Poselski projekt ustawy o zmianie ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz niektórych innych ustaw
projekt dotyczy doprecyzowania kwestii podziału kompetencji między Państwową Inspekcją Sanitarną a Inspekcją Weterynaryjną w zakresie sprawowania nadzoru nad zakładami handlu detalicznego prowadzonymi przez rolników, w których prowadzi się produkcję, w tym przetwarzanie produktów pochodzenia zwierzęcego w celu sprzedaży wyłącznie konsumentom końcowy
- Kadencja sejmu: 7
- Nr druku: 3919
- Data wpłynięcia: 2015-07-29
- Uchwalenie: sprawa niezamknięta
3919
późn. zm.) pojęcie „budynek” oznacza obiekt budowlany, który jest trwale związany z
gruntem, wydzielony z przestrzeni za pomocą przegród budowlanych oraz posiada
fundamenty i dach.
Projekt ustawy jest zgodny z prawem Unii Europejskiej.
1. Podmioty, na które oddziałuje projektowana ustawa
Projektowana regulacja będzie oddziaływać na rolników prowadzących zakłady
zajmujące się handlem detalicznym, w których dokonuje się zarówno produkcji, w
tym przetwarzania, produktów pochodzenia zwierzęcego, jak i ich sprzedaży
wyłącznie konsumentom końcowym oraz organy Inspekcji Weterynaryjnej.
2.
Wpływ projektowanej ustawy na sektor finansów publicznych, w tym
budżet państwa i budżety jednostek samorządu terytorialnego
Projektowana ustawa nie będzie powodowała dodatkowych obciążeń dla budżetu
państwa i budżetów jednostek samorządu terytorialnego.
Zadania dla Inspekcji Weterynaryjnej sprawującej nadzór w zakresie bezpieczeństwa
żywności nad ww. zakładami prowadzonymi przez rolników zostaną sfinansowane w
ramach środków zaplanowanych corocznie dla tej Inspekcji w ustawie budżetowej.
3.
Wpływ projektowanej ustawy na funkcjonowanie przedsiębiorstw,
konkurencyjność gospodarki i przedsiębiorczość, w tym funkcjonowanie
przedsiębiorców oraz na rodzinę, obywateli i gospodarstwa domowe
Wejście w życie projektowanej ustawy będzie miało pozytywny wpływ na
konkurencyjność gospodarki i przedsiębiorczość, z uwagi na jednoznaczne
wskazanie, że tacy rolnicy mogą dokonywać produkcji i sprzedaży produktów
pochodzenia zwierzęcego w ramach handlu detalicznego w zakładach
nadzorowanych przez jeden organ urzędowej kontroli żywności.
Wejście w życie projektowanej ustawy przyczyni się do skuteczniejszego nadzoru
nad bezpieczeństwem wprowadzanych na rynek produktów pochodzenia
zwierzęcego w ramach takiej działalności przez jeden wyspecjalizowany i
przygotowany merytorycznie organ urzędowej kontroli żywności, a tym samym
zwiększenia jakości żywności i bezpieczeństwa konsumentów. Poprawa
bezpieczeństwa żywności będzie miała pozytywny wpływ na zdrowie konsumentów.
10
Dokumenty związane z tym projektem:
- 3919 › Pobierz plik