Rządowy projekt ustawy o zmianie ustawy o podatku od towarów i usług
- projekt ustawy ma na celu m.in. zmianę w art. 115 polegającą na podwyższeniu stawki zryczałtowanego zwrotu dla rolników ryczałtowych z 5 % do 6 % i jest związana z zakończeniem okresu przejściowego umożliwiającego stosowanie 3 % stawki na środki produkcji dla rolnictwa, a w konsekwencji opodatkowaniem tych produktów stawką w wysokości 7 %. Przewidziana w projekcie stawka zryczałtowanego zwrotu podatku została oparta w szczególności na danych z Rachunków Ekonomicznych Rolnictwa. Podwyżka stawki zryczałtowanego zwrotu podatku (do 6 %) ma zrekompensować podwyżkę stawki podatku na środki produkcji dla rolnictwa (nawozy, środki ochrony roślin)
projekt mający na celu wykonanie prawa Unii Europejskiej
- Kadencja sejmu: 6
- Nr druku: 359
- Data wpłynięcia: 2008-03-31
- Uchwalenie: Projekt uchwalony
- tytuł: o zmianie ustawy o podatku od towarów i usług
- data uchwalenia: 2008-04-11
- adres publikacyjny: Dz.U. Nr 74, poz. 444
359
20
1 wyłącznie króliki, pszczoły, jedwabniki i przeszkolone psy przewodniki dla ociemniałych
2 z wyłączeniem tłuszczów technicznych
3 z wyłączeniem włosia końskiego i odpadków z niego
4 z wyłączeniem produktów o zawartości alkoholu powyżej 1,2%
5 wyłącznie surowce roślin zielarskich oraz nasiona roślin przyprawowych
6 wyłącznie jadalne
7 wyłącznie wafle
8 wyłącznie opłatki sakralne i podobne produkty do opłatków sakralnych
9 wyłącznie chleb i bułki oraz bułka tarta
10 wyłącznie kreda mielona, pastewna i nawozowa
11 wyłącznie mączka dolomitowa
12 wyłącznie ziemia ogrodnicza i ziemia humus
13 wyłącznie siarka sublimowana lub strącona
14 wyłącznie produkty lecznicze wpisane do Rejestru Produktów Leczniczych dopuszczonych do
obrotu na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, o którym mowa w przepisach o Prawie
farmaceutycznym
15 z wyłączeniem amidów kwasów alifatycznych i ich pochodnych, związków azotu oraz
cyjanamidu wapnia (azotniaku technicznego)
16 z wyłączeniem chlorku potasu
17 z wyłączeniem związków azotu oraz nawozów naturalnych; wyłączenie nie dotyczy nawozów
wapniowych i wapniowo-magnezowych oraz związków fosforowych do mieszanek
paszowych
18 wyłącznie do stosowania w dentystyce
19 z wyłączeniem klejów kazeinowych
20 z wyłączeniem filmów do zastosowania w defektoskopii przemysłowej, o szerokości
przekraczającej 1m
21 z wyłączeniem wyrobów chemii gospodarczej
22 wyłącznie dla farmacji
23 wyłącznie produkty i preparaty do użytku farmaceutycznego i chirurgicznego, z wyłączeniem
wyrobów ceramiki szlachetnej
24 wyłącznie węże medyczne
25 z wyłączeniem odpadków skór garbowanych (bezwłosowych)
26 wyłącznie elementy składowe i wymienne do wyrobów ortopedycznych, rehabilitacyjnych i
protetycznych
27 z wyłączeniem książek adresowych o zasięgu krajowym, regionalnym, lokalnym, książek
telefonicznych, teleksów, telefaksów i ulotek
28 z wyłączeniem wydawnictw, w których nie mniej niż 67% powierzchni jest przeznaczona na
nieodpłatne lub odpłatne ogłoszenia handlowe, reklamy lub teksty reklamowe
29 wyłącznie z włókna kokosowego surowego i z manili surowej
30 wyłącznie nity ze stali do wyrobów ortopedycznych, rehabilitacyjnych i protetycznych
31 z wyłączeniem maszyn, urządzeń i wyposażenia do dokonywania składu innymi metodami, z
użyciem lub bez użycia urządzeń do odlewania
32 wyłącznie urządzenia komputerowe do pisma Braille’a (dla ociemniałych)
33 wyłącznie automatyczne maszyny do pisania dla niewidomych
34 wyłącznie maszyny dla niewidomych
21
35 z wyłączeniem weterynaryjnych
36 z wyłączeniem sztucznych zębów i protez dentystycznych
37 wyłącznie żelatyna nieutwardzona, obrobiona oraz wyroby z żelatyny nieutwardzonej,
obrobionej
Załącznik nr 2
WYKAZ TOWARÓW, KTÓRYCH IMPORT JEST OBJ TY STAWK PODATKU W
WYSOKO CI 3 %
Pozycja
Kod CN
Wyszczególnienie
1
0101
Konie, osły , muły i osłomuły, żywe
2
0102
Bydło żywe
3
0103
winie żywe
22
4
0104
Owce i kozy, żywe
5
0105
Drób domowy żywy, to znaczy ptactwo z gatunku Gallus
domesticus, kaczki, gęsi, indyki i perliczki
6
* 0106
Pozostałe zwierzęta żywe 1)
7
0201
Mięso z bydła, świeże lub schłodzone
8
0202
Mięso z bydła, zamrożone
9
0203
Mięso ze świń, świeże, schłodzone lub zamrożone
10
0204
