Jak powinna być oznakowana żywność?
2010-03-16 13:22
Przeczytaj także: Czy żywność ekologiczna różni się od zwykłej?
Produkt może być spożywany przez wegetarian
Oznaczenie takie jest dopuszczalne pod warunkiem, że środek spożywczy nie zawiera składników pochodzących z nieżywych zwierząt oraz, że substancje pochodzące z nieżywych zwierząt nie były używane w procesie produkcyjnym.
Produkt może być spożywany przez wegan
W ten sposób może być oznaczona żywność pod warunkiem, że nie zawiera żadnych składników pochodzenia zwierzęcego oraz, że składniki takie nie były używane w procesie produkcyjnym.
Dobrowolne deklaracje producenta
Zgodnie z obowiązującymi przepisami, producent ma prawo do umieszczania na etykiecie dowolnych deklaracji dotyczących cech lub właściwości produktu. Najczęściej stosowane deklaracje dotyczą ogólnych cech produktu (“naturalny”, “świeży”, “czysty”, itp.), właściwości żywieniowych (“z niską zawartością tłuszczu”, itp.), sposobu wytwarzania (“domowy”, “swojski”, “tradycyjny”, itp.) i pochodzenia geograficznego (“produkt polski”, “produkt z Mazur”, itp.). Jedynym ograniczeniem, jakie ustanawiają przepisy prawa w odniesieniu do tego typu deklaracji, jest ogólny wymóg, aby oznakowanie artykułu rolno-spożywczego nie wprowadzało w błąd nabywcy co do tożsamości tego artykułu (jego rodzaju, właściwości, składu, ilości, trwałości, pochodzenia oraz sposobu produkcji). Oznakowanie nie może ponadto sugerować, że artykuł ten posiada specjalne właściwości, podczas gdy ich nie posiada lub gdy deklarowane właściwości są typowe dla innych podobnych artykułów. Oto przykłady dobrowolnych deklaracji i informacji znajdujących się na etykietach:
Marka produktu
Marka produktu pojawia się niemal na wszystkich etykietach, jako element identyfikujący producenta. Producent, poprzez wyeksponowanie swojej marki na produkcie, deklaruje odpowiedzialność za produkt znajdujący się na rynku.
Kod kreskowy
Kod kreskowy jest międzynarodowym systemem kodowania produktów, pozwalającym na bezbłędną identyfikację produktu, ułatwia też prace związane ze sprzedażą.
Kod kreskowy składa się z 13 cyfr:
- dwie pierwsze cyfry informują o kraju, z którego pochodzi produkt (dla Polski jest to 59),
- pięć następnych cyfr identyfikuje zakład produkcyjny i producenta,
- pięć kolejnych cyfr odnosi się do konkretnego wytwórcy i konkretnego produktu,
- cyfra końcowa jest tzw. cyfrą kontrolną służącą do wyeliminowania błędów podczas optycznego odczytywania, w przypadku kodu wydrukowanego niewystarczająco widocznie.
Na opakowaniach środków spożywczych powszechnego spożycia nie ma obowiązku podawania wartości odżywczych, jednak taka informacja jest obowiązkowa w przypadku produktów dla niemowląt, produktów specjalnego przeznaczenia żywieniowego, suplementów diety oraz produktów reklamowanych jako posiadające szczególne walory odżywcze. Na przykład kiedy na etykiecie pojawiają się następujące deklaracje: „light”, „wzbogacony w witaminy”, „bogaty we włókna”, „niska zawartość cholesterolu”, podanie wartości odżywczej jest niezbędne.
Przeczytaj także:
Boże Narodzenie 2024. Jakie produkty spożywcze zdrożały najbardziej?
oprac. : Stowarzyszenie Konsumentów Polskich
Więcej na ten temat:
produkty spożywcze, jakość produktów spożywczych, żywność ekologiczna, żywność, zdrowa żywność, oznakowanie żywności