Rządowy projekt ustawy o zmianie ustawy o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich, obrocie tymi wyrobami i organizacji rynku wina
projekt ustawy dotyczy zniesienia limitu produkcji wina gronowego oraz ograniczeń sadzenia winorośli w Polsce, rozszerzenia liczby odmian winorośli, z których będzie można produkować wino gronowe; umożliwienia uprawy odmian zakwalifikowanych do wyrobu wina gronowego w UE a także zezwolenia na dodanie cukru do winogron, moszczu i wina gronowego wyrabianego z winogron zebranych w Polsce
projekt mający na celu wykonanie prawa Unii Europejskiej
- Kadencja sejmu: 6
- Nr druku: 1514
- Data wpłynięcia: 2008-12-11
- Uchwalenie: Projekt uchwalony
- tytuł: o zmianie ustawy o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich, obrocie tymi wyrobami i organizacji rynku wina
- data uchwalenia: 2009-01-23
- adres publikacyjny: Dz.U. Nr 38, poz. 298
1514
UZASADNIENIE
Projekt rozporządzenia w sprawie minimalnej zawartości alkoholu w wytłokach i
osadzie drożdżowym , stanowi wykonanie upoważnienia zawartego w art. 28 e ust. 3
ustawy z dnia 22 stycznia 2004 r. o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich, obrocie
tymi wyrobami i organizacji rynku wina (Dz. U. Nr 34, poz. 292, z późn. zm.). Podczas
wyrobu wina zabronione jest nadmierne tłoczenie winogron Z uwagi na to państwa
członkowskie na podstawie upoważnienia zawartego w pkt D ust 1 załącznika VI
rozporządzenia Rady (WE) nr 479/2008 z dnia 29 kwietnia 2008 r. w sprawie
wspólnej organizacji rynku wina, zmieniającym rozporządzenia (WE) nr 1493/1999,
(WE) nr
1782/2003, (WE) nr
1290/2005 i (WE) nr
3/2008 oraz uchylającym
rozporządzenia (EWG) nr 2392/86 i (WE) nr 1493/1999 (Dz. Urz. UE L Nr 148 z
6.06.2008, str. 1) określają minimalną zawartości alkoholu w wytłokach i osadzie
drożdżowym po wytłoczeniu winogron. Minimalna ilość alkoholu zawartego w tych
produktach ubocznych określona w przepisach prawa krajowego nie może być
jednak niższa od 5 % w odniesieniu do zawartości alkoholu w wyprodukowanym
winie. Zgodnie z przepisami art. 21 rozporządzenia Komisji (WE) nr 555/2008 z dnia
27 czerwca 2008
r. ustanawiającego szczegółowe przepisy wykonawcze do
rozporządzenia Rady (WE) nr 479/2008 w sprawie wspólnej organizacji rynku wina w
odniesieniu do programów wsparcia, handlu z krajami trzecimi, potencjału
produkcyjnego oraz kontroli w sektorze wina (Dz. Urz. UE L 170 z 30.6.2008, str. 1)
podczas określenia minimalnego stężenia alkoholu zawartego w produktach
ubocznych przyjmuje się odniesienie do standardowego stężenia alkoholu w
procentach objętościowych w winie, które strefy A wynosi 8,0 % . Przy takim
założeniu otrzymuje się wartość 0,625%., gdyż 5% od 8 wynosi 0,62. Z uwagi na
ułatwienie przeprowadzenia badania zawartości alkoholu w projekcie ustala się
wartość wynoszącą 0,7%.
Objęcie terytorium Rzeczypospolitej Polskiej strefą A uprawy winorośli umożliwia
rozpoczęcie produkcji wina z przeznaczeniem do obrotu, z winogron pozyskiwanych
z krajowych upraw winorośli. Produkcja takiego wina nie występuje jednak w Polsce
od lat sześćdziesiątych ubiegłego wieku. Uniemożliwia to ustalenie minimalnej
zawartości alkoholu w wytłokach i osadzie drożdżowym w oparciu o stan faktyczny.
W tej sytuacji do czasu gdy możliwe będzie ustalenie minimalnej zawartości alkoholu
w wytłokach i osadzie drożdżowym na podstawie realizowanej produkcji wina
wprowadzanego do obrotu, ustalono minimalną zawartość alkoholu w wytłokach i
osadzie drożdżowym przyjmując ,że wynosi ona 5% w odniesieniu do standardowej
zawartości alkoholu w wyprodukowanym winie, która dla strefy A wynosi 8% obj.
Projektowane rozporządzenie nie zawiera norm technicznych, a ponadto
wykonuje postanowienia Unii Europejskiej i w związku z tym nie podlega procedurze
notyfikacji aktów prawnych określonej w przepisach rozporządzenia Rady Ministrów z
dnia 23 grudnia 2002 r. w sprawie funkcjonowania krajowego systemu notyfikacji
norm i aktów prawnych (Dz. U. Nr 239, poz. 2039 oraz z 2004r. Nr 65, poz. 597).
Stosownie do art. 5 ustawy z dnia 7 lipca 2005 r. o działalności lobbingowej w
procesie stanowienia prawa (Dz. U. Nr 169, poz. 1414) projekt niniejszego
rozporządzenia zostanie zamieszczony na stronie internetowej Biuletynu Informacji
publicznej Ministerstwa i Rozwoju Wsi.
Ocena skutków regulacji
1. Podmioty, na które oddziałuje regulacja.
Projektowana regulacja dotyczy podmiotów, które będą prowadzić wyrób wina
gronowego z winogron zebranych krajowych upraw winorośli z przeznaczeniem do
obrotu.
2. Dochody i wydatki budżetu i sektora publicznego.
Wejście w życie projektowanych zmian nie spowoduje zwiększenia wydatków
budżetu państwa.
3. Rynek pracy.
Wejście w życie projektowanych zmian nie będzie miało zasadniczego wpływu
na
rynek pracy, jednakże rozwój niewielkich lokalnych upraw winorośli wraz
z
wyrobem wina gronowego wprowadzanego do obrotu, może przyczynić się
do ewentualnego wzrostu zatrudnienia, w tych regionach Rzeczypospolitej Polskiej,
w których warunki glebowo-klimatyczne umożliwiają zakładanie upraw winorośli.
4. Konkurencyjność gospodarki i przedsiębiorczość.
Z uwagi na warunki klimatyczno glebowe oraz na to, że produkcja wina z upraw
krajowych z przeznaczeniem do obrotu nie jest w Polsce realizowana od lat
sześćdziesiątych ubiegłego wieku - wielkość ewentualnej produkcji wina z upraw
krajowych jaka może być praktycznie realizowana w Polsce po wejściu w życie
projektowanych zmian nie będzie miała wpływu na konkurencyjność gospodarki
i przedsiębiorczość, w tym na funkcjonowanie przedsiębiorstw.
5. Sytuacja i rozwój regionalny.
Wejście w życie projektowanego rozporządzenia nie będzie miało zasadniczego
wpływu na
rozwój regionalny, jednakże podejmowanie się przez plantatorów
winorośli wyrobu wina gronowego z własnych upraw, a także zakładania upraw
w celu sprzedaży pozyskanych winogron przedsiębiorcom wykonującym działalność
gospodarczą na podstawie wpisu do rejestru, może zapewnić dodatkowe źródła
dochodów w rolnictwie, w tych regionach Polski gdzie warunki glebowo-klimatyczne
umożliwiają zakładanie upraw winorośli.
6. Konsultacje społeczne.
Projekt rozporządzenia został poddany konsultacjom z następującymi organizacjami
i związkami:
1) Business Centre Club;
2) Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych;
3) Federacja Związków Pracodawców- Dzierżawców i Właścicieli Rolnych;
4) Forum Związków Zawodowych;
5) Konfederacja Pracodawców Polskich;
6) Krajowa Rada Winiarstwa i Miodosytnictwa;
7) Krajowa Izba Gospodarcza „Przemysł Spożywczy”;
8) Krajowa Rada Izb Rolniczych;
9) Krajowy Związek Rewizyjny Rolniczych Spółdzielni Produkcyjnych;
10) Krajowy Związek Rolników, Kółek i Organizacji Rolniczych;
11) NSZZ „Solidarność” Komisja Krajowa;
12) NSZZ Rolników Indywidualnych „Solidarność”;
13) Ogólnopolskie Stowarzyszenie Plantatorów Winorośli i Producentów Wina;
14) Ogólnopolskie Porozumienie Związków Zawodowych Rolników i Organizacji
Rolniczych;
15) Ogólnopolskie Porozumienie Związków Zawodowych;
16) Polska Federacja Producentów ywności;
17) Polska Konfederacja Pracodawców Prywatnych;
18) Fundacja Polski Instytut Winorośli i Wina;
19) Rada Gospodarki ywnościowej;
20) Stowarzyszenie Małopolskie Forum Winne;
21) Stowarzyszenie Winiarzy Podkarpacia;
22) Stowarzyszenie Winnic Doliny Sanu;
23) Zielonogórskie Stowarzyszenie Winiarskie;
24) Związek Sadowników Polskich - Sekcja Winoroślarska;
25) Związek Szkółkarzy Polskich;
26) Związek Zawodowy Centrum Narodowe Młodych Rolników;
27) Związek Zawodowy Pracowników Rolnictwa w RP;
28) Związek Zawodowy Rolnictwa „Samoobrona”;
29) Związek Zawodowy Rolników „Ojczyzna”;
30) Związek Zawodowy Rolników RP „Solidarni”.
W ramach konsultacji społecznych ww. organizacje i związki nie zgłosiły uwag.
11-20-iw
Dokumenty związane z tym projektem:
- 1514 › Pobierz plik