Jak powinna być oznakowana żywność?
2010-03-16 13:22
Przeczytaj także: Czy żywność ekologiczna różni się od zwykłej?
Informacje, o których mowa wyżej zamieszcza się w tym samym polu widzenia, co nazwę środka spożywczego.
Ważne dla alergików
Od listopada 2005 roku, etykiety wszystkich produktów paczkowanych (w tym napojów alkoholowych), muszą zawierać informację na temat składników mogących wywoływać alergię lub nietolerancję. Produkty oznakowane przed 25 listopada 2005 roku mogą być w obrocie aż do wyczerpania zapasów.
Dotyczy to następujących 12 grup składników alergizujących, obecnych w żywności pakowanej:
- ziarna zbóż zawierające gluten (m.in. pszenica, żyto, jęczmień, owies) oraz przetwory z tych zbóż,
- skorupiaki i przetwory ze skorupiaków,
- jaja i przetwory z jaj,
- ryby i przetwory z ryb,
- orzechy arachidowe i przetwory z tych orzechów,
- ziarna soi i przetwory sojowe,
- mleko i przetwory mleczne (w tym laktoza),
- suche owoce łupinowe (m.in. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie),
- seler i przetwory z selera,
- gorczyca i przetwory z gorczycy,
- ziarna sezamu i przetwory z sezamu,
- dwutlenek siarki i siarczany w koncentracji powyżej 10mg/kg lub 10 ml/l wyrażone jako SO2.
Informacje, które MOGĄ BYĆ dodatkowo umieszczone na etykiecie środków spożywczych
W niektórych przypadkach przepisy określają warunki, pod jakimi producent może oznaczyć żywność w określony sposób. Do przypadków tych należą następujące oznaczenia:
Wyprodukowano metodami integrowanymi
lub skrót „IPO” (Integrowana Produkcja Ogrodnicza) – oznacza stosowanie w produkcji metod jak najmniej inwazyjnych w stosunku do środowiska naturalnego, w sposób minimalizujący niepożądane efekty uboczne stosowanych środków ochrony roślin i nawozów sztucznych, z uwzględnieniem ochrony środowiska. Producent może oznaczyć w ten sposób swój produkt, jeżeli posiada dokumentację potwierdzającą stosowanie takiej metody produkcji.
Przeczytaj także:
Boże Narodzenie 2024. Jakie produkty spożywcze zdrożały najbardziej?
oprac. : Stowarzyszenie Konsumentów Polskich
Więcej na ten temat:
produkty spożywcze, jakość produktów spożywczych, żywność ekologiczna, żywność, zdrowa żywność, oznakowanie żywności