eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plPrawoAkty prawneProjekty ustawRządowy projekt ustawy o zmianie ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych oraz ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia

Rządowy projekt ustawy o zmianie ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych oraz ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia

Rządowy projekt ustawy o zmianie ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych oraz ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia

projekt mający na celu wykonanie prawa Unii Europejskiej

  • Kadencja sejmu: 7
  • Nr druku: 2683
  • Data wpłynięcia: 2014-08-06
  • Uchwalenie: Projekt uchwalony
  • tytuł: Ustawa o zmianie ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych oraz ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia
  • data uchwalenia: 2014-11-07
  • adres publikacyjny: Dz.U. poz. 1722

2683

spirytus i napoje − aldehydy
spirytusowe
− alkohol metylowy
− alkohol etylowy
− estry
− fuzle



cukier
− wilgotność
− substancje redukujące
− sacharoza
− popiół
konduktometryczny
− barwa metoda
spektrofotometryczną

2.
Laboratorium
Al. Marszałka
mleko i przetwory − wykrywanie
Specjalistyczne Piłsudskiego 8/12
mleczne
zafałszowań tłuszczu
w Gdyni
81-378 Gdynia

mlecznego poprzez :
Głównego

• analizę
Inspektoratu

triacylogliceroli,
Jakości

• wykrywanie steroli
Handlowej

roślinnych,
Artykułów

• analizę tokoferoli
Rolno-

i tokotrienoli
-Spożywczych

− zawartość tłuszczu

− zawartość wody/suchej

masy


w tym: masło
− zawartość suchej masy
beztłuszczowej
rolnictwo
− zawartość
ekologiczne -
ditiokarbaminianów
artykuły rolno-
metodą
-spożywcze
spektrofotometryczną
o niskiej zawartości − zawartość pestycydów
tłuszczu
oznaczanych
metodami: GCMS
i HPLC - DAD
oliwia z oliwek
− ocena zgodności oliwy
z oliwek
z deklarowaną
kategorią poprzez
analizę poniższych
parametrów:
• współczynniki
ekstynkcji (badanie
spektrtofotometryczn
e)
• zawartość
stigamstadienów
• zawartość izomerów
trans kwasów
3
tłuszczowych
• zawartość steroli
• zawartość
erytrodiolu i uvaolu
• zawartość wosków
• zawartość 2-
monopalmitynianu
glicerolu
tłuszcze i oleje
− zawartość kwasów
roślinne i
tłuszczowych
zwierzęce
tłuszcze roślinne
− liczba kwasowa
− liczba nadtlenkowa
ryby mrożone
− zawartość glazury
3.
Laboratorium
ul. Nowy Świat 3 chmiel
− wilgotność
Specjalistyczne 20-418 Lublin
− zawartość nasion
w Lublinie
− zawartość liści
Głównego
− łodyg i odpadków
Inspektoratu
Jakości
Handlowej
Artykułów
Rolno-
-Spożywczych
4.
Laboratorium
ul. Zagnańska 91 artykuły
rolno- identyfikacja
Specjalistyczne 25-558 Kielce
-spożywcze
i ilościowe oznaczanie
w Kielcach
surowców w żywności na
Głównego
podstawie analizy składu
Inspektoratu
kwasów nukleinowych
Jakości
metodami PCR i Real
Handlowej
Time PCR.
Artykułów
artykuły
rolno- wykrywanie
Rolno-
-spożywcze
i identyfikacja barwników
-Spożywczych
w żywności ujętych w
aktualnych przepisach UE
dotyczących substancji
dodatkowych.
4
przetwory mięsne wykrywanie dodatku
z mięsa
mięsa
oddzielonego
rozdrobnionego
mechanicznie

5
UZASADNIENIE

Projekt rozporządzenia stanowiący wykonanie upoważneinia ustawowego z art. 32
ust. 5 ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych
(Dz. U. z 2014 r. poz. 669 i ….) wychodzi naprzeciw uregulowaniom zawartym
w rozporządzeniu (WE) nr 882/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia
2004 r. w sprawie kontroli urzędowych przeprowadzanych w celu sprawdzenia zgodności
z prawem paszowym i żywnościowym oraz regułami dotyczącymi zdrowia zwierząt
i dobrostanu zwierząt oraz pracom prowadzonym na szczeblu unijnym w zakresie zmiany
ww. rozporządzenia. Wymagania wynikające z ww. rozporządzenia mają na celu zapewnienie
obywatelom Unii Europejskiej wysokiego poziomu ochrony zdrowia człowieka, zwierząt
i roślin oraz zagwarantowanie prawidłowego funkcjonowania rynku wewnętrznego
w odniesieniu do żywności, w tym m.in.: w zakresie jakości żywności, produkcji
ekologicznej i oznakowania produktów ekologicznych, stosowania i oznakowania
chronionych nazw pochodzenia, chronionych oznaczeń geograficznych i gwarantowanych
tradycyjnych specjalności oraz eliminowania zafałszowań w powyższym zakresie.
Obecnie laboratoria GIJHARS posiadają akredytację i działają w oparciu
o międzynarodowo uznawane metody analiz. Wskazanie referencyjnego laboratorium jest
wymagane obecnie w odniesieniu do tuszek drobiowych na podstawie art. 18 rozporządzenia
Komisji (WE) nr 543/2008 z dnia 16 czerwca 2008 r. wprowadzającego szczegółowe przepisy
wykonawcze do rozporządzenia Rady (WE) nr 1234/2007 w sprawie niektórych norm
handlowych w odniesieniu do mięsa drobiowego (Dz. Urz. L 157 z 17.06.2008, str. 46).
Jednakże, jak wynika z dyskusji toczącej się w tracie prac nad nowelizacją wymienionego
rozporządzenia (WE) nr 882/2004 nacisk zostanie położony na rozwój metodyk stosowanych
przez laboratoria urzędowe, a to wymagać będzie wskazania w poszczególnych państwach
członkowskich laboratoriów referencyjnych, które mają rolę wiodącą i odwoławczą.
W zakresie analizy żywności odnoszącej się do parametrów jakości handlowej celowe jest
ustanowienie referencyjnymi laboratoriów GIJHARS.
Powyższe uregulowania przyczynią się do bardziej przejrzystego określenia zasad
postępowania GIJHARS zwłaszcza w przypadku odwołań od wyników badań, umożliwi
koordynację zadań nakładanych przez Komisję Europejską w zakresie ujednolicania metodyk
analitycznych we wszystkich państwach członkowskich oraz pozwoli na szybsze reagowanie
na pojawiające się na rynku spożywczym nieprawidłowości, a tym samym zapewni
skuteczniejsze działanie organów urzędowej kontroli żywności.
6
W załączniku do projektu rozporządzenia wskazano odpowiednio laboratoria
w Poznaniu, Gdyni, Lublinie i Kielcach jako laboratoria odwoławcze (referencyjne)
w zakresie poszczególnych rodzajów artykułów rolno-spożywczych i wybranych metodyk.
Projekt rozporządzenia nie podlega procedurze notyfikacji w rozumieniu
rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 23 grudnia 2002 r. w sprawie sposobu funkcjonowania
krajowego systemu notyfikacji norm i aktów prawnych (Dz. U. Nr 239, poz. 2039, z późn.
zm.).
Stosownie do postanowień ustawy z dnia 7 lipca 2005 r. o działalności lobbingowej
w procesie stanowienia prawa (Dz. U. Nr 169, poz. 1414, z późn. zm.) projekt rozporządzenia
zostanie zamieszczony w Biuletynie Informacji Publicznej Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju
Wsi oraz Rządowego Centrum Legislacji.
Projekt rozporządzenia jest zgodny z prawem Unii Europejskiej.
7
strony : 1 ... 8 . [ 9 ] . 10

Dokumenty związane z tym projektem:



Eksperci egospodarka.pl

1 1 1

Akty prawne

Rok NR Pozycja

Najnowsze akty prawne

Dziennik Ustaw z 2017 r. pozycja:
1900, 1899, 1898, 1897, 1896, 1895, 1894, 1893, 1892

Monitor Polski z 2017 r. pozycja:
938, 937, 936, 935, 934, 933, 932, 931, 930

Wzory dokumentów

Bezpłatne wzory dokumentów i formularzy.
Wyszukaj i pobierz za darmo: