Rządowy projekt ustawy o zmianie ustawy o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich, obrocie tymi wyrobami i organizacji rynku wina
projekt ustawy dotyczy zniesienia limitu produkcji wina gronowego oraz ograniczeń sadzenia winorośli w Polsce, rozszerzenia liczby odmian winorośli, z których będzie można produkować wino gronowe; umożliwienia uprawy odmian zakwalifikowanych do wyrobu wina gronowego w UE a także zezwolenia na dodanie cukru do winogron, moszczu i wina gronowego wyrabianego z winogron zebranych w Polsce
projekt mający na celu wykonanie prawa Unii Europejskiej
- Kadencja sejmu: 6
- Nr druku: 1514
- Data wpłynięcia: 2008-12-11
- Uchwalenie: Projekt uchwalony
- tytuł: o zmianie ustawy o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich, obrocie tymi wyrobami i organizacji rynku wina
- data uchwalenia: 2009-01-23
- adres publikacyjny: Dz.U. Nr 38, poz. 298
1514
5
8. W przypadku skreślenia z ewidencji podmiotu, o którym
mowa w ust. 1, podmiot ten może wprowadzać do obrotu
wino gronowe lub moszcz gronowy ujęte w deklaracjach
produkcji i zapasów, o których mowa w art. 2, art. 4 i art. 6
rozporządzenia nr 1282/2001 z dnia 28 czerwca 2001 r.
ustanawiającego szczegółowe zasady stosowania rozpo-
rządzenia Rady (WE) nr 1493/1999 w odniesieniu do
zbierania informacji w celu identyfikacji produktów winiar-
skich i monitorowania rynku wina oraz zmieniającego
rozporządzenie (WE) nr 1623/2000 (Dz. Urz. WE L 176
z 29.06.2001, str. 14; Dz. Urz. UE Polskie wydanie spe-
cjalne, rozdz. 3, t. 32, str. 474), zwanego dalej „rozpo-
rządzeniem nr 1282/2001”, złożonych przed dniem skreśle-
nia z ewidencji – do wyczerpania zapasów ujętych w tych
deklaracjach.”;
8) po art. 26a dodaje się art. 26b w brzmieniu:
„Art. 26b. Wino gronowe z winogron pozyskiwanych z upraw
winorośli położonych na terytorium Rzeczypospolitej
Polskiej może być wprowadzone do obrotu, jeżeli
zostało wyrobione w miejscu wskazanym w zgłoszeniu,
o którym mowa w art. 26 ust. 1, z winogron
pozyskanych wyłącznie z uprawy winorośli znajdującej
się w miejscu wskazanym w tym zgłoszeniu.”;
9) w art. 27:
a) w ust. 1 wprowadzenie do wyliczenia otrzymuje brzmienie:
„Podmioty, które wykonują działalność, o której mowa
w art. 16, dokonujące wyrobu lub rozlewu wina gronowego lub
wyrobu moszczu gronowego przeznaczonego do obrotu skła-
dają Prezesowi Agencji informacje o:”,
b) ust. 3 otrzymuje brzmienie:
6
„3.
Podmioty, które wykonują działalność gospodarczą,
o której mowa w art. 16 ust. 1 i 2, oraz podmioty
prowadzące handel hurtowy winem gronowym lub
moszczem gronowym składają Prezesowi Agencji, w ter-
minie do dnia 31 sierpnia każdego roku, deklarację
zapasów, o której mowa w art. 6 rozporządzenia
nr 1282/2001.";
10) w art. 27a w ust. 1 pkt 2 otrzymuje brzmienie:
„2) o ilości usuniętych produktów ubocznych powstałych przy
wyrobie wina gronowego w terminie do dnia 15 sierpnia za
poprzedni rok gospodarczy.”;
11) w art. 27b w ust. 1:
a) pkt 1 otrzymuje brzmienie:
„1) niezwłocznie informuje wojewódzkiego inspektora jakości
handlowej artykułów rolno-spożywczych, właściwego ze
względu na miejsce zamieszkania lub siedzibę podmiotu
wyrabiającego wino gronowe lub moszcz gronowy prze-
znaczone do obrotu, o stwierdzonych, na podstawie zło-
żonych deklaracji, o których mowa w art. 27a ust. 1,
przypadkach nieusunięcia produktów ubocznych powsta-
łych przy wyrobie wina gronowego;”,
b) w pkt 2 wprowadzenie do wyliczenia otrzymuje brzmienie:
„opracowuje i przekazuje ministrowi właściwemu do spraw
rynków rolnych zbiorcze zestawienie informacji, o których
mowa w art. 26 ust. 3 oraz w art. 27 ust. 1 zawierające:”;
12) uchyla się art. 28 i 28a;
13) art. 28b otrzymuje brzmienie:
„Art. 28b. 1. Dopuszcza się przeprowadzenie zabiegu wzbogacania
winogron zebranych na terytorium Rzeczypospolitej
7
Polskiej z krzewów odmian winorośli, o których
mowa w art. 23 ust. 1, oraz uzyskanego z tych
winogron moszczu gronowego lub wina, przy zacho-
waniu wymagań określonych w art. 28b oraz w lit. A
ust. 2 i lit. B załącznika nr V do rozporządzenia
nr 479/2008.
