BHP na budowie: warunki socjalne i higieniczne
2009-06-15 14:10
Przeczytaj także: Obowiązki pracodawcy w zakresie BHP
Szczegółowych wytycznych odnośnie warunków socjalnych i higienicznych, jakie szef powinien zagwarantować pracownikom zatrudnionym na budowach, należy poszukiwać w przepisach rozporządzenia Ministra Infrastruktury z 6 lutego 2003 r. w sprawie bezpieczeństwa i higieny pracy podczas wykonywania robót budowlanych, dalej: „rozporządzenie”. Ustawodawca poświęcił im rozdział 4 wspomnianego aktu.Ogólne wymagania dla pomieszczeń higieniczno-sanitarnych
Stosownie do § 30 rozporządzenia, pracodawca musi zatroszczyć się o znalezienie miejsca dla pomieszczeń o przeznaczeniu higieniczno-sanitarnym. Na terenie każdej budowy należy bowiem urządzić wydzielone pomieszczenia dla:
- szatni na odzież roboczą i ochronną,
- umywalni,
- jadalni,
- suszarni oraz
- ustępów.
Warto przy tym dodać, że nic nie stoi na przeszkodzie, aby pracownicy korzystali z istniejących już na terenie budowy pomieszczeń i urządzeń higieniczno-sanitarnych inwestora. W takim jednak wypadku konieczne jest umieszczenie stosownym postanowień odnośnie tej kwestii w zawartej z inwestorem umowie (§ 32 rozporządzenia).
Co do zasady, wysokość pomieszczeń higieniczno-sanitarnych nie powinna być mniejsza niż 2,5 m lub 2,2 m (w przypadku usytuowania ich w suterenie, piwnicy lub na poddaszu). Ustawodawca dopuszcza jednak, aby tej wysokości nie osiągały pomieszczenia higieniczno-sanitarne urządzone w kontenerach (§ 33 rozporządzenia).
W pomieszczeniach higieniczno-sanitarnych dopuszczalne jest stosowanie ławek jako miejsc siedzących. Należy przy tym pamiętać, że możliwość ta występuje jedynie w przypadku, gdy pracodawca zadba o przytwierdzenie ich na stałe do podłoża.
Jadalnia
Określone wymogi powinny spełniać także jadalnie (§ 35 rozporządzenia). I tak, jadalnia na terenie budowy powinna składać się z 2 części:
- jadalni właściwej o powierzchni nie mniejszej niż 8 m kw. (co najmniej 1,1 m kw. powierzchni na każdego z pracowników jednocześnie spożywających posiłek),
- pomieszczeń do przygotowywania, wydawania napojów i zmywania naczyń stołowych.
oprac. : Aleksandra Baranowska-Skimina / eGospodarka.pl