dokumenty związane z tym projektem:
-
359
› Pobierz plik