Jak powinna być oznakowana żywność?
2010-03-16 13:22
Przeczytaj także: Czy żywność ekologiczna różni się od zwykłej?
Oznaczenie partii produkcyjnej
Zazwyczaj numer partii produkcyjnej nie daje konsumentowi żadnej użytecznej informacji, ale może okazać się przydatny w momencie wykrycia anomalii lub wady produktu, gdy należy interweniować w celu określenia wadliwej partii produktu. Podawanie tego kodu nie jest wymagane, jeśli produkt oznakowany jest datą minimalnej trwałości lub terminem przydatności do spożycia, z określeniem co najmniej dnia i miesiąca, co można uznać za kod identyfikujący partię.
Klasa jakości handlowej
Informację o klasie jakości handlowej podaje się, jeśli została ona ustalona w przepisach odnośnie szczegółowych wymagań w zakresie jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych lub ich grup. W niektórych przypadkach podawany jest inny wyróżnik jakości handlowej, jeżeli obowiązek podawania tego wyróżnika wynika z odrębnych przepisów.
Szczególne oznaczenia znajdujące się na środkach spożywczych
Oprócz wymienionych wyżej informacji, które obowiązkowo muszą znaleźć się na etykiecie każdego środka spożywczego, etykiety niektórych artykułów powinny zawierać informacje wynikające z przepisów szczególnych, związanych np. z ich metodami produkcji czy pakowania, bądź zawartością szczególnych składników. A oto niektóre z nich:
Pakowany w atmosferze ochronnej
Oznacza produkt, przy pakowaniu którego użyto gazu obojętnego powodującego przedłużenie okresu trwałości tego środka spożywczego. Zasada pakowania w atmosferze ochronnej polega na zmianie składu powietrza znajdującego się w opakowaniu. Zazwyczaj tlen zastępuje się azotem lub dwutlenkiem węgla.
Zawiera substancje słodzące
Jeżeli środek spożywczy zawiera jedną lub więcej substancji słodzących, producent musi to zadeklarować na opakowaniu. Cukry w żywności, takiej jak owoce czy mleko, znajdują się w sposób naturalny i powodują, że żywność ma słodki smak. Tych rodzajów cukrów nie musimy redukować w naszej diecie. Natomiast żywność zawierająca cukier dodany powinna być ograniczana. Deklaracja „bez dodatku cukru” lub „niesłodzone” oznacza, że produkt nie zawiera w sobie cukru jako składnika dodanego, może jednak zawierać cukier naturalny. Lista składników zamieszczona na opakowaniach żywności deklarowanej jako „bez dodatku cukru” informuje, jakiego ewentualnie typu słodzika użyto przy produkcji. Natomiast informacja o tym, jaka jest zawartość cukru (naturalnego) znajduje się w tabeli wartości odżywczej.
Zawiera źródło fenyloalaniny
Dotyczy to środków spożywczych zawierających aspartam. Są osoby z nietolerancją fenyloalaniny, dlatego też informacja o jej zawartości musi znajdować się na etykiecie.
Przeczytaj także:
Boże Narodzenie 2024. Jakie produkty spożywcze zdrożały najbardziej?
oprac. : Stowarzyszenie Konsumentów Polskich
Więcej na ten temat:
produkty spożywcze, jakość produktów spożywczych, żywność ekologiczna, żywność, zdrowa żywność, oznakowanie żywności