-
1. Data: 2010-11-16 22:47:10
Temat: lokal gastronomiczny
Od: gacek <g...@w...pl>
Z nowej ustawy o papierosach:
"4. Właściciel lub zarządzający lokalem gastronomiczno-rozrywkowym z co
najmniej dwoma pomieszczeniami przeznaczonymi do konsumpcji, może
wyłączyć spod zakazu określonego w art. 5, zamknięte pomieszczenie
konsumpcyjne, wyposażone w wentylację zapewniającą, aby dym tytoniowy
nie przenikał do innych pomieszczeń.";"
/nie wnikając w sensowność samych zakazów proszę/
Nasunęło mi się obejście* tych przepisów przez urządzenie
fast-foodu/restauracji na dole i lokalu jak sprzed tygodnia na górze.
Czy można na dole mieć kebaby i jedynie piwo volt po 15zł, a na górze
nie oferować kebabów (to przecież tylko palarnia) za to mieć bar z
trochę szerszym wyborem piwa po 5-10zł?
Mogą mieć osobne wejście, czy musi być jedna klatka schodowa?
--
gacek
*) czysto teoretycznie, nie planuję prowadzić żadnej tego rodzaju
działalności
-
2. Data: 2010-11-17 00:24:18
Temat: Re: lokal gastronomiczny
Od: witek <w...@g...pl>
On 11/16/2010 4:47 PM, gacek wrote:
> Z nowej ustawy o papierosach:
>
>
> "4. Właściciel lub zarządzający lokalem gastronomiczno-rozrywkowym z co
> najmniej dwoma pomieszczeniami przeznaczonymi do konsumpcji, może
> wyłączyć spod zakazu określonego w art. 5, zamknięte pomieszczenie
> konsumpcyjne, wyposażone w wentylację zapewniającą, aby dym tytoniowy
> nie przenikał do innych pomieszczeń.";"
>
>
> /nie wnikając w sensowność samych zakazów proszę/
>
> Nasunęło mi się obejście* tych przepisów przez urządzenie
> fast-foodu/restauracji na dole i lokalu jak sprzed tygodnia na górze.
> Czy można na dole mieć kebaby i jedynie piwo volt po 15zł, a na górze
> nie oferować kebabów (to przecież tylko palarnia) za to mieć bar z
> trochę szerszym wyborem piwa po 5-10zł?
>
> Mogą mieć osobne wejście, czy musi być jedna klatka schodowa?
>
>
jak to jest jeden lokal to mozesz zwinac zarcie i zejsc na dól.
a jak dwa odrebne to w zadnym nie masz dwoch pomieszczen, a tylko po jednym.
-
3. Data: 2010-11-17 09:13:24
Temat: Re: lokal gastronomiczny
Od: gregor <n...@...nie.bedzie>
W dniu 2010-11-17 01:24, witek pisze:
> On 11/16/2010 4:47 PM, gacek wrote:
>> Z nowej ustawy o papierosach:
>>
>>
>> "4. Właściciel lub zarządzający lokalem gastronomiczno-rozrywkowym z co
>> najmniej dwoma pomieszczeniami przeznaczonymi do konsumpcji, może
>> wyłączyć spod zakazu określonego w art. 5, zamknięte pomieszczenie
>> konsumpcyjne, wyposażone w wentylację zapewniającą, aby dym tytoniowy
>> nie przenikał do innych pomieszczeń.";"
>>
>>
>> /nie wnikając w sensowność samych zakazów proszę/
>>
>> Nasunęło mi się obejście* tych przepisów przez urządzenie
>> fast-foodu/restauracji na dole i lokalu jak sprzed tygodnia na górze.
>> Czy można na dole mieć kebaby i jedynie piwo volt po 15zł, a na górze
>> nie oferować kebabów (to przecież tylko palarnia) za to mieć bar z
>> trochę szerszym wyborem piwa po 5-10zł?
>>
>> Mogą mieć osobne wejście, czy musi być jedna klatka schodowa?
>>
>>
>
> jak to jest jeden lokal to mozesz zwinac zarcie i zejsc na dól.
> a jak dwa odrebne to w zadnym nie masz dwoch pomieszczen, a tylko po
> jednym.
>
>
A co z "ogródkami"? Pod parasolami można palić czy nie można? We
większości takich lokali wejście jest otoczone parasolami i klient
chcący się dostać do środka musi przez taką strefę przejść... czyli na
moje rozumowanie (opierając się na treści ustawy ["nie wnikając w
sensowność samych zakazów"]) również nie można. Dobrze kombinuję?