-
IH zbadała jakość mięsa. Co 5 partia wzbudza zastrzeżenia
... które nie zostało poddane żadnemu procesowi poza chłodzeniem, mrożeniem, w tym mięso pakowane próżniowo. Nie może zawierać przypraw i substancji dodatkowych. „surowe wyroby mięsne” oznaczają mięso, do którego producent dodał środki spożywcze, przyprawy lub substancje dodatkowe, lub które poddano procesowi niewystarczającemu do modyfikacji struktury ...
-
Inspekcja Handlowa zbadała jakość mięsa. Nie jest dobrze
... proc. (474) skontrolowanych partii było niewłaściwie oznakowanych (brak lub udzielenie błędnych informacji na temat produktu). Najwięcej uchybień w tym zakresie miały wyroby mięsne sprzedawane na wagę (58 proc.). Zastrzeżenia Inspekcji Handlowej, pod względem jakości, wzbudziło też około 13 proc. partii mięs i przetworów mięsnych ...
-
UOKiK radzi: jak kupować produkty bezglutenowe?
... Stowarzyszenie Przyjaciół Bezglutenowej Mamy. W akredytowanym laboratorium zostały sprawdzone 33 produkty m.in. słodycze, mąki i makaron z produktów naturalnie bezglutenowych, wyroby mięsne, przekąski. W jednym przypadku - w „Krupnioku gryczanym” produkowanym przez spółkę Bacówka Towary Tradycyjne - wykryty został gluten w niedozwolonej ilości ...
-
Młodzi konsumenci i ich prawa
... jakim towar ma je zachować. 3. przecież Zosia uprała bluzkę stosownie do instrukcji. Wyroby tekstylne muszą być oznaczone co do swego składu surowcowego i sposobu ... nietrwałych mikrobiologicznie, łatwo psujących się (np. wędzone ryby, produkty mięsne, gotowe do spożycia sałatki). Termin przydatności do spożycia w oznakowaniu środka spożywczego ...
-
Jak powinna być oznakowana żywność?
... Datą minimalnej trwałości znakuje się wszystkie trwałe środki spożywcze, np. wyroby cukiernicze, przetwory warzywne i owocowe pasteryzowane, ale również dietetyczne ... nietrwałych mikrobiologicznie, łatwo psujących się (np. wędzone ryby, produkty mięsne, gotowe do spożycia sałatki). Termin przydatności do spożycia w oznakowaniu środka spożywczego ...
-
Obiad w restauracji? Uważaj na pułapki w menu!
... deklarowanych 200 g. 3. Niewłaściwe przechowywanie potraw, np.: w 20 lokalach inspektorzy znaleźli towary przeterminowane, m.in. przyprawy, przetwory mięsne, sery, w 10 lokalach w jednej lodówce w odkrytych naczyniach sąsiadowały ze sobą wyroby gotowe (bigos, flaki, surówki) i np. rozmrożona ryba, surowe mięso, twaróg, w 10 lokalach były brudne ...