-
Produkty żywnościowe: uważaj co kupujesz!
... mięso oddzielone mechanicznie”) pojawiające się w wykazie składników mimo użycia nazwy „mięso” w świetle obowiązujących przepisów nie jest mięsem. Zgodnie z definicją „MOM” to produkt uzyskany w wyniku mechanicznego usunięcia reszty tkanek przylegających do kości, po oddzieleniu od nich mięśni; warto wiedzieć, że na sprzedawcach oferujących wędliny ...
-
Transport żywności - wymagania
... i samym załadunkiem. Opakowania jednostkowe i zbiorcze Wskazane powyżej warunki nie dotyczą jednak produktów pochodzenia zwierzęcego w opakowaniach jednostkowych lub zbiorczych (wędliny, mięso, nabiał, itp.), które również zaliczane są do produktów pochodzenia zwierzęcego. Ustawodawca dla tej grupy produktów nie określił szczegółowych warunków ...
-
Tania żywność źle oznakowana. Od dziś nowe etykiety
... oznakowanie i 13 proc. (107 partii) ze względu na niską jakość. Oceniono m.in. wędliny, konserwy, mięso mielone, masło, mleko, sery. Ze względu na niewłaściwą jakość artykułów z najniższej półki cenowej najczęściej kwestionowano wędliny podrobowe (m.in. pasztety, salcesony, pasztetowe), konserwy mięsne i masło. Oznakowanie Inspektorzy kwestionowali ...
-
Inspekcja Handlowa zbadała jakość mięsa. Nie jest dobrze
... dotyczyły oznakowania. Działania kontrolne prowadzone były w I kwartale minionego roku. Pod lupę wzięto mięso oraz jego przetwory sprzedawane luzem albo w opakowaniach . Sprawdzono m.in. mięso mielone, surową białą kiełbasę, wędliny, konserwy oraz pasztety. Inspektorzy sprawdzili zarówno jakość mięsa, jak i prawidłowość jego oznakowania. Rezultaty ...
-
Prawa i obowiązki konsumentów
... Pani Zosia szybko zmieniła zdanie i wybrała tańsze „świderki” innej firmy. Kupując wędliny na wagę, Pani Jadwiga zdecydowała się na 10 dag szynki. ... leży wyłącznie w interesie producenta, a nie konsumentów. Przy użyciu promieniowania utrwalać można: mięso kurczaków, ryby, owoce świeże i suszone (mango, papaję, truskawki, daktyle), ziemniaki, cebulę, ...
-
Przewaga kontraktowa. 10 pytań i odpowiedzi
... przez ludzi. Mogą to być produkty: przetworzone (np. konserwy, dżemy, wędliny, cukier), częściowo przetworzone (np. surowe produkty powstające w wyniku uboju i rozbioru zwierząt, w tym półtusze wieprzowe), nieprzetworzone (np. świeże warzywa, owoce, mięso). Do środków spożywczych zalicza się także napoje, gumę do żucia i wszelkie ...