eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plPrawoGrupypl.soc.prawostezenie alkoholu we krwi... › Odp: stezenie alkoholu we krwi...
  • Data: 2004-03-24 18:56:04
    Temat: Odp: stezenie alkoholu we krwi...
    Od: "Adam Sito" <a...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora
    [ pokaż wszystkie nagłówki ]

    > Wykaże 0,0.
    > No chyba, że tych jabłek zjesz min. 25 kg, zalejesz wodą z drożdżami i
    > wystawisz brzucho na intensywne działanie promieni słonecznych ( nie
    > zapomnij o wetknięciu rurki fermentacyjnej do otworu gębowego) ;)))
    > A tak serio to historie z jabłkami to bajki.

    Nie żadne bajki.
    Jabłka zawierają skrobię, która po zetknięciu z enzymami ze śliny rozpoczyna
    proces fermentacji. Litr czystego spirytusu otrzymujemy z ok. 10 kg skrobii,
    a więc przelicznik jest taki - 2 jabłka o masie powiedzmy 30 dag, dają przy
    pełnym sfermentowaniu ok. 30 gram spirytusu. Jabłka zawierają cukry proste -
    głównie fruktozę i pewne ilości glukozy, więc fermentacja przebiega bardzo
    szybko. Oczywiście całe jabłko nie ulega sfermentowaniu, niemniej nawet 1/3
    z tych 30 gram daje możliwośc zaistnienia minimalnych wskazań na alkomacie.
    Jeśli ktoś nie wierzy, proponuję mały eksperyment w słoiku z jabłkami i
    śliną, postawionym na grzejniku, zapewniam, że po kilku godzinach będzie
    waniać alkoholem.
    Z tych to powodów fachowcy najlepsze wina sporządzają bez drożdży! (jest
    minimalny udział zarodników drożdży z powietrza, które jednak dostają się
    także do naszego przewodu pokarmowego!)

    AS




Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1