2. Podmiot wyrabiający wino gronowe lub moszcz gro-
nowy przeznaczone do obrotu zgłasza wojewódz-
kiemu inspektorowi jakości handlowej artykułów
rolno-spożywczych, właściwemu ze względu na
miejsce zamieszkania lub siedzibę tego podmiotu,
zamiar przeprowadzenia zabiegu wzbogacania, od-
kwaszania i słodzenia zgodnie z zasadami określo-
nymi w art. 29, art. 30 i art. 35 rozporządzenia
Komisji (WE) nr 423/2008 z dnia 8 maja 2008 r.
ustanawiającego niektóre szczegółowe zasady wyko-
nania rozporządzenia Rady (WE) nr 1493/1999 oraz
wspólnotowy kodeks praktyk i procesów enologicz-
nych (Dz. Urz. UE L 127 z 15.05.2008, str. 13),
zwanego dalej „rozporządzeniem nr 423/2008”.
3. Zgłoszenia zamiaru przeprowadzenia zabiegu wzbo-
gacania dokonuje się nie później niż na 2 dni robocze
przed planowanym terminem rozpoczęcia tego za-
biegu.
4. W przypadku niemożności przeprowadzenia zabiegu
wzbogacania w planowanym terminie na skutek
zaistnienia okoliczności, o których mowa w art. 29
ust. 4 rozporządzenia nr 423/2008, podmiot, o którym
mowa w ust. 2, zgłasza ten fakt wojewódzkiemu
inspektorowi jakości handlowej artykułów rolno-
spożywczych, właściwemu ze względu na miejsce
zamieszkania lub siedzibę tego podmiotu, nie później
8
niż w ostatnim dniu roboczym poprzedzającym pla-
nowany termin rozpoczęcia zabiegu wzbogacania.
5. Zgłoszeń dokonuje się na formularzach opracowanych
i udostępnianych przez Inspekcję Jakości Handlowej
Artykułów Rolno-Spożywczych.
6. Minister właściwy do spraw rynków rolnych może
występować do Komisji Europejskiej o zwiększenie
limitu wzbogacania w przypadku oraz na zasadach
określonych w lit. A ust. 3 załącznika nr V do
rozporządzenia nr 479/2008.”;
14) art. 28c otrzymuje brzmienie:
„Art. 28c. 1. Podmioty, o których mowa w art. 26 ust. 1, wyrabia-
jące powyżej 25 hektolitrów wina w roku gospo-
darczym, obowiązane do usunięcia produktów ubocz-
nych na podstawie lit. D ust. 5 załącznika nr VI
do rozporządzenia nr 479/2008 lub przepisów wyda-
nych w trybie tego rozporządzenia, zgłaszają woje-
wódzkiemu inspektorowi jakości handlowej artyku-
łów rolno-spożywczych, właściwemu ze względu na
miejsce zamieszkania lub siedzibę tego podmiotu,
zamiar usunięcia produktów ubocznych powstałych
w wyniku wyrobu wina gronowego lub moszczu
gronowego, ze wskazaniem miejsca składowania
i terminu usunięcia tych produktów, nie później niż
na 2 dni robocze przed planowanym terminem rozpo-
częcia usuwania tych produktów.
2. Zgłoszenia, o którym mowa w ust. 1, dokonuje się
na formularzu opracowanym i udostępnianym przez
Inspekcję Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spo-
żywczych.”;
9
15) art. 28d otrzymuje brzmienie:
„Art. 28d. Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spo-
żywczych dokonuje kontroli:
1) dokumentów towarzyszących przewozowi pro-
duktów winiarskich pod względem ich zgodności
z rozporządzeniem Komisji (WE) nr 555/2008
z dnia 27 czerwca 2008 r. ustanawiającym szczegó-
łowe przepisy wykonawcze do rozporządzenia Rady
(WE) nr 479/2008 w sprawie wspólnej organizacji
rynku wina w odniesieniu do programów wsparcia,
handlu z krajami trzecimi, potencjału produkcyjnego
oraz kontroli w sektorze wina (Dz. Urz. UE L 170
z 30.06.2008, str. 1);
2) dokumentów towarzyszących przewozowi pro-
duktów winiarskich oraz prowadzonych rejestrów
w sektorze wina pod względem ich zgodności
z rozporządzeniem Komisji (WE) nr 884/2001
z
dnia 24 kwietnia 2001 r. ustanawiającym
szczegółowe zasady stosowania dotyczące doku-
mentów towarzyszących przewozowi produktów
winiarskich oraz rejestrów prowadzonych w sek-
torze wina (Dz. Urz. WE L 128 z 10.05.2001,
str. 32; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne,
rozdz. 3, t. 32, str. 202), zwanym dalej „rozpo-
rządzeniem nr 884/2001”;
3) usunięcia produktów ubocznych powstałych przy
wyrobie wina gronowego.”;
16) w art. 28e:
a) w ust. 1 pkt 1 otrzymuje brzmienie:
„1) sposób i miejsce:
Dokumenty związane z tym projektem:
- 1514 › Pobierz plik