eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plPrawoGrupypl.soc.prawoRestauracje na stojącoRestauracje na stojąco
  • Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.man.lodz.pl!newsfeed.pionier.net.p
    l!2.eu.feeder.erje.net!feeder.erje.net!border1.nntp.ams1.giganews.com!nntp.giga
    news.com!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-02.news.neostrada.pl!unt-spo-a-02.news.n
    eostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
    Newsgroups: pl.soc.prawo
    X-Mozilla-News-Host: news://news.neostrada.pl:119
    From: cef <c...@i...pl>
    Subject: Restauracje na stojąco
    Date: Sun, 22 Mar 2020 13:49:23 +0100
    User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows NT 10.0; WOW64; rv:68.0) Gecko/20100101
    Thunderbird/68.6.0
    MIME-Version: 1.0
    Content-Type: text/plain; charset=utf-8; format=flowed
    Content-Language: pl
    Content-Transfer-Encoding: 8bit
    Lines: 35
    Message-ID: <5e775ed3$0$549$65785112@news.neostrada.pl>
    Organization: Telekomunikacja Polska
    NNTP-Posting-Host: 80.53.118.49
    X-Trace: 1584881363 unt-rea-a-02.news.neostrada.pl 549 80.53.118.49:54324
    X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
    Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.soc.prawo:795983
    [ ukryj nagłówki ]

    W rozporządzeniu wprowadzającym stan epidemii jest punkt dotyczący
    ograniczenia w działaniu lokali gastronomicznych, ale zaciekawiło mnie
    jak ten przepis został sformułowany.Mamy w rozporządzeniu taki tekst:

    "Rozdział 4 - Ograniczenia funkcjonowania określonych instytucji lub
    zakładów pracy
    § 6. 1. W okresie, o którym mowa w § 1, ustanawia się czasowe ograniczenie:
    1) prowadzenia przez przedsiębiorców w rozumieniu przepisów ustawy z
    dnia 6 marca 2018 r. - Prawo przedsiębiorców oraz przez inne podmioty,
    działalności:
    a) polegającej na przygotowywaniu i podawaniu posiłków i napojów gościom
    siedzącym przy stołach lub gościom dokonującym własnego wyboru potraw z
    wystawionego menu, spożywanych na miejscu (ujętej w Polskiej
    Klasy-fikacji Działalności w podklasie 56.10.A), z wyłączeniem
    realizacji usług polegających na przygotowywaniu i podawaniu żywności na
    wynos lub jej przygotowywaniu i dostarczaniu oraz działalności
    restauracyjnej lub ba-rowej prowadzonej w środkach transportu,
    wykonywanej przez oddzielne jednostki"


    Dlaczego dotyczy to tylko siedzących przy stołach?
    A jak ktoś ma ławy a nie stoły? Jest jakaś prawna definicja stołu?
    Czyli w sumie wystarczyłoby usunąć krzesła z lokalu i mieć tylko miejsca
    stojące przy stołach albo zaprowadzić miejsca siedzące ale nie przy
    stołach tylko
    jakieś wolnostojące i jakieś podstawki pod talerze, albo obsługiwac
    tylko przy barze, bufecie czy ladzie a nie przy stołach i zlikwidować menu?
    (a żeby się nikt nie czepiał oferować gościom wedle życzenia z tego co
    jest kuchni)
    Pomijam fakt, że i tak niewielu klientów w obecnej sytuacji by przyszło,
    ale znowu mamy przykład jakiegoś dziwnego stanowienia prawa, które można
    ominąć
    jakimś prostym zabiegiem.
    Ciekawi mnie kiedy ktoś pierwszy wpadnie na pomysł jak działać pomimo
    zakazu.

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1