-
Lokale gastronomiczne pod lupą IH. Nieprawidłowości w co 2. placówce
... polecenie sprawdzonej placówki swoim bliskim, znajomym czy przyjaciołom. W związku z rozpoczynającym się okresem turystycznym, Inspekcja Handlowa wzięła pod lupę lokale gastronomiczne, szczególną uwagę zwracając na rzetelność obsługi konsumentów oraz prawidłowość uwidaczniania cen towarów, potraw i napojów. Sezon dopiero się rozpoczyna, kontrola ...
-
Wieprzowina w roli cielęciny. IH skontrolowała lokale gastronomiczne
... kucharz zważył je przed przyrządzeniem, a nie po. Kolejny przykład: „wołowina Makao” - zamiast 500 g, ważyła 279 g. Inspektorzy sprawdzili również czy placówki gastronomiczne posiadają składniki, z których, jak deklarowały w menu, przyrządzają potrawy. W tym zakresie skontrolowano asortyment 139 barów, kwestionując co piąty (19,4 proc. - 27 ...
-
Kto odpowiada za utratę sprzętu narciarskiego?
W trakcie ferii zimowych na rzeczy osobiste i nierzadko drogi sprzęt należy uważać nie tylko na stoku. Coraz bardziej popularne ubezpieczenia od kradzieży sprzętu zimowego zwykle nie obejmują typowych sytuacji, w których giną narty czy deski snowboardowe, pozostawione bez nadzoru np. na zewnątrz punktu gastronomicznego. Znacznie lepiej sytuacja ...
-
Wakacje 2013: zakwaterowanie
... na kempingach, polach biwakowych oraz miejsc noclegowe w innych obiektach hotelarskich takich jak gospodarstwa agroturystyczne, jak również usługi im towarzyszące, np. gastronomiczne, czy związane z odnową biologiczną. W dochodzeniu roszczeń pomogą nam wszelkie dowody w postaci zdjęć, filmów czy oświadczeń świadków. Warto wspomnieć, że szczegółowe ...
-
Dzień Konsumenta 2023. Czy zwrot towaru zawsze jest możliwy?
... mogły stracić swoje właściwości, np. niektóre leki, zapieczętowane nagrania dźwiękowe, nagrania wizualne lub oprogramowania komputerowe, które zostały otworzone, żywność i wyroby gastronomiczne. Przy zamawianiu takich produktów czy usług przez Internet powinniśmy zachować szczególną uwagę i, jak w przypadku każdych transakcji online, zapoznać się ...
-
Lotnisko Chopina w Warszawie - praktyczne wskazówki dla podróżnych
... laptop przed lotem. Warto pamiętać o naładowaniu urządzeń, zwłaszcza jeśli boarding pass jest zapisany w aplikacji mobilnej lub na e-mailu. Restauracje i strefy gastronomiczne Lotnisko oferuje szeroką gamę punktów gastronomicznych, od restauracji po kawiarnie. Dobrze jest zaplanować czas na szybki posiłek, zwłaszcza jeśli czeka ...
-
Zatrudnienie dziecka: kiedy dopuszczalne?
Czy w firmie hotelarsko-gastronomicznej można zatrudnić 15-letnie dziecko? Jeśli tak, to jakie formalności trzeba załatwić? Dzieci, które nie ukończyły jeszcze 16 lat, można wyjątkowo zatrudnić w celu przygotowania zawodowego po spełnieniu sztywno określonych warunków lub na rzecz podmiotów prowadzących działalność kulturalną, artystyczną, ...
-
Zwalnianie pracowników z przyczyn dotyczących pracodawcy
... są lepiej chronieni przed zwolnieniem, pracodawca nie ma obowiązku wypłacania odpraw pieniężnych zwalnianym pracownikom. Przykład z życia Przedsiębiorca prowadzi 3 punkty gastronomiczne, pracownica jednego z nich przebywa na urlopie wychowawczym. Z powodów ekonomicznych właściciel zamyka punkt na obrzeżach miasta (zlikwidowano linię autobusową ...
-
Zwolnienie z pracy z przyczyn pracodawcy
... pracownicy są lepiej chronieni przed zwolnieniem, nie ma obowiązku wypłacania odpraw pieniężnych zwalnianym pracownikom. Przykład z życia: Pracodawca prowadzi 3 punkty gastronomiczne, pracownica jednego z nich przebywa na urlopie wychowawczym. Z powodów ekonomicznych pracodawca zamyka punkt na obrzeżach miasta (zlikwidowano linię autobusową, która ...
-
Kiedy praca w niedziele i święta jest dopuszczalna?
... jakie zostały wskazane w ustawie, w większości dotyczą pracy we wskazanych branżach, konieczność prac z uwagi na ich użyteczność społeczną (usługi hotelarskie, usługi gastronomiczne, jednostki gospodarki komunalnej). Prace wykonywane z uwagi na ich społeczną użyteczność nie mają katalogu zamkniętego i to pracodawca może uznać ją za ...