Mięso z owiec lub kóz, świeże, schłodzone lub zamrożone
11
0205 00
Mięso z koni, osłów, mułów lub osłomułów, świeże,
schłodzone lub zamrożone
12
0206
Jadalne podroby z bydła, świń, owiec, kóz, koni, osłów,
mułów lub osłomułów, świeże, schłodzone lub zamrożone
13
0207
Mięso i podroby jadalne, z drobiu objętego pozycją 0105,
świeże, schłodzone lub zamrożone
Pozostałe mięso i podroby jadalne, świeże, schłodzone lub
zamrożone
14
0208 10
- Z królików lub zajęcy
15
0208 90
- Pozostałe
16
0209 00
Tłuszcz ze świń bez chudego mięsa oraz tłuszcz drobiowy,
niewytapiane lub inaczej wyekstrahowane, świeże,
schłodzone, zamrożone, solone, w solance, suszone lub
wędzone
17
0301
Ryby żywe
18
0302
Ryby świeże lub schłodzone, z wyłączeniem filetów rybnych
oraz pozostałego mięsa rybiego, objętych pozycją 0304
19
0303
Ryby zamrożone, z wyłączeniem filetów rybnych oraz
pozostałego mięsa rybiego, objętych pozycją 0304
20
0304
Filety rybne i pozostałe mięso rybie (nawet rozdrobnione),
świeże, schłodzone lub zamrożone
23
21
0305
Ryby suszone, solone lub w solance; ryby wędzone, nawet
gotowane przed lub podczas procesu wędzenia; mąki, mączki
i granulki, z ryb, nadające się do spożycia przez ludzi
22
0306
Skorupiaki, nawet w skorupach, żywe, świeże, schłodzone,
zamrożone, suszone, solone lub w solance; skorupiaki w
skorupach, gotowane na parze lub w wodzie, nawet
schłodzone, zamrożone, suszone, solone lub w solance; mąki,
mączki i granulki, ze skorupiaków, nadające się do spożycia
przez ludzi
23
0307
Mięczaki, nawet w skorupach, żywe, świeże, schłodzone,
zamrożone, suszone, solone lub w solance; bezkręgowce
wodne, inne niż skorupiaki i mięczaki, żywe, świeże,
schłodzone, zamrożone, suszone, solone lub w solance; mąki,
mączki i granulki z bezkręgowców wodnych innych niż
skorupiaki, nadające się do spożycia przez ludzi
24
ex 0401
Mleko i śmietana, niezagęszczone ani niezawierające dodatku
cukru ani innego środka słodzącego – z wyłączeniem CN 0401
30
25
0407 00
Jaja ptasie w skorupkach, świeże, zakonserwowane lub
gotowane
26
0408
Jaja ptasie bez skorupek i żółtka jaj, świeże, suszone,
gotowane na parze lub w wodzie, formowane, zamrożone lub
inaczej zakonserwowane, nawet zawierające dodatek cukru
albo innego środka słodzącego
27
0409 00 00
Miód naturalny
28
0410 00 00
Jadalne produkty pochodzenia zwierzęcego, gdzie indziej
niewymienione ani niewłączone
29
* 0504 00 00
Jelita, pęcherze i żołądki zwierząt (z wyjątkiem rybich), całe i
w kawałkach, świeże, schłodzone, zamrożone, solone, w
solance, suszone lub wędzone 2)
30
0601
Cebulki, bulwy, korzenie bulwiaste, pędy podziemne korony i
kłącza, w stanie uśpienia roślin, wegetacji lub kwitnienia;
rośliny cykorii i jej korzenie, inne niż objęte pozycją 1212
24
31
0602
Pozostałe rośliny żywe (włącznie z ich korzeniami), sadzonki i
zrazy; grzybnia
32
0603
Kwiaty cięte i pąki kwiatowe gatunków odpowiednich na
bukiety lub do celów zdobniczych, świeże, suszone, barwione,
bielone, impregnowane lub w inny sposób przygotowane
33
0701
Ziemniaki, świeże lub schłodzone
34
0702 00 00
Pomidory, świeże lub schłodzone
35
0703
Cebula, szalotka, czosnek, pory oraz pozostałe warzywa
cebulowe, świeże lub schłodzone
36
0704
Kapusty, kalafiory, kalarepa, jarmuż i podobne jadalne
kapusty, świeże lub schłodzone
37
0705
Sałata (Lactuca sativa) i cykoria (Cichorium spp.), świeże lub
schłodzone
38
0706
Marchew, rzepa, buraki sałatkowe, salsefia, selery, rzodkiewki
i podobne korzenie jadalne, świeże lub schłodzone
39
0707 00
Ogórki i korniszony, świeże lub schłodzone
40
0708
Warzywa strączkowe, łuskane lub niełuskane, świeże lub
schłodzone
41
0709
Pozostałe warzywa, świeże lub schłodzone
42
0713
Warzywa strączkowe, suszone, łuskane, nawet bez skórki lub
dzielone
43
0714
Maniok, maranta, salep, topinambur, słodkie ziemniaki i
podobne korzenie i bulwy o dużej zawartości skrobi lub
inuliny, świeże, schłodzone, zamrożone lub suszone, nawet w
plastrach lub w postaci granulek; rdzeń sagowca
Pozostałe orzechy, świeże lub suszone, nawet łuskane lub
obrane:
- Orzechy leszczyny (Corylus spp.):
44
0802 21 00
- - W łupinach
45
0802 22 00
- - Bez łupin
- Orzechy włoskie:
46
0802 31 00
- - W łupinach
Dokumenty związane z tym projektem:
-
359
› Pobierz plik