Kodeks pracy a nieodpłatne świadczenia na rzecz pracowników
2009-02-23 12:54
Przepisy Kodeksu pracy wiele uwagi poświęcają zasadom, które powinny towarzyszyć wypłatom wynagrodzeń dla pracowników. Pracodawcy muszą jednak pamiętać, że K.p. nakłada na nich również obowiązek zagwarantowania podwładnym różnego typu świadczeń nieodpłatnych.
Przeczytaj także: Ekwiwalent za pranie odzieży: gdy szef nie płaci
Posiłki profilaktyczne i napojeW myśl art. 232 K.p., w warunkach szczególnie uciążliwych w gestii pracodawcy leży zapewnienie pracownikom nieodpłatnych posiłków i napojów, jeżeli jest to niezbędne z punktu widzenia profilaktyki.
Przede wszystkim należy zastanowić się, kiedy można mówić o „szczególnie uciążliwych warunkach”. Zgodnie z wyjaśnieniami Ministerstwa Pracy i Polityki Socjalnej, uciążliwość pracy ma miejsce w sytuacji, gdy intensywność któregokolwiek z czynników charakteryzujących środowisko pracy bądź samą pracę przekracza zakres średni. W takim przypadku na barkach szefa ciąży obowiązek zaopatrzenia pracowników w profilaktyczne posiłki i napoje.
Szczegółowe przepisy w tym zakresie określa rozporządzenie Rady Ministrów z 28 maja 1996 r. w sprawie profilaktycznych posiłków i napojów (Dz. U. Nr 60, poz. 279). Co do zasady w warunkach szczególnie uciążliwych pracodawca jest zobligowany nieodpłatnie zagwarantować podwładnym:
- gorący posiłek o wartości kalorycznej ok. 1000 kcal, zawierający ok. 50-55% węglowodanów, 30-35% tłuszczów, 15% białek,
- napoje, których rodzaj i temperatura powinny być dostosowane do warunków wykonywania pracy.
Obowiązek zapewnienia posiłków profilaktycznych uzależniony jest od intensywności prac wykonywanych przez pracowników. I tak, powinność ta istnieje wobec osób, których obowiązki służbowe związane są z:
- wysiłkiem fizycznym, powodującym w ciągu zmiany roboczej efektywny wydatek energetyczny organizmu powyżej: 2000 kcal- mężczyźni i powyżej 1100 kcal – kobiety,
- wysiłkiem fizycznym, powodującym w ciągu zmiany roboczej efektywny wydatek energetyczny organizmu powyżej 1500 kcal- mężczyźni i 1000 kcal- kobiety, wykonywane w pomieszczeniach zamkniętych, w których ze względów technologicznych utrzymuje się stale temperatura poniżej 10oC lub wskaźnik obciążenia termicznego (WBGT) wynosi powyżej 25oC,
- wysiłkiem fizycznym, powodującym w ciągu zmiany roboczej efektywny wydatek energetyczny organizmu powyżej 1500 kcal- mężczyźni i 1000 kcal- kobiety, wykonywane na otwartej przestrzeni w okresie zimowym (od 1 listopada do 31 marca) ,
- pracą pod ziemią.
Przeczytaj także:
Wycieczka dofinansowana z ZFŚS a podatek VAT
oprac. : Aleksandra Baranowska-Skimina / eGospodarka.pl