Rządowy projekt ustawy o ratyfikacji Układu o stabilizacji i stowarzyszeniu między Wspólnotami Europejskimi i ich państwami członkowskimi, z jednej strony, a Bośnią i Hercegowiną, z drugiej strony, sporządzonego w Luksemburgu dnia 16 czerwca 2008 r.
projekt dotyczy: pogłębienia i przyspieszenia integracji Bośni i Hercegowiny z Unią Europejską, co jest istotnym elementem realizacji perspektywy europejskiej dla państw Bałkanów Zachodnich
- Kadencja sejmu: 6
- Nr druku: 2247
- Data wpłynięcia: 2009-08-10
- Uchwalenie: Projekt uchwalony
- tytuł: o ratyfikacji Układu o stabilizacji i stowarzyszeniu między Wspólnotami Europejskimi i ich państwami członkowskimi, z jednej strony, a Bośnią i Hercegowiną, z drugiej strony, sporządzonego w Luksemburgu dnia 16 czerwca 2008 r.
- data uchwalenia: 2009-09-24
- adres publikacyjny: Dz.U. Nr 202, poz. 1549
2247
W dniu 1
W dniu wejścia w
W dniu 1 stycznia
stycznia
życie niniejszego pierwszego roku po drugiego roku po
Kody CN
Wyszczególnienie
układu (pełna
dacie wejścia w
dacie wejścia w
kwota w
życie niniejszego
życie niniejszego
pierwszym roku)
układu
układu i w latach
następnych
0305 49 45
0301 93 00
Karp: żywy; świeży lub
KT: 130 t - 0%
KT: 130 t - 0%
KT: 130 t - 0%
chłodzony; mrożony;
0302 69 11
Powyżej KT:
Powyżej KT: 80%
Powyżej KT:
suszony, solony lub
90% cła KNU
cła KNU
70% cła KNU
0303 79 11
w solance, wędzony;
filety rybne oraz inne
ex
0304 19 19
rybie mięso; mączki,
ex
0304 19 91
grysiki i granulki z ryb,
nadające się do spożycia
ex
0304 29 19
przez ludzi
ex
0304 99 21
ex
0305 10 00
ex
0305 30 90
ex
0305 49 80
ex
0305 59 80
ex
0305 69 80
ex
0301 99 80
Kielec (właściwy) i
KT: 30 t - 0%
KT: 30 t - 0%
KT: 30 t - 0%
morlesz (Dentex dentex i
0302 69 61
Powyżej KT:
Powyżej KT: 55%
Powyżej KT:
Pagellus spp.): żywy;
80% cła KNU
cła KNU
30% cła KNU
0303 79 71
świeży lub chłodzony;
mrożony; suszony,
ex
0304 19 39
solony lub w solance,
ex
0304 19 99
wędzony; filety rybne
oraz inne rybie mięso;
ex
0304 29 99
mączki, grysiki i granulki
ex
0304 99 99
z ryb, nadające się do
spożycia przez ludzi
ex
0305 10 00
ex
0305 30 90
ex
0305 49 80
ex
0305 59 80
ex 0305 69 80
CE/BA/Załącznik/pl 211
W dniu 1
W dniu wejścia w
W dniu 1 stycznia
stycznia
życie niniejszego pierwszego roku po drugiego roku po
Kody CN
Wyszczególnienie
układu (pełna
dacie wejścia w
dacie wejścia w
kwota w
życie niniejszego
życie niniejszego
pierwszym roku)
układu
układu i w latach
następnych
ex
0301 99 80
Labraks (moron)
KT: 30 t - 0%
KT: 30 t - 0%
KT: 30 t - 0%
(Dicentrarchus labrax):
żywy; świeży lub
chłodzony; mrożony;
suszony, solony lub
w solance, wędzony;
filety rybne oraz inne
rybie mięso; mączki,
grysiki i granulki z ryb,
nadające się do spożycia
przez ludzi
Kody CN
Wyszczególnienie
Wielkość kontyngentu celnego
Stawka celna
1604 13 11
Sardynki
50 ton
6%
przetworzone lub
1604 13 19
konserwowe
ex
1604 20 50
1604 16 00
Sardele przetworzone
50 ton
12,5%
lub konserwowe
1604 20 40
Stawka celna obowiązująca w odniesieniu do wszystkich produktów objętych pozycją HS 1604, z wyjątkiem sardynek
i sardeli przetworzonych lub konserwowych, zostanie obniżona zgodnie z następującą tabelą:
Rok
Rok 1
Rok 3
Rok 5. i kolejne
(% cła)
(% cła)
(% cła)
Cło
90 % KNU
80% KNU
70 % KNU
____________________
CE/BA/Załącznik/pl 212
ZAŁ CZNIK V
CŁA STOSOWANE W PRZYWOZIE DO BO NI I HERCEGOWINY TOWARÓW
POCHODZ CYCH ZE WSPÓLNOTY
Cła na produkty rybactwa pochodzące ze Wspólnoty będą znoszone zgodnie z następującym
harmonogramem:
Stawka celna (% KNU):
W dniu 1
stycznia
W dniu 1
W dniu 1
W dniu 1
W dniu 1
piątego
stycznia
stycznia
stycznia
stycznia
roku po
Z dniem
pierwszeg
drugiego
trzeciego
czwartego
dacie
Kod CN
Wyszczególnienie
wejścia w
o roku po
roku po
roku po
roku po
ż
wejścia w
ycie
dacie
dacie
dacie
dacie
życie
niniejszego
wejścia w
wejścia w
wejścia w
wejścia w
niniejszeg
układu
życie
życie
życie
życie
o układu i
niniejszeg
niniejszeg
niniejszeg
niniejszeg
w latach
o układu
o układu
o układu
o układu
następnyc
h
(1)
(2)
(3) (4) (5) (6) (7) (8)
0301 Ryby
żywe:
0301 10
− Ryby ozdobne:
0301 10 10
− − Ryby słodkowodne
0 0 0 0 0 0
0301 10 90
− − Ryby morskie
0
0
0
0
0
0
− Inne ryby żywe:
0301 91
− − Pstrąg (Salmo
trutta, Oncorhynchus
mykiss, Oncorhynchus
clarki, Oncorhynchus
aguabonita,
Oncorhynchus gilae,
Oncorhynchus apache
i Oncorhynchus
chrysogaster):
0301 91 10
− − − Z gatunku
Oncorhynchus apache
100 100 100 100 100 100
lub Oncorhynchus
chrysogaster
CE/BA/Załącznik/pl 213
Stawka celna (% KNU):
W dniu 1
stycznia
W dniu 1
W dniu 1
W dniu 1
W dniu 1
piątego
stycznia
stycznia
stycznia
stycznia
roku po
Z dniem
pierwszeg
drugiego
trzeciego
czwartego
dacie
Kod CN
Wyszczególnienie
wejścia w
o roku po
roku po
roku po
roku po
ż
wejścia w
ycie
dacie
dacie
dacie
dacie
życie
niniejszego
wejścia w
wejścia w
wejścia w
wejścia w
niniejszeg
układu
życie
życie
życie
życie
o układu i
niniejszeg
niniejszeg
niniejszeg
niniejszeg
w latach
o układu
o układu
o układu
o układu
następnyc
h
(1)
(2)
(3) (4) (5) (6) (7) (8)
0301 91 90
− − − Pozostałe
100 100 100 100 100 100
0301 92 00
− − Węgorz (Anguilla
0 0 0 0 0 0
spp.)
0301 93 00
− −
Karp
100 100 100 100 100 100
0301 94 00
− − Tuńczyk
niebieskopłetwy
0 0 0 0 0 0
(Thunnus thynnus)
0301 95 00
− − Tuńczyk
niebieskopłetwy
0 0 0 0 0 0
południowy (Thunnus
maccoyii)
0301 99
− − Pozostałe:
− − − Ryby
słodkowodne:
0301 99 11
Łosoś pacyficzny
(Oncorhynchus nerka,
Oncorhynchus
gorbuscha,
Oncorhynchus keta,
Oncorhynchus
tschawytscha,
75 50 25 0 0 0
Oncorhynchus kisutch,
Oncorhynchus masou i
Oncorhynchus
rhodurus), łosoś
atlantycki (Salmo salar)
i łosoś dunajski (Hucho
hucho)
CE/BA/Załącznik/pl 214
Stawka celna (% KNU):
W dniu 1
stycznia
W dniu 1
W dniu 1
W dniu 1
W dniu 1
piątego
stycznia
stycznia
stycznia
stycznia
roku po
Z dniem
pierwszeg
drugiego
trzeciego
czwartego
dacie
Kod CN
Wyszczególnienie
wejścia w
o roku po
roku po
roku po
roku po
ż
wejścia w
ycie
dacie
dacie
dacie
dacie
życie
niniejszego
wejścia w
wejścia w
wejścia w
wejścia w
niniejszeg
układu
życie
życie
życie
życie
o układu i
niniejszeg
niniejszeg
niniejszeg
niniejszeg
w latach
o układu
o układu
o układu
o układu
następnyc
h
(1)
(2)
(3) (4) (5) (6) (7) (8)
0301 99 19
− − − − Pozostałe 75
50
25
0
0
0
0301 99 80
− − − Ryby morskie
0
0
0
0
0
0
0302 Ryby,
świeże lub
schłodzone, z wyj.
filetów rybnych i
innego mięsa rybiego z
nagłówka 0304:
− Łososiowate, z wyj.
wątroby i ikry:
0302 11
− − Pstrąg (Salmo
trutta, Oncorhynchus
mykiss, Oncorhynchus
clarki, Oncorhynchus
aguabonita,
Oncorhynchus gilae,
Oncorhynchus apache
i Oncorhynchus
chrysogaster):
0302 11 10
− − − Z gatunku
Oncorhynchus apache
100 100 100 100 100 100
lub Oncorhynchus
chrysogaster
CE/BA/Załącznik/pl 215
Dokumenty związane z tym projektem:
- 2247 › Pobierz plik