eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plPrawoGrupypl.soc.prawozabiałkowanie czy zabiałowanieRe: zabiałkowanie czy zabiałowanie
  • Data: 2009-08-27 10:37:04
    Temat: Re: zabiałkowanie czy zabiałowanie
    Od: Szymon von Ulezalka <s...@g...com> szukaj wiadomości tego autora
    [ pokaż wszystkie nagłówki ]

    On Aug 23, 3:08 pm, tokelau <t...@t...com> wrote:
    > W języku prawnym i prawniczym stosuje się czasem pojęcie zaczernienia
    > lub zabiałkowania informacji chronionych (niejawnych, prywatnych
    > itp.). Czy pojęcie zabiałkowanie jest prawidłowe? Wydaje się bowiem,
    > że skoro zaczernienie pochodzi od koloru czarnego, to prawidłowym
    > byłoby zabiałowanie, jako pochodzące od koloru białego, a nie
    > zabiałkowanie (od białka, które wcale nie musi i najczęściej nie jest
    > białe (chyba że ktoś ma na myśli wyłącznie ugotowane (zdenaturyzowane)
    > białko jaja, tj. albuminę)).
    > Słowniki internetowe na ten temat milczą - oba wyrazy w nich nie
    > istnieją, zaś google wyrzuca tylko słowo zabiałkowany (choć w bardzo
    > skromnej ilości).

    jak dla mnie- to forma 'zabielenie' (od 'bieli') jest forma, ktora
    pasowalaby tam najlepiej

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1