eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plPrawoAkty prawneProjekty ustawRządowy projekt ustawy o zmianie ustawy o podatku od towarów i usług

Rządowy projekt ustawy o zmianie ustawy o podatku od towarów i usług

- projekt ustawy ma na celu m.in. zmianę w art. 115 polegającą na podwyższeniu stawki zryczałtowanego zwrotu dla rolników ryczałtowych z 5 % do 6 % i jest związana z zakończeniem okresu przejściowego umożliwiającego stosowanie 3 % stawki na środki produkcji dla rolnictwa, a w konsekwencji opodatkowaniem tych produktów stawką w wysokości 7 %. Przewidziana w projekcie stawka zryczałtowanego zwrotu podatku została oparta w szczególności na danych z Rachunków Ekonomicznych Rolnictwa. Podwyżka stawki zryczałtowanego zwrotu podatku (do 6 %) ma zrekompensować podwyżkę stawki podatku na środki produkcji dla rolnictwa (nawozy, środki ochrony roślin)

projekt mający na celu wykonanie prawa Unii Europejskiej

  • Kadencja sejmu: 6
  • Nr druku: 359
  • Data wpłynięcia: 2008-03-31
  • Uchwalenie: Projekt uchwalony
  • tytuł: o zmianie ustawy o podatku od towarów i usług
  • data uchwalenia: 2008-04-11
  • adres publikacyjny: Dz.U. Nr 74, poz. 444

359


5
54
0802 22 00
- - Bez łupin
- Orzechy włoskie:
55
0802 31 00
- - W łupinach
56
0802 32 00
- - Bez łupin

57
0806
Winogrona, świeże lub suszone



58
ex 0807
Melony (włącznie z arbuzami) i papaje, świeże - z


wyłączeniem CN 0807 20 00



59
0808
Jabłka, gruszki i pigwy, świeże



60
0809
Morele, wiśnie i czereśnie, brzoskwinie (włącznie z


nektarynami), śliwki i owoce tarniny, świeże



61
ex 0810
Pozostałe owoce, świeże – z wyłączeniem CN 0810 50 00, 0810


60 00, 0810 90 20 i 0810 90 95



62
0811
Owoce i orzechy, niepoddane obróbce cieplnej lub ugotowane


na parze lub w wodzie, zamrożone, nawet zawierające dodatek


cukru lub innego środka słodzącego



63
* 0812
Owoce i orzechy zakonserwowane tymczasowo (na przykład


gazowym ditlenkiem siarki, w solance, w wodzie siarkowej lub


w innych roztworach konserwujących), ale nienadające się w


tym stanie do bezpośredniego spożycia 4)



64
0813
Owoce suszone, inne niż te objęte pozycjami od 0801 do 0806;


mieszanki orzechów lub owoców suszonych objętych


niniejszym działem



65
* 0814 00 00
Skórki owoców cytrusowych lub melonów (włącznie z


arbuzami), świeże, zamrożone, suszone lub zakonserwowane


tymczasowo w solance, w wodzie siarkowej lub w innych


roztworach konserwujących 4)



66
* 0904
Pieprz z rodzaju Piper; owoce z rodzaju Capsicum lub z rodzaju


Pimenta, suszone lub rozgniatane, lub mielone 5)



67
* 0908
Gałka muszkatołowa, kwiat mauszkatołowy i kardamony 5)



68
* 0909
Nasiona anyżku, badianu, kopru, kolendry, kminu lub kminku;


jagody jałowca 5)



69
* 0910
Imbir, szafran, kurkuma, tymianek, liście laurowe, curry i
pozostałe przyprawy korzenne 5)

6



70
1001
Pszenica i meslin



71
1002 00 00
yto



72
1003 00
Jęczmień



73
1004 00 00
Owies



74
1005
Kukurydza



75
1006
Ryż



76
1007 00
Ziarno sorgo



77
1008
Nasiona gryki, prosa i mozgi kanaryjskiej; pozostałe zboża



78
1101 00
Mąka pszenna lub z meslin

79
1102
Mąki ze zbóż, innych niż pszenica lub meslin

80
1103
Kasze, mączki i granulki, zbożowe

81
1104
Ziarna zbóż obrobione w inny sposób (na przykład łuszczone,
miażdżone, płatkowane, perełkowane, krojone lub śrutowane), z
wyjątkiem ryżu objętego pozycją 1006; zarodki zbóż całe,
miażdżone, płatkowane lub mielone

82
1105
Mąka, mączka, proszek, płatki i granulki ziemniaczane

83
1106
Mąka, mączka i proszek, z suszonych warzyw strączkowych
objętych pozycją 0713, z sago lub z korzeni, lub bulw, objętych
pozycją 0714, lub z produktów objętych działem 8

84
1108
Skrobie; inulina



85
1109 00 00
Gluten pszenny, nawet suszony



86
1201 00
Nasiona soi, nawet łamane



87
1203 00 00
Kopra



88
1204 00
Nasiona lnu, nawet łamane



89
1205
Nasiona rzepaku lub rzepiku, nawet łamane




7
90
1206 00
Nasiona słonecznika, nawet łamane



91
1207
Pozostałe nasiona i owoce oleiste, nawet łamane



92
1209
Nasiona, owoce i zarodniki, w rodzaju stosowanych do siewu



93
1210
Szyszki chmielowe, świeże lub suszone, nawet mielone,
sproszkowane lub w formie granulek; lupulina



Burak cukrowy i trzcina cukrowa, świeże, schłodzone,


zamrożone lub suszone, nawet mielone; pestki i jądra owoców


oraz pozostałe produkty roślinne (włącznie z niepalonymi


korzeniami cykorii odmiany Cichorium intybus sativum,w


rodzaju stosowanych głównie do spożycia przez ludzi, gdzie


indziej niewymienione, ani niewłączone:
94
1212 91
- - Burak cukrowy
95
ex 1212 99
- - Pozostałe – z wyłączeniem CN 1212 99 30, 1212 99 41 i
1212 99 49

96
1213 00 00
Słoma i plewy zbóż, niepreparowane, nawet siekane, mielone,
prasowane lub w formie granulek



97
ex 1214
Brukiew, buraki pastewne, korzenie pastewne, siano, lucerna
(alfalfa), koniczyna, esparceta, kapusta pastewna, łubin, wyka i
podobne produkty pastewne, nawet granulowane – z
wyłączeniem CN 1214 10



98
ex 1302
Soki i ekstrakty roślinne; substancje pektynowe, pektyniany i


pektany; agar-agar i pozostałe śluzy i zagęszczacze, nawet


modyfikowane, pochodzące z produktów roślinnych – z


wyłączeniem CN 1302 12 00 , 1302 13 00, 1302 19



99
ex 1501 00
Tłuszcz ze świń (włącznie ze smalcem) i tłuszcz z drobiu, inne


niż te objęte pozycją 0209 lub 1503 – z wyłączeniem CN 1501

00 11 i 1501 00 90
Tłuszcze z bydła, owiec lub kóz, inne niż te objęte pozycją


1503:
100
1502 00 90
- Pozostałe

101
* 1503 00
Stearyna smalcowa, olej smalcowy, oleostearyna, oleina i olej
łojowy, nieemulgowane lub niezmieszane, lub nieprzygotowane
inaczej 6)

8



102
* 1504
Tłuszcze i oleje i ich frakcje, z ryb lub ze ssaków morskich,


nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie 6)



103
* 1506 00 00
Pozostałe tłuszcze i oleje zwierzęce oraz ich frakcje, nawet


rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie 6)



104
* 1507
Olej sojowy i jego frakcje, nawet rafinowane, ale


niemodyfikowane chemicznie 6)



105
* 1508
Olej z orzeszków ziemnych i jego frakcje, nawet rafinowane, ale


niemodyfikowane chemicznie 6)



106
* 1509
Oliwa i jej frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane


chemicznie 6)



107
* 1510 00
Pozostałe oleje i ich frakcje, otrzymywane wyłącznie z oliwek,


nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie, włącznie z


mieszaninami tych olejów lub ich frakcji z olejami lub frakcjami


objętymi pozycją 1509 6)



108
* 1511
Olej palmowy i jego frakcje, nawet rafinowany, ale


niemodyfikowany chemicznie 6)



109
* 1512
Olej z nasion słonecznika, z krokosza balwierskiego lub z


nasion bawełny i ich frakcje, nawet rafinowane, ale


niemodyfikowane chemicznie 6)



110
* 1513
Olej kokosowy (z kopry), olej z ziaren palmowych lub olej


babassu i ich frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane


chemicznie 6)



111
ex * 1514
Olej rzepakowy, rzepikowy lub gorczycowy oraz ich frakcje,


nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie 6) – z


wyłączeniem CN 1514 11 10 i 1514 19 10



112
* 1515
Pozostałe ciekłe tłuszcze i oleje roślinne (włącznie z olejem


jojoba) i ich frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane


chemicznie 6)



113
* 1516
Tłuszcze i oleje zwierzęce lub roślinne i ich frakcje, częściowo

lub całkowicie uwodornione, estryfikowane wewnętrznie,

reestryfikowane lub elaidynizowane, nawet rafinowane, ale

dalej nieprzetworzone 6)



9
114
* 1517
Margaryna; jadalne mieszaniny lub produkty z tłuszczów lub


olejów, zwierzęcych lub roślinnych, lub z frakcji różnych


tłuszczów lub olejów, z niniejszego działu, inne niż jadalne


tłuszcze lub oleje lub ich frakcje, objęte pozycją 1516 6)



115
1601 00
Kiełbasy i podobne wyroby z mięsa, podrobów lub krwi;


przetwory żywnościowe na bazie tych wyrobów



116
1602
Pozostałe mięso, podroby lub krew, przetworzone lub


zakonserwowane



117
1604
Ryby przetworzone i zakonserwowane; kawior i namiastki


kawioru przygotowane z ikry rybiej


118
1605
Skorupiaki, mięczaki i pozostałe bezkręgowce wodne,


przetworzone lub zakonserwowane



119
ex 1701
Cukier trzcinowy lub buraczany i chemicznie czysta sacharoza,


w postaci stałej – z wyłączeniem CN 1701 91 00



120
1702
Pozostałe cukry, włącznie z chemicznie czystymi: laktozą,


maltozą, glukozą i fruktozą, w postaci stałej; syropy cukrowe


niezawierające dodatku środków aromatyzujących lub


barwiących; miód sztuczny, nawet zmieszany z miodem


naturalnym; karmel



121
1703
Melasy powstałe z ekstrakcji lub rafinacji cukru

122
ex 1901
Ekstrakt słodowy; przetwory spożywcze z mąki, kasz, mączki,
skrobi lub ekstraktu słodowego, niezawierające kakao lub
zawierające mniej niż 40% masy kakao, obliczone w stosunku
do całkowicie odtłuszczonej bazy, gdzie indziej niewymienione
ani niewłączone; przetwory spożywcze z towarów objętych
pozycjami od 0401 do 0404, niezawierające kakao lub
zawierające mniej niż 5% masy kakao, obliczone w stosunku do
całkowicie odtłuszczonej bazy, gdzie indziej niewymienione ani
niewłączone – z wyłączeniem CN 1901 90 11 i 1901 90 19

123
1902
Makarony, nawet poddane obróbce cieplnej lub nadziewane
(mięsem lub innymi substancjami), lub przygotowane inaczej,
takie jak spaghetti, rurki, nitki, lasagne, gnocchi, ravioli,
cannelloni; kuskus, nawet przygotowany

124
1903 00 00
Tapioka i jej namiastki przygotowane ze skrobi, w postaci
płatków, ziaren, perełek, odsiewu lub w podobnych postaciach

strony : 1 ... 3 . [ 4 ] . 5 ... 9

Dokumenty związane z tym projektem:



Eksperci egospodarka.pl

1 1 1

Akty prawne

Rok NR Pozycja

Najnowsze akty prawne

Dziennik Ustaw z 2017 r. pozycja:
1900, 1899, 1898, 1897, 1896, 1895, 1894, 1893, 1892

Monitor Polski z 2017 r. pozycja:
938, 937, 936, 935, 934, 933, 932, 931, 930

Wzory dokumentów

Bezpłatne wzory dokumentów i formularzy.
Wyszukaj i pobierz za darmo: