Rządowy projekt ustawy o zmianie ustawy o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich, obrocie tymi wyrobami i organizacji rynku wina
projekt ustawy dotyczy zniesienia limitu produkcji wina gronowego oraz ograniczeń sadzenia winorośli w Polsce, rozszerzenia liczby odmian winorośli, z których będzie można produkować wino gronowe; umożliwienia uprawy odmian zakwalifikowanych do wyrobu wina gronowego w UE a także zezwolenia na dodanie cukru do winogron, moszczu i wina gronowego wyrabianego z winogron zebranych w Polsce
projekt mający na celu wykonanie prawa Unii Europejskiej
- Kadencja sejmu: 6
- Nr druku: 1514
- Data wpłynięcia: 2008-12-11
- Uchwalenie: Projekt uchwalony
- tytuł: o zmianie ustawy o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich, obrocie tymi wyrobami i organizacji rynku wina
- data uchwalenia: 2009-01-23
- adres publikacyjny: Dz.U. Nr 38, poz. 298
1514
1,36267
1,0786
10,93
19,4
1,36284
1,0791
11,00
19,5
1,36301
1,0795
11,07
19,6
1,36318
1,0800
11,13
19,7
1,36335
1,0804
11,21
19,8
1,36351
1,0809
11,27
19,9
1,36367
1,0813
11,34
20,0
1,36383
1,0817
11,40
20,1
1,36400
1,0822
11,47
20,2
1,36417
1,0826
11,54
20,3
1,36434
1,0831
11,60
20,4
1,36451
1,0835
11,67
20,5
1,36468
1,0840
11,75
20,6
1,36484
1,0844
11,81
20,7
1,36501
1,0849
11,88
20,8
1,36518
1,0853
11,96
20,9
1,36534
1,0857
12,01
21,0
1,36550
1,0862
12,08
21,1
1,36568
1,0866
12,15
21,2
1,36585
1,0871
12,22
21,3
1,36601
1,0875
12,29
21,4
1,36618
1,0880
12,35
21,5
1,36635
1,0884
12,42
21,6
1,36652
1,0889
12,49
21,7
1,36669
1,0893
12,56
21,8
1,36685
1,0897
12,63
21,9
1,36702
1,0902
12,69
22,0
1,36719
1,0906
12,76
22,1
1,36736
1,0911
12,83
22,2
1,36753
1,0916
12,90
22,3
1,36770
1,0920
12,97
22,4
1,36787
1,0925
13,04
22,5
1,36804
1,0929
13,11
22,6
1,36820
1,0933
13,17
22,7
1,36837
1,0938
13,24
22,8
1,36854
1,0943
13,31
22,9
1,36871
1,0947
13,38
23,0
1,36888
1,0952
13,45
23,1
1,36905
1,0956
13,52
7
23,2
1,36922
1,0961
13,59
23,3
1,36939
1,0965
13,66
23,4
1,36956
1,0970
13,73
23,5
1,36973
1,0975
13,80
23,6
1,36991
1,0979
13,87
23,7
1,37008
1,0984
13,94
23,8
1,37025
1,0988
14,01
23,9
1,37042
1,0993
14,08
24,0
1,37059
1,0998
14,15
24,1
1,37076
1,1007
14,22
24,2
1,37093
1,1011
14,28
24,3
1,37110
1,1016
14,35
24,4
1,37128
1,1022
14,44
24,5
1,37145
1,1026
14,50
24,6
1,37162
1,1030
14,56
24,7
1,37180
1,1035
14,64
24,8
1,37197
1,1041
14,72
24,9
1,37214
1,1045
14,78
25,0
1,37232
1,1049
14,84
25,1
1,37249
1,1053
14,90
25,2
1,37266
1,1057
14,96
25,3
1,37283
1,1062
15,03
25,4
1,37300
1,1068
15,11
25,5
1,37317
1,1072
15,17
8
UZASADNIENIE
Projekt rozporządzenia w sprawie sposobu i miejsca pobierania próbek winogron,
moszczy i wina w trakcie fermentacji oraz sposobu i miejsca ustalania naturalnej
zawartości alkoholu w tych produktach stanowi wykonanie upoważnienia zawartego
art. 28e ust 1 pkt 1 ustawy z dnia 22 stycznia 2004 r. o wyrobie i rozlewie wyrobów
winiarskich, obrocie tymi wyrobami i organizacji rynku wina (Dz. U. Nr 34, poz. 292, z
późn. zm.). Konieczność wydania nowego rozporządzenia w tym zakresie wynika ze
zmiany upoważnienia ustawowego zawartego w art. 28e ust 1 pkt 1 ww. ustawy.
Objęcie terytorium Polski strefą A uprawy winorośli umożliwia produkowanie wina z
przeznaczeniem do obrotu, z winogron pozyskiwanych upraw krajowych. Produkcja
ta będzie realizowana zgodnie zasadami wyrobu wina określonymi dla strefy A
uprawy winorośli w rozporządzeniu Rady nr 1493/99 z dnia 17 maja 1999r. w
sprawie wspólnej organizacji rynku wina. Przepisy te regulują także zasady
przeprowadzania zabiegu wzbogacania winogron, moszczy i wina w trakcie
fermentacji. Przepisy UE zobowiązują państwa członkowskie do sprawowania
nadzoru nad prawidłowym stosowaniem tego zabiegu. Zabieg wzbogacania
winogron, moszczy lub wina w trakcie fermentacji może być przeprowadzany
wyłącznie w wypadku występowania warunków klimatycznych uniemożliwiających
uzyskanie minimalnej mocy alkoholowej wina obowiązującej dla strefy danej uprawy
winorośli. Projekt niniejszego rozporządzenia określa zasady przeprowadzania
ustalania zasadności stosowania zabiegu wzbogacania w strefie A uprawy winorośli,
do której zostało włączone terytorium Polski.
Ocena skutków regulacji:
1. Dochody i wydatki budżetu i sektora publicznego
Wejście w życie projektowanego rozporządzenia nie spowoduje zwiększenia
wydatków budżetu państwa.
2. Podmioty na które oddziałuje regulacja
Regulacja dotyczy producentów wina z winogron pozyskanych z upraw krajowych.
3. Rynek pracy
Wejście w życie projektowanego rozporządzenia nie będzie miało wpływu na
rynek pracy.
9
4. Konkurencyjność gospodarki i przedsiębiorczość, w tym na funkcjonowanie
przedsiębiorstw
Wejście w życie projektowanego rozporządzenia nie będzie miało wpływu na
konkurencyjność polskiego rolnictwa na wspólnym rynku UE.
5. Sytuacja i rozwój regionalny
Wejście w życie projektowanego rozporządzenia nie będzie miało zasadniczego
wpływu na rozwój regionalny, jednakże podejmowanie się przez plantatorów
winorośli wyrobu wina gronowego z własnych upraw może zapewnić dodatkowe
źródła dochodów w rolnictwie, w tych regionach Polski gdzie warunki glebowo-
klimatyczne umożliwiają zakładanie upraw winorośli.
6. Konsultacje społeczne
Projekt rozporządzenia będzie poddany konsultacji z następującymi organizacjami i
związkami:
1. Ogólnopolskie Porozumienie Związków Zawodowych,
2. Sekretariat Rolnictwa Komisji Krajowej NSZ „Solidarność”,
3. Niezależny Samorządny Związek Zawodowy Rolników Indywidualnych
„Solidarność”,
4. Związek Zawodowy Rolnictwa „Samoobrona”,
5. Związek Zawodowy Rolników „Ojczyzna”
6. Krajowy Związek Rolników, Kółek i Organizacji Rolniczych,
7. Związek Zawodowy Centrum Narodowe Młodych Rolników,
8. Federacja Związków Producentów Rolnych,
9. Krajowa Rada Izb Rolniczych,
10. Krajowa Izba Gospodarcza, Komitet Rolnictwa i Obrotu Rolnego,
11. Konfederacja Pracodawców Polskich,
12. Polska Konfederacja Pracodawców Prywatnych,
13. Business Centre Club,
14. Krajowa Rada Winiarstwa i Miodosytnictwa,
15. Związek Sadowników Polskich - Sekcja Winoroślarska,
16. Ogólnopolskie Stowarzyszenie Plantatorów Winorośli i Producentów Wina,
17. Związek Szkółkarzy Polskich.
12/13si
10
Projekt
ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI 1)
z dnia ................................... 2008 r.
w sprawie minimalnej zawartości alkoholu w wytłokach i osadzie
drożdżowym
Na podstawie art. 28e ust. 3 ustawy z dnia 22 stycznia 2004 r. o wyrobie i
rozlewie wyrobów winiarskich, obrocie tymi wyrobami i organizacji rynku wina (Dz. U.
Nr 34, poz. 292, z późn. zm.2)) zarządza się, co następuje:
§ 1. Minimalne rzeczywiste stężenie alkoholu w wytłokach i osadzie drożdżowym
uzyskanych podczas wyrobu wina z winogron zebranych z krzewów winorośli
uprawianych na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej wynosi nie mniej niż
0,7 % obj.
§ 2. Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.
Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi
___________________________________
1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej – rynki rolne, na
podstawie § 1 ust. 2 pkt 3 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 16 listopada 2007 r.
w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 216,
poz. 1599).
2) Zmiany wymienionej ustawy zostały ogłoszone w Dz. U. z 2004 r. Nr 96, poz. 959 i Nr 173,
poz.1808, z 2006 r. Nr 171, poz. 1225 i Nr 208, poz. 1541, oraz z 2008 r. Nr 145, poz. 915.
Dokumenty związane z tym projektem:
- 1514 › Pobierz